Οι 10 δίκες που οδηγούν στην κάθαρση
SHARE:
Να αποδειχτεί σωτήριον -για το ποδόσφαιρο- έτος αναμένουν για το 2015 όσοι αγαπούν το σπορ και θέλουν να το δουν να καθαρίζει, όσο τέλος πάντων είναι αυτό εφικτό.
Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε, θα είναι πιθανότατα η σημαντικότερη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το ποδόσφαιρο που θα «παιχτεί» στις δικαστικές αίθουσες, το οποίο αναμένεται να έχει και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με αυτό που θα παιχτεί εντός των τεσσάρων γραμμών των ελληνικών γηπέδων.
Ας δούμε αναλυτικά, λοιπόν, τις 10 ποδοσφαιρικές υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη και οι οποίες περιμένουμε να εξελιχθούν μέσα στο 2015:
1. Δίκη Μαρινάκη-Θεοδωρίδη
Στις 14 Ιανουαρίου 2015 εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η έφεση του εισαγγελέα Δημήτρη Ζημιανίτη κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης του Στ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Σάββα Θεοδωρίδη, που κατηγορούνταν ότι με αθέμιτες ενέργειες προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Αστέρα Τρίπολης, μέσω της επίσκεψής τους στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του αγώνα. Μαρινάκης και Θεοδωρίδης είχαν αθωωθεί λόγω αμφιβολιών σε πρώτο βαθμό, ωστόσο μετά την έφεση του εισαγγελέα δικάζονται εκ νέου για παράβαση του νόμου περί ποινικής αντιμετώπισης προσυνεννοημένων αγώνων.
2. Δίκη Μπέου
Την 1η Απριλίου 2015 δικάζεται ο Αχιλλέας Μπέος για απόπειρα εκβίασης του Γιώργου Δαλούκα πριν τον αγώνα Άρης-Παναθηναϊκός 0-1 τον Σεπτέμβριο του 2010. Η υπόθεση έχει αναβληθεί τέσσερις φορές έως τώρα. Ο Δήμαρχος Βόλου κατηγορείται για «απόπειρα εκβίασης στην οποία ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης δραστηριότητος που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αχιλλέας Μπέος φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τον Θεσσαλό ρέφερι Γιώργο Δαλούκα πριν το ματς προκειμένου εκείνος να ευνοήσει τον Άρη.
3. Εισαγγελική πρόταση και δίκη(;) για το Koriopolis
Τους πρώτους μήνες του 2015, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Παναγιώτης Πούλιος αναμένεται να ολοκληρώσει την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο για το ποιοι πρέπει να οδηγηθούν στο ακροατήριο από τους περίπου 160 εμπλεκόμενους του σκανδάλου των στημένων αγώνων, γνωστού και ως «Koriopolis». Πρόκειται για την υπόθεση που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2011, όταν και συνελήφθησαν 15 πρόσωπα, τέσσερα εκ των οποίων οδηγήθηκαν προσωρινά στη φυλακή (Ψωμιάδης, Μπέος, Τσακογιάννης, Καρακούλιας).
Με το πόρισμα της Πόπης Παπανδρέου, είχαν ασκηθεί 83 ποινικές διώξεις, οι οποίες 3,5 χρόνια μετά λέγεται πως έχουν ξεπεράσει τις 160, ενώ η δικογραφία υπερβαίνει τις 2.000 σελίδες. Ο κ. Πούλιος ετοιμάζει την πρότασή του και εν συνεχεία το Δικαστικό Συμβούλιο θα εκδώσει βούλευμα, βάσει του οποίου θα κριθεί ποιοι παραπέμπονται σε δίκη και ποιοι απαλλάσσονται. Η δίκη πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα στο 2015, διότι ήδη τα πλημμελήματα του 2008 και 2009 που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, έχουν παραγραφεί.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση οι εμπλεκόμενοι είναι σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, απάτη, παράνομο στοιχηματισμό, δωροδοκία-δωροληψία και ξέπλυμα. Θυμίζουμε πως για την εν λόγω υπόθεση έχει γίνει ήδη μια δίκη, στην οποία καταδικάστηκαν οι Μάκης Ψωμιάδης, Κωνσταντίνος Ριαβόγλου, Θωμάς Μητρόπουλος, Διονύσης Κωτούλας και Περικλής Αμανατίδης, ενώ έξι αγώνες της Football League κρίθηκε πως είχαν χειραγωγηθεί από τους καταδικασθέντες.
4. Ολοκλήρωση ανάκρισης για την «εγκληματική οργάνωση»
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την ανακριτική διαδικασία της υπόθεσης που αφορά την πιθανή ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, για την οποία ο τέως αθλητικός εισαγγελέας, Αριστείδης Κορέας άσκησε ποινικές διώξεις σε 16 πρόσωπα, που είναι μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ και στελέχη της, μέλη της ΚΕΔ, μέλη πειθαρχικών επιτροπών, διαιτητές και πρόεδροι ΠΑΕ. Κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα εκβίασης, απάτη, δωροδοκία και δωροληψία. Μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας και την εισαγγελική πρόταση, θα κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.
5. Κάρτα υγείας ΕΠΟ
Το δρόμο για το ακροατήριο με την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, αναμένεται να βρει και η υπόθεση της «κάρτας υγείας» της ΕΠΟ, για την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 23 πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Η υπόθεση αφορά συμβάσεις της ομοσπονδίας με δυο εταιρίες που ανέλαβαν να πραγματοποιούν ιατρικές μετρήσεις σε ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα με τη δικογραφία, έπρεπε να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις αλλά τελικά έγιναν περίπου 15.000, με την ΕΠΟ όμως να πληρώνει το σύνολο του ποσού, δηλαδή περίπου 9,7 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει, η συνολική ζημία αγγίζει τα 29 εκατ. ευρώ! Μεταξύ των 23 προσώπων που διώκονται, είναι και οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της ΕΠΟ, ενώ οι κατηγορίες είναι κατά περίπτωση: ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.
6. Πλαστές ενημερότητες
Εντός του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα του τέως αθλητικού εισαγγελέα, Χάρη Λακαφώση, για τις 66 πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες 27 ομάδων, που εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία για το διάστημα 2002-2014. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κλήσεις και ανωμοτί καταθέσεις υπόπτων και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.
7. Ξυλοδαρμός Ζωγράφου
Τους πρώτους μήνες του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα του αθλητικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου για τον ξυλοδαρμό του μέλους της ΚΕΔ, Χριστόφορου Ζωγράφου. Για την υπόθεση, έχει διαταχθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του θύματος, ώστε να διαπιστωθεί με ποιους μίλησε πριν και μετά το περιστατικό. Εκτός του Ζωγράφου, έχουν καταθέσει οι Γιώργος Σαρρής και Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος και έχει καταγγείλει τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης.
8. Υπόθεση ψευδορκίας
Η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βιργινία Σακελλαροπούλου, που ήταν εισαγγελέας της έδρας στην πρώτη δίκη των στημένων αγώνων (Ψωμιάδης κ.α.), διερευνά πιθανές περιπτώσεις ψευδορκίας στη συγκεκριμένη δίκη, για την οποία η ίδια είχε πει πως «επικράτησε ο νόμος της σιωπής». Είχε κάνει, μάλιστα, ειδική αναφορά σε μάρτυρες, οι οποίοι παρά τη θεσμική θέση που κατείχαν δεν εισέφεραν τίποτα στη διαδικασία. Αυτό που ερευνάται είναι εάν και κατά πόσο αποκρύφτηκαν από τους μάρτυρες πραγματικά περιστατικά που ήταν σε γνώση τους, ενώ έχουν ήδη κληθεί στελέχη της ΕΠΟ για να καταθέσουν σχετικά με τον ρόλο του integrity officer (σύνδεσμος ακεραιότητας) της ομοσπονδίας.
9. Παραβίαση εισαγγελικής εντολής
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί στον Γιώργο Σαρρή για παραβίαση εισαγγελικής εντολής στον τελικό του Κυπέλλου του 2013 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης, διότι δεν επετράπη στον παρατηρητή της ΔΕΑΒ να εισέλθει στα αποδυτήρια.
10. Ύποπτα ματς
Τον Ιούνιο του 2014, ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης άσκησε ποινική δίωξη «in rem» (δηλαδή χωρίς προσωποποίηση ευθυνών) σε πέντε ΠΑΕ για χειραγώγηση αγώνων και η υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα. Εντός του νέου έτους αναμένεται το αν θα υπάρξει εξέλιξη και στη συγκεκριμένη υπόθεση.