Ξέρω τι έκανες πέρυσι τον Οκτώβριο!
SHARE:
Ήταν Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Του 2022, βεβαίως, βεβαίως. Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει το απόλυτο. Είχε ξεκινήσει να παίρνει διαφορά από τις ομάδες που θεωρητικά θα διεκδικούσαν τον τίτλο, είχε ξεκολλήσει ας το πούμε πιο απλά ανάμεσα στο περίφημο Big4. Η ΑΕΚ ήταν ακόμα στην εποχή που προσπαθούσε να αποκτήσει την ταυτότητα του Ματίας Αλμέιδα, ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να βρει σταθερότητα και γκολ, ο Ολυμπιακός είχε πληγωθεί σε συνεχόμενα παιχνίδια και οι ομάδες είχαν πάει στην πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος, με ξεκάθαρα διαφορετική εικόνα μεταξύ τους. Εικόνα που αποτυπώνεται στον πρώτο πίνακα. Στον πρώτο συγκριτικό πίνακα του «ξέρω τι έκανες πέρυσι τον Οκτώβριο», με βαθμούς, ρεκόρ και τέρματα. Ας δούμε πρώτα τον πίνακα και ας επιστρέψουμε με ορισμένα σημεία-κλειδιά.
Θα πει κανείς ότι ο πίνακας δεν μας κάνει σοφότερους. Το μυστικό με τους αριθμούς είναι να μπορείς να καταλάβεις τι θέλουν να πουν και να μην τους αφήνεις να σε ξεγελούν, καθότι, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, είναι σχετικοί. Ο πρώτος πίνακας λοιπόν, μαρτυρά, ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι οι μεγάλες αποκλίσεις της βαθμολογίας σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, τόσο στους βαθμούς, όσο και σε επιμέρους κατηγορίες. Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα χαρακτηριστικά του πρώτου συγκριτικού πίνακα.
Ο Ολυμπιακός έχει πετύχει τα διπλάσια γκολ από πέρυσι σε εφτά αγώνες κι ενώ πέρυσι στο σύνολο του πρωταθλήματος είχε 2,3 γκολ μέσο όρο στα εντός έδρας ματς, φέτος το έχει εκτοξεύσει στο 3,6, βελτιώνοντας παράλληλα και την άμυνά του.
Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει εννέα γκολ περισσότερα και ακόμα πιο συγκεκριμένα εκεί που πέρυσι είχε πετύχει οκτώ γκολ σε πέντε εντός έδρας ματς, φέτος έχει σκοράρει έντεκα σε τέσσερα παιχνίδια.
Η αμυντική λειτουργεία τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και της ΑΕΚ μοιάζει χειρότερη από πέρυσι. Η ΑΕΚ έχει δεχτεί διπλάσια γκολ σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, ενώ σκοράρει και λιγότερο.
Ο ΠΑΟΚ έχει βελτιωθεί επιθετικά και σκοράρει ευκολότερα από την περυσινή σεζόν, κάτι που έχει και την αντίστοιχη επίπτωση στη βαθμολογία του.
Κι αφού ολοκληρώσαμε τον πίνακα που παρουσιάζει μεν την αλήθεια, αλλά μια κάπως επίπλαστη αλήθεια, μπορούμε να προχωρήσουμε στον αληθινό πίνακα. Διότι δεν έχει απλώς σημασία τι έκανες πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά και με ποιον το έκανες. Για παράδειγμα, έχουν σταθεί πολλοί στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει δώσει πέντε ματς εντός έδρας ή ότι η ΑΕΚ – όπως και ο Παναθηναϊκός – έχουν παίξει δύο ντέρμπι στις πρώτες εφτά αγωνιστικές. Ο επόμενος πίνακας, λοιπόν, μπορεί να ονομαστεί και πίνακας της ισορροπίας.
Γιατί μαρτυρά ακριβώς πόσο επίπλαστοι είναι οι αριθμοί αν δεν τους δώσεις προοπτική. Τι έχουμε, λοιπόν, στον παρακάτω πίνακα; Τους βαθμούς, το ρεκόρ και τα γκολ των τεσσάρων ομάδων στα αντίστοιχα περυσινά ματς. Και τι βλέπουμε; Τρομακτική ισορροπία στο σύνολο, παρότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ίδια κατ' αντιστοιχία. Έτσι, εκείνο που έμοιαζε ως αποτυχία ξαφνικά, δεν είναι αποτυχία, εκείνο που έμοιαζε ως θρίαμβος αποδεικνύεται στασιμότητα κι εκείνο που φάνταζε βελτίωση, ίσως εντέλει και να μην είναι!
Σα να αρχίζει να γίνεται λίγο πιο κατανοητό όλο αυτό, έτσι δεν είναι; Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, τι είναι ξεκάθαρο στην ας την πούμε... κατά κεφαλήν σύγκριση των αποτελεσμάτων και με την υποσημείωση ότι το ρόλο του Πανσερραϊκού έχει ο Λεβαδειακός και μόνο για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει και τους δύο νεοφώτιστους, αντί για την Κηφισιά πήραμε το αποτέλεσμα με τον Ιωνικό. Τι έχουμε ξεκάθαρο, λοιπόν;
Η ΑΕΚ κερδίζει πιο δύσκολα μεν, ωστόσο δεν έχει και τόσο μεγάλη διαφορά από πέρυσι στη βαθμολογική της συγκομιδή.
Ο Παναθηναϊκός έχει τρομακτική βελτίωση στον τρόπο και στην ευκολία με την οποία κερδίζει, κι έχει βελτιώσει σε σχέση με τα περυσινά ματς τόσο τη συγκομιδή βαθμών, όσο και την άμυνά του.
Ο Ολυμπιακός είναι σε εντυπωσιακή σταθερότητα. Βαθμοί ίδιοι, ρεκόρ ίδιο, καλύτερη επίθεση, λίγο καλύτερη άμυνα, αλλά στο σύνολο εφτά αγώνων η διαφορά είναι απειροελάχιστοι.
Ο ΠΑΟΚ, παρότι φαντάζει βελτιωμένος, επί της ουσίας είναι μείον ένα βαθμό σε σχέση με πέρυσι και είναι τρομακτική η σταθερότητα στα γκολ, με ακριβώς τον ίδιο αριθμό τερμάτων με πέρυσι.
Πού καταλήγουμε; Προφανώς, ότι στις 9 Οκτώβρη ή στις 10 ή στις 20 κανείς δεν μπορεί να βγάλει πρωταθλητή. Η ΑΕΚ που μοιάζει χειρότερη είναι στις λεπτομέρειες, αλλά όχι στους βαθμούς. Ο Ολυμπιακός που μοιάζει καλύτερος είναι στις λεπτομέρειες εξαιρετικά βελτιωμένος, αλλά έχει τους ίδιους βαθμούς. Ο Παναθηναϊκός, που έχει γκρίνια για ένα-δύο αποτελέσματα, είναι καλύτερος από πέρυσι σε επίθεση και βαθμούς, ωστόσο προσμετράται ότι έχει μηδέν στα δύο σε ντέρμπι. Και ο ΠΑΟΚ που έχει ορισμένα εμφατικά αποτελέσματα, δεν έχει βελτιωθεί στις λεπτομέρειες και είναι απειροελάχιστα πιο κάτω από πέρυσι. Τι μπορούμε να περιμένουμε; Ένα πρωτάθλημα εξίσου συγκλονιστικό με το περυσινό.