Στο τέλος μπήκε στην 8άδα
SHARE:
Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2023-24, με τον ΠΑΟΚ mateco. Ο Δικέφαλος είχε καλές και κακές στιγμές στη διαδρομή των 29 αγώνων του στην κατηγορία, όπως βέβαια και όλες οι ομάδες της, ενώ στα γεγονότα που ξεχώρισαν ήταν η αναρρίχηση του Βαγγέλη Μαργαρίτη στην κορυφή των λιστών των παικτών του ΠΑΟΚ mateco σε αγώνες Πρωταθλήματος αλλά και συνολικά όλων των διοργανώσεων.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ
Τι άφησε η σεζόν για τον ΠΑΟΚ mateco ;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 11 νίκες – 18 ήττες – 8η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ο τίτλος της καλύτερης, βάσει των αριθμών, εμφάνισης του ΠΑΟΚ mateco στο φετινό Πρωτάθλημα, μοιράστηκε στα δύο. Αυτό γιατί σε δύο παιχνίδια του είχε 112 ranking.
Στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου, υποδέχτηκε τον Κολοσσό H Hotels Collection και παρότι βρέθηκε πίσω ακόμη και με 14 πόντους, κατάφερε να φτάσει στη νίκη με 93-81, σημειώνοντας την τέταρτη μεγαλύτερη ανατροπή της σεζόν. Ο Δικέφαλος είχε σε εκείνο το παιχνίδι 21/26 βολές, 21/44 δίποντα, 10/21 τρίποντα, 26-8 ριμπάουντ, 23 ασίστ, 6 λάθη, 6 κλεψίματα, 2 κοψίματα κι ακόμη, 13 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου του, 40 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 14 από επιθετικά ριμπάουντ και 18 από αιφνιδιασμούς.
Στην 3η αγωνιστική των play out, ο Δικέφαλος νίκησε στο PAOK Sports Arena την Καρδίτσα Ιαπωνική με 85-70 έχοντας και πάλι 112 στο ομαδικό ranking. Αυτό προέκυψε έχοντας: 14/20 βολές, 22/42 δίποντα, 9/25 τρίποντα, 36-16 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 13 λάθη, 4 κλεψίματα, 4 κοψίματα κι ακόμη, 7 πόντους από τα λάθη της αντιπάλου του, 38 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 22 από επιθετικά ριμπάουντ και 10 από αιφνιδιασμούς.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής στο Περιστέρι, στο οποίο γνώρισε την ήττα με 71-35, δεν ήταν απλά το χειρότερο του φετινού ΠΑΟΚ mateco. Μέσα από αυτό υποχρεώθηκε όχι μόνο στο αρνητικό ρεκόρ της ιστορίας του αλλά στην ισοφάριση εκείνου του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, με την επιθετική επίδοση του. Παράλληλα μέσα από αυτό το παιχνίδι έφτασε και σε άλλες αρνητικές επιδόσεις.
Ήταν οι τέσσερις πόντοι που σημείωσε στην 3η περίοδο, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ του στα τελευταία 13 χρόνια, οι τρεις ασίστ που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ τουλάχιστον 13 χρόνων (από το 2011-12) ενώ το 16 στο ranking είναι η χειρότερη επίδοση της τελευταίας εξαετίας στη Stoiximan Basket League. Συνολικά καταγράφηκαν στη στατιστική του ΠΑΟΚ mateco σε εκείνο το παιχνίδι της 13ης Ιανουαρίου: 13/20 βολές, 11/31 δίποντα, 0/17 τρίποντα, 25-6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 17 λάθη, 9 κλεψίματα και 3 κοψίματα.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο ΠΑΟΚ mateco διένυσε το μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής σεζόν έχοντας στον πάγκο του τον Φώτη Τακιανό, τον προπονητή με τον οποίο έκλεισε την προηγούμενη. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν όμως και συνολικά τέταρτη στα τελευταία πέντε χρόνια, δεν απέφυγε την αλλαγή προπονητή. Ο Τακιανός με τον οποίο έφτασε στην τετράδα του Πρωταθλήματος στην προηγούμενη σεζόν, έμεινε στον πάγκο μέχρι και τη 18η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Αποχωρώντας είχε ρεκόρ οχτώ νικών και 10 ηττών.
Στη συνέχεια το «τιμόνι» παραδόθηκε στον άμεσο συνεργάτη του Τακιανού, τον Στάθη Νεραντζάκη που οδήγησε την ομάδα ως το τέλος της σεζόν και στην οχτάδα του Πρωταθλήματος. Ο απολογισμός του ήταν τρεις νίκες και οχτώ ήττες.
Ο ΜVP: Ο Έλβαρ Φρίντρικσον ήταν ο μόνος, από τους συνολικά 19 παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του, που είχαν συμμετοχή και στα 29 παιχνίδια του ΠΑΟΚ mateco στη φετινή Stoiximan Basket League. Ο Ισλανδός ήταν, βάσει των αριθμών, και ο κορυφαίος παίκτη του. Ο Ισλανδός, που θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ελλάδα αφού ανακοινώθηκε η απόκτηση του από το Μαρούσι, έκλεισε τη σεζόν έχοντας 400 ranking. Είχε 19/29 παιχνίδια με διψήφιο αριθμό στο σύστημα αξιολόγησης και 9/29 με επιδόσεις 20+.
Την πρώτη τριάδα στους απόλυτους αριθμούς, συμπλήρωσαν ο Τζάστιν Άλστον με 276 και ο Τζαμάνι ΜακΝίς με 255 ranking όμως η εικόνα στη λίστα του ranking σε μέσους όρους, ήταν διαφορετική. Ο Κέβιν Πόρτερ ήρθε στην Ελλάδα όταν η σεζόν είχε μπει στην τελική ευθεία της αλλά στα έξι παιχνίδια που πρόλαβε να κάνει, όχι μόνο οδήγησε τον ΠΑΟΚ mateco στα playoffs αλλά έφτασε σε μεγάλες επιδόσεις. Ήταν αυτός με τον μεγαλύτερο μέσο ranking αφού είχε 29,16, επίδοση μακριά από εκείνες των παικτών που έκλεισαν την πρώτη τριάδα.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Από τον ΠΑΟΚ mateco της σεζόν που πέρασε, έλειψε ο παίκτης που του έδινε με σταθερότητα σκορ, μετά από την παρουσία των Φράνκε και Χαντς έναν χρόνο νωρίτερα. Ο Έλβαρ Φρίντρικσον ήταν 1ος σε απόλυτους αριθμούς αφού τελείωσε το Πρωτάθλημα με 346 πόντους, επίδοση που τον κατέταξε στη 40άδα των ξένων σκόρερ του ΠΑΟΚ mateco στη Stoiximan Basket League. Ο Ισλανδός γκαρντ είχε και πάλι 19/29 διψήφιες επιδόσεις ενώ σε τέσσερα από αυτά τα παιχνίδια σημείωσε 20+ πόντους. Τον ακολούθησαν ο Τζάστιν Άλστον και ο Τζαμάνι ΜακΝίς έχοντας 258 και 208 πόντους αντίστοιχα.
Η εικόνα των πρώτων θέσεων των σκόρερ σε μέσους όρους ωστόσο, ήταν πολύ διαφορετική, αφού δεν βρέθηκε σε αυτές ο Φρίντρικσον. Όπως και στην αντίστοιχη λίστα του ranking, η πρωτιά του Κέβιν Πόρτερ δεν αμφισβητήθηκε αφού ο Αμερικανός έδινε στους «ασπρόμαυρους» 22 πόντους σε καθένα από τα έξι παιχνίδια του. Τον ακολούθησαν ο Τζάστιν Άλστον με 12,9 και ο Άντριου Χάρισον, που έπαιξε για τον ΠΑΟΚ σε ένα σημαντικό διάστημα της κανονικής περιόδου (16/22) και είχε 12,81 πόντους.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Η τριάδα των παικτών που μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις στις λίστες του ranking και του σκοραρίσματος, κυριάρχησε και σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία με διαφορετική σειρά βέβαια, αφού οι δύο Αμερικανοί Άλστον και ΜακΝίς ήταν στην 1η και στη 2η θέση με 141 και 137 ριμπάουντ αντίστοιχα. Ο Φρίντρικσον κατάφερε να… παρεισφρήσει στο παιχνίδι των ψηλών, έχοντας την τρίτη μεγαλύτερη επίδοση ριμπάουντ αφού τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 101.
Ο Κέβιν Πόρτερ όμως ήταν και στα ριμπάουντ εκτός συναγωνισμού στο επίπεδο των μέσων όρων. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε 9,16 ριμπάουντ –πρόλαβε σε έξι ματς να μαζέψει 55- επίδοση μακριά από εκείνη των δύο συμπατριωτών του, αφού ο Άλστον είχε 7,05 ανά αγώνα και ο ΜακΝίς 6,52.
Ο ΠΑΣΕΡ: Το παιχνίδι της ομάδας της Θεσσαλονίκης περνούσε από τα χέρια του Έλβαρ Φρίντρικσον που κυριάρχησε στις ασίστ, φτάνοντας σε επιδόσεις που τον τοποθέτησαν ψηλά στις ιστορικές λίστες της. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας 170 ασίστ Πρωταθλήματος και έτσι κατάφερε να μπει στην 5άδα των ξένων πασέρ του ΠΑΟΚ mateco στη Stoiximan Basket League ενώ πήγε ψηλά και στη συνολική λίστα των πρώτων παικτών του Δικεφάλου στις ασίστ, αφού έφτασε στη 16η θέση της. Ο Ισλανδός κατάφερε μάλιστα να γίνει μόλις ο 3ος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που έφτασε τις 3+ διψήφιες επιδόσεις.
Η απόσταση του Φρίντρικσον από τους υπόλοιπους παίκτες του Δικεφάλου σε απόλυτους αριθμούς ήταν χαώδης. Πίσω από τις δικές του 170 ασίστ ήταν ο Άντριου Χάρισον με 50 και ο Κέβιν Πόρτερ με 40 ασίστ. Ο τελευταίος όμως ήταν και σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία, ο κορυφαίος στο επίπεδο των μέσων όρων. Μοίρασε 6,66 ανά αγώνα, ξεπερνώντας την επίδοση των 5,86 του Φρίντρικσον ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Κένταλ Σμιθ που στα επτά παιχνίδια Πρωταθλήματος που μέτρησε, είχε 3,57 ασίστ.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στο τέλος της πορείας των 29 αγώνων του ΠΑΟΚ mateco, οι επιδόσεις που ξεχώρισαν σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ήταν…