H απόφαση για τους ελίτ διαιτητές, το μέλλον του Μπένετ και το… σκοτάδι για τον τελικό
SHARE:
Δεν ήταν κάτι απρόσμενο, απρόοπτο ή παράξενο, αλλά τα αποκορύφωμα της τοξικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακόμα και η UEFA αποφάσισε να σηκώσει τα χέρια ψηλά, με όσα γίνονται στην χώρα που βασιλεύει η ατιμωρησία, την Ελλάδα.
Ο αγώνας ετών πολύ συγκεκριμένων ομάδων για να έρχονται ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα (κάτι που ξεκίνησε μετά την σφαγιαστική διαιτησία του Κομίνη, ο οποίος στέρησε ένα πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ), πήγε στα σκουπίδια μέσα σε μερικές εβδομάδες, αφού το ποτήρι της υπομονής και της ανοχής φαίνεται ότι ξεχείλισε.
Η προσωπική επιστολή του προέδρου της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσεφέριν προς την ΕΠΟ ήταν ξεκάθαρη. Διαιτητές Elite και Α' κατηγορίας τέλος για την ελληνική Super League! Όσο βοηθήσαμε, βοηθήσαμε. Έτσι που τα κάνατε, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Ας διαβάσουμε όμως επί λέξει την επιστολή της UEFA για να βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:
«Σε συνέχεια της πρόσφατης αλληλογραφίας μας, οφείλω να σε ενημερώσω ότι η UEFA πληροφορήθηκε με βαθιά θλίψη και έντονη ανησυχία ένα ακόμη περιστατικό που αφορά στην προσβλητική και βίαιη συμπεριφορά προς τους διαιτητές ποδοσφαίρου που είχαν οριστεί να διευθύνουν πρόσφατους αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα.. Παρά τις κοινές μας προσπάθειες και υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, η UEFA επανεξέτασε την υποστήριξή της στην αποστολή διαιτητών κατηγορίας Elite και "Α" για να διευθύνουν τους αγώνες των playoffs της ελληνικής Super League 1 και αποφάσισε να παύσει, προς το παρόν, την πρακτική αυτή. Αυτά τα περιστατικά είναι πέραν του ποδοσφαίρου, είμαστε δε ειλικρινά ευγνώμονες για την ανησυχία σας επί του θέματος και όλες τις αδιάκοπες προσπάθειες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποτρέψουν τέτοια πράγματα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των αξιωματούχων των αγώνων μας, οι οποίοι πρέπει να κρατηθούν μακριά από τέτοιες εχθρικές και επικίνδυνες καταστάσεις».
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ...
Η επιστολή αυτή εστάλη την Τρίτη 2 Μαΐου και είναι εξόφθαλμο πως η αφορμή είναι η επίθεση που δέχθηκε ο Ντάβιντε Μάσα μετά το τέλος της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο «Στάδιο Καραϊσκάκης».
Ο Ιταλός διαιτητής έγραψε ξεκάθαρα στο φύλλο αγώνα, ότι κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια ένιωσε ένα χτύπημα στα γεννητικά του όργανα, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον δράστη. Να ήταν άραγε κάποιος που να σχετίζεται με τους φιλοξενούμενους; Μα, τι λόγο θα είχε κάποιος από την ΑΕΚ να επιτεθεί στον διαιτητή λίγο μετά από μία νίκη με 1-3 στον Πειραιά;
Το πλέον απίστευτο όμως είναι άλλο. Στο κατηγορητήριο με βάσει το οποίο ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, η συγκεκριμένη επίθεση στον Ιταλό διαιτητή που έλαβε χώρα στο γήπεδο του δεν υπήρξε πουθενά. Εξαφανίστηκε ως διά μαγείας!
Ο Ολυμπιακός «έφαγε» δύο αγωνιστικές για την εισβολή δεκάδων οπαδών του στο γήπεδο και τις μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία και για τίποτα άλλο.
Με άλλα λόγια, η UEFA αποφάσισε να σταματήσει την παροχή ξένων διαιτητών στην ελληνική Super League, μετά από ένα ασυγχώρητο για αυτήν περιστατικό βίας, το οποίο όμως δεν τιμωρήθηκε από την ελληνική αθλητική δικαιοσύνη, αφού αυτό δεν μπήκε ποτέ στο κατηγορητήριο!
Ελλάς, το μεγαλείο σου!
Αυτού του είδους η ανομία, η ατιμωρησία, η έλλειψη από αυτό που αποκαλείται κοινό περί δικαίου αίσθημα ήταν αυτό που ανάγκασε την UEFA να αποτραβηχτεί από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η Ελλάδα αποτελεί ένα κακό σπυρί, ένα αιώνιο ζήτημα. Ούτε καν η δική της διακυβέρνηση στο τιμόνι της ΕΠΟ έλυσε, ένα άλυτο όπως φαίνεται πρόβλημα.
ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ...
Αν διαβάσει κανείς πολύ προσεκτικά την ανακοίνωση θα βρει μερικά κρυμμένα μυστικά. Η UEFA μιλάει για «ένα ακόμα περιστατικό», επομένως η επίθεση στον Ντάβιντε Μάσα είναι για αυτήν η κορυφή του παγόβουνου. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προφανώς βάζει στην λίστα το περιστατικό με τον «μεθυσμένο» (;) Πολωνό διαιτητή πριν το ΑΕΚ-Άρης, το διοικητικό ερυθρόλευκο «ντου» στον αγωνιστικό χώρο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην κανονική διάρκεια, ίσως τις διαδικτυακές απειλές που κατήγγειλε ο Δανός διαιτητής Γιακούμπ Κέλετ μετά το ματς Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, αλλά και όλα τα συνολικά περιστατικά διαιτητικής τρέλας, των τελευταίων ετών, αφού στην επιστολή της η UEFA θέτει ανοιχτά θέμα ασφάλειας πολύ συγκεκριμένων ελληνικών γηπέδων, μιλώντας για «εχθρικές και επικίνδυνες καταστάσεις». Όλοι καταλαβαίνουμε σε ποια αναφέρεται...
Στην ίδια επιστολή η UEFA αναφέρει πως «αποφάσισε να παύσει, προς το παρόν, την πρακτική αυτή». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε πρώτη φάση; Πως κανείς δεν ξέρει ποιος μπορεί να είναι διαιτητής στον τελικό κυπέλλου! Θα είναι κάποιος ξένος διαιτητής χαμηλότερης κατηγορίας; Κάποιος ελίτ διαιτητής από άλλη ομοσπονδία πλην UEFA (κάποιος Λατινοαμερικάνος ή κάποιος Ασιάτης για παράδειγμα); Κάποιος άλλος; Προς το παρόν υπάρχει απόλυτο σκοτάδι.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;
Το θέμα όμως είναι άλλο. Τι θα γίνει του χρόνου; Αν το φετινό πρωτάθλημα πήγε να τιναχτεί στον αέρα με ελίτ ξένους διαιτητές τι θα γίνει του χρόνου, αν η UEFA επιμείνει στην απόφαση της; Θα πάμε σε ξένους αμφίβολης φήμης / ποιότητας ή θα επιστρέψουμε ολοκληρωτικά σε καθεστώς Ελλήνων διαιτητών; Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: ποιος χαίρεται από την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή στις αλήστου μνήμης εποχές των Ελλήνων διαιτητών; Το ερώτημα είναι ρητορικό.
Περίπου 4,5 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση στον Θανάση Τζήλο, η υπόθεση έχει κακοφορμίσει και παρότι οι δράστες ταυτοποιήθηκαν και βρέθηκαν, εντέλει δεν συνελήφθησαν ποτέ. Τι μπορεί να σημαίνει η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης για την ψυχολογία των Ελλήνων διαιτητών;
Και αλήθεια, ποια περιμένουμε να είναι η απόδοση των Ελλήνων διαιτητών, όταν εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια απέχουν συστηματικά από τα μεγάλα ματς, από τα ντέρμπι, εκτός από μετρημένες εξαιρέσεις;
Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη τους, η ετοιμότητα τους, η τριβή τους με τόσο δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια;
Και στην εξίσωση βάλτε και κάτι ακόμα. Από του χρόνου χάνουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ μόνο ο πρωταθλητής θα βγαίνει στα προκριματικά του Champions League. Ως εκ τούτου, η πίεση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού ο τίτλος του πρωταθλητή θα πάρει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Με λίγα λόγια; Τα «καλύτερα» έρχονται...
ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΜΠΕΝΕΤ
Το τι θα πράξει η UEFA για την επόμενη σεζόν είναι προς το παρόν κάτι που το γνωρίζουν μόνο στην Νιόν. Είναι άραγε μία κίνηση εκφοβισμού; Μία προσωρινή κίνηση παραδειγματισμού ή κάτι μόνιμο;
Το θέμα είναι πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι καυτό σε όλα τα επίπεδα. Ο Στιβ Μπένετ έχει υπογράψει διετές συμβόλαιο (μέχρι το καλοκαίρι του 2023), όμως η παραμονή του στο πόστο του αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, μόνο σίγουρη δεν μπορεί να θεωρείται, αφού ο Άγγλος εμφανίζεται εξουθενωμένος ψυχικά από τον ανελέητο πόλεμο από πολύ συγκεκριμένα κέντρα, που θέλουν αλλαγή στην ηγεσία της ελληνικής διαιτησίας. Ωστόσο κρατήστε και τούτο: με τον πιο ενεργό ρόλο των Ελλήνων διαιτητές οι λίστες για την επόμενη Super League θα είναι εξόχως σημαντικές, αφού οι «προαγωγές», αλλά και τα «κοψίματα» θα... παίξουν μπάλα κατά την διάρκεια της σεζόν!