Χορεύοντας με τον Μποάκιε!
SHARE:
Ο δημοσιογράφος επιμένει. Έχει απέναντί του έναν νεαρό επιθετικό 20 χρονών, για τον οποίο Τζένοα και Γιουβέντους μπήκαν σε διαδικασία συνιδιοκτησίας. Έχει φτάσει στην Ιταλία από το Καμερούν. Θέλει με το ζόρι να μάθει ποιον έχει είδωλο! Με το ζόρι να ακούσει το όνομα του Σάμουελ Ετό, γιατί άλλωστε συμπατριώτες είναι... Ο μικρός ζορίζεται. «Ναι, σίγουρα κάποια στιγμή μου άρεσε ο Ετό και θα ήθελα να έχω την έκρηξη με την οποία έβγαινε μόνος του απέναντι στον γκολκίπερ». Αλλά; Αλλά προτιμούσε το «φαινόμενο» που παρακολουθούσε μικρός ή λίγο πιο ρεαλιστικά είδωλα. Τον Μάρκο Βούτσινιτς, που τον έβλεπε στις προπονήσεις της Γιουβέντους, τον Έντισον Καβάνι που έβλεπε στο campionato ή τον Ντιέγκο Μιλίτο που συνάντησε στην Τζένοα. Αντισυμβατικά είδωλα για έναν Αφρικανό ποδοσφαιριστή.
Η υπόλοιπη ιστορία μοιάζει λίγο πιο συμβατική. Ο Ρίτσμοντ Γιαντόμ Μποάκιε ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην άμμο. Δεν ακούγεται το ίδιο ελκυστική με την Κόπα Καμπάνα, αλλά και η Bojo Beach στην Άκρα της Γκάνας δεν είναι άσχημη. «Τελείωνα το σχολείο στις 2 το μεσημέρι και μέσα στην επόμενη ώρα είχα φτάσει ήδη στην παραλία. Εκεί πήγαινα από μικρό παιδί. Έπαιζα με τους φίλους μου για πλάκα». Η πλάκα μεταφέρθηκε στη Μπέχεμ, όπου έκανε προπονήσεις για να παίζει στην μικρότερη DC United. Και κάπως έτσι η πλάκα έγινε όνειρο.
«Όταν ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο υποσχέθηκα ένα πράγμα στον εαυτό μου. Δε θα σταματήσω αν δεν παίξω πρώτα σε πέντε ομάδες: Τη Γιουβέντους, τη Μίλαν, την Μάντσεστερ Σίτι, την Τότεναμ και την Άρσεναλ». Περίεργο κράμα επιλογών για τον πάντα χαμογελαστό Μποάκιε, που είναι πιστός στην Ευαγγελική Εκκλησία και συχνά δοξάζει το Θεό για την πορεία του. «Με τη δική Του βοήθεια έχουν γίνει όλα πιθανά. Γι' αυτό και όταν σκοράρω, δείχνω τον ουρανό. Κι Εκείνος με οδηγεί στο μέλλον».
Καταραμένα μύδια!
Η αλήθεια είναι πως η πίστη του δοκιμάστηκε. Κι όχι μία, αλλά περισσότερες φορές. Η πρώτη ήταν το 2008, όταν έφτασε στην Ιταλία μαζί με 30 ακόμα υπό δοκιμή ποδοσφαιριστές. Οι είκοσι θα παρέμεναν. «Πήγαμε και παίξαμε ένα τουρνουά στη Βιτσέντσα. Έκανα ό,τι μπορούσα για να βρεθώ στο επίκεντρο, να δείξω την αξία μου. Μετά από λίγο καιρό έγινα παίκτης της Τζένοα. Στην αρχή με έστειλαν να προπονούμαι με τους μικρούς, αλλά μετά από δύο μέρες με κάλεσαν στην πρώτη ομάδα».
Το πρώτο τεστ πέρασε... Αλλά μετά ήρθε η μακαρονάδα με τα μύδια! «Ας πούμε απλά ότι η πρώτη μου εμπειρία με την ιταλική κουζίνα δεν ήταν η ευκολότερη», περιγράφει γελώντας ο Ρίτσμοντ που ευτυχώς σύντομα ανακάλυψε τα λαζάνια και ηρέμησε! Δεν ηρέμησε, όμως, από τη νοσταλγία που ένιωθε για την οικογένειά του. Δεν είχε καν ενηλικιωθεί, άλλωστε. «Προφανώς και δυσκολεύτηκα. Κάθε βράδυ που γυρνούσα στο ξενοδοχείο ήταν να πάω σπίτι μου. Και αυτό κράτησε για μήνες. Η οικογένειά μου με βοήθησε να αντέξω τη διαδικασία και να μην τα παρατήσω».
Η οικογένειά του που ζει στη Γκάνα περίμενε από το ταλέντο του Μποάκιε μια εξασφάλιση για το μέλλον. Κι αφού προτίμησε το ποδόσφαιρο από τον χορό – που θεωρεί ότι θα του προσέφερε μια εξίσου μεγάλη καριέρα – ήθελε να τους δικαιώσει. «Θέλω να τους προσφέρω πράγματα. Ό,τι κάνω είναι για εκείνους», εξομολογείται, αλλά καμιά φορά επιτρέπει και στον εαυτό του μικρές ατασθαλίες όπως πολυτελείς διακοπές στο Ντουμπάι ή μαύρη Ford Mustang του 2015, που αγόρασε φέτος το καλοκαίρι.
Ας παραδεχτούμε ότι τα άξιζε! Εξάλλου, μέσα σε λίγα χρόνια στην Ιταλία είχε φτάσει να θεωρείται από τους πιο ταλαντούχους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές. Έκανε το ντεμπούτο του στο καμπιονάτο στις 3 Απριλίου του 2010. Μπήκε αλλαγή στη θέση του πολύ Νταβίντ Σουάζο και σκόραρε. «Πώς θα μπορούσα να το ξεχάσω; Όταν ήρθε η στιγμή να παίξω, είχα τη σωστή νοοτροπία. Δεν τρόμαξα και πίστευα ότι μπορώ να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου. Θα ευχαριστώ πάντα τον Γκασπερίνι για αυτή την ευκαιρία. Ήταν ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα ποτέ».
Η Τζένοα αντιλήφθηκε ότι είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού και αποφάσισε το 2011 να δανείσει τον 18χρονο επιθετικό στη Σασουόλο για ένα χρόνο. Στη Serie B θα πετύχει 12 γκολ σε 34 ματς, θα οδηγήσει στην ομάδα του στα πλέι οφ για την άνοδο και θα οδηγήσει τη Γιουβέντους στον μάνατζέρ του. «Όταν έμαθα τα νέα ήμουν πανευτυχής. Ήταν ένα σοκ να μάθω ότι μια τόσο σπουδαία ομάδα ενδιαφέρθηκε για μένα. Αποτελεί πρόκληση η μεταγραφή μου και στο ποδόσφαιρο οι προκλήσεις που βάζεις στον εαυτό σου, είναι εκείνες που θα καθορίσουν στο φινάλε πόσο ψηλά θα φτάσεις».
Οι μπιανκονέρι θα πληρώσουν 8 εκ. ευρώ για τη συνιδιοκτησία του με την Τζένοα και θα τον αφήσουν να... ψηθεί ακόμα περισσότερο στις μικρότερες κατηγορίες. Στη δεύτερη σεζόν με την Σασουόλο θα πετύχει έντεκα γκολ σε 32 ματς και θα φέρει οκτώ προτάσεις δανεισμού στα γραφεί της Γιουβέντους. Η «μεγάλη Κυρία» θα τις απορρίψει όλες και δε θα συζητήσει καν την πρόθεση της Μπάγερ Λεβερκούζεν να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή. Ο Μποάκιε ζει τώρα το όνειρό του. Ένα από τα πέντε, τέλος πάντων.
«Κάναμε μια άσκηση με κορόιδο και ο Πίρλο αστειεύτηκε και μου είπε «μήπως θες να σου δανείσω τα πόδια μου για να είναι πιο εύκολο;». Δεν πίστευα ότι ήμουν στον ίδιο χώρο με αυτούς τους παίκτες». Βασικά, δε θα κρατούσε πολύ. Αυτή τη φορά το δρομολόγιο ήταν για την Ισπανία και την Έλτσε. Εκεί, ο Ρίτσμοντ θα βάλει ένα αλησμόνητο για τον ίδιο γκολ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, θα βάλει και τα κλάματα όταν θα σκοράρει στις 6 Απριλίου μετά από μια ξηρασία πέντε μηνών. «Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω μετά από τόσο καιρό. Είμαι ευγνώμων στην Έλτσε και στους οπαδούς της, που με στήριξαν», έλεγε μετά το γκολ, όμως στην πορεία τα... χάλασε λίγο.
«Ίσως προπονητής να μην με έβρισκε όμορφο, αλλά κι εγώ καλό παιδί ήμουν», δήλωνε ενοχλημένος λίγο καιρό μετά, θεωρώντας ότι παραγκωνίστηκε και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιστρέφει στην ίδια ομάδα. Η Αταλάντα έδωσε τη λύση. Αγόρασε το 50% των δικαιωμάτων του από την Τζένοα και τον Ιανουάριο απέκτησε και το υπόλοιπο ποσοστό από τη Γιουβέντους. Στο Μπέργκαμο, ο Μποάκιε θα παίξει σε 22 ματς και θα πετύχει πέντε γκολ, επίδοση που τον απομάκρυνε από την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του μικρός.
Η Αταλάντα είναι τώρα η ομάδα που θέλει να τον παραχωρήσει δανεικό. Και ο ΠΑΟΚ μπορεί να του δώσει ξανά την ευκαιρία να ανοίξει το χορό...
Μαριάννα Αξιοπούλου