Μια αξέχαστη τεσσάρα επί της ... γριάς!
SHARE:
43 ολόκληρα χρόνια λοιπόν πίσω στον χρόνο, ο Δικέφαλος που βρισκόταν στην 1η θέση της βαθμολογίας φιλοδώρησε τον συμπολίτη Hρακλή με ένα ξεγυρισμένο τετράμπαλο, δείχνοντας τα δόντια του και προετοιμάζοντας τους οπαδούς του για τις ένδοξες μέρες που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια!
Ο κυπελλούχος της περασμένης σεζόν ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος από την αρχή και πέτυχε στα πρώτα λεπτά δύο γκολ τα οποία ακυρώθηκαν από τον ρέφερι Ζλατάνο, με το δεύτερο μάλιστα να θεωρείται μια εντελώς άδικη απόφαση, καθώς υποδείχτηκε σε θέση οφ σάιτ ο Γιώργος Κούδας...
Η ομάδα μας εκείνη την ημέρα είχε στη σύνθεσή της και τους τραυματίες Φουντουκίδη και Μπέλλη, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κυριαρχήσει στο τερέν και να δημιουργεί τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, ενθουσιάζοντας τον κόσμο που είχε κατακλύσει την Τούμπα.
Το σκορ άνοιξε στο 44' ο Κούδας, για να γράψει το 2-0 ο Ασλανίδης στο 56'. Ο Φουντουκίδης στο 77' και ο Σαράφης στο 83' διαμόρφωσαν το 4-0, για να μειώσει στο 84' ο Γκέσιος πετυχαίνοντας το γκολ της τιμής. O Hρακλής ήταν ανίκανος να ανταπεξέλθει τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά στην ποιότητα του ΠΑΟΚ και υποτάχτηκε φυσιολογικότατα! Καλύτερός του παίκτης εκείνη την ημέρα ήταν ο ... τερματοφύλακας Φανάρας, ενώ από πλευράς ΠΑΟΚ δεν υπήρξαν υστερήσαντες, με τους Ασλανίδη, Σαράφη, Κούδα, Τερζανίδη, Ιωσηφίδη να είναι τα πρώτα βιολιά της ορχήστρας του Λες Σάνον!
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης (85' Τσιλιγγιρίδης), Ιωσηφίδης, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης, Μπέλλης (84' Παράσχος), Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης
Ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν τερμάτισε στην 2η θέση της βαθμολογίας με 27 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες και βαθμολογική συγκομιδή 92 βαθμούς (2 λιγότερους από τον γάβρο του Γουλανδρή), σε ένα πρωτάθλημα που σημαδεύτηκε από το ανεπάντεχο διπλό (3-5) που πήρε η Παναχαϊκή στην Τούμπα στις 22/4/1973 (υπόθεση Ρήγα) και ουσιαστικά έδωσε τον τίτλο στην γάβρο. Οι άλλες δύο ήττες του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν ήταν στον Πειραιά (1-0) στις 25/2/1973 και από τον "φονέα των γιγάντων" Φωστήρα με το ίδιο σκορ μία εβδομάδα αργότερα!
Η ολοκλήρωση της σεζόν κατέγραψε κάποια μεγάλα ρεκόρ για την ομάδα μας: Πρώτα από όλα τις περισότερες νίκες ως σήμερα σε πρωτάθλημα (27), 12 νίκες εκτός έδρας, αλλά και μια επιθετική γραμμή που έβγαζε φωτιά σκοράροντας 75 φορές (Σαράφης 19, Αποστολίδης 15, Κούδας 14, Παρίδης 9, Ασλανίδης 7). Παρόλα αυτά το πρωτάθλημα περίμενε άλλα τρία χρόνια για να ανέβει στη Θεσσαλονίκη...
Και κάτι ακόμη που παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον: Περίπου δύο χρόνια αργότερα στις 10/11/1974, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο Καυτανζόγλειο, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί και πάλι με 4-1 αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ημίχρονο με αυτογκόλ του Πέλλιου στο 44'! Ο Ασλανίδης στο 56' με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ο ίδιος στο 60' και στο 85" καθώς και ο Γκουερίνο στο 87' προσγείωσαν ανώμαλα τη γριά θυμίζοντάς την με ποιον παίζει... Διαιτητής του παιχνιδιού ο Ζλατάνος, που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο όνομα στον χώρο και έπαιζε τέτοια παιχνίδια.
Στις 12/11/1978, ο ΠΑΟΚ επικρατεί στην Τούμπα του έτερου συμπολίτη με 1-0 και τον κατεδαφίζει από την πρώτη θέση της βαθμολογίας (πώς βρέθηκε εκεί ακόμη το μελετάνε οι ειδικοί!), σπάζοντας το αήττητο που είχε ως εκείνη τη μέρα ο Παπαναστασιακός. Το γκολ που έκρινε τον νικητή σημειώθηκε στο 72' με δράστη τον Γκουερίνο (κεφαλιά), μετά από σέντρα του Αναστασιάδη που μόλις είχε μπει στο ματς σαν αλλαγή στη θέση του Πέλλιου. Στο παιχνίδι κόπηκαν 36.587 εισιτήρια και ο ΠΑΟΚ ήταν θεαματικός στην επανάληψη, όταν έχασε ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα γκολ!
Την ίδια ημερομηνία (12/11) αλλά το 1979, ο Δικέφαλος κέρδισε στην Τούμπα τη Ρόδο με 4-1, χάρη σε γκολ των Αποστολίδη (28'), Γκουερίνο (29'), Κερμανίδη (39'), Κωστίκου (67'). Η Ρόδος έκανε το λάθος να προηγηθεί με τον Ράδο στο 20'...