Το κοινωνικό πρόσωπο του Λόβρεν

Ο μεγάλος σεισμός του 2020 στην Κροατία και…η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Πηγή: paok24.com
Το κοινωνικό πρόσωπο του Λόβρεν

Ο Ντέγιαν Λόβρεν αποτελεί την ενίσχυση του ΠΑΟΚ στο κέντρο της άμυνας, με τον Κροάτη ποδοσφαιριστή να αποκτάται την τελευταία στιγμή των μεταγραφών, σε μια θέση που ο Δικέφαλος είχε αφήσει ακάλυπτη.

Στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας, διαβάσατε μέσα από το PAOK24 για την δύσκολη παιδική ηλικία που έζησε ο Λόβρεν, λόγω του πολέμου της Βοσνίας το 1992, οπότε και χρειάστηκε να ζήσει ως πρόσφυγας για μια -περίπου- 8ετία. Ο ίδιος εξηγεί τις δυσκολίες, αλλά και που αυτές των βοήθησαν στη μετέπειτα ζωή και τον χαρακτήρα του.

Ένας άνθρωπος ευαισθητοποιημένος κοινωνικά, που μπορεί να καταλάβει τα ζόρια μια άλλης οικογένειας, την σημερινή εποχή, ακόμη και αν ο ίδιος έχει εξασφαλιστεί οικονομικά μέσα από το ποδόσφαιρο. Το 2020, ο Λόβρεν βρέθηκε σε άδεια ενός μήνα από την Ζενίτ, στη διάρκεια της χειμερινής διακοπής στη Ρωσία, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Στις 29 Δεκεμβρίου, ένας σεισμός ύψους 6,4 ρίχτερ χτύπησε την Πετρίνια, ένα προάστιο του Ζάγκρεμπ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ζημιές 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σπίτια έπαθαν υλικές ζημιές, ολόκληρα κτήρια γκρεμίστηκαν, με τον τραγικό απολογισμό να ανέρχεται σε 7 νεκρούς και 26 τραυματίες.

Ο 35χρονος Κροάτης στόπερ, παρά το γεγονός πως βρισκόταν σε άδεια, πέρασε όλες τις ημέρες του στην πατρίδα του και βοήθησε αρκετούς ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Μεταξύ άλλων, φιλοξένησε 16 οικογένειες που είχαν χάσει τα σπίτια τους, στο ξενοδοχείο που διατηρεί στην πρωτεύουσα της Κροατίας.

«Ναι, η μητέρα μου είπε ότι καταλαβαίνει πώς νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι. Όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο μου, είχαν μαζί τους τα υπάρχοντά τους σε δύο τσάντες. Όταν η οικογένειά μας έφυγε από τη Βοσνία για να πάει στη Γερμανία, είχαμε επίσης μόνο δύο τσάντες με τα υπάρχοντά μας.

Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, δεν γνωρίζετε τίποτα για το μέλλον σας, πότε θα επιστρέψετε ή τι θα συμβεί στη συνέχεια. Μία από τις γυναίκες που μένει μαζί μας είναι έγκυος εννέα μηνών και θέλει να επιστρέψει στο σπίτι στην οικογένεια και τους φίλους της το συντομότερο δυνατό για να μεγαλώσει το παιδί της εκεί. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι μπορεί να μην είναι ασφαλές» σε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Λόβρεν με την επιστροφή του στη Ρωσία.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, όμως, που ο νέος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ έδειξε την ευαισθητοποίηση του σε θέματα κοινωνικής φύσεως. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του ίδιου έτους, έλαβε χώρα η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στις ΗΠΑ, από αστυνομικό που τον πατούσε στο λαιμό μέχρι να χάσει τη ζωή του. Μια δολοφονία που πήρε τεράστιες διαστάσεις, ξεσηκώνοντας παγκοσμίως πολύ κόσμο για τα γεγονότα ρατσισμού.

Στην Αγγλία και την Premier League το επόμενο διάστημα έγιναν πολλές δράσεις κατά του ρατσισμού, με τον Λόβρεν τότε να θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να λάβει δράση, εξαιτίας αυτής της δολοφονίας.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς αποδίδεις και βάζεις γκολ. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα σας, ειδικά όταν έχετε εκατομμύρια ανθρώπους που σας ακολουθούν. Θέλω να με αναγνωρίζουν και ως έναν άνθρωπο που σκορπίζει αγάπη και θετικότητα. Κοιτάζω τον εαυτό μου και είναι σαν να έχω καθήκον. Μερικές φορές είναι θετικό, μερικές φορές είναι αρνητικό, αλλά δεν θα σταματήσω με αυτό.

Δεν έχει να κάνει με το να επιδεικνύεις αυτό που έχεις ή κάτι τέτοιο. Είναι να κάνεις καλά πράγματα σε όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι όταν κάνεις κάτι, κάποιοι θα σε κρίνουν και θα σου πουν «μείνε στο ποδόσφαιρο» ή τέτοια πράγματα, αλλά δεν συμφωνώ με αυτό.

«Είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι έχουμε ενδιαφέρον για κάποια άλλα πράγματα. Η κύρια εστίαση είναι πάντα το ποδόσφαιρο, φυσικά, αλλά αν μπορείς να πεις κάτι θετικό και να ωθήσεις κάποιον άλλο να σκεφτεί κάτι διαφορετικά, να βοηθήσει τους άλλους και να αποβάλει μήνυμα ότι είμαστε όλοι ίσοι, τότε κάτι καλό θα βγει από αυτό – ειδικά αυτή τη στιγμή της κρίσης».

Διαβάστε ακόμη...