Κοπεγχάγη, ψάχνοντας την χαμένη ταυτότητα
SHARE:
Ήταν το ματς της ζωής τους. Το ματς της... ιστορίας τους. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για την έκπληξη. Η πολύμηνη αποχή και η σκουριά λόγω της πανδημίας εξαφάνιζε τις διαφορές σε ποιότητα, μπάτζετ, φόρμα. Το Final-8 του Europa League θα γίνονταν επί γερμανικού εδάφους με άδειες εξέδρες, επομένως κάθε πλεονέκτημα έδρας πήγαινε περίπατο. Η Κοπεγχάγη είχε ήδη αποκλείσει Σέλτικ και Μπασάκσεχιρ, όμως ήταν τόσο περίεργες οι συνθήκες το βράδυ της 10ης Αυγούστου του 2020, που το όνομα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν τρόμαζε κανέναν. Αρκούσαν τρεις καλές βραδιές, ώστε η Κοπεγχάγη να φτάσει στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της. Σε ένα τόσο «ιδιαίτερο», «αποστειρωμένο», «πρωτόγνωρο» περιβάλλον όλα μπορούσαν να συμβούν.
Στο χορτάρι της Κολωνίας, οι Δανοί κοίταξαν στα μάτια τον μεγάλο τους αντίπαλο. Ο τερματοφύλακας Καρλ-Γιόχαν Γιόνσον έκανε το παιχνίδι της ζωής του, τελείωσε το ματς με 13 επεμβάσεις! Η Κοπεγχάγη κράτησε το 0-0 για 95 λεπτά, πήγε τον προημιτελικό στην παράταση, ήλπιζε για τα πέναλτι. Δεν πρόλαβε όμως.
Ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπρούνο Φερνάντες στο 95ο λεπτό έστειλε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό με την Σεβίλλη και την Κοπεγχάγη σπίτι της, να αναρωτιέται τι θα γινόταν αν κρατούσε ακόμα λίγο.
Από εκείνον τον προημιτελικό έχουν περάσει μόλις 432 ημέρες, όμως τίποτα δεν είναι το ίδιο.
Η επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν (πέρσι δηλαδή) κόπηκε απότομα στα πλέι-οφ του Europa League από εντός έδρας ήττα-σοκ σε μονό παιχνίδι από την γνωστή μας, Ριέκα (0-1). Αυτό το παιχνίδι, σε συνδυασμό με το άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα έφερε ένα ακόμα σοκ. Μετά από 7 χρόνια στο τιμόνι του συλλόγου, ο Mr. Κοπεγχάγη, ο άνθρωπος που το 2001 λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή στην προπόνηση της ομάδας, ο εξαιρετικά δημοφιλής Στάλε Σολμπάκεν απολύθηκε, σε μία προσπάθεια ανανέωσης και αλλαγής.
Ολόκληρη η σεζόν ήταν ένα ναυάγιο. Η Κοπεγχάγη τερμάτισε στην 4η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (κάτι που συνέβη μόνο μία ακόμα φορά από το 2000 μέχρι σήμερα) και παρότι τερμάτισε τρίτη στο -6 από την κορυφή, ουδέποτε μπήκε γερά στην κούρσα του πρωταθλήματος.
Μόνο που ο Σολμπάκεν δεν ήταν η μοναδική ηχηρή απώλεια για τον σύλλογο. Ο άνθρωπος που έχτισε την πιο πετυχημένη σκανδιναβική ομάδα της τελευταίας δεκαετίας, ο τεχνικός διευθυντής Γιόχαν Λάνγκε εξαργύρωσε την εκπληκτική του διαδρομή με μεταγραφή στον λαμπερό κόσμο της Premier League. Η εκπληκτική πορεία της Άστον Βίλα από το καλοκαίρι του 2020 και οι value for money μεταγραφές της έχουν ως ιθύνοντα νου τον πανούργο 41χρονο αθλητικό διευθυντή που έκανε την Κοπεγχάγη μαγαζί γωνία, με εκπληκτικές αγοραπωλησίες και ξεκάθαρη ποδοσφαιρική ταυτότητα.
Μόνο που η προσπάθεια για αλλαγή ταυτότητας, για ανανέωση των κυττάρων του συλλόγου δεν σταμάτησε εδώ. Πριν από μερικές εβδομάδες πάρθηκαν δύο ακόμα αντιδημοφιλείς αποφάσεις που σόκαραν τον κόσμο της ομάδας. Η πρώτη ήταν η απόλυση του Team Manager του συλλόγου Περ Βιντ (παλιός τερματοφύλακας της ομάδας και με πολυετή θητεία σε πολλά πόστα), ο οποίος εκτός από τον ρόλο του μέσα στο club είναι και πατέρας του επιθετικού Γιόνας Βιντ, ο οποίος αυτή τη στιγμή αποτελεί το ακριβότερο περιουσιακό στοιχεία της ομάδας! Ο γιόκας στράβωσε, κατέβασε τα μούτρα, αλλά η απόφαση της διοίκησης ήταν ανένδοτη.
Με μερικές ημέρες διαφορά απολύθηκε και ο παλιός αμυντικός του Παναθηναϊκού, Μίκαελ Άντονσον ο οποίος είχε τον ρόλο του Football Operations Manager και έλυνε καθημερινά προβλήματα στην λειτουργία του συλλόγου. Η αποχώρηση αυτών των δύο σηματοδοτεί το τέλος της «παλιάς Κοπεγχάγης». Ο κόσμος δυσανασχέτησε, αλλά το ξεκαθάρισμα ήταν εντολή από πολύ ψηλά: Από την Parken Sport & Entertainment, μία «εταιρία» που τρέχει τον σύλλογο από το 1991, διαχειρίζεται το γήπεδο και τις εμπορικές χρήσεις του και η οποία έκρινε ψυχρά, ότι η νέα εποχή χρειάζεται περισσότερους τεχνοκράτες και λιγότερο συναίσθημα.
Εκείνο το βράδυ στην Κολωνία ήταν πιθανώς το τελευταίο που η Κοπεγχάγη αντιπροσώπευε στο 100% το DNA των οπαδών της, ήταν ένα αληθινό τέλος εποχής...
*** Η Κοπεγχάγη έχει μπάτζετ για φέτος 170 εκατομμύρια δανικές κορώνες (περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ) που είναι το μεγαλύτερο στην Σκανδιναβία ενώ βρίσκεται στο ranking συλλόγων της UEFA, με 43.500 βαθμούς βρίσκεται στην 35η θέση, πολύ πιο πάνω από οποιαδήποτε ελληνική ομάδα.
Ενός κακού, μύρια έπονται
Οι τραυματισμοί των Ζέκα, Φαλκ έδωσε συνέχεια στο ντεφορμάρισμα του τελευταίου μήνα
Η τελευταία εικόνα που άφησε η Κοπεγχάγη πριν την διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων ήταν κακή. Πολύ κακή. Πάρα πολύ κακή. Απέναντι στην νεοφώτιστη και 10η (σε πρωτάθλημα 12 ομάδων) Βίμποργκ, ένα αυτογκόλ του Γενς Στάγκε στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων απέδωσε δικαιοσύνη και έφερε το τελικό 1-1, που άφησε την ομάδα του Γενς Θόρουπ στην δεύτερη θέση στο -3 από την πρωτοπόρο Μίντιλαντ.
Το χειρότερο όμως ήταν άλλο. Ο Κάρλος Ζέκα, ο εμβληματικός αρχηγός της από το 2018, ο «νεροκουβαλητής» της ομάδας που τρέχει για όλους, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και θα χάσει ολόκληρη την σεζόν. Πιθανώς, ο μόνος αναντικατάστατος παίκτες σε ολόκληρο το ρόστερ, μιλάμε για παίκτη με 181 συμμετοχές με τους Δανούς από το 2017, όταν πήρε μεταγραφή στην Κοπεγχάγη από τον Παναθηναϊκό.
Μα, δεν ήταν μόνο αυτό. Ο συνηθισμένος παρτενέρ του στην μεσαία γραμμή Ράσμους Φαλκ (30+ συμμετοχές εδώ και πέντε συνεχόμενες σεζόν) «λαβώθηκε» κι αυτός, θα απουσιάσει 4-6 εβδομάδες, επομένως ξεχνάει κι αυτός τα δύο κολλητά παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, γεγονός που αλλάζει όλη την δομή και τους ρόλους στην καρδιά της μεσαίας γραμμής.
Ένα γερό ταρακούνημα για την Κοπεγχάγη, η οποία στις 22 Σεπτεμβρίου δέχθηκε ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι. Παρότι αγωνίστηκε με αρκετούς βασικούς στην σύνθεση της, διαλύθηκε με 3-0 από την Νίκεμπινγκ (ομάδα δεύτερης κατηγορίας) και αποχαιρέτισε το κύπελλο από πολύ νωρίς σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών.
Όλο αυτό έχει επιφέρει μοιραία έναν εκνευρισμό, μία έντονη ανησυχία, αφού οι μεταπτώσεις στο παιχνίδι της Κοπεγχάγης είναι έντονες από παιχνίδι σε παιχνίδι, ακόμα και μέσα στο ίδιο το ματς! Οι Δανοί σκοράρουν εύκολα (και πολύ) στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια, αλλά δείχνουν έλλειμμα «σκληράδας», όταν ο πήχης ανεβαίνει και ο αντίπαλος πηγαίνει το παιχνίδι στην δύναμη.
Στο δυνατότερο τεστ μέχρι στιγμής, η Κοπεγχάγη ηττήθηκε εντός έδρας από την πρωτοπόρο Μίντιλαντ (19 Σεπτεμβρίου, 0-1) σε ένα κρας-τεστ τίτλου, το οποίο δεν στέφθηκε από επιτυχία.
Μπορεί ο Θόρουπ να έχει δώσει επιτυχημένα δείγματα γραφής παλιότερα στην Μίντιλαντ, μπορεί ο νέος τεχνικός διευθυντής Πέτερ Κρίστιανσεν να έχτισε με πολύ λίγα λεφτά μία πολύ ελκυστική Άαρχους, ωστόσο μέχρι να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της Κοπεγχάγης, ο κόσμος τους αντιμετωπίζει με επιφύλαξη.
Τα μικρά και μεγάλα όπλα της Κοπεγχάγης
Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, η Κοπεγχάγη δεν είναι μία ομάδα σε κρίση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ισχύει αυτό για μία ομάδα, που μέχρι στιγμής μετρά 14 νίκες σε 20 επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και η οποία έχει ήδη σκοράρει 54 γκολ στην σεζόν κι έχει δεχθεί μόλις 15. Απλώς, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα στα δύσκολα, τα δύο κολλητά παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για να καταλάβει που ακριβώς βρίσκεται, με την Κοπεγχάγη να έχει υψηλές βλέψεις για την διοργάνωση του Conference League με μίνιμουμ στόχο την πορεία ως τον προημιτελικό.
Ο Γενς Θόρουπ, ο οποίος εναλλάσσεται τακτικά ανάμεσα στο 4-2-3-1 και το 4-3-3 είναι ένας προπονητής που δεν αγαπά πολύ το rotation, η Κοπεγχάγη έχει πολύ συγκεκριμένες δομές και ρόλους στο γήπεδο.
Ο 22χρονος Πολωνός τερματοφύλακας Καμίλ Γκράμπαρα ήρθε το καλοκαίρι από την Λίβερπουλ (κάποια στιγμή είχε ακουστεί για τον ΠΑΟΚ), ενώ η τετράδα της άμυνας με Ντάικς, Μπόιλεσεν, Κοτσολάβα και Κρίστιανσεν δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ. Ο Ολλανδός Ντάικς (δεξί μπακ) που ήρθε από την Άαρχους θυμίζει Λέο Μάτος στη συχνότητα σκοραρίσματος (9 γκολ από πέρσι), ενώ στο άλλο άκρο ο 18χρονος Κρίστιανσεν είναι το next best thing της Δανίας στην θέση.
Σταρ της ομάδας είναι ο υψηλόσωμος (1,90) 22χρονος στράικερ Γιόνας Βιντ (ήδη πρώτος σκόρερ του φετινού Conference League), τον οποίο η Κοπεγχάγη κοστολογεί με 15-20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρότι οι Δανοί κάνουν σκληρό πρωταθλητισμό πολύ ενεργά μέλη του rotation είναι φέτος οι 18χρονοι Γιοχάνεσον, Χέλουντ και Μπεβινγκ.
Ο έμπειρος Πολωνός γκολτζής Βίλτσεκ έρχεται συνήθως από τον πάγκο, όταν τα παιχνίδια στραβώνουν, οι δυναμικοί χαφ Λεράγκερ και Στάγκε κάνουν όλη τη βρόμικη δουλειά, ενώ φέτος έχει πάρει μπροστά ο Ισπανός επιτελικός Πέπε Μπίελ (ήδη 9 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις) για τον οποίο η Κοπεγχάγη είχε δώσει το καλοκαίρι του 2019, 5 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της.
ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΣΑΝ... ΠΟΛΥΒΟΛΟ!
Για να βρεθεί στους ομίλους του Conference League η Κοπεγχάγη απέκλεισε διαδοχικά στα προκριματικά τις Τορπέντο Ζόντινο, Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, Σίβασπορ, ενώ μετρά ήδη δύο νίκες (με το ίδιο σκορ 3-1) απέναντι σε Σλόβαν Μπρατισλάβας και Λίνκολν. Το εκπληκτικό είναι ότι μετρά φέτος 7 νίκες και μία ισοπαλία στην Ευρώπη με τον τρομακτικό απολογισμό τερμάτων 29-7, σκοράρει δηλαδή κάτι παραπάνω από 3,5 γκολ ανά παιχνίδι.