Ο Βασάρας επέστρεψε, τα ερωτήματα δεκάδες…
SHARE:
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ ανακοίνωσε και επίσημα την Πέμπτη 12/2 ότι μετά από τρία χρόνια, ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής που ανέδειξε ποτέ η χώρα, ο Κύρος Βασάρας, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και αναλαμβάνει υπεύθυνος ανάπτυξης διαιτησίας, δηλαδή επιφορτίζεται με καθήκοντα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης.
Ο παλιός διεθνής ρέφερι, βέβαια, θα διατηρήσει κανονικά το πόστο του ως αρχιδιαιτητής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ρουμανίας, με την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο ως το 2018, με την υποχρέωση να δίνει το παρών στη Ρουμανία επτά ημέρες το μήνα.
Τα ερωτήματα, ωστόσο, που γεννώνται είναι εύλογα: Πώς και γιατί η ΕΠΟ διατηρεί στην ΚΕΔ και τον Χριστόφορο Ζωγράφο και τον Χιου Ντάλας και τώρα φέρνει πίσω και τον Κύρο Βασάρα; Πώς και γιατί ο Σκωτσέζος θα εξακολουθήσει να εισπράττει τα 150.000 ευρώ (και πλέον) το χρόνο για να κάνει αυτό για το οποίο επέστρεψε να κάνει ο Κύρος Βασάρας; Πώς και γιατί διατηρείται στο πόστο του ο Χριστόφορος Ζωγράφος για να κάνει τους ορισμούς, από τη στιγμή που η ΕΠΟ έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στις τάξεις της δύο τεράστια κεφάλαια της ευρωπαϊκής διαιτησίας, τους Ντάλας και Βασάρα; Και εν τέλει πώς τους πληρώνει όλους αυτούς, ενώ είναι πασιφανές ότι δεν χρειάζονται; Της περισσεύουν τόσα χρήματα;
Το ανελέητο κυνήγι και η «αποκατάσταση»!
Η ιστορία του Κύρου Βασάρα σχετικά με τη συνεργασία του με την ΕΠΟ έχει πολύ ενδιαφέρον.
Το χρονικό ξεκινάει αμέσως μετά το παιχνίδι Ξάνθη-Ολυμπιακός τον Ιανουάριο του 2012, όπου ο Πέτρος Κωνσταντινέας (του οποίου ο φούρνος λίγο αργότερα ανατινάχτηκε) δεν είχε δώσει ένα πέναλτι στους «ερυθρολεύκους». Την επομένη του αγώνα, η ΕΠΟ έθεσε στο περιθώριο τον Βασάρα και τον έπαυσε από υπεύθυνο ορισμού των διαιτητών της Super League και όπως έγινε πριν λίγους μήνες με τον Χιου Ντάλας, του ανέθεσε την επιμόρφωση και την εκπαίδευση.
Τον Αύγουστο του 2012, έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. της ΕΠΟ με την οποία εξέφραζε τη διαφοροποίησή του από τον καταρτισμό των πινάκων διαιτησίας της νέας σεζόν, πίνακες που έφτιαξαν ο Δούρος με τον Μπριάκο και με τον Γιώργο Σαρρή να είναι στην προεδρία της ΚΕΔ.
Η υπόθεση (σε συνδυασμό με άλλες καταγγελίες περί «στημένων πινάκων διαιτησίας») προκαλεί το ενδιαφέρον του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, που μεταξύ άλλων, καλεί και τον Βασάρα να καταθέσει. Η υπόθεση ως γνωστόν κατέληξε στο να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε 16 πρόσωπα.
Τον Νοέμβριο του 2012, με το που αναλαμβάνει πρόεδρος της ΕΠΟ ο Γιώργος Σαρρής, ο Βασάρας «ξηλώνεται» ακόμη και από τον τομέα της εκπαίδευσης και όχι μόνο αυτό: η ΕΠΟ του Σαρρή αρχίζει και στέλνει αλλεπάλληλες επιστολές και προς την UEFA, ζητώντας από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να τον αποπέμψει και από μέλος της δικής της επιτροπής διαιτησίας! Σκοπός, ήταν η εκδίκηση, επειδή ο Βασάρας κατέθεσε στον εισαγγελέα κόντρα στα συμφέροντα και τις πρακτικές της ΕΠΟ.
Χρειάστηκε χρόνος και ανελέητο κυνηγητό από τη διοίκηση Σαρρή (η οποία εξακολουθεί αυτούσια να διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο) για να αποφασίσει τελικά η UEFA τον Ιούλιο του 2014 να τον παύσει από μέλος της επιτροπής διαιτησίας της.
Ο Βασάρας εν τω μεταξύ, ξεκίνησε να εργάζεται στην ρουμάνικη ΚΕΔ και τώρα, λίγους μήνες μετά, ο ίδιος επιστρέφει στην Ελλάδα με το ίδιο πόστο που είχε πριν αποπεμφθεί, ενώ πολλοί σύμβουλοι και στελέχη της ΕΠΟ, διώκονται ποινικά για ενέργειες και πρακτικές τις οποίες (και) εκείνος είχε καταθέσει στον εισαγγελέα.
Η απόφαση Γκιρτζίκη να τον επαναφέρει, είναι ασφαλώς μια καλή κίνηση. Ωστόσο θα πρέπει προηγουμένως να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέσαμε παραπάνω. Και πρέπει να απαντηθεί και ακόμη ένα από όλη την ΕΠΟ που επί μια διετία τον κυνήγησε λυσσαλέα: τι άλλαξε τώρα και τον επαναφέρουν; Αναγνώρισαν το λάθος τους; Του ζήτησαν συγνώμη; Χρέωσαν το κυνηγητό στον Σαρρή και όλα καλά; Πέραν του Σαρρή, εκείνοι οι οποίοι ήθελαν να τον εξαφανίσουν από τον χάρτη (που μπορεί να είναι κάποιες... ομάδες) του έδωσαν... συγχωροχάρτι;
Αναμένουμε...