Σκέψεις και διαπιστώσεις
SHARE:
Το ίδιο ακριβώς όμως είπε κι ο προπονητής τους ο Αγγελος Αναστασιάδης με προφανή λόγο το γεγονός πως είχε να δουλέψει με πολλά νεαρά παιδιά, αφενός ξεκινώντας από την αρχή για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας, αφετέρου λόγω του ότι δε γνωρίζει τον αριθμό των προσθαφαιρέσεων στις οποίες θα πρέπει να προβεί από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει το έμψυχο δυναμικό της ομάδας του. Επιπλέον αισθάνεται - και το έχει δηλώσει δημόσια - τεράστια ευθύνη ως προς την κρίση τόσων νεαρών ποδοσφαιριστών αναφορικά με την παραμονή τους στην πρώτη ομάδα, την επιστροφή τους στην Κ20 ή τον δανεισμό τους σε άλλη ομάδα για τη νέα σεζόν.
Το ξεκίνημα ήταν μεν δύσκολο αλλά γλιτώνει πιο δύσκολη δουλειά που θα έπρεπε να γίνεις στη συνέχεια αν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά που έκαναν με . χειρουργική ακρίβεια ο ίδιος κι οι συνεργάτες του στην Ολλανδία. Κατ' αρχάς στον καθημερινό έλεγχο του κάθε ποδοσφαιριστή σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σφυγμομέτρηση. Μια διαδικασία που εφόσον γίνεται συχνά και σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας μπορεί να δώσει στην τεχνική ηγεσία μια πλήρη εικόνα του κάθε ενός για την κατάστασή του, δίχως να μπορεί ν' αποκρύψει κάτι. Επιπλέον, γνωρίζοντας πολύ καλά τις λειτουργίες και το περιβάλλον της ομάδας του, όπως επίσης και το τί έχει προηγηθεί τις τελευταίες σεζόν έχει ανάγει σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία του ιδεατού κλίματος συνοχής κι ενότητας μιας ομάδας, με βασικούς άξονες τη διαρκή συζήτηση, τους απαράβατους κανόνες για όλους μηδενός εξαιρουμένου σε θέματα συνέπειας κι υποχρεώσεων, θυμίζοντας όλα όσα συμβαίνουν σε μια οικογένεια. Κι ειδικά για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και γιατί αντιλαμβάνονται την ιεραρχία που υπάρχει εντός της ομάδας με διακριτούς ρόλους για τον καθέναν, ενώ την ίδια στιγμή νιώθουν και μια ασφάλεια σ' αυτά τα δύσκολα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα. Γι' αυτό και θεωρεί μεγάλος κέρδος την παρουσία των διεθνών έστω στην τελευταία εβδομάδα της προετοιμασίας. Και οι τέσσερις (Γλύκος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Σαλπιγγίδης) αποτελούν σημείο αναφοράς για τους βενιαμίν της ομάδας και την ίδια στιγμή, κέρδισαν και μια εβδομάδα, σε σχέση με το αν δεν πήγαιναν καθόλου στην Ολλανδία. Θυσίασαν κάποιες ημέρες των διακοπών τους, κέρδισαν μια χαλαρή εβδομάδα προσαρμογής, μ' ελεύθερο πρόγραμμα και δυο βασικές υποχρεώσεις: την παρουσία στην ανάλυση της θεωρίας και την αντίστοιχη στο γεύμα και στο δείπνο. Εν γένει, άλλες οι εκεί συνθήκες, με αρκετές ώρες για μια πρώτη γνωριμία με κουβέντα για τις σκέψεις του καθενός, άλλες οι εδώ όπου το μυαλό των περισσότερων ποδοσφαιριστών συνδυάζει τις υποχρεώσεις σε συνάρτηση με τις ώρες της προπόνησης.
Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για την πιο δύσκολη προετοιμασία της καριέρας τους. Πώς μεταφράζεται αυτό; Με τρεις προπονήσεις την ημέρα. Τα πρωινά αφιερωμένα στη φυσική κατάσταση, την αντοχή, τη δύναμη και τις επιμέρους διαβαθμίσεις των κατηγοριών αυτών, λίγο μετά ανάλυση με την αρωγή οπτικοακουστικών μέσων και το απόγευμα από τη θεωρία στην πράξη. Αν έπρεπε η προπόνηση να είναι μια, δίχως δεύτερη σκέψη θα επέλεγε το βίντεο. Επειδή εκεί διαμορφώνει χαρακτήρες, αντίληψη και φιλοσοφία. Επειδή εκεί συζητούνται τα πάντα πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα που προβάλλονται στην οθόνη κι ο καθένας συμμετέχει ενεργά.
Η γενικότερη λογική είναι πως για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια η ομάδα έχει τη σχεδόν μοναδική τύχη να διαθέτει έναν μεγαλομέτοχο με σημαντικές οικονομικές δυνατότητες που σε βασικά οργανωτικά θέματα πολλοί έχουν να ζηλέψουν πολλά. Αυτά θα πρέπει να λογιστούν ως βάση πάνω στα οποία θα οικοδομηθεί ένα συμπαγές στερέωμα, με σίγουρες και μετρημένες κινήσεις, που με την πάροδο του χρόνου θα ενισχύεται και θα ισχυροποιείται προκειμένου στην τελική του μορφή ως αγωνιστικό τμήμα να πιστοποιεί την αλλαγή επιπέδου.
Τίποτα δεν αφήνεται πλέον στην τύχη κι η περίπτωση του Μάρτενς αποτελεί ένα μικρό αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Ενας έμπειρος ποδοσφαιριστής, σημαντικά ποιοτικός με τίτλους και διακρίσεις αλλά και συχνούς τραυματισμούς. Ετσι πήγε να ξεκινήσει κι η φετινή σεζόν, ωστόσο οι ενδελεχείς εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε κατέδειξαν μια σημαντική λεπτομέρεια, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα προβλήματά του. Ο τρόπος με τον οποίο πατούν τα πέλματά στο έδαφος, δεν είναι τέτοιος ώστε να μοιράζεται το βάρος κι οι δυνάμεις που ασκούνται ομοιόμορφα στα πόδια του με συνέπειες να του προκαλούν προβλήματα στους αστραγάλους, στο λαγονοψωΐτη, με τενοντίτιδες κ.α. Αυτή τη στιγμή ο Βέλγος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας του. Μιας θεραπείας για την οποία χρειάστηκε να δημιουργηθούν δυο πάτοι παπουτσιών στα δικά του δεδομένα, ενισχυμένοι από τη μια πλευρά, ώστε ν' αρχίσει να πατάει κανονικά για ν' αποφύγει τα προβλήματα των τραυματισμών που του στερούν αρκετές συμμετοχές. Η διαφοροποίηση προκάλεσε άλλες συνέπειες, όπως το . «χτύπημα» των παπουτσιών κατά κύριο λόγο, αλλά αυτό είναι και το τελικό στάδιο της αποθεραπείας του. Αυτά σε πρώτη φάση . σύμφωνα με όλα όσα έγιναν και παρακολουθήσαμε στην Ολλανδία.
Κωστής Μπότσαρης