Ανάλυση: Το αδικαιολόγητο λάθος του Σβαμπ και η εξήγηση της αλλαγής Μιχαηλίδη (pics)

Το PAOKDAY Football Analysis βάζει στο μικροσκόπιο τον δεύτερο αγώνα του ΠΑΟΚ με την Μπεϊτάρ για τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League.
Πηγή: paokday.gr
Ανάλυση: Το αδικαιολόγητο λάθος του Σβαμπ και η εξήγηση της αλλαγής Μιχαηλίδη (pics)

Οι βασικές αρχές για το γύρισμα της μπάλας στον τερματοφύλακα

Το αυτογκόλ που έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΟΚ με 0-1 είναι μία φάση που πήρε μεγάλη έκταση και έδωσε αφορμή για πολλές συζητήσεις. Μία φάση που δεν ακολουθήθηκαν βασικές αρχές του παιχνιδιού και γι' αυτό η κατάληξη ήταν το αυτογκολ.

Ένας από τους βασικούς κανόνες και οδηγία που δίνουν οι προπονητές στους τερματοφύλακες αρχικά είναι ότι όταν ζητάνε την μπάλα ΔΕΝ θα πρέπει να έχουν πλάτη την εστία. Για να αποφύγουν το παραμικρό λάθος και στην χειρότερη η μπάλα να καταλήξει κόρνερ και όχι γκολ!!

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η οδηγία που λαμβάνουν και οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην άμυνα και στον κέντρο. Δηλαδή ΠΟΤΕ δεν γυρίζουμε την μπάλα στον τερματοφύλακα με κατεύθυνση προς την εστία!!

Στην συγκεκριμένη φάση ο τερματοφύλακας βγαίνει από την εστία του όπως πρέπει, αλλά ο αμυντικός του κάνει μεταβίβαση προς την εστία που έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει το λάθος και να καταλήξει γκολ.

Το αδικαιολόγητο λάθος του Σβαμπ

Η παραπάνω φωτογραφία είναι η αρχή της φάσης που ξεκινάει η φάση που η Μπεϊτάρ κερδίζει το πέναλντι και ο Αγκούστο παίρνει την κόκκινη κάρτα και αφήνει τον ΠΑΟΚ με δέκα ποδοσφαιριστές.

Μία ακόμη φάση που σήκωσε μεγάλη κουβέντα σε όλα τα ποδοσφαιρικά στέκια και έγινε η αιτία σκληρής κριτικής στον Αγκούστο για την αποβολή του.

Όμως αν κανείς δει πιο ήρεμα το παιχνίδι θα διαπιστώσει πως ο Στέφαν Σβαμπ κάνει ένα λάθος που για την εμπειρία του θα μπορούσε να το αποφύγει.

Οι πάσες στον άξονα θα πρέπει να είναι προσεκτικές γιατί αν γίνει μια λάθος μεταβίβαση όπως στην συγκεκριμένη φάση ο αντίπαλος βγαίνει στην πλάτη της άμυνας που έχει πάρει μέτρα στο γήπεδο και είναι πιο εύκολο να βγει απέναντι από τον τερματοφύλακα.

Με τον Αγκούστο από την στιγμή που δεν μπορεί να προλάβει τον αντίπαλο του για να τον κόψει να αποφασίζει να του κάνει φάουλ με τον κίνδυνο να αφήσει με 10 παίκτες την ομάδα του παρά να γίνει το 1-1.

Ο φόβος μιας δεύτερης κίτρινης κάρτας και η ευθύνη στο γκολ της Μπεΐταρ

Λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο προπονητής του ΠΑΟΚ επιλέγει να αλλάξει το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας και να βγάλει τον Μιχαηλίδη για να βάλει τον Κουλιεράκη.

Η εξήγηση της συγκεκριμένης κίνησης είναι πως αρχικά ο Μιχαηλίδης είχε ήδη κίτρινη κάρτα από το πρώτο ημίχρονο και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ρισκάρει μια νέα πιθανή αποβολή.

Το δεύτερο είναι πως εφόσον ο ΠΑΟΚ είχε αποφασίσει να δώσει χώρο και την κατοχή της μπάλας στην Μπεϊτάρ έπρεπε να θωρακίσει περισσότερο την άμυνα και της εναέριες μονομαχίες. Οπότε ήθελε και οι δύο κεντρικοί αμυντικοί του να μην έχουν περιορισμούς με τον τρόπο που θα μαρκάρουν

Τέλος στην φάση του 1-1 ο Μιχαηλίδης ενώ θεωρητικά έχει καλύτερη θέση από τον αντίπαλο επιθετικό χάνει την κεφαλιά.

Διαβάστε ακόμη...