Άρης-ΑΕΚ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αδειοδότησης;
SHARE:
Κατά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών – Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) πάνω από 1 000 ποδοσφαιριστές δεν πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν σε ΠΑΕ. Επειτα από αγώνα της Κίνησης Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών (ΚΕΠ), τα παγωμένα στο χιόνι δεδουλευμένα χρήματα των πρωταγωνιστών των γηπέδων άρχισαν να ξεπαγώνουν.
Κι αυτό διότι η υπόθεση της λεγόμενης «αθλητικής διαδοχής» (ίδιες ΠΑΕ με άλλον ΑΦΜ) έχει πλέον αναθερμανθεί σε όλα τα μέτωπα, κυρίως χάρη στην αλλαγή του κανονισμού αδειοδότησης της ΕΠΟ, όπως επιβλήθηκε από την UEFA, και στην αναγκαστική στροφή της νομολογίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ομοσπονδίας.
Το χρέος Υπολογίζεται ότι το συνολικό χρέος των ΠΑΕ προς παίκτες φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Μόνο στα μέλη της ΚΕΠ (σ.σ. “Κίνηση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών”) το χρέος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ για περίπου 1000 ποδοσφαιριστές.
Από τις ΠΑΕ της Super League 1 ποδοσφαιριστές διεκδικούν χρήματα ή θα διεκδικήσουν από την ΑΕΚ, τον Αρη, τον ΟΦΗ και από τη SL2 από τον Ηρακλή, τον ΠΑΣ Γιάννινα, την Παναχαϊκή, τη Λάρισα, το Αιγάλεω, τον Διαγόρα, την Καβάλα τη Νίκη Βόλου και τον Πανιώνιο, ενώ η λίστα περιλαμβάνει και άλλες ομάδες που αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες.
Ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΠ Γεώργιος Παναγόπουλος ανέφερε στο Documento ότι «οι ΠΑΕ της SL1 αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, γιατί σε περίπτωση μη εξόφλησης ή διακανονισμού των οφειλών τους προς τους παίκτες μέχρι 28 Φεβρουάριου του 2025 είναι βέβαιο ότι δεν θα αδειοδοτηθούν, με αποτέλεσμα αφενός μεν να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις της επόμενης περιόδου, αφετέρου δε να μην μπορούν να κάνουν μεταγραφές».
Το θετικό λοιπόν για τους απλήρωτους ποδοσφαιριστές είναι πως άνοιξε και πάλι η πολύκροτη υπόθεση και ελπίζουν πως θα εξοφληθούν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.
«Η υπόθεση των απλήρωτων ποδοσφαιριστών είχε αραχνιάσει στα συρτάρια του ΠΣΑΠΠ, γιατί το συνδικαλιστικό όργανο έπειθε τα μέλη του ότι οι αποφάσεις των επιτροπών δεν μπορούσαν να εκτελεστούν και η μόνη λύση ήταν η επαιτεία στο fund FIFA – FIFPro. Κι αυτό για κάποια ψίχουλα που μοίρασε σε επιλεγμένους ποδοσφαιριστές. Φυσικά σε αυτούς δεν ανήκε ο μακαρίτης ο Τσουμάνης, που δεν είχε να πληρώσει ούτε τα παράβολα για να διεκδικήαει τα δεδουλευμένα του από τον Άρη κι άλλες ΠΑΕ» υποστηρίζει ο Γ Παναγόπουλος, ο οποίος προσθέτει:
«Η υπόθεση των χρεών άνοιξε και πάλι στις αρχές του 2020, όταν το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε τη σκανδαλώδη κατά την άποψή μου απόφαση στην υπόθεση Ντουρμισάι, απορρίπτοντας τις παρεμβάσεις των μετέπειτα μελών της ΚΕΠ παλιών ποδοσφαιριστών του Αρη, με αποτέλεσμα, αφενός μεν η ΕΠΟ και ο Άρης να γνωρίσουν νομική συντριβή στο CAS, αφετέρου δε να ιδρυθεί η ΚΕΠ».