Οι… 15 αποχρώσεις του Ιγκόρ Τούντορ

Από sdna.gr: Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ από το new entry που λέγεται Ιγκόρ Τούντορ και το SDNA ξεχωρίζει 15 πράγματα που έφερε ο Κροάτης τεχνικός στο 2015.
Πηγή: sdna.gr
Οι… 15 αποχρώσεις του Ιγκόρ Τούντορ

Εισέβαλε ξαφνικά στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα στις αρχές του καλοκαιριού και από την πρώτη μέρα κατάφερε να μην περάσει απαρατήρητος. Φωνακλάς, ζοχάδας, επικοινωνιακός, χαβαλές, ροκάς, χαζομπαμπάς και ποτέ... βαρετός. Ο Ιγκόρ Τούντορ σημάδεψε με την παρουσία του τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ και το SDNA στέκεται σε 15 πράγματα που έφερε ο Κροάτης τεχνικός στον Δικέφαλο του Βορρά μέσα στο 2015.


1. Το στιλ του

Ξεχάστε το λουκ του 50άρη+ τεχνικού με τα συντηρητικά κοστούμια που μυρίζουν ναφθαλίνη ή τις παρωχημένες φόρμες, το μαλλί άλλης εποχής και τον καθωσπρεπισμό δημοσίου υπαλλήλου. Από την πρώτη μέρα ο Κροάτης τεχνικός θέλησε να δείξει ότι παραμένει ένας σούπερ ενεργητικός σαραντάρης, ο οποίος αρνείται να μεγαλώσει. Τον είδαμε με αμπιγιέ κουστούμι στα ντέρμπι ή τα ευρωπαϊκά ματς (πάντα χωρίς γραβάτα), με μακρύ μπουφάν (όπως ο Βενγκέρ), με μπλούζες με κουκούλα, όμως το πιο αντιπροσωπευτικό του στιλ του «ροκά» Ιγκόρ ήταν αυτό με το οποίο εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου του ματς με την Κράσνονταρ: μαύρο γυαλί, δερμάτινο μπουφάν και στιλάκι βγαλμένο από την ταινία... Μen in black!

2. Την φιλοσοφία του

Απόφοιτος από το ποδοσφαιρικό πανεπιστήμιο του Βίνοβο (προπονητικό κέντρο της Γιουβέντους) και δασκαλεμένος από τον Αντόνιο Κόντε, ο Ιγκόρ Τούντορ ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να μην παρεκκλίνει ούτε μοίρα από την φιλοσοφία του. Από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θέλει να φτιάξει μία ομάδα με αναγνωρίσιμη ταυτότητα, που να μην προσαρμόζεται τακτικά στον αντίπαλο.

Ο Κροάτης έφερε στην Ελλάδα την διάταξη του 3-5-2 ή ή 3-4-2-1, με την αδιαπραγμάτευτη τριάδα στους στόπερ, με τους δύο μεσοεπιθετικούς που παίζουν κλειστά πίσω από τον φορ και την απόλυτη ελευθερία στους φουλ-μπακ.

Ως ένα σημείο το πέτυχε. Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος σε κατοχή κι εύστοχες μεταβιβάσεις στο πρωτάθλημα, θέλει την μπάλα στα πόδια του, είναι αφεντικό σχεδόν σε κάθε ματς, παράγει ποδόσφαιρο, τρέχει αρκετά και αν μη τι άλλο έχει ταυτότητα. Χάνει, κερδίζει, παίζει ένα ένα συγκεκριμένο πράγμα...

3. Την πειθαρχία του

Ήταν από τις πρώτες ημέρες στην καλοκαιρινή προετοιμασία, από αυτές που κρίνουν ποιος θα πάρει τον αέρα του άλλου. Το ζήτημα έμοιαζε αστείο, από αυτά που λέμε ψύλλου πήδημα. Ο Τούντορ όμως το είδε σαν την τέλεια ευκαιρία να δείξει ότι κανείς δεν είναι παραπάνω από την ομάδα και πως όλοι είναι ίσοι απέναντι στους κανόνες που ο ίδιος έχει θέσει.

Ο Λούκας Πέρεθ και ο Φακούντο Περέιρα αρνήθηκαν (ή ξέχασαν) να φορέσουν επικαλαμίδες σε μία από τις πρώτες προπονήσεις επί ολλανδικού εδάφους και ο Τούντορ τους έδιωξε. Όταν οι δύο τους αρνήθηκαν να πληρώσουν το (συμβολικό) πρόστιμο που προέβλεπε ο εσωτερικός κανονισμός, την πλήρωσαν με ατομικό τροχάδην μακριά από την υπόλοιπη ομάδα, ενώ αποκλείστηκαν κι από το πρώτο επίσημο παιχνίδι με την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, μολονότι βάσει ποιότητας θα έπρεπε να είναι στο αρχικό σχήμα. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα πειθαρχίας είχε κερδηθεί...

4. Την πίστη στις απόψεις του

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Κροάτης δεν... τρελάθηκε κιόλας με την απόκτηση του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, ο οποίος υπέγραψε στον ΠΑΟΚ αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία με την υπόλοιπη ομάδα, πάνω που ο Δικέφαλος του Βορρά είχε βρει σταθερές, χημεία, αυτοματισμούς, ρόλους, σύστημα. Ο Τούντορ προσπάθησε να ενσωματώσει σταδιακά τον Βούλγαρο, χωρίς να χαλάσει τις ισορροπίες εντός ομάδας, αλλά και χωρίς να «χαλάσει» τον τεράστιο σταρ που μπήκε ξαφνικά στον κόσμο του συλλόγου. Προσπάθησε να τον «χωρέσει» με τον Κλάους, να τον βάλει ως «ψευτοδεκάρι», να τον εντάξει ομαλά στο σύνολο, πάντα όμως με βάσει τα δικά του «πιστεύω».

Δεν δίστασε να τον κάνει αλλαγή όταν πίστευε ότι δεν άντεχε άλλο ή να τον κρατήσει εκτός ενδεκάδας, όταν πίστευε ότι δεν μπορεί να προσφέρει από την αρχή, δεν φοβήθηκε να τον... τσαντίσει, αρνήθηκε να του κάνει όλα τα χατίρια, μένοντας σταθερός στις δικές του απόψεις. Μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Τούντορ για πολλά, αλλά τουλάχιστον στο θέμα Μπερμπάτοφ, ο Κροάτης πάντα λειτούργησε όπως ο ίδιος πίστευε κι όχι με τα «θέλω» του Βούλγαρου, της εξέδρας, της διοίκησης ή του Τύπου και αυτό πρέπει να πιστωθεί.

5. Τις δηλητηριώδεις του ατάκες

Πιθανότατα είναι η δήλωση της χρονιάς, γι' αυτό και πρέπει να μπει αυτούσια: «Όποιος δεν μπορεί να αντέξει την πίεση, ας κάνει μπαλέτο ή να παίξει στην δεύτερη κατηγορία, με πρώτο εμένα. Με το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, έχω κουραστεί. Πρέπει να είμαστε άντρες. Έχω κουραστεί για να ψάχνουμε δικαιολογίες.», είπε λίγο μετά την εντός έδρας γκέλα με τον Παναιτωλικό, προσπαθώντας να ταρακουνήσει τους παίκτες του για την νωχελική τους εικόνα. Μία επικίνδυνη δήλωση, που θα μπορούσε να τον φέρει απέναντι στους παίκτες του, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ που περισσότερο ένωσε τα αποδυτήρια, παρά τα διέλυσε.

6. Τις εκρήξεις του

Ήταν κάτι που ουδέποτε είχαμε δει ξανά επί ελληνικού εδάφους. Θύμιζε... καψώνι στο στρατό ή αποβολή μαθητή από καθηγητή. Λίγο πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ παίζει φιλικό παιχνίδι στην Βέροια και λίγο πριν την λήξη και με το σκορ στο 1-1, ο Γιάννης Μυστακίδης επιλέγει να κάνει μία ατομική ενέργεια αντί να δώσει την εύκολη πάσα. Ο Τούντορ παίρνει ανάποδες και ενώ το ματς παίζεται, στέλνει τον νεαρό μεσοεπιθετικό στα αποδυτήρια (!), χωρίς καν να τον κάνει αλλαγή! Σκληρό, πολύ σκληρό μάθημα στα όρια του επιτρεπτού και ανεκτού, όμως ο ίδιος ο Μυστακίδης δήλωσε ότι με αυτή την κίνηση κατάλαβε το (αντιποδοσφαιρικό) λάθος του και βελτίωσε την νοοτροπία του. Ο Τούντορ όχι μόνο δεν κράτησε κακία στον μικρό, αλλά ο Μυστακίδης είναι από τις φετινές του αποκαλύψεις...

7. Την αθυροστομία του

Είναι συνέχεια από το... προηγούμενο. Από τότε που ήταν παίκτης, η γλώσσα του έτρεχε... ροδάνι. Δεν μεγάλωσε με γαλλικά, μπαλέτο και πιάνο, δεν χαμπάριαζε από αντιπάλους ή διαιτητές. Λίγο μετά το τέλος του ματς με τον Παναιτωλικό (0-0) και με το αίμα να του έχει ανέβει στο κεφάλι, ο Τούντορ έδωσε ακόμα μία επική συνέντευξη τύπου, η οποία ολοκληρώθηκε με μάθημα... χημείας με ολίγον τι από... γαλλικά: «Όταν κάποιοι έχουν μηδέν προσωπικότητα, δεν φταίει πάντα ο προπονητής. Μου λέτε ότι ο προπονητής πρέπει να βρει χημεία. Χημεία! Γαμ....ενη χημεία», ήταν το ξέσπασμα του Τούντορ, ο οποίος αφού ζήτησε συγνώμη και ζήτησε να μην μεταφραστεί το τελευταίο κομμάτι, έφυγε δίχως να περιμένει να μεταφραστούν οι δηλώσεις του στα ελληνικά.

8. Την... άγνοια του

Δεν είναι ντροπή, ούτε ψέμα. Είναι μία καταγεγραμμένη πραγματικότητα που ο Τούντορ (και κατ' επέκταση ο ΠΑΟΚ) την πλήρωσε ακριβά. Ο Κροάτης ήρθε αδιάβαστος σε ότι αφορά την ελληνική πραγματικότητα και την δυναμικότητα πολλών ελληνικών ομάδων με κλασικότερο παράδειγμα την πρεμιέρα με την Ξάνθη, όπου έβαλε ξαφνικά στην ενδεκάδα 4 παίκτες που δεν είχαν ξαναπαίξει στον ΠΑΟΚ και είχαν ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια τους (Σάμπο, Ζάιρο, Τσίμιροτ, Λέοβατς), παρουσιάζοντας μία ομάδα χωρίς αρχή και τέλος.

Στο ίδιο ματς ψάρωσε στην τεχνική ένταση που προκάλεσε ο Ράζβαν Λουτσέσκου, ενώ σε πολλά παιχνίδι οι εκρήξεις του σε φαλτσοφυρίγματα ή καθυστερήσεις αντιπάλων μεταφέρουν εκνευρισμό στην ομάδα. Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει χάσει πολλούς βαθμούς από ομάδες που είχαν στους πάγκους τους γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας (ΠΑΣ Γιάννινα - Πετράκης, Ηρακλής - Παπαδόπουλος, Τρίπολη - Βεργέτης, Παναιτωλικός = Ματζουράκης, Λεβαδειακός - Μάντζιος) κάτι μαρτυρά...

9. Την ειλικρίνεια του

Συνήθως ότι έχει μέσα στο κεφάλι του κι ότι τον καίει μέσα του, θα το πει. Ακόμα κι όταν ενδέχεται να εκτεθεί. Λίγο μετά το τέλος του ματς με τον Αστέρα Τρίπολης δεν δίστασε να δηλώσει ότι: «ίσως έπρεπε να έχουμε και άλλους παίκτες που ξεχωρίζουν στο επιθετικό κομμάτι, αφού σε μας πρώτος σκόρερ είναι ο Μακ και μετά ο Πέλκας», παρότι στο ρόστερ του έχει πιθανώς την πιο ακριβή γραμμή κρούσης με Αθανασιάδη, Μπερμπάτοφ, Μακ και Ζάιρο, μία δήλωση που έγινε για να κεντρίσει τον εγωισμό των παικτών του, ενώ σε μία άλλη ταραχώδη συνέντευξη τύπου δεν δίστασε να φέρει τον Αλέξανδρο Τζιόλη ως παράδειγμα σταθερότητας, πάθους, μέχρι και... ανδρισμού, χωρίς να φοβηθεί μήπως κατηγορηθεί για μεροληψία. Ο Τούντορ δεν κρατάει τίποτα μέσα του, δεν κάνει political correct δηλώσεις.

10. Τον τρόπο δουλειάς του

Αυτός τους διάλεξε, αυτός τους έφερε, αυτός του στηρίζει. Ο Ιβάν Λέκο και ο Γιούριτσα Βούτσκο είναι αχώριστοι με τον Ιγκόρ Τούντορ και αποτελούν τα αυτιά και τα μάτια του Κροάτη τεχνικού από την πρώτη μέρα, ενώ από κοντά τους είναι και ο γυμναστής Πάολο Αρτίκο. Το κλίμα ανάμεσα στο τιμ του Κροάτη τεχνικού είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό, με τα αποδυτήρια να είναι άβατο την φετινή σεζόν. Ακόμα και στο περιβόητο θέμα των απανωτών θλάσεων (17 τον αριθμό), άπαντες στήριξαν την δουλειά του Αρτίκο, με τους παίκτες να είναι κι αυτοί ικανοποιημένοι από το επίπεδο δουλειάς, αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα συνεννόησης με το τιμ του Τούντορ, αλλά και τον ίδιο.

11. Την γλώσσα του ποδοσφαιριστή

Για τους παροικούντες στα εσωτερικά του ΠΑΟΚ, υπάρχει κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο. Οι παίκτες θέλουν πολύ τον Τούντορ. Τον στηρίζουν και τον στήριξαν έμπρακτα, βγαίνοντας μπροστά να τον υπερασπιστούν με δηλώσεις του, ακόμα και μετά από άσχημα αποτελέσματα. Τον θεωρούν Κύριο, δίκαιο, μοντέρνο και ικανό για να κάθεται σε αυτό τον πάγκο.

Ουδέποτε τον στοχοποίησαν, ουδέποτε άφησαν διαρροές ότι φέρει ευθύνη για όσα τράβηξε / τραβάει ο ΠΑΟΚ, το αντίθετο μάλιστα. Το τρολάρισμα του Κλάους με την περίφημη φωτογραφία στο κινητό του με τις μπαλαρίνες σε γεύμα της ομάδας, μετά από την δήλωση με το... μπαλέτο δεν ήταν μία κακόγουστη πλάκα, ούτε μία ειρωνεία / μομφή, αλλά μία διάθεση για καυστικό αυτοσαρκασμό.

Αν και θα μπορούσαν πολλάκις να δείξουν τον Τούντορ με το δάχτυλο (τόσες αφορμές δόθηκαν εξάλλου με τόσα άσχημα αποτελέσματα) ως φταίχτη, σχεδόν όλοι παίκτες μπήκαν ασπίδα μπροστά από τον Κροάτη, επισημαίνοντας πόσο καλή δουλειά γίνεται φέτος. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν...

12. Τις εμμονές του

Δεν υπάρχει προπονητής χωρίς «κολλήματα». Δεν υπάρχει προπονητής χωρίς εμμονές. Καμιά φορά, ο Τούντορ σκάει γάιδαρο με την τυφλή υποταγή του σε πρόσωπα, σχήματα και τακτικές. Το 3-4-2-1 παρά τις εμφανείς μερικές φορές «τρύπες» του δεν άλλαξε παρά σε ελάχιστα ματς (Κράσνονταρ εκτός, Παναιτωλικός) με τον ΠΑΟΚ να στερείται τακτικής ευελιξίας ή εναλλακτικών πλάνων στις στραβές.

Ο Τούντορ άργησε να προστατεύσει τον Όλσεν, ο οποίος ξεκίνησε με απανωτά λάθη, επιμένει παράλογα στον συμπατριώτη του Λέοβατς ο οποίος μάλλον δεν ταιριάζει στον ρόλο του φουλ-μπακ και μετρά ελάχιστα καλά παιχνίδια, έχει «κάψει» από την πολύ χρήση μερικούς παίκτες που δεν έχουν βγει από την ενδεκάδα για ανάσες ούτε στα... φιλικά (Τζιόλης, Μακ), άργησε να θυμηθεί τον Μαλεζά και δεν πίστεψε ποτέ στους Κοροβέση και Αντώνη. Είπαμε, κάθε προπονητής έχει τις εμμονές του, σωστές ή λανθασμένες...

13. Την ανθρώπινη πλευρά του

Πάνω από προπονητής ή παίκτης παλιότερα, ο Κροάτης είναι ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης, που δεν διστάζει να... τσαλακωθεί για να χαρούν λιγάκι τα παιδιά του. Λίγο μετά το εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο και μόλις η αδρεναλίνη επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα, ο Τούντορ βγήκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο της «Τούμπας» παρέα με την κόρη του και τον γιο του και έπαιξε σαν να βρισκόταν μαζί τους σε ένα πάρκο, αδιαφορώντας για τον φωτογραφικό φακό, που κατέγραψε το πιο ανθρώπινο πρόσωπο του... χαζομπαμπά Ιγκόρ.

14. Την εναλλακτική του ενδεκάδα

Πολλές φορές χρεώθηκε την απειρία του σε ότι αφορά την διαχείριση της ενδεκάδας και την ιδιαίτερη αίσθηση της λέξης rotation, αφού για παράδειγμα «θυσίασε» το Europa League με την... εναλλακτική ενδεκάδα του απέναντι σε Κράσνονταρ και Καμπάλα, ιεραρχώντας πιο ψηλά το εγχώριο πρωτάθλημα. Κανείς δεν μπορεί να του πει κάτι πάντως σε ότι αφορά το κύπελλο. Η ομάδα που παρέταξε στον τελευταίο (και αδιάφορο βαθμολογικά) αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου ήταν μία από τις νεαρές στην ιστορία του ΠΑΟΚ, με τον Τούντορ να ρίχνει στα βαθιά όλη την ομάδα νέων (Τσελεπίδης, Τοπαλίδης, Πατράλης, Δημητριάδης, Κάκο, Δεληγιαννίδης, Συράκος, Κούστα, Παναγιωτίδης, Κτιστόπουλος) και να δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής.

15. Τα... τρολαρίσματα του!

Η εικόνα ήταν ασυνήθιστη. Στην τελευταία συνέντευξη τύπου της χρονιάς, λίγο μετά το τέλος του αγώνα με τον Πλατανιά, ο Τούντορ εμφανίστηκε με μία βαλίτσα στο χέρι (!), εικόνα που ακολούθησε τις έντονες αποδοκιμασίες από τον κόσμο μετά το τελευταίο σφύριγμα. Το μυαλό των περισσότερων πήγε αλλού, όμως ο ετοιμόλογος Κροάτης στην ερώτηση, αν αυτό σημαίνει κάτι, επέλεξε ξανά να... τρολάρει: «κερδίσαμε τα τρία από τα τέσσερα τελευταία ματς, οπότε μάλλον δεν έχω πρόβλημα!» και όλοι λύθηκαν στα γέλια.

Διαβάστε ακόμη...