Ομάρ Κόλεϊ: Ξυπνά αναμνήσεις από τον Φερνάντο Βαρέλα!

Δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την ευχή της γιαγιάς και η δική της ήταν κάπως… ιδιαίτερη: «Γίνει ό,τι θες στην ζωή σου εκτός από δικηγόρος». Κάπως έτσι, O Ομάρ Κόλεϊ εγκατέλειψε από πολύ νωρίς το όνειρο να υπερασπίζεται στα δικαστήρια όλους τους αδύναμους αυτής της γης.
Πηγή: forzaonline.gr
Ομάρ Κόλεϊ: Ξυπνά αναμνήσεις από τον Φερνάντο Βαρέλα!
Photo Credits: @PAOK TV

Η γιαγιά θεωρούσε όλους τους δικηγόρους «κακούς», ακόμα και όταν έφυγε από την ζωή, ο Ομάρ δεν πήγε ποτέ ενάντια στην θέληση της. Κάπως έτσι, ξέμεινε με ένα όνειρο: να γίνει ποδοσφαιριστής.

Η ιστορία του δεν διαφέρει από χιλιάδες άλλων Αφρικανών. Γυμνά πόδια, αυτοσχέδιες μπάλες, χωμάτινα γήπεδα. Μόνο που εκείνος δεν στερήθηκε ποτέ το φαγητό. Ήταν το πέμπτο από τα επτά συνολικά αδέρφια της οικογένειας, όμως η επαγγελματική θέση του πατέρα του (υπάλληλος στο υπουργείο παιδείας) του εξασφάλισε μία λιγάκι πιο άνετη ζωή.

Ήταν έξυπνος, τα έπαιρνε τα γράμματα, ακόμα φιλοδοξεί να ασχοληθεί κάποια στιγμή με το αθλητικό μάνατζμεντ. Ωστόσο, το εργαλείο που του εξασφάλισε μία λαμπρή καριέρα δεν ήταν το μυαλό, αλλά το σώμα του.

Το πρώτο του παρατσούκλι στην Ευρώπη ήταν «τέρας», λόγω της απίστευτης σωματικής του διάπλασης. Στην Σουηδία άρχισαν να τον φωνάζουν «βασιλιά Ομάρ» λόγω του αγέρωχου παραστατικού του.

Ένας σκάουτ τον είδε με την Εθνική Κ17 της Γκάμπιας και τον πήρε μαζί του στο Κάνσας για να τον πάει στην τοπική ομάδα του MLS, μόνο που η δουλειά χάλασε στο οικονομικό. Τον Ιανουάριο του 2013, ήρθε η επόμενη ευκαιρία. Δεν είχε ιδέα καν που πέφτει η Φινλανδία: «Οι άνθρωποι ήταν ντροπαλοί. Αν δεν τους μιλήσεις, δεν μιλάνε ούτε στον εαυτό τους. Επίσης, πίνουν πολύ. Κάποιοι παίκτες ήταν μεθυσμένοι ακόμα και στο μεσημεριανό. Εγώ ως Μουσουλμάνος δεν πίνω αλκοόλ».

Ακόμα και σήμερα, όμως, θεωρείται η καλύτερη μεταγραφή ξένου της Κουόπιο. Μετά από 2 χρόνια μετακόμισε στην Σουηδία και την Γιόργκαρντεν, όπου ξεχώρισε αμέσως. Του πήρε 1,5 χρόνο για να γίνει η τρίτη ακριβότερη πώληση αμυντικού στην ιστορία της Allsvenskan, μετακομίζοντας στην Γκενκ κι από εκεί μέσα σε δύο χρόνια στην Σαμπντόρια, που το καλοκαίρι έδωσε 9,2 εκατομμύρια ευρώ για έναν αριστεροπόδαρο αμυντικό που με ύψος 1,91, τρομερές αλτικές ικανότητες και φοβερή ταχυδύναμη έμοιαζε με θαύμα της φύσης.

Στην Γένοβα «έδεσε» για πέντε χρόνια, έγινε ο ηγέτης των μπλουτσερκιάτι, μέχρι να φτάσει πέρσι το πλήρωμα του χρόνου και να μετακομίσει στην Μπεσίκτας, έναντι 2,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Πόλη, έπεσε σε μία χαοτική σεζόν των μαυραετών, με τρεις διαφορετικούς προπονητές, αναρίθμητες αλλαγές παικτών. Έκανε προσωπικό ρεκόρ γκολ σε μία σεζόν (7), επέπλευσε σε ένα ολικό ναυάγιο, όμως έπεσε θύμα της μαζικής εκκαθάρισης σε οτιδήποτε θύμιζε την περσινή ομάδα.

Στα 31 του ο «βασιλιάς Ομάρ», δεν έγινε δικηγόρος, αλλά ο πιο πετυχημένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Γκάμπιας, παραμένει ένα φόβητρο μέσα στο γήπεδο. Σκληρός, αθλητικός, πειθαρχημένος, έκανε μία τίμια καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, παρότι δεν εξέλιξε ποτέ την τεχνική ή την τακτική του αντίληψη. Ένας γίγαντας με καρδιά μικρού παιδιού, που θυμίζει τον πρωταγωνιστή της ταινίας «το πράσινο μίλι» και ξυπνά αναμνήσεις από ένα άλλο «τέρας» που λατρεύτηκε στην Τούμπα: τον Φερνάντο Βαρέλα.

Διαβάστε ακόμη...