H καρδιά της Μαρσέιγ χτυπάει και στη Θεσσαλονίκη
SHARE:
Ειδικότερα, ο πιο ιστορικός και λαοφιλής κατά πολλούς σύλλογος στη Γαλλία, έχει τον δικό του πυρήνα υποστηρικτών στη χώρα μας με την επωνυμία«Marseille Fans Thessaloniki ''Les Grecs''», και ο Σωτήρης, επικεφαλής του, μιλά στο SDNA για όλα όσα αφορούν τους Φωκαείς, εν αναμονή και των δύο σπουδαίων αναμετρήσεων απέναντι στον ΠΑΟΚ για τη φάση των «8» του Europa Conference League.
-Για τη δημιουργία ενός κλαμπ υποστηρικτών της Μαρσέιγ στην Ελλάδα: «Ιδρύθηκε το 2015 και αριθμούμε περίπου 30 μέλη, τα περισσότερα εξ αυτών είναι στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. Έχουμε 2-3 στέκια που μαζευόμαστε στην πόλη, ανάλογα με την επιθυμία για μαζώξεις, είτε στα δυτικά, είτε στην ανατολική πλευρά της πόλης. Μαζευόμαστε καμία δεκαριά άτομα κυρίως στα μεγαλύτερα παιχνίδια. Σαν λέσχη συμμετέχουμε στο σχετικό τουρνουά 5χ5 τα τελευταία χρόνια, δεχθήκαμε πρόσκληση από τους ιθύνοντες, όντας υπό αναγνώριση μας δέχθηκαν και έχουμε συνετή παρουσία.».
-Για το αν πρόκειται για επίσημη λέσχη: «Δεν έχουμε επισημοποιηθεί ακόμη από τη Μαρσέιγ καθώς υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, γενικά στο γαλλικό ποδόσφαιρο υπήρχε ένα ιδιότυπο καθεστώς που δεν επέτρεπε αναγνώριση στο εξωτερικό. Θέλουν να υπάρχουν 100 μέλη σε σταθερή βάση με υποχρεωτική συνδρομή στα 50 ευρώ ετησίως ανά μέλος, ενώ ζητούν χρήματα εξτρά και για κάθε μέλος που προστίθεται, παράλληλα όμως υπάρχει πρόβλημα καθώς να για παράδειγμα τη μία χρονιά συγκεντρώσεις 100 άτομα και επισημοποιηθείς, την επόμενη με 80 για παράδειγμα μπορεί να χάσεις την επισημοποίηση. Η Μαρσέιγ προσφέρει ένα πακέτο με εκπτώσεις, tour στο γήπεδο, προτεραιότητα σε εισιτήρια, συνδρομή στο κανάλι κλπ».
-Γιατί Μαρσέιγ: «Δεν μπορώ να στο εξηγήσω απόλυτα, είναι το κλικ που γίνεται σε κάποιον. Εμένα ξεκίνησε το 2004, ήμουν 20κάτι τότε και ήθελα να ανακαλύψω ένα πρωτάθλημα μη προβεβλημένο, μαζεύαμε τα χαρτάκια τότε, έψαξα να δω το πρωτάθλημα της Γαλλίας που ήταν υποτιμημένο. Ήταν τα χρόνια που η Μαρσέιγ είχε Ντρογκμπά και Ριμπερί, χρονιές με δυναμική και τελικό UEFA, ξεχώρισε η Μαρσέιγ και έκατσα να ψάξω την ιστορία της. Ο γαλλικός νότος είναι ξεχωριστός, οι Μασσαλοί δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Γάλλους, ισχύει αυτό που λένε ότι δουλεύουν οι νότιοι για να τρώνε στο Παρίσι. Περιμένω τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ γιατί είμαι σίγουρος πως και οι Έλληνες θα γουστάρουν το κοινό των Μασσαλών όσο και το αντίστροφο».
-Για την προσμονή να δουν τη Μαρσέιγ: «Πιστεύω ότι εμείς περιμένουμε να κάνει η Μαρσέιγ αγώνα εκτός Γαλλίας για να δούμε την ομάδα καθώς εντός είναι δύσκολο καθώς είναι περίπλοκο να βρει κανείς εισιτήριο. Το γεγονός πως ήρθε η διασταύρωση με τον ΠΑΟΚ το λες και θείο δώρο, από την άλλη είμαστε Έλληνες και αρκετοί είναι μουδιασμένοι καθώς υποστηρίζουν και τον ΠΑΟΚ. Είμαστε χαρούμενοι που θα έρθει η ομάδα και θα τη δούμε στη Θεσσαλονίκη, μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις με την επίσημη Μαρσέιγ. Έχουμε επαφές, είναι ακόμη νωρίς αλλά θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τον πρόεδρό της. Έχει αναγεννηθεί ο σύλλογος με τον Πάμπλο Λογκόρια, άπαντες τον λατρεύουν, είναι δίπλα στους συνδέσμους, δίνει και την ψυχή του, η κάμερα τον κυνηγάει καταγράφοντας τις αντιδράσεις του που τον βλέπεις και λες ότι υποστηρίζει Μαρσέιγ... από δύο ετών. Αν είμαστε τυχεροί θα επιδιώξουμε την περεταίρω αναγνωρισιμότητα, μιλάμε για η δημοφιλέστερη ομάδα στη Γαλλία που την ίδια ώρα δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα. Είναι δυστυχία να μην τη γνωρίζουν οι Έλληνες φίλαθλοι, ήρθε η στιγμή να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας».
-Για τις πρώτες αντιδράσεις από την κλήρωση: «Η πρώτη αποτίμηση είναι πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, στόχος είναι ο τελικός. Δεν γνωρίζουν τον ΠΑΟΚ καθώς δεν έχει δώσει διαπιστευτήρια στην Ευρώπη, σε αυτό το επίπεδο, όμως ελπίζουν, όπως όλοι οι φίλαθλοι που πέφτουν με άγνωστη ομάδα, να πάνε παρακάτω. Παρόλα αυτά διάβασα κάτι που με χαροποίησε, δείχνουν αρκετό σεβασμό, έχουν πάρει πληροφορίες για την ομάδα και την έδρα της Τούμπας, αυτό το κρατούν στο πίσω μέρος του μυαλού. Mάλιστα ο πρόεδρος Λογκόρια υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που απέκλεισε τη Μίντιλαντ, δυνατό χαρτί σύμφωνα με τους Γάλλους, μόνο εύκολη δεν μπορεί να είναι η διασταύρωση μαζί του. Από την άλλη εισπράττω πως οι Έλληνες θεωρούν τη Μαρσέιγ ως μία άγνωστη γαλλική, περιφερειακή, ομάδα που θα μπορέσει να την περάσει εύκολα. Ο ΠΑΟΚτσής φοβόνταν περισσότερο μία πιθανή διασταύρωση με την Αϊντχόφεν, δεν ασχολείται ο Έλληνας με το γαλλικό πρωτάθλημα και γι' αυτό ίσως να μην μπορεί να αξιολογήσει ορθά το μέγεθος της Μαρσέιγ».
-Για τους στόχους που θέτει η Μαρσέιγ φέτος: «Ο κόσμος διψάει για τίτλους, από το 2010 έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ο τελικός του Europa League με την Ατλέτικο ήταν ό,τι πιο κοντά έφτασε σε τίτλο ο σύλλογος, περνώντας τη μαύρη περίοδο από το 2013 έως το 2017 που έδιωξε ουσιαστικά τον κόσμο από το γήπεδο μέχρι να επιστρέψει το 2018. Το γεγονός ότι έχει φτάσει εδώ κάνει όλους τους φιλάθλους να ελπίζουν στην κατάκτηση του Conference League. Στο πρωτάθλημα η διαφορά είναι στους 12 βαθμούς, το επίπεδο της πρωτοπόρου Παρί είναι υψηλό, δεν έχει να κυνηγήσει πλέον κάτι άλλο και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η Μαρσέιγ θέλει να διατηρήσει με νύχια και με δόντια τη δεύτερη θέση παίρνοντας εύκολα την πρόκριση στο Champions League της επόμενης σεζόν. Τώρα το δυναμικό της δεν φτάνει για δύο διοργανώσεις, είναι δυσκίνητο το ρόστερ, αν έπαιζε ακόμη στο Europa League πιστεύω ότι θα ήταν δυσκολότερα. Αρκετοί θεωρούσαν αρχικά το Conference ως τη διοργάνωση των πεμπτοέκτων της Ευρώπης, πίστεψαν πως η Μαρσέιγ θα πέσει σε μία υποδεέστερη κατηγορία χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τη διάκριση όμως προέκυψε αυτή η εξέλιξη και είναι στα προημιτελικά. Το γήπεδο ήταν άδειο σχεδόν με την Καραμπάχ μιλώντας πάντα για τα δεδομένα της Μαρσέιγ (σ.σ είχε περίπου 30.000 φιλάθλους) ωστόσο θεωρούν ότι απέναντι στον ΠΑΟΚ θα υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση. Όσο πλησιάζεις προς την πηγή ανοίγει η όρεξη και η πλειονότητα του κόσμου δεν θεωρεί στόχο της Μαρσέιγ απλά τη συμμετοχή στον τελικό αλλά την κατάκτηση του τροπαίου».
-Για τα πουλέν του ρόστερ: «Ένα είναι το πουλέν, ο Παγέτ, μιλάμε για τον αρχηγό που αναγεννήθηκε, πέρσι είχε παχύνει και τον κοροϊδεύανε μειώνοντάς του το συμβόλαιο μάλιστα εν μέσω covid αλλά ενώ είναι 34, συμπεριφέρεται λες και είναι 22. Είναι ο πρώτος μας σκόρερ στο πρωτάθλημα, πετυχαίνει γκολ και στην Ευρώπη, έχει ταρακουνηθεί και αισθάνεσαι ότι παίρνει την ομάδα από το χέρι για να την πάρει μπροστά, ο Παγέτ που όλοι γνωρίσαμε. Επίσης ο Γκεντουζί είναι πολύ σημαντικό χαρτί, ο Καμαρά θα πάρει μετεγγραφή 100%, τον κρατούν ακόμη καθαρά για να ανεβεί η αξία του, κράτα και το όνομα του Κόνραντ ντε λα Φουέντε, πέρασε στα χαμηλά η μετεγγραφή του από τη Μπαρσελόνα αλλά έχει σπουδαίο ποδοσφαιρικό μέλλον».
-Για τον Χόρχε Σαμπάολι: «Ο Σαμπάολι έχει ανακατέψει την τράπουλα ώστε να βρει τι φταίει, το αδύνατο σημείο της Μαρσέιγ είναι η άμυνα, είναι λες και έχουν πήλινα πόδια. Η ομάδα βρίσκεται ψηλά επειδή κερδίζει στα εκτός έδρας, παρόλα αυτά επιλέγει να παίζει με κόφτες, να γεμίζει τον άξονα γιατί δεν πιστεύει στην άμυνα. Από την πρώτη μέρα ωστόσο που ήρθε στο προπονητικό έφερε φρεσκάδα, θέλει την ομάδα να βάζει τη μπάλα στην περιοχή και στόχος είναι να βάζουμε πολλά γκολ, κάποιες φορές όσα βάλουμε, αρκεί να είναι περισσότερα από όσα φάμε. Βλέπεις δηλαδή κάποιες φορές τον κεντρικό επιθετικό Μίλικ ή τον Ντιένγκ όταν παίζει να έχουν περιφερειακό ρόλο, να κινούνται παντού και να μπαίνουν στην εξίσωση του σκοραρίσματος και οι γύρω γύρω!».
-Για τους οπαδούς της Μαρσέιγ: «Έχει ένα κοινό που δεν υπάρχει στις υπόλοιπες γαλλικές ομάδες, βλέπεις ελληνικές αντιδράσεις στην κερκίδα, κάνουν pyro show, coreo διαρκώς, το κοινό δεν πάει για να σηκώσει ένα πανό βλέποντας έναν αγώνα, αντιθέτως ζει τον δικό του αγώνα. Είναι θα έλεγα ένθερμοι υποστηρικτές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, οπαδοί που βλέπουν τα ματς χοροπηδώντας γυμνοί, πολύ καυτή ατμόσφαιρα σε σχέση με άλλα γήπεδα της χώρας που θυμίζει Λατινική Αμερική.. Μιλάμε για μία πόλη του νότου άλλωστε με μετανάστες, γκέτο και εργατική λαϊκή βάση με λογικό της φτωχογειτονιάς. Ο κόσμος ζει για την Κυριακή, μπορεί να μην έχει να ζήσει για την καθημερινότητά του αλλά την Κυριακή θα πάει στο γήπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως μιλάμε για τη μοναδική γαλλική ομάδα που έχει εκπροσώπηση σε όλα τα γήπεδα της χώρας, εμπλέκεται σε όλα τα κλασσικά ντέρμπι».
-Για τη σύγκριση με την Παρί Σεν Ζερμέν: «Θα σταθώ στο γεγονός πως η άνοδος της Παρί βοήθησε καθώς συμπαρέσυρε τη Μαρσέϊγ αναφορικά με την οργάνωση και τη δομή της. Υπήρχε μία λογική υποδεέστερης κουλτούρας σε ό,τι αφορά τα διοικητικά και το κομμάτι της οργάνωσης, όμοια με κλαμπ μικρής πόλης, περιφερειακής ομάδας. Δεν υπήρχαν μουσεία, η σελίδα της δεν ήταν στα αγγλικά, δίχως ενεργά social media. Η άνοδος της Παρί που κακά τα ψέματα εμπορικά έχει κάνει σπριντ, άρχισε να βγαίνει από τα σύνορα η Μαρσέιγ κάνοντας διάφορα πράγματα για τους οπαδούς της. Επίσης για μένα ομάδα πρότυπο είναι η Λιόν, έχει μεγάλη βάση οπαδών και αξιοσέβαστη, παράγει παίκτες, έχει δώσει άπειρους παίκτες στην Premier League που αποτελεί την πυραμίδα των πρωταθλημάτων. Κοντά στη νοοτροπία της Μαρσέιγ είναι και η Νις με ωραίο γήπεδο και δυνατό κόσμο. Είναι ξεχωριστή η νότια κουλτούρα, έχει μία τρέλα που την παραδέχθηκε και ο Λεονάρντο της Παρί τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ''στον γαλλικό νότο παίζουν ποδόσφαιρο, στην πρωτεύουσα κάνουμε το σπορ...''».
-Για τα παιχνίδια μέχρι τον ΠΑΟΚ: «Σίγουρα το παιχνίδι με τη Νις, το παρακολούθησαν αρκετοί στην Ελλάδα, όποιος το είδε ή έχει παρακολουθήσει τη Μαρσέιγ καταλαβαίνει ότι τα πέταλα του ''Velodrome'' είναι Τούμπα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι Μαρσεγέζοι έχουν ελληνικές ρίζες και δεν το ξεχνούν ποτέ. Στις σελίδες της μετά την κλήρωση με τον ΠΑΟΚ, αρκετοί έγραφαν ''φίλοι Έλληνες είμαστε κάποιοι από εσάς, σας περιμένουμε στη Γαλλία με χαρά''. Νιώθουν τιμή που θα παίξουν με ελληνική ομάδα».
-Για τον αναβρασμό και τα φετινά επεισόδια στα γαλλικά γήπεδα: «Θεωρώ πως η πανδημία ήταν καταλύτης, ο εγκλεισμός, η φτωχοποίηση και η πίεση που ένιωθε ο κόσμος τον οδήγησε δυστυχώς στο να βρει τρόπο έκφρασης στα γήπεδα, είδαν ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσαν να ξεσπάσουν. Παλαιότερα αυτό μπορώ να πω ότι κρύβονταν κάτω από το χαλάκι όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα. Δεν μπορείς να βάλεις φανέλα της Παρί και να κάνεις βόλτα στη Μασσαλία όπως και το αντίθετο. Δεν τα είχε δει η Γαλλία αυτά, επιθέσεις σε πούλμαν ομάδων, πετροπόλεμο, τραυματισμούς παικτών, ντου στα γήπεδα, αρκετοί βγάζουν την... τρέλα τους στο γήπεδο».
-Για το τι μπορούμε να περιμένουμε αναφορικά με την ατμόσφαιρα και τη στάση των οπαδών από τη Μαρσέιγ και τον ΠΑΟΚ: «Εγώ φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει θέμα αντιπαράθεσης, θα καλλιεργηθεί λόγω της σχέσης που έχουν οι οπαδοί της Μαρσέιγ με την Original 21 της ΑΕΚ. Φυσικά απευχόμαστε επεισόδια, υπάρχει καχυποψία και οι άνθρωποι της Μαρσέιγ είναι ψιλιασμένοι καθώς ο σύλλογος είναι υπότροπος. Θέλω να τονίσω ότι οι οπαδοί της Μαρσέιγ έχουν κυρίως με τη Λιβόρνο σχέσεις σε ό,τι αφορά την πολιτική και την αριστερά. Η σύνδεση με την ΑΕΚ προέκυψε από ένα παιχνίδι το 1989 όταν και είχε κληρωθεί με τη Μαρσέιγ. Στο παιχνίδι του ''Velodrome'', οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν σταμάτησαν να τραγουδούν γυμνοί κάτι που εντυπωσίασε τους φανατικούς της Μαρσέιγ, θεώρησαν πως έχουν να κάνουν με κάτι διαφορετικό, κάτι με το οποίο ταυτίζονται και θέλησαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να αναπτύξουν σχέσεις».