«Δεν μπορείς να κρίνεις ίδιες φάσεις με διαφορετικά κριτήρια»
SHARE:
Μιλώντας στο radioprimo.gr, ο Δημήτρης Σαραϊδάρης τόνισε:
Για το αν έχουν αλλάξει τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την διαιτησία μετά το 2016: "Όντως έχουν αλλάξει πράγματα. Υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στον χώρο, βοήθησαν πολλά γι΄ αυτό, όπως το VAR. Οι διαιτητές τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν στη διάθεσή τους το VAR, είναι σημαντικό να το λέμε.
Είτε για περιπτώσεις οφσάιντ, είτε για περιπτώσεις πέναλτι, είτε για κόκκινες κάρτες, είναι σημαντικό να έχεις στη διάθεσή σου το VAR. Επίσης, είναι καλύτερα τα πράγματα με τους ξένους διαιτητές. Όχι γιατί είναι καλύτεροι, αλλά λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας, στους ξένους δεν υπάρχουν τόσες πολλές διαμαρτυρίες, βλέπουμε αλλιώς τα λάθη τους. Δεν υπάρχει για παράδειγμα τόση καχυποψία. Εάν στη θέση του Μπριχ στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, υπήρχε ένας Έλληνας διαιτητής, θα υπήρχαν περισσότερες διαμαρτυρίες".
Για την παρουσία του Μαρκ Κλάτενμπεργκ και την απόφασή του να σχολιάζει κάθε Τρίτη τις επίμαχες φάσεις: "Από την αρχή τάχθηκα υπέρ, γιατί θεωρώ πως δεν έχεις να κρύψεις τίποτα, είτε είσαι διαιτητής είτε είσαι η ΚΕΔ. Σαφώς και θα γίνουν λάθη, αλλά είναι ό,τι πιο όμορφο να βγεις μετά το παιχνίδι και να παραδεχθείς τα λάθη σου. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να το κάνουν οι διαιτητές, καλό είναι που το κάνει ο επικεφαλής της ΚΕΔ. Μορφώνονται και οι φίλαθλοι για τους κανονισμούς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Διαφωνώ βέβαια με κάποιες κρίσεις του Κλάτενμπεργκ, που δεν είναι ίδιες για ανάλογες περιπτώσεις. Δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα σε κάποια ομάδα. Θα πω ξανά πως για ίδιες περιπτώσεις υπήρξαν διαφορετικές κρίσεις. Μία υπάρχει πέναλτι όταν τερματοφύλακας συγκρούεται με ποδοσφαιριστή χωρίς να βρει τη μπάλα, μία δεν υπάρχει. Είναι κάποια πράγματα που ναι μεν μου άρεσαν, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω δε πως αποκρύπτονται φάσεις αλλά και πως σχολιάζονται με διαφορετικά κριτήρια φάσεις που είναι ίδιες. Σαφώς, όταν υπάρχει κάτι τέτοιο, δίνεται και μία κατεύθυνση στους διαιτητές. Όταν σχολιάζω διαφορετικά για παράδειγμα μία φάση του Παναιτωλικού και διαφορετικά μία φάση της Λαμίας, είναι σαν να προστατεύω τον Παναιτωλικό και να καταδικάζω τη Λαμία ή το αντίθετο".
Για το γεγονός πως σε ξεκάθαρες φάσεις γίνονται λάθη, παρά το ότι υπάρχει το VAR, όπως για παράδειγμα στον αγώνα Ατρόμητος - Ολυμπιακός στο Περιστέρι: "Στην πρώτη περίπτωση, στο χέρι του Σεμέδο, ίσως να υπήρχε και άγνοια κανονισμού. Το παράπτωμα είναι ξεκάθαρο. Έχει αλλάξει πολλές φορές ο κανονισμός, ίσως να φταίει και αυτό. Το κυρίαρχο στοιχείο πλέον, είναι η φυσική και η αφύσικη θέση του χεριού. Θεωρείται παράβαση εάν ένας ποδοσφαιριστής αγγίξει τη μπάλα και το χέρι του βρίσκεται σε αφυσική θέση. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Η μοναδική περίπτωση που μπορεί να την αγγίξει και να μην υπάρξει παράβαση, είναι η μπάλα να προέρχεται από το ίδιο του το σώμα. Έγιναν πάρα πολλά τον τελευταίο χρόνο. Με τον κορωνοϊό, δεν γίνονται τα μαθήματα και τα σεμινάρια στους διαιτητές όπως πρέπει. Όλα γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Υπάρχει λοιπόν και έλλειψη εκπαίδευσης.
Το δεύτερο (σ.σ. την κλωτσιά του Μπα στον Μάτιτς) δεν μπορώ να το συγχωρήσω. Δεν γίνεται δύο διαιτητές on field, ο διαιτητής και ο βοηθός του, να μην βλέπουν το παράπτωμα και να μην το βλέπουν ούτε οι διαιτητές στο VAR".
Για το κλίμα που υπάρχει πλέον για τον Κλάτενμπεργκ και το γεγονός πως ΠΑΟΚ και ΆΕΚ έχουν άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του "Διαφωνώ στο ότι συμμετείχαν μόνο οι τέσσερις μεγάλοι στη διαδικασία εκλογής του αρχιδιαιτητή. Πρέπει να έχουν λόγο όλοι όσοι συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Θεωρώ λογικό πως πλέον δεν τον εμπιστεύονται, έχουν νιώσει πως αδικήθηκαν, ίσως είναι βέβαια λίγο βιαστικό. Θα πρέπει να τον κρίνεις στο τέλος της σεζόν. Σαφώς θα εκφράσεις τα παράπονά σου, αλλά την εμπιστοσύνη σου θα την άρεις στο τέλος της χρονιάς".