Ο «Πρίγκιπας Ιφεάνι Ουντέζε» και οι αναμνήσεις του από το Μουντιάλ
SHARE:
Ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής εμφανίστηκε στην Τούμπα στις αρχές τις δεκαετίας του 2000. Συγκεκριμένα, ήταν η πέμπτη μεταγραφή του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2000, μετά τους Οκκά, Εγκωμίτη, Σπάσιτς και Τοχούρογλου.
Ο διεθνής με την ομάδα της Νιγηρίας παίκτης άφηνε την Καβάλα με την οποία αγωνίστηκε μία τριετία στο ελληνικό πρωτάθλημα και οι εμφανίσεις του τράβηξαν το ενδιαφέρον του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Βόσνιος προπονητής πίστευε στο ταλέντο του 20χρονου (γεννημένος το 1980 στο Λάγος της Νιγηρίας) τότε, Ιφεάνι, και τον έντυσε στα «ασπρόμαυρα» υπογράφοντας συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας με τον «Δικέφαλο».
Στο ίδιο διάστημα ο αριστεροπόδαρος μπακ ήταν βασικό μέλος των «Super Eagles» και μεταξύ 2000 και 2005, αγωνίστηκε σε δύο «Copa Africa», το 2002 και το 2004, ενώ εμφανίστηκε με την ομάδα της Νιγηρίας και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας/Ιαπωνίας το 2002.
Μια συμμετοχή που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν στον αέρα. Στις 12 Απριλίου 2002, ο Ουντέζε τραυματίστηκε στο χέρι, και σήμανε συναγερμός. Οι εξετάσεις έδειξαν ασταθές κάταγμα 3ου και 4ου μετακαρπίου οστού του δεξιού χεριού. Τελικά, πήρε διαβεβαιώσεις από τον τεχνικό της Νιγηρίας, Φέστους Ονιγκμπίντε, ότι θα είναι στην αποστολή. ο γιατρός του ΠΑΟΚ, Γιώργος Οικονομίδης, τον είχε καθησυχάσει και του ανέλαβε την επέμβαση, που είχε κρατήσει δυο ώρες.
Ο... πρίγκιπας της κοπάνας!
Το ποδοσφαιρικό ταλέντο του ήταν αδιαμφισβήτητο, ωστόσο δεδομένος ήταν και ο εξαιρετικά ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του. Ο πατέρας του ήταν ο αρχηγός του χωριού της Νιγηρίας, όπου που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1980, γι' αυτό και ο αθεόφοβος γιος του παρουσιαζόταν συνεχώς σε όλους ως πρίγκιπας! Να' ταν μόνο αυτό. Κάθε φορά που έφευγε από τη Θεσσαλονίκη για να πάει στην πατρίδα του, ο μπαγάσας ξεχνούσε να επιστρέψει! Όσες επιπλέον έξτρα ημέρες άδειας εξασφάλιζε από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, επέστρεφε όποτε θυμόταν πως εκτός από... Πρίγκιπας ήταν ποδοσφαιριστής και αγωνιζόταν σε κάποια ομάδα.
Εγινε «σπορτκάστερ» σε ΜΜΕ της πατρίδας του, ενώ πολύ συχνά απασχολούσε τον Τύπο, για συμμετοχή σε διάφορα ερωτικά... τρίγωνα με γυναίκες ηθοποιούς του Nollywood. Κάποια στιγμή ο σπιτονοικοκύρης του αγανάκτησε μια τον πέταξε έξω από το σπίτι που διέμενε, καθώς δεν είχε πληρώσει το ενοίκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσοι γνώριζαν την κατάσταση του έλεγαν ότι τα προβλήματα διογκώθηκαν λόγω του αλκοόλ και του τζόγου, αναγκάζοντας τον Ουντέζε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από παλιούς συμπαίκτες με τους οποίους είχε παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.
Προ πενταετίας, μάλιστα, χτύπησε και την πόρτα του ΠΑΟΚ όταν σε μια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια του ζήτησε να γίνει σκάουτερ των «ασπρόμαυρων» στη Νιγηρία και να στέλνει ταλαντούχους παίκτες στην Ελλάδα.
Ο πρώην αμυντικός του «Δικεφάλου», με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, γύρισε το χρόνο πίσω δύο δεκαετίες και εξέφρασε τη χαρά του που συμμετείχε στην κορυφαία διοργάνωση το 2002, αλλά παράλληλα δεν ξέχασε τον οδυνηρό αποκλεισμό της Νιγηρίας από το τουρνουά του 2006 που είχε γίνει στη Γερμανία.
Τον «πονάει» ο αποκλεισμός του 2006
Ο Ουντέζε πονάει ακόμα και σήμερα για τον τρόπο με τον οποίο η Νιγηρία απέτυχε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, αφού ηττήθηκε στο καθοριστικό παιχνίδι των προκριματικών από την Αγκόλα.
«Είμαι ενθουσιασμένος που ήμουν μέλος της ομάδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 με τους Super Eagles», δηλώνει είκοσι χρόνια μετά ο «πρίγκιπας» Ιφεάνι. «Προσπαθήσαμε να προκριθούμε ξανά το 2006, αλλά χάσαμε το κρίσιμο παιχνίδι από την Αγκόλα. Ήμουν συντετριμμένος γιατί ήθελα πολύ να αγωνιστώ στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη».
Οι παίκτες των «Super Eagles» συζητούσαν επί μήνες για εκείνον τον αποκλεισμό, κάτι που ισχύει και τους παίκτες της σημερινής εποχής, καθώς η Νιγηρία δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση του Κατάρ 2022. «Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τωρινή απουσία της Νιγηρίας ως εφαλτήριο για να επιτύχουν μεγαλύτερα πράγματα με την εθνική ομάδα στο μέλλον, τόνισε.