Τι περιμένει τον ΠΑΟΚ στο Europa League

Το νέο format και μια πρώτη «ακτινογραφία» εφόσον ο Δικέφαλος κάνει το καθήκον του απέναντι σε Τσέλιε ή Σάμροκ Ρόβερς.
Πηγή: paok24.com
Τι περιμένει τον ΠΑΟΚ στο Europa League

Το όνειρο της διεκδίκησης μίας θέσης στο league stage του φετινού Champions League έσβησε για τον ΠΑΟΚ το βράδυ της Τρίτης στην Τούμπα μετά την ήττα – αποκλεισμό από τη Μάλμε στην παράταση.

Πλέον, οι πρωταθλητές Ελλάδας στρέφουν την προσοχή τους στη συνέχεια της ευρωπαϊκής τους πορείας που τους βρίσκει στα playoffs του Europa League.

Ο Δικέφαλος το βράδυ της Πέμπτης (15/8) θα μάθει τον αντίπαλο του που θα προκύψει από το νικητή του ζευγαριού Σάμροκ Ρόβερς – Τσέλιε, με τους Σλοβένους να έχουν κερδίσει 1-0 στο πρώτο ματς.

Εάν οι «ασπρόμαυροι» κάνουν το καθήκον τους και πάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League τότε θα τοποθετηθούν στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας.

Για την ώρα οι ομάδες που έχουν «κλειδωμένη» τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Europa League είναι οι: Μπιλμπάο, Άλκμααρ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Πόρτο, Χόφενχαϊμ, Λάτσιο, Λιόν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νις, Ολυμπιακός, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ρόμα, Τότεναμ.

Στα playoffs του Europa League περιμένουν ήδη οι: Άντερλεχτ, Μπεσίκτας, Χαρτς, ΛΑΣΚ, Μπάτσκα Τόπολα, μαζί με τις ομάδες που αποκλείστηκαν από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Στο νέο φορμάτ του league phase του Europa League θα συμμετέχουν 36 ομάδες με 9 ομάδες να βρίσκονται σε καθένα από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας.

Η κλήρωση του league phase θα γίνει στις 30 Αυγούστου με τον ΠΑΟΚ, εφόσον βρίσκεται σε αυτό, να αντιμετωπίσει δύο ομάδες και από τα 4 γκρουπ, μία εντός έδρας και μία εκτός έδρας.

Από τα 8 αυτά παιχνίδια, τα οποία θα είναι μονά, ήτοι δεν θα γίνει δεύτερος γύρος, θα προκύψει μια συνολική βαθμολογία των ομάδων που θα μετέχουν στην League Phase. Οι πρώτες οκτώ ομάδες, από την εν λόγω συγκεντρωτική βαθμολογία θα πάρουν την πρόκριση για τη φάση των «16» του Europa League, ενώ οι σύλλογοι που θα τερματίσουν από την 9η θέση μέχρι την 24η θα παίξουν play offs για την παρουσία τους στη φάση των «16».

Αντίθετα, όλες οι υπόλοιπες θα αποκλειστούν, μια και δεν υπάρχει το… μαξιλαράκι του «υποβιβασμού» στην επόμενη κατηγορία, ήτοι το Conference League.

Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα βρίσκονται σίγουρα οι: Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτο, Λάτσιο, Τότεναμ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και δεν αποκλείεται σε αυτό να είναι και ο Άγιαξ με την Ρέιντζερς.

Στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας θα μπορούσαν, εκτός του ΠΑΟΚ, να είναι και οι: Άλκμααρ, Μπράγκα, Λιλ, Λιόν, ΛΑΣΚ, Φενερμπαχτσέ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακός (δεν μπορεί να βρεθεί με τον ΠΑΟΚ στο league stage).

Εάν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη και περάσουν όλα τα φαβορί, τότε το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας θα μπορούσε να αποτελείται από τις: Φερεντσβάρος, Κάραμπαγκ, Γαλατασάραι, Μόλντε, Πλζεν, Μπόντο Γκλιμτ, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Ντιναμό Κιέβου, Λουντογκόρετς.

Στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας θα είναι σίγουρα οι: Μπιλμπάο, Χόφενχαϊμ, Νις και δεν αποκλείεται, ανάλογα και με την εξέλιξη των ζευγαριών στα playoffs του Champions και Europa League, να βρεθούν και ομάδες όπως οι: Μίντιλαντ, Παρτιζάν Βελιγραδίου, Μάλμε (εάν αποκλειστεί από την Σπάρτα Πράγας στα playoffs του Champions League), ΑΠΟΕΛ, Άντερλεχτ και Τβέντε.

Διαβάστε ακόμη...