Ο Τούντορ είναι η μεταγραφή!
SHARE:
Επιλέγεις τι μοντέλο θέλεις να ακολουθήσεις, διαλέγεις τα πρόσωπα που μπορούν να το υπηρετήσουν και βάζεις μπρος. Αυτό έκανε, για πρώτη φορά στην εποχή Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ. Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου κατάλαβε με "σκληρό τρόπο" στο τέλος της περσινής περιόδου τι έπρεπε να αλλάξει και εμπιστεύτηκε τις γνώσεις του Φρανκ Άρνεσεν στο χτίσιμο ομάδων.
Το τι έχει κάνει ο Δανός το έχουμε αναλύσει αρκετά μέσα στο καλοκαίρι. Καιρός, όμως, να σταθούμε λίγο παραπάνω σε μία επιλογή του, την κορυφαία του, που ξεπερνά ακόμη και τις μεταγραφές που έχει κάνει. Για την ακρίβεια, δείχνει να είναι η καλύτερη μεταγραφή και φυσικά αναφέρομαι στον Ίγκορ Τούντορ.
Το επιβλητικό 5-0 επί της Μπρόντμπι και η θριαμβευτική πρόκριση στους ομίλους του Europa League που συνιστά την πρώτη πετυχημένη αποστολή του νέου ΠΑΟΚ μας δίνει την καλύτερη αφορμή για να αναλύσουμε τα πολλά και πολύ σημαντικά που έχει πετύχει ο 37χρονος Κροάτης μέχρι σήμερα.
Για να αντιληφθούμε, σε όλη του την έκταση, το μέγεθος της συνεισφοράς του θηριώδη (παίζει κι αυτό το ρόλο του στο θέμα της πειθαρχίας) τεχνικού στην αγωνιστική μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ πρέπει να πιάσουμε τη σεζόν από την αρχή. Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε, καταρρακωμένος, τις υποχρεώσεις του στα περσινά πλέι οφ στις 7 Ιουνίου και μετά από ένα εικοσαήμερο περίπου ήταν και πάλι στα γήπεδα. Δεν πρόλαβε, όχι μόνο μεταγραφές να κάνει, αλλά ούτε να προχωρήσει σε ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ του.
Ο Τούντορ κλήθηκε να εφαρμόσει τη δική του νέα συνταγή, με τα ίδια-φθαρμένα σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνείδηση του κόσμου του ΠΑΟΚ-υλικά, μία μεγάλη απώλεια, αυτή του Αθανασιάδη με το καλημέρα στη νέα σεζόν και να παρουσιάσει ένα αξιόλογο σύνολο 16 Ιουλίου όταν άρχιζαν οι επίσημες υποχρεώσεις στην Ευρώπη.
Φαίνεται, όμως, πως είχε κάνει πολύ καλή προεργασία με τον Άρνεσεν και από την αρχή προχώρησε σε στοχευμένες κινήσεις:
-- Ασχολήθηκε πρώτα απ΄όλα με το θέμα της πειθαρχίας. Έβαλε κανόνες: Αυστηρό ωράριο προσέλευσης στην προπόνηση, αλλά και στις νυχτερινές εξόδους, κομμένα τα κινητά στα αποδυτήρια, σωστή συμπεριφορά μεταξύ συμπαικτών. Μπορεί να χρειάστηκαν και μερικά πρόστιμα, αλλά οι παίκτες κατάλαβαν ότι πλέον δεν είναι ανεξέλεγκτοι.
-- Έχοντας τις πλάτες του αθλητικού διευθυντή και του μεγαλομετόχου (εδώ φαίνεται ότι ο Σαββίδης έμαθε, όπως δήλωσε στη Δανία ο Άρνεσεν) εφάρμοσε τα πιστεύω του, χωρίς να προσπαθεί να στρογγυλέψει τις γωνίες κι αφού πρώτα αξιολόγησε το ρόστερ. "Ρατς, Περέιρα, Γκολάσα (βασικοί όλοι τους πέρυσι) δεν μου κάνουν" και εκτός προπονήσεων "Θέλω να παίξω 3-5-2, θέλω γεμάτο ρόστερ για να κάνω ροτέισιον και παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά".
-- Προβληματίστηκε με το πόρισμα που είχε από την... εσωτερική πληροφόρηση του ΠΑΟΚ ότι η ομάδα δεν ήταν καλά γυμνασμένη και φρόντισε να φέρει ένα πολύπειρο γυμναστή, τον Πάολο Αρτίκο που δουλεύει με τον τρόπο που και ο ίδιος έχει μάθει: τον ιταλικό. Πήρε τους ανθρώπους της εμπιστοσύνης του συνεργάτες (Λέκο, Βούτσκο, Τσάβλινα) και στρώθηκε στη δουλειά.
Ξεγύμνωσε τις φτηνές δικαιολογίες
Το πιο εντυπωσιακό απ' όλα όσα έκανε ο Τούντορ είναι το πόσο γρήγορα εφάρμοσε πειστικά το 3-5-2 και τις παραλλαγές του (3-4-3), διατάξεις που αποτυπώνουν στο γήπεδο καλύτερα την αγωνιστική του φιλοσοφία. Κατάλαβε γρήγορα ποιος παίκτης ταιριάζει που και έκανε και καινοτομίες που αποδίδουν εντυπωσιακά αποτελέσματα (Μακ σε θέση φορ). Ο ΠΑΟΚ από ομάδα που προσπαθούσε να παίζει με μακρινή γρήγορη μπαλιά, έγινε σύνολο με μεγάλα ποσοστά κατοχής μπάλας και "πάσα-πάσα" που οδηγεί σε παραγωγή φάσεων με πολλές κάθετες μπαλιές.
Κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και την απώλεια του Λούκας που έκανε ένα εντυπωσιακά γρήγορο πέρασμα επιστροφής από την Τούμπα με στόχο-που τελικά τον πέτυχε-να γυρίσει στη Λα Κορούνια και το Ριαθόρ.
Είναι πραγματικά σπάνιο ένας προπονητής να αλλάζει σταδιακά μία ομάδα και παρόλα αυτά να μην έχει κραδασμούς σε αποτελέσματα επίσημων αγώνων. Αυτός είναι και ο λόγος που ο απλός οπαδός του ΠΑΟΚ αρχίζει να συμπαθεί ιδιαίτερα τον Τούντορ. Βλέπει έναν νέο ελπιδοφόρο και με... μάτι που γυαλίζει, προπονητή να τον πείθει με τη δουλειά του και την ομάδα που παρουσιάζει στο γήπεδο και έχει αρχίσει και πάλι να ονειρεύεται
Το πιο μεγάλο στοίχημα είναι τώρα
Φυσικά, δεν πρέπει να προσπεράσουμε την παράμετρο της χαμηλής δυναμικότητα των αντιπάλων ως τώρα. Είπαμε, ο ΠΑΟΚ δεν είχε νέα... υλικά, αλλά δεν ήταν και ομάδα για να μείνει στα προκριματικά του Europa League. Γι' αυτό τον λόγο, το πιο σημαντικό κομμάτι για να κριθεί το έργο του Τούντορ είναι αυτό που έρχεται. Να δοκιμαστεί η ομάδα του κόντρα σε πιο δυνατούς αντιπάλους σε πρωτάθλημα και Ευρώπη και να διαχειριστεί ο ίδιος με επιτυχία το πολυάριθμο ρόστερ που πλέον διαθέτει.
Το τελευταίο δεν φαίνεται να τον αγχώνει, αφού είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του "χρειάζομαι 16-17 παίκτες γιατί θα έχουμε συνεχόμενα ματς" ότι ποντάρει στο ροτέισιον για να κυνηγήσει και τους τρεις στόχους (ας μην ξεχνάμε και το Κύπελλο). Μάλιστα, φαίνεται ότι έχει στο μυαλό του και το πώς θα αντιμετωπίσει κάποιες ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από την αγωνιστική διάταξη που έχει επιλέξει. "Με τη διάταξη που επιλέγουμε" είπε "οι παίκτες που αγωνίζονται στα άκρα πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν την πλευρά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και αυτός δεν είναι εύκολο να το κάνεις ανά τρεις μέρες".
Το σίγουρο είναι πως μέχρι σήμερα ο 37χρονος Κροάτης τεχνικός δεν μας έχει δείξει ότι διακατέχεται από δημιουργική ασάφεια στις σκέψεις του για τον ΠΑΟΚ.
Καλό είναι, λοιπόν, να περιμένουμε το επόμενο στάδιο εξέλιξης της άκρως ενδιαφέρουσας ομάδας που χτίζει.
Η πεντάρα με τη Μπρόντμπι του δίνει επιπλέον χρόνο να δουλέψει και του αφαιρεί πίεση, αφού ο κόσμος του ΠΑΟΚ φαίνεται διατεθειμένος να δείξει υπομονή και να στηρίξει γιατί βλέπει πως κάτι καλό δημιουργείται. Αλλά ας περιμένουμε να το δούμε κι αυτό στην πράξη όταν έρθουν κάποια αρνητικά αποτελέσματα που στο ποδόσφαιρο είναι αναπόφευκτα.