«Κόκκινοι διάβολοι» σε… κρίση

Ο Έρικ τεν Χαγκ αποδείχθηκε κακός προπονητής, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η θέση του προπονητή μοιάζει να είναι πολύ χειρότερη, με το φάντασμα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να επισκιάζει τους πάντες στο «Ολντ Τράφορντ».
Πηγή: forzaonline.gr
«Κόκκινοι διάβολοι» σε… κρίση

Η σεζόν 2024-25 μοιάζει να είναι ακόμα μια χαμένη υπόθεση για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως ήταν και οι περισσότερες, αν όχι όλες, την τελευταία δεκαετία. Ο Έρικ τεν Χαγκ αποτελεί παρελθόν και για έκτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, ένας εκ των κορυφαίων συλλόγων στην Αγγλία αλλάζει προπονητή.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο μηνών «έδειξαν» ότι οι «Κόκκινοι Διάβολοι» διέρχονται μια νέα κρίση, με τον Τεν Χαγκ να είχε κερδίσει μόνο ένα από τα οκτώ τελευταία παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

Αν κάτι τρομάζει τους παροικούντες στο «Ολντ Τράφορντ» δεν είναι η πορεία της ομάδας στο υπόλοιπο της σεζόν. Αυτό που θα πρέπει να τρομάζει είναι το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 2013, κανένας προπονητής της Γιουνάιτεντ δεν άντεξε τρία χρόνια στη δουλειά. Μιλάμε για πέντε διαφορετικούς προπονητές – έξι αν υπολογίσουμε την εξάμηνη ενδιάμεση περίοδο του Ραλφ Ράνγκνικ – που ανέλαβαν το βαρύ φορτίο να επαναφέρουν την ομάδα στο δρόμο των επιτυχών. Ο Ντέιβιντ Μόγιες ήταν ένας Βρετανός που είχε πετύχει σε μικρότερες αγγλικές ομάδες. Ο Λουίς Φαν Γκάαλ και ο Ζοζέ Μουρίνιο ήταν τεράστια ονόματα και αποδεδειγμένοι νικητές. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν ένας πρώην θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Τεν Χαγκ ήταν μια μοντέρνα επιλογή από τον Άγιαξ και την Ολλανδία.

Ο καθένας πήγε με ένα σχέδιο να αναμορφώσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο  καθένας πήγε με ξεχωριστή συμπεριφορά και στυλ. Πήγε με τις δικές του τακτικές ιδέες, τη δική του λίστα παικτών, τα δικά του ιδανικά. Κι όμως όλοι απέτυχαν σε μια θέση που, κάθε χρόνο που περνά, αισθάνεται όλο και πιο… ηλεκτρική.

Κάποιος μπορεί να πει ότι ο Τεν Χαγκ, βάσει των αριθμών, ήταν ανάμεσα στους καλύτερους από τους πέντε. Το ποσοστό των νικών του ήταν καλύτερο από αυτό των Σόλσκιερ, Φαν Γκάαλ, Ράνγκνικ και Μόγιες. Τα δύο τρόπαιά του – το Κύπελλο Αγγλίας του 2024 και το Λιγκ Καπ του 2023 – ισοφάρισαν την επίδοση του Μουρίνιο.

Για κάποιους ήταν ο τελευταίος σάκος του μποξ, το πρόσωπο των πολλών προβλημάτων της Γιουνάιτεντ που επιμένουν να υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι παλαιομοδίτικες αρχές, τα ανειδίκευτα στελέχη και η κακή επιλογή παικτών .

ΤΟ «ΑΜΕΣΟ» ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ

Ο Έρικ τεν Χαγκ έμεινε 850 ημέρες και 128 αγώνες στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, επέζησε από πολλές διοικητικές αλλαγές, αλλά πέρασε την πόρτα της εξόδου.

Η σεζόν 2022/23 ήταν μεταβατική. Παίρνοντας το καλύτερο δυνατό από τον Μάρκους Ράσφορντ, ανασυγκροτώντας τη μεσαία γραμμή γύρω από τον Κασεμίρο, κέρδισε το Λιγκ Καπ χωρίς να δεχτεί γκολ και έβγαλε τη Γιουνάιτεντ ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Λισάντρο Μαρτίνεζ έμοιαζε μια δυνατή μεταγραφή από τον Άγιαξ, όχι τόσο ο Άντονι βάσει των χρημάτων που δαπανήθηκαν για εκείνον, ωστόσο υπήρχε ελπίδα ότι χρειαζόταν απλώς χρόνο.

Αν’ αυτού την επόμενη σεζόν ήρθε η κατάρρευση για το «άμεσο» ποδόσφαιρο του Τεν Χαγκ. «Δεν μπορώ να παίξω όπως ο Άγιαξ γιατί έχω διαφορετικούς παίκτες», παραδέχθηκε τον Μάιο του 2023.

Η απόκτηση των  Μάουντ και Χόιλουντ, μαζί με τον τερματοφύλακα Ονάνα, έμοιαζαν τα κομμάτια που έλειπαν από το παζλ. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας αγόρασε χρόνο για τον Τεν Χαγκ, όμως οι 11 βαθμοί μετά από εννέα ματς – συν οι τρεις ισοπαλίες στο UEFA Europa League, που κάνουν περισσότερο από έναν χρόνο από την τελευταία νίκη στην Ευρώπη – κρίθηκαν αρκετά σοβαροί λόγοι απόλυσης.

Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ

Ο Ρούμπεν Αμορίμ είναι ο «εκλεκτός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σύμφωνα με όσα γράφονται στον διεθνή Τύπο, ο Πορτογάλος τεχνικός με τις υπογραφές θα παίρνει παραπάνω από τα διπλάσια στη νέα του ομάδα συγκριτικά με αυτά που λάμβανε στα «Λιοντάρια».

Η Γιουνάιτεντ θα πληρώνει τον Αμορίμ 8.000.000 ευρώ το χρόνο (στην Σπόρτινγκ έπαιρνε 3.000.000 ευρώ), ωστόσο το θέμα καθυστέρησε να φτάσει στο τέλος του, καθώς η ομάδα της Λισαβόνας ζήτησε έξτρα χρήματα από τα 10.000.000 ευρώ για να επιτρέψει την αποχώρηση των άμεσων συνεργατών.

Συγκεκριμένα -σύμφωνα με τους Πορτογάλους- οι πρωτευουσιάνοι αξίωσαν από τους Άγγλους 5.000.000 ευρώ για τους βοηθούς, επίσης όπως αναφέρεται ζήτησαν και επιπλέον χρήματα από τα 10 εκατ. ευρώ της ρήτρας ώστε ο Αμορίμ να αποχωρήσει με άμεση μορφή.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 18 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να βγάλουν από το ταμείο τους οι Άγγλοι για την αποζημίωση του Τεν Χαγκ.

Διαβάστε ακόμη...