«Ο ΠΑΟΚ ζει υπό πίεση αλλά δεν με φοβίζει - Ήταν γραφτό να έρθω»

Με τον ΠΑΟΚ ήταν γραφτό να γίνει. Πριν από τέσσερα χρόνια, η πρώτη προσπάθεια δεν πέτυχε.
«Ο ΠΑΟΚ ζει υπό πίεση αλλά δεν με φοβίζει - Ήταν γραφτό να έρθω»
Photo Credits: @paokfc.gr website

Αποκαλυπτικός Κίριλ Ντεσπόντοφ σε ασπρόμαυρο φόντο, μιλάει αποκλειστικά στο SDNΑ, παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές του εαυτού του - Στο κάδρο ο Ιβάν Σαββίδης, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο πιο ιδιαίτερος για εκείνον τίτλος και το «σαν στο σπίτι μου» για την Θεσσαλονίκη και την Τούμπα.

Αυτοπεποίθηση. Πολλή. Είναι ίσως το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν τον ακούς να μιλάει. Ίσως γιατί έμαθε από μικρός να μην τα παρατάει, να παλεύει, να διεκδικεί. Είναι και αυτή η ατάκα του θείου του ακόμη στα αυτιά του... Και ταυτόχρονα, είναι «πεινασμένος» για ακόμη περισσότερα. Επιλέγοντας ανθρώπους και δημιουργώντας συνθήκες γύρω του που του δίνουν διαρκώς κίνητρα. Στον ΠΑΟΚ βρήκε ένα περιβάλλον με τρομερή πίεση αλλά δεν τον φοβίζει.

Γιατί απλούστατα ένιωσε από την πρώτη ημέρα σαν στο σπίτι του. Και εδώ που τα λέμε, η Κρέσνα, η γενέτειρά του απέχει μόλις 1.5 ώρα από την Θεσσαλονίκη. Τι θα μπορούσε να φοβηθεί;

«Ισχύει, νιώθω πολύ κοντά στον ΠΑΟΚ. Η πόλη μου είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα. Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ, τους είπα ότι έρχομαι κάθε χρόνο στην Ελλάδα για διακοπές. Αγαπώ τη χώρα σας, το φαγητό σας, τη μουσική σας, τον ήλιο. Αγαπώ τα πάντα στην Ελλάδα. Και τώρα η δουλειά μου είναι εδώ... Ίσως έτσι να εξηγείται και το δέσιμό μου με τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Είναι τόσο ωραίο αυτό που εισπράττω από τον κόσμο. Ξέρεις είναι πολύ σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή να νιώθει ότι τον αγαπούν, εντός και εκτός ομάδας. Αυτό σου δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερο κίνητρο για να δείξεις τις δυνατότητές σου, τι μπορείς να πετύχεις και μπορώ να πω ότι στο 100% πήρα πολλή αγάπη στην Ελλάδα από τους φίλους του ΠΑΟΚ. Και ειλικρινά το σέβομαι πολύ αυτό.

Νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι, δεν νιώθω ότι παίζω στο εξωτερικό

Να σου πω την αλήθεια, νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου. Δεν νιώθω σαν να παίζω σε χώρα του εξωτερικού. Όταν υπέγραψα στον ΠΑΟΚ, τους είπα δεν θέλω χρόνο να προσαρμοστώ γιατί νιώθω ότι είμαι ήδη κομμάτι αυτής της κουλτούρας. Θέλω μόνο χρόνο για να προσαρμοστώ στις ανάγκες της ομάδας και στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Σε απόσταση... αναπνοής από την Θεσσαλονίκη, πώς και αυτός ο Νο1 Βούλγαρος ποδοσφαιριστής, Κίριλ Ντεσπόντοφ, δεν μπήκε νωρίτερα στη ζωή μας;

«Θα σου πω μια ιστορία, πριν από 4 χρόνια όταν έπαιζα στην Αυστρία, υπήρχε σοβαρό ενδιαφέρον από τον ΠΑΟΚ. Ήμασταν πολύ κοντά στο deal, αλλά κάτι συνέβη στο τέλος και η συμφωνία δεν επετεύχθη. Θα ερχόμουν να παίξω ως δανεικός στον ΠΑΟΚ με οψιόν αγοράς. Αλλά είδες, ήταν γραφτό να γίνει... Ίσως δεν ήταν η σωστή στιγμή. Έγινε τώρα που έπρεπε. Και στην πρώτη μου σεζόν στον ΠΑΟΚ, στέφθηκα πρωταθλητής. Τέλειο σενάριο».

Ήμουν μία... ανάσα από τον ΠΑΟΚ πριν από 4 χρόνια, ήταν γραφτό να γίνει τώρα και να στεφθώ πρωταθλητής

Ένα τέλειο σενάριο, πώς έγινε όμως πραγματικότητα...

«Ξέρεις γιατί; Λατρεύω την αλήθεια. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στη ζωή γενικότερα. Θέλω να μου λένε την αλήθεια, είτε μου αρέσει είτε όχι. Όταν σου λένε την αλήθεια, είναι ειλικρινείς μαζί σου. Και ο ΠΑΟΚ ήταν ακριβώς έτσι απέναντί μου. Είχαν ενθουσιαστεί πολύ με την προοπτική της μεταγραφής μου, το ένιωσα μέσα μου ότι αυτή είναι η ευκαιρία μου να πάω σε αυτό το κλαμπ. Όλα έγιναν μέσα σε 1.5 μέρα, άντε δύο. Και αμέσως ταξίδεψα στην Ελλάδα για να περάσω ιατρικές εξετάσεις. Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόφαση που πήρα τότε και νιώθω δικαιωμένος γιατί το ένστικτό μου αποδείχθηκε σωστό...».

Flashback σε εκείνο το... τρελό διήμερο μέχρι να πέσουν οι υπογραφές. ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, παρέλαση άλλων ομάδων, τι απ΄όλα ισχύει τελικά;

«Ο Ολυμπιακός ήταν κοντά. Είχα κι άλλες προτάσεις όμως, αλλά δεν με συγκινούσαν. Ο ΠΑΟΚ λειτούργησε πολύ άμεσα και στοχευμένα. Τηλεφώνησαν σε μένα, στην Λουντογκόρετς, στον ατζέντη μου, και είπαν, θέλουμε αυτό, εκείνο και το άλλο. Υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες οικονομικές αλλά τις έλυσαν μέσα σε μία ημέρα. Πιστεύω ότι και εγώ από την πλευρά μου βοήθησα για να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή γιατί μίλησα με την Λουντογκόρετς. Δεν ήταν εύκολο να με αφήσουν να φύγω, ήμουν ο αρχηγός της ομάδας. Είχα πολύ καλή σχέση μαζί τους, μία σχέση σεβασμού. Αλλά μέσα μου ήθελα να φύγω. Ήμουν ειλικρινής μαζί τους. Τους είπα, έπαιξα εδώ τρία χρόνια, κέρδισα τα πάντα, ήρθε η ώρα να φύγω μετά από μία σεζόν με 19 γκολ, 22 ασίστ σε 48 παιχνίδια. Είναι η ώρα να φύγω. Νιώθω αυτήν την ανάγκη μέσα μου. Θέλω να πάω σε ένα νέο κλαμπ, να δώσω τα πάντα, να κερδίσω τρόπαια».

Και όταν το πέτυχε στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ, δήλωσε πως δεν θα το ξεχάσει ποτέ...

«Ήταν ο πιο δύσκολος τίτλος που κέρδισα. Αλλά αυτό που κάνει πολύ ιδιαίτερο το πρωτάθλημα που κέρδισα με τον ΠΑΟΚ είναι οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν. Αλήθεια, ήταν τρέλα. Ήσουν εκεί, μπορείς να καταλάβεις τι ζήσαμε. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση ικανοποίηση πήρα μετά το παιχνίδι με τον Άρη, τη στιγμή που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Όταν ξεκίνησε η σεζόν, ελάχιστοι πίστευαν σε εμάς. Το άκουγα. Αλλά τους τελευταίους μήνες, από τα μισά της σεζόν και έπειτα, είχε αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Ολοένα και περισσότεροι πίστευαν σε εμάς. Στο δρόμο με σταματούσαν μου έλεγαν 'έλεγαν μπορούμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, πρέπει να κερδίσουμε το πρωτάθλημα'. Αλλά και μέσα στα αποδυτήρια, το πιστεύαμε».

Αν το πίστευαν και μετά τη Λαμία; Όταν όλα έμοιαζαν χαμένα;

«Το παιχνίδι με τη Λαμία μας βοήθησε πολύ. Εκεί είπαμε, λοιπόν παιδιά πρέπει να σοβαρευτούμε, να συγκεντρωθούμε. Δεν μπορεί να χάνουμε έτσι βαθμούς. Λέω ότι μας βοήθησε γιατί προσγειωθήκαμε, πατήσαμε τα πόδια μας στο έδαφος. Και μετά τη Λαμία όμως, θέλω να σου πω ότι το πιστεύαμε. Ξέραμε ότι ήμασταν πολύ καλή ομάδα, δυνατή ομάδα. Έπρεπε να μείνουμε συγκεντρωμένοι, μόνο έτσι θα το φτάναμε μέχρι τέλους. Και ήμασταν μια γροθιά ως το τέλος».

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε ανοιχτά για τις επισκέψεις των οπαδών στην προπόνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τους έδωσαν μία γαμ... δύναμη, πώς το έζησε ο ίδιος;

«Έχω παίξει σε ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ Σόφιας για περίπου τρία χρόνια. Ήρθαν μία ή δύο φορές για να μας μιλήσουν οι οπαδοί μετά από παιχνίδι με άσχημα αποτελέσματα. Για μένα αυτές οι στιγμές βοηθούν την ομάδα, κάνουν καλό. Για να δεις από κοντά το πάθος αυτών των οπαδών που είναι εκνευρισμένοι, απογοητευμένοι, στεναχωρημένοι. Ξέρω ότι το κάνουν με καλή πρόθεση και γιατί πονούν την ομάδα, απλά μερικές φορές πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι, δεν είναι ρομπότ. Όλοι κάνουμε λάθη. Δεν χρειάζεται εξτρά πίεση. Αλλά καταλαβαίνω πως ο ΠΑΟΚ είναι ένα κλαμπ με μόνιμη πίεση. Πίεση για να κερδίζει πάντα. Είναι ένα κλαμπ με στόχους. Και αυτό είναι το σωστό, εμένα μία τέτοια κατάσταση μου δίνει κίνητρο. Όταν βλέπω τους φίλους της ομάδας να είναι εκνευρισμένοι, όπως και εμείς είμαστε εκνευρισμένοι, σημαίνει πως πρέπει από το επόμενο κιόλας παιχνίδι να το φτιάξουμε. Όλη αυτή η αλληλεπίδραση βοηθά την ομάδα. Στα 4 τελευταία ντέρμπι, ήταν εκεί πριν από κάθε παιχνίδι. Μας έδωσαν δύναμη, μας έλεγαν ότι είμαστε οι καλύτεροι, ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Μας βοήθησαν πολύ.

Και μετά την επόμενη ημέρα, έβλεπες την Τούμπα να παίρνει... φωτιά. Να μην σταματούν λεπτό, για 95-96 λεπτά εκεί, δίπλα μας, στο πλευρό μας. Ήρθαν σε ένα από τα τελευταία ντέρμπι να με δουν κάποιοι φίλοι και μετά το τέλος του παιχνιδιού μου έλεγαν γεμάτοι έκπληξη, 'πως είναι δυνατόν; Δεν σταμάτησαν να τραγουδούν ούτε για δέκα δευτερόλεπτα'. Τους είπα 'ναι, φίλε μου αυτή είναι η Τούμπα'.

47 συμμετοχές, 13 γκολ, 13 ασίστ... Πώς τα πήγε φέτος ο Κίριλ;

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο. Είναι σίγουρα ένα - δύο επίπεδα πάνω από αυτό της Βουλγαρίας. Είναι πιο επιθετικό, σκληρό το ποδόσφαιρο. Θυμάσαι όταν ξεκίνησα τη σεζόν μου στον ΠΑΟΚ; Πέρασαν καμιά δεκαριά παιχνίδια και δεν μπορούσα να σκοράρω, για μένα ήταν μία δύσκολη περίοδος, έπρεπε να προσαρμοστώ άμεσα. Γι΄αυτό έλεγα διαρκώς τότε στις συνεντεύξεις μου 'δεν είμαι 100% έτοιμος, χρειάζομαι χρόνο'. Αλλά είναι νορμάλ. Υπάρχουν καλές ομάδες με καλούς παίκτες που παλεύουν μέχρι τέλους για το πρωτάθλημα. Σίγουρα είναι σκληρό πρωτάθλημα.

Προσωπικά, δεν είμαι τόσο χαρούμενος με τους αριθμούς. Νιώθω χαρά μέσα μου γιατί έδωσα ένα κομμάτι του εαυτού μου για το πρωτάθλημα. Όλοι στην ομάδα έχουν μερίδιο σε αυτό. Μικρό, μεγάλο, όλοι μαζί. Για τα στατιστικά μου, πάντα λέω ότι μπορούν να βελτιωθούν κι άλλο. Αλλά για πρώτη σεζόν, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, είμαι ικανοποιημένος.

Ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ πλήρωσε πολλά λεφτά για μένα. Ένιωσαν αυτήν την ανάγκη να τον κάνουν, με ήθελαν πολύ. Ξέρεις όμως ότι δίνεις για να πάρεις πράγματα πίσω. Έδωσα το 100% του εαυτού μου, είμαι 100% επαγγελματίας. Και πιστεύω πως είναι χαρούμενοι μαζί μου».

Τι άνθρωπος είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου σύμφωνα με τον Κίριλ Ντεσπόντοφ;

«Δουλεύουμε σχεδόν ένα χρόνο μαζί. Πάντα στην αρχή προσπαθώ να καταλάβω τι άνθρωπος είναι ο προπονητής που έχω απέναντί μου. Σαν προπονητή δεν μπορώ να τον κρίνω γιατί πολύ απλά είναι... top. Πραγματικά κινείται στο υψηλότερο επίπεδο διαχείρισης αγώνων, τακτικής, ανάλυσης. Απίστευτος επαγγελματίας. Αυτό το βλέπουν όλοι, όχι μόνο εγώ. Σαν άνθρωπος είναι πολύ καλός, επικοινωνεί πολύ με τους παίκτες, υποφέρει όταν δεν τα πηγαίνουμε καλά, πάντα μας... πουσάρει και μας δίνουν κίνητρο στο μάξιμουμ. Πάντα σου υπενθυμίζει πόσο καλός παίκτης είσαι, πόσα μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Πολύ ωραίος άνθρωπος, ειλικρινά».

Και η οικογένεια Σαββίδη, τι ρόλο έπαιξε για τον ίδιο;

«Πριν έρθω είχα μιλήσει με τον Γιώργο Σαββίδη. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος, όπως και εγώ αντίστοιχα. Ανυπομονούσα να ξεκινήσω προπονήσεις με την ομάδα. Και εδώ θέλω να πω ότι είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο, στον κ.Σαββίδη. Είναι ένας πολύ υποστηρικτικός άνθρωπος. Είναι δίπλα στην ομάδα, του αρέσει να μας μιλάει. Ξέρεις ποιο είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό του; Είναι top motivator. Top. Ο τρόπος που μιλάει, σιγά, καθαρά. Έχει μία πολύ ωραία σκέψη. Πιστεύω ότι έχει τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία του ΠΑΟΚ, έδωσε και την ψυχή του γι΄αυτό το πρωτάθλημα. Ξέρεις ότι θα μιλήσεις μαζί του και θα είσαι ήρεμος. Σου «γεννά» τρομερά κίνητρα μία συζήτηση μαζί του».

«Προετοιμαστήκαμε πολύ καλά, κυρίως για τα παιχνίδια της Ευρώπης. Έχουμε την ευκαιρία μας και θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθούμε στο League Stage. Θα είναι κάτι συναρπαστικό για το κλαμπ και για εμάς. Φέτος θα είναι μία πιο σκληρή σεζόν για εμάς, γιατί οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες. Και το ξέρουμε αυτό. Δεν μας φοβίζει!».

Κίριλ Ντεσπόντοφ, επί προσωπικού...

Αν του ζητήσετε να επιλέξει ανάμεσα στην ασίστ και το γκολ, μετά δυσκολίας επιλέγει το δεύτερο. Χρωστάει πολλά στον θείο του γιατί του έμαθε να μην εγκαταλείπει. Ενδεχομένως του χρωστά όσα είναι σήμερα...

«Όταν ήμουν 12 ετών και πήγα στην Λίτεξ, ζούσα εσώκλειστος. Μέναμε όλοι μαζί, δεν ήταν πολύ ωραίες οι συνθήκες. Ζούσαμε τρία άτομα σε έναν πολύ μικρό χώρο, δεν είχα φίλους. Ήμουν 12 έτσι, δεν μου ήταν εύκολο. Ήθελα να επιστρέψω σπίτι μου και πήρα τηλέφωνο την οικογένειά μου. Όταν ο πατέρας μου μίλησε με τον θείο μου και του είπε πως έρχεται να με παραλάβει, τον ρώτησε γιατί και του είπε πως ο Κίριλ δεν περνάει καλά, κλαίει και θα γυρίσει στο σπίτι. Τότε έλαβα ένα τηλέφωνο από τον θείο μου. Μου είπε μπορείς να επιστρέψεις όποτε θέλεις, αυτό είναι το μόνο εύκολο. Αλλά αν θέλεις να πετύχεις το στόχο σου, να γίνεις ποδοσφαιριστής, να χτίσεις χαρακτήρα, τότε μείνει εκεί και δώσε τον καλύτερό σου εαυτό. Τότε είπα μέσα μου ότι θα δοκιμάσω άλλη μία εβδομάδα. Και τελικά έμεινα, και στο τέλος μου άρεσε. Και να΄μαστε χρόνια μετά...»

Σωστοί άνθρωποι, σωστά λόγια, την κατάλληλη στιγμή.

Ο επίλογος του ανήκει αλλά στον πλανήτη Κίριλ μάλλον όλα είναι ασπρόμαυρα. Ανυπομονεί για ακόμη περισσότερα γιατί όπως λέει: «Ήρθε ένα τεράστιο κλαμπ στη ζωή μου. Είναι τιμή μου να παίζω για τον ΠΑΟΚ. Είναι κάτι συναρπαστικό. Όταν μπαίνεις στην Τούμπα να παίξεις και βλέπεις αυτό το πάθος. Και μετά όταν σκοράρεις, πολλή τρέλα σου λέω...».

 

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε ακόμη...