Ελλάς μπορείς: Η 10η θέση και η απευθείας θέση στα αστέρια είναι πια ρεαλιστικός στόχος!

Η χώρα μας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό της τελευταίας 15ετίας και έχει βάλει τις βάσεις για ακόμα ψηλότερα, γράφει ο Σωτήρης Μήλιος.
Πηγή: sdna.gr
Ελλάς μπορείς: Η 10η θέση και η απευθείας θέση στα αστέρια είναι πια ρεαλιστικός στόχος!

Δεν είναι πια μία σύμπτωση. Μία τυχαιότητα. Μία φωτοβολίδα. Μία φούσκα. Μπορούμε πια με ασφάλεια να πούμε ότι είναι το αποτέλεσμα μίας διαφορετικής φιλοσοφίας, λελογισμένων κινήσεων και αλλαγής νοοτροπίας.

Οι ελληνικές ομάδας σταμάτησαν να ασχολούνται με την... κατσίκα του γείτονα και εστίασαν στο δικό τους «προϊόν». Ειδαν τις επιτυχίες των «άλλων» ως κίνητρο βελτίωσης, δεν προσπάθησαν να τις αποδομήσουν ή να τις χαμηλώσουν.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στην 11η θέση της πενταετούς βαθμολογίας χωρών της UEFA μετά από 14 χρόνια, κάτι που γεννά αυτόματα τον επόμενο μεγάλο στόχο: την επιστροφή του πρωταθλητή Ελλάδας στην League phase του Champions League δίχως την διαδικασία καλοκαιρινών προκριματικών!

Όταν πιάσαμε πάτο!

Το καλοκαίρι του 2023, το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλογικής παρουσίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχε φτάσει στον ναδίρ. Η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει την σεζόν 2022-23 μόλις 2.125 βαθμούς, λιγότερους από τους εκπροσώπους των νήσων Φαρόε, της Μάλτας, της Λιθουανίας, της Αρμενίας, της Ισλανδίας και υποχώρησε στην 20ή θέση, χάνοντας έναν ευρωπαϊκό εκπρόσωπο και έχοντας τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερης διολίσθησης!

Τότε, η Ελλάδα απείχε από την 10η θέση που είχε η Αυστρία 8.775 βαθμούς (κρατήστε το νούμερο, θα μας χρειαστεί για την συνέχεια), όμως κανείς δεν κοιτούσε τόσο ψηλά. Ο ορατός, ο άμεσος στόχος ήταν η επιστροφή στην 15η θέση και η επιστροφή σε κεκτημένα που είχαν χαθεί.

Μόλις μετά από μιάμιση σεζόν, η χώρα μας έχει δεδομένα τρεις ομάδες στα πλέι-οφ του Europa και του Conference League και ψάχνει ένα εντυπωσιακό φίνις στην σεζόν, ώστε να έχει ρεαλιστικές ελπίδες να φτάσει κάποια στιγμή στην 10η θέση που στέλνει τον πρωταθλητή Ελλάδας απευθείας στο League phase του Champions League, τον δευτεραθλητή στον 3ο προκριματικό, τον κυπελλούχο στα πλέι-οφ του Europa League (άρα δεδομένα σε κάποια League phase) και τον τρίτο στο πρωτάθλημα στον 2ο προκριματικό της ίδιας διοργάνωσης.

Μπορεί αυτό να γίνει από φέτος; Είναι δυνατόν η Ελλάδα να καλύψει απόσταση 6.175 πόντων που την χωρίζουν αυτή την στιγμή από την Τουρκία και να της... κλέψει την 10η θέση; Η ρεαλιστική απάντηση είναι όχι, εκτός αν δούμε και φέτος κάποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην χώρα μας.

Στο κυνήγι της Τσεχίας

Στην πραγματικότητα όμως, η Ελλάδα δεν κυνηγάει την Τουρκία, αλλά την Τσεχία! Και το αληθινό κυνηγητό θα διεξαχθεί του χρόνου, όχι φέτος. Απλώς, φέτος θα μπουν οι βάσεις, ώστε το κυνηγητό να ξεκινήσει από όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση.

Την επόμενη σεζόν, από την πενταετή βαθμολογία της Ελλάδας στην UEFA αφαιρείται η μέτρια σεζόν 2020-21, που είχε συγκομιδή 5.100 βαθμών, την ώρα που από την Τσεχία αφαιρούνται 6.600, κάτι που λογικά θα την κάνει να ξεκινήσει από την 10η θέση.

Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν (δίχως να υπολογίζεται τι θα κάνουν οι σύλλογοι Ελλάδας και Τσεχίας μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν) η Τσεχία ξεκινάει την επόμενη σεζόν από τους 36.250 βαθμούς και η Ελλάδα από τους 30.775 βαθμούς, μία διαφορά 5.475 βαθμών, πολύ μικρότερη από αυτή που καλύψαμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η διαφορά αυτή θα γίνει ακόμα μικρότερη και ο στόχος θα γίνει πολύ πιο ρεαλιστικός. Η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Σλάβια Πράγας δεν ήταν ευεργετική μόνο επειδή στέλνει τον Δικέφαλο στα πλέι-οφ του Europa League, αλλά επειδή «τελείωσε» το φετινό ευρωπαϊκό όνειρο των Τσέχων, που αποκλείστηκαν και μαθηματικά.

Αν σκεφτεί κανείς ότι εκτός συνέχειας είναι και η Σπάρτα Πράγας που είναι στην 29η θέση του Champions League, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Τσέχοι μένουν με μοναδικό εκπρόσωπο την Πλζεν (δεδομένη η πρόκριση της στα πλέι-οφ του Europa League κυνηγάει απευθείας πρόκριση στους 16 μέσω της πρώτης οκτάδας), την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό!

Ενώ δηλαδή οι Τσέχοι έχουν εξασφαλισμένα μίνιμουμ 5 παιχνίδια (αυτά της τελευταίας αγωνιστικής και άλλα δύο της Πλζεν), η Ελλάδα θα δώσει το λιγότερο 8 αναμετρήσεις: τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με την Βίκινγκιουρ, αυτές του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού με Ρεάλ Σοσιεδάδ / Καραμπάχ και τις διπλές αναμετρήσεις για τα πλέι-οφ του Europa League (αν οι ερυθρόλευκοι δεν καταφέρουν να μπουν στην πρώτη οκτάδα).

Η πιο μεγάλη ώρα

Κι εδώ θα πρέπει να κάνουμε δύο σημαντικές σημειώσεις. Οι βαθμοί από τα πλέι-οφ δεν μετρούν στο συλλογικό ranking, ωστόσο προστίθενται κανονικά στην βαθμολογία χωρών.

Το δεύτερο αφορά τα πάρα πολλά μπόνους (τελικής θέσης στην League phase, προκρίσεων) που μπαίνουν στην εξίσωση από εδώ και πέρα, που μπορούν να αλλάξουν ακόμα πιο γρήγορα την κατάστση και να ροκανίσουν την διαφορά.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάστηκε να πιάσει πάτο, ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη αντεπίθεση. Τώρα, είναι η κρίσιμη στιγμή που οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να φορτσάρουν ακόμα περισσότερο, ώστε η μεγάλη επιστροφή στην ευρωπαϊκή ελίτ να πάρει σάρκα και οστά.

Η χώρα μας τερμάτισε την σεζόν 2023-24 στην 9η θέση της Ευρώπης σε ότι αφορά την συγκομιδή των συλλόγων της και φέτος παγιώνει την θέση της. Βρίσκεται στην 11η θέση με 9.250 βαθμούς, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσπεράσει Τσεχία (9.300) και ενδεχομένως την Σουηδία (9.875) σε ότι αφορά το άθροισμα βαθμών για την σεζόν 2024-25.

Δύο φανταστικές σεζόν που θα κουβαλά για μία πενταετία στην βαθμολογία χωρών της UEFA, μία εκπληκτική παρακαταθήκη, μία βάση για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα.

Αρκεί, οι εκπρόσωποι μας στην Ευρώπη, να συνεχίζουν να της συμπεριφέρονται όπως της αξίζει, με σεβασμό στο ποδόσφαιρο και σε κάθε αναμέτρηση, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος…

Διαβάστε ακόμη...