Το κύπελλο-χρυσάφι κι η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, που είναι σαν… τίτλος

Η FORZA αναλύει το ευρωπαϊκό μονοπάτι των ελληνικών ομάδων για την επόμενη σεζόν και εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ πρέπει να πολεμήσει ως το τέλος για ό,τι καλύτερο μπορεί.
Πηγή: forzaonline.gr
Το κύπελλο-χρυσάφι κι η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, που είναι σαν… τίτλος

Οσο μαθηματικά υπάρχουν στόχοι που μπορούν να διεκδικηθούν, η ομάδα του Λουτσέσκου πρέπει να δώσει ότι έχει και δεν έχει, για να μπορέσει να διευκολύνει την επόμενη του μέρα.

Διότι εκτός από την πρώτη θέση, φέτος έχει τεράστιο αντίτιμο και η δεύτερη θέση. Είναι πολύ πιθανό να δίνει σημαντικό έπαθλο και η τρίτη θέση, σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ δεν καταφέρει να κατακτήσει το Κύπελλο, που δίνει φέτος εισιτήριο (τουλάχιστον) στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League και πολύ πιθανά ένα απευθείας εισιτήριο σε ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ας πιάσουμε, αρχικά, το χειρότερο σενάριο για τον Δικέφαλο. Ποιο είναι αυτό; Να τερματίσει τέταρτος στο πρωτάθλημα και να χάσει τον τελικό κυπέλλου. Τι θα συμβεί τότε; Ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του πορεία για την σεζόν 2022-23 από τον 2ο προκριματικό του Conference League και θα πρέπει να περάσει τρεις προκριματικούς γύρους για να μπει στους ομίλους, χωρίς το παραμικρό περιθώριο λάθους.

Θα ξεκινήσει τους επίσημους αγώνες του στις 27 Ιουλίου (κάτι που σημαίνει ότι τέλη Ιουνίου θα πρέπει να ξεκινήσει προετοιμασία και να έχει φτιάξει μεγάλο μέρος του ρόστερ του) όμως θα υπάρχει και κάτι ακόμα χειρότερο: οι εγχώριοι αντίπαλοι του θα έχουν πολύ πιο εύκολο μονοπάτι για τους ομίλους, κάτι που σημαίνει περισσότερα χρήματα για εκείνους, επομένως ένα ακόμα στρατηγικό πλεονέκτημα για την επόμενη σεζόν!

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Πάμε τώρα και στο πιο... εφικτό σενάριο. Τι θα γίνει αν ο ΠΑΟΚ πάρει το Κύπελλο; Έτσι όπως κυλάει η σεζόν, η κατάκτηση του Κυπέλλου μπορεί να έχει ιστορική σημασία για την επόμενη ημέρα του ΠΑΟΚ.

Διότι φέτος είναι η τελευταία σεζόν (τουλάχιστον για την επόμενη διετία) που η κατάκτηση του Κυπέλλου στέλνει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League και δίνει ένα πολύ βατό μονοπάτι για ευρωπαϊκούς ομίλους.

Υπάρχει μάλιστα και ένα (δύσκολο) σενάριο που στέλνει τον φετινό κυπελλούχο Ελλάδας στα πλέι-οφ του Europa απευθείας σε ομίλους (είτε Europa, είτε Conference) μέσω του λεγόμενου re-balance. Ποιο είναι αυτό;

Η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Conference League να πάρει εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος της στο επόμενο Champions League ή στο Europa League (τα ζευγάρια των προημιτελικών είναι τα εξής: Λεχ Πόζναν – Φιορεντίνα, Βασιλεία – Νις, Γάνδη – Γουέστ Χαμ, Άντερλεχτ – ΑΖ), κάτι που μπορεί να κάνει η Άλκμααρ. Σε αυτό το σενάριο ο Κυπελλούχος Ελλάδας θα παίξει στα πλέι-οφ του Europa League, άρα θα έχει εξασφαλισμένη θέση σε ομίλους.

ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ο κυπελλούχος θα παίξει στον 3ο προκριματικό του Europa League με πιθανούς αντιπάλους τον κυπελλούχο Τσεχίας (Σπάρτα ή Σλάβια Πράγας) και δύο ομάδες που θα αποκλειστούν από τον δεύτερο γύρο μη πρωταθλητών του Champions League, που θα είναι οι εκπρόσωποι Βελγίου (Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ ή Γκενκ με τα σημερινά δεδομένα), Ελβετίας (Σερβέτ ή Σεντ Γκάλεν), Ουκρανίας (Ντνίπρο, Ζόρια ή Ντινάμο Κιέβου).

Σε περίπτωση πρόκρισης στα πλέι-οφ του Europa League εξασφαλίζονται οι ευρωπαϊκοί όμιλοι, ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού ο κυπελλούχος Ελλάδας θα πάει στα πλέι-οφ του Conference League, όπου αν είναι ο ΠΑΟΚ θα παίξει σε δύο ζαριές την είσοδο σε ομίλους, όντας στην κλήρωση στο γκρουπ των ισχυρών.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ... ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!

Το περίφημο αμερικανικό μότο που λέει ότι: «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα», καταρρίπτεται μόνο για φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Διότι ο δεύτερος έχει ένα πραγματικά ρεαλιστικό μονοπάτι ακόμα και για ομίλους Champions League, αφού οι αντίπαλοι που φαίνεται να προκύπτουν από την κατάσταση που επικρατεί στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν δείχνουν απαγορευτικοί (τουλάχιστον) για όνειρα.

Η ομάδα λοιπόν που θα πάρει την δεύτερη θέση θα παίξει στον 2ο προκριματικό του Champions League και πάνω κάτω έχει μία εικόνα των τριών πιθανών αντιπάλων. Αυτοί θα είναι οι ομάδες που θα τερματίσουν στην δεύτερη θέση των πρωταθλημάτων Ουκρανίας, Βελγίου και Ελβετίας.

Στην Ουκρανία, η Σαχτάρ Ντόνετσκ δείχνει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ η έκπληξη είναι πως η Ντιναμό Κιέβου έχει χάσει σημαντικό έδαφος ακόμα και για την δεύτερη θέση, για την οποία φαβορί με τα σημερινά δεδομένα είναι μάι εκ των Ντνίπρο ή Ζόρια!

Στο Βέλγιο, οι παραδοσιακές δυνάμεις (Μπριζ, Άντερλεχτ) είναι φέτος εκτός κόλπο και η δεύτερη θέση (όπως και ο τίτλος) είναι κούρσα για Γκενκ και Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ!

Στην Ελβετία, δέκα στροφές πριν το τέλος η Γιουνγκ Μπόις έχει καπαρώσει τον τίτλο, όμως η δεύτερη θέση είναι ακόμα ανοιχτή για Σερβέτ, Σεντ Γκάλεν, Λουγκάνο και Βασιλεία, Γκρασχόπερς, Λουκέρνη!

Αντίπαλοι (τόσο ως ονόματα, όσο και ως δυναμικότητα) απόλυτα συμβατοί με όποια ελληνική ομάδα τερματίσει στην δεύτερη θέση.

Σε περίπτωση πρόκρισης, η ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη εξασφαλίζει ευρωπαϊκούς ομίλους (είτε σε Champions είτε σε Europa League), ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού θα έχει ακόμα δύο ευκαιρίες και θα χρειαστεί μία πρόκριση για να παίζει και το φθινόπωρο στην Ευρώπη.

Αν μάλιστα περάσει στον 3ο προκριματικό του Champions League, τότε το πράγμα αλλάζει. Διότι θα έχει την ευκαιρία με δύο ακόμα προκρίσεις να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους. Είναι ρεαλιστικός στόχος; Σίγουρα δεν είναι απαγορευτικός, αν κοιτάξει κανείς τους πιθανούς αντιπάλους.

Εκεί θα περιμένουν οι εκπρόσωπο της Πορτογαλίας (πιο πιθανό η Μπράγκα), της Γαλλίας (Λανς, Μαρσέιγ ή Μονακό), της Ολλανδίας (Άγιαξ, Αϊντχόφεν ή Άλκμααρ), της Αυστρίας (πιο πιθανό η Στουρμ Γκρατς), της Σκωτίας (η Ρέιντζερς) και της Σερβίας (μία εκ των Μπάντσκα Τόπολα, Παρτίζαν, Τσουκαρίτσκι), με τελικό έπαθλο δύο εισιτήρια για τους ομίλους του Champions League, που μπορούν να σε αλλάξουν με μιας επίπεδο.

Όσο η δεύτερη θέση είναι μαθηματικά εφικτή, ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να παλέψει για αυτήν, το αντίτιμο είναι πολύ μεγάλο.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΟΝ ΟΜΙΛΟΙ!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα πάρει ως μπόνους την εξασφαλισμένη συμμετοχή του σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το φετινό πρωτάθλημα δεν είναι όπως τα άλλα. Η ομάδα που θα το κατακτήσει θα έχει την ηθική ικανοποίηση ότι πήρε έναν τίτλο, τον οποίο διεκδίκησαν στα ίσα τέσσερις ομάδες.

Υπάρχει όμως και κάτι επιπλέον. Η ομάδα που θα πάρει το φετινό πρωτάθλημα έχει (μόνο για φέτος) εξασφαλισμένη σε ευρωπαϊκούς ομίλους (Champions, Europa ή Conference League) και δεδομένα ένα μεγάλο ποσό στα ταμεία της, ώστε να οργανώσει με μεγαλύτερη άνεση την επόμενη ημέρα.

Μόνο για φέτος, η ομάδα που θα πάρει τον τίτλο θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της πορεία για την σεζόν 2022-23 από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League στο μονοπάτι των πρωταθλητών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπει πιο αργά από όλες στην μάχη (το διήμερο 8/9 Αυγούστου) και θα έχει την δυνατότητα να κάνει καλύτερη προετοιμασία και να κάνει σχεδιασμό χωρίς την πίεση του χρόνου.

Αν ο τίτλος πάει στα χέρια της ΑΕΚ ή του Παναθηναϊκού κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν στην κλήρωση της 24ης Ιουλίου στο γκρουπ των ανίσχυρων, ενώ αν πάει στα χέρια του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ισχυροί στις κληρώσεις μέχρι και τα πλέι-οφ!

Αν δει κανείς τις πιθανές ομάδες που θα συναντήσει μπροστά του ο πρωταθλητής Ελλάδας με έπαθλο ένα από τα τέσσερα εισιτήρια, θα διαπιστώσει ότι τα πλέι-οφ του Champions League είναι εφικτά, αφού θα βρεθούν πιθανότατα μπροστά τους κάποιες εκ των ομάδων που θα πάρουν τα πρωταθλήματα σε Ουκρανία (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Τουρκία (Γαλατασαράι), Βέλγιο (Γκενκ ή Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ), Ελβετία (Γιουνγκ Μπόις), Τσεχίας (Σπάρτα ή Σλάβια Πράγας), Νορβηγίας (Μόλντε), Δανίας (Κοπεγχάγη ή Νόρτζελαντ), Κροατίας (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Κύπρου (ΑΠΟΕΛ, Άρης Λεμεσού ή ΑΕΚ Λάρνακας).

Σε περίπτωση αποκλεισμού, ο πρωταθλητής Ελλάδας πάει στα πλέι-οφ του Europa League, όπου αν περάσει μπαίνει στους ομίλους της διοργάνωσης, ενώ αν αποκλειστεί στους ομίλους του Conference League.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η επόμενη σεζόν αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που καλείται να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην βαθμολογία χωρών της UEFA.

Με την Ελλάδα να τερματίζει φέτος στην 20η θέση, το ελληνικό ποδόσφαιρο χάνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, κάτι που σημαίνει ότι από την επόμενη σεζόν οι 5 ομάδες που θα βγαίνουν Ευρώπη, γίνονται 4. Συν τοις άλλοις το ευρωπαϊκό μονοπάτι θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο, κάτι που σημαίνει ότι η πορεία των εκπροσώπων μας στην επόμενη σεζόν ενδέχεται να κρίνει το ευρωπαϊκό τους μέλλον (και κατ' επέκταση τα οικονομικά της) ακόμα και σε βάθος τριετίας.

Διαβάστε ακόμη...