Ημέρα γιορτής του ΠΑΟΚ!

Μήνας του ΠΑΟΚ ο Απρίλιος, αφού ο σύλλογός μας κλείνει 99 χρόνια ζωής και περηφάνιας, ενώ συνεχίζει να γιγαντώνεται. Το 2010, ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ ανέφερε στο καταστατικό του πως ως ημέρα γιορτής του ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεώς του, δηλαδή η σημερινή, 12η Απριλίου.
Ημέρα γιορτής του ΠΑΟΚ!

Η ομάδα μας, ομάδα των προσφύγων από τις χαμένες πατρίδες αναπτύχθηκε ραγδαία στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και αγαπήθηκε από εκατομμύρια φιλάθλους. Παρ' ότι οι προεργασίες ίδρυσης του Σωματείου είχαν ξεκινήσει μήνες νωρίτερα, το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, το Πέρα. Η ανάγκη των Ελλήνων της Πόλης να εκφράσουν και να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό τους μέσα στην Τουρκία, τους ώθησε στη δημιουργία αυτού του σωματείου.

Το 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την τραγική προσφυγιά των Ρωμιών της Ιωνίας και ολόκληρης της Τουρκίας, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μετονομάζουν το σωματείο τους από «Ερμής» σε «Περακλούμπ», σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα που θεσπίζει τότε ο Κεμάλ. Παρά το πλήγμα που υπέστη ο Ελληνισμός, αναγκασμένος να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες, η Περακλούμπ συνεχίζει να αγωνίζεται και να κερδίζει, όσο οι Έλληνες παραμένουν στην Πόλη.

Η ομάδα κατακτά Κύπελλα, αποδεικνύοντας ότι, παρόλο που οι Έλληνες αποτελούν μειονότητα, εξακολουθούν να έχουν ηχηρή παρουσία, κοινωνική και αθλητική συνεισφορά. Ωστόσο, αυτή η κυριαρχία δεν κράτησε για πολύ, και οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών, τα λεγόμενα «Πολιτάκια». Εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη και το 1926 ιδρύουν τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ), διατηρώντας τα σύμβολα της πανίσχυρης ρωμιοσύνης — το Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου — αλλά επιλέγοντας το μαύρο χρώμα για να συμβολίζει την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων και το λευκό για να εκφράζει την ελπίδα για το αύριο, συμβολίζοντας τον αγώνα για το μέλλον και τις νίκες που θα κατακτούσαν.

Τα νομικά βήματα ίδρυσης του ΠΑΟΚ όπως καταγράφηκαν μέσα από την Ένωση Κωνσταντινοπολιτών 1923:

30 Μαρτίου 1926: Υπογραφή πρωτοκόλλου Ίδρυσης
5 Απριλίου 1926: Γενική Συνέλευση και ψήφιση του πρώτου Καταστατικού του Π.Α.Ο.Κ.
10 Απριλίου 1926: Κατάθεση φακέλου στο Πρωτοδικείο για αναγνώριση
17 Απριλίου 1926: Συνεδρίαση Πρωτοδικείου
20 Απριλίου 1926: Απόφαση Πρωτοδικείου
21 Απριλίου 1926: Δημοσίευση απόφασης

Συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου 1926 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική γενική συνέλευση, όπου 34 μέλη υπέγραψαν το καταστατικό και εκλέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Το καταστατικό εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

Αρχικά, το έμβλημα της ομάδας περιλάμβανε το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο, αλλά από το 1929, μετά τη συγχώνευση με την τοπική ΑΕΚΘ, υιοθετήθηκε ο Δικέφαλος Αετός, με τα δύο κεφάλια να κοιτούν τη Δύση και την Ανατολή, αντίστοιχα, με τα φτερά κλειστά ως ένδειξη πένθους για τον ξεριζωμό από τις χαμένες πατρίδες.

Έτσι, το 1926 δημιουργήθηκε ο ΠΑΟΚ με όραμα και φιλόδοξους στόχους. Από όλους τους προσφυγικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν στην πόλη, ήταν το πεπρωμένο αυτού του συλλόγου να καταλάβει κυρίαρχη θέση από την πρώτη μέρα στην αθλητική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ απέκτησε ξεχωριστή θέση, καθώς πολύ γρήγορα ενσάρκωσε τις προσδοκίες πολλών, όχι μόνο των προσφύγων. 

Έκλεισε κάτω από τα φτερά του τους καταπιεσμένους, κατατρεγμένους, φτωχούς, αδύναμους, γεννώντας ένα όραμα πολύ ευρύτερο και οικουμενικό.

12 ή 20 Απριλίου; Ένα ερώτημα χωρίς σημασία. Αν και η επίσημη ημέρα ίδρυσης του συλλόγου είναι η 20η Απριλίου 1926, ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ αναφέρει στο καταστατικό του πως «Η ημέρα γιορτής του ομίλου ορίζεται η ημέρα της ίδρυσής του, δηλαδή η 12η Απριλίου».

Μήνας εορταστικός λοιπόν για τον ΠΑΟΚ μας που μπαίνει στο 99ο έτος ζωής!

Διαβάστε ακόμη...