Μια ματιά στο παιχνίδι με τον Μίλωνα
SHARE:
Η ομάδα κατάφερε να πάρει μια καθαρή νίκη, δηλαδή στον επαναληπτικό αν νικήσει με οποιοδήποτε σκορ ή χάσει με 2-3, τότε προκρίνεται απευθείας. Σε περίπτωση καθαρης ήττας (0-3 ή 1-3) τότε θα παιχτεί η πρόκριση σε ένα golden set.
Μιας και υπάρχει το match report από το ματς με τον Μίλωνα, ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά του αγώνα.
https://hvl-web.dataproject.com/MatchStatistics.aspx?mID=2949&ID=39&CID=1090&PID=52&type=LegList
Η εικόνα του Μίλωνα και ο Χανδρινός
Για την ομάδα του Μίλωνα, ο Ψάρρας έπαιξε rotation 6 καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα προσπαθώντας να σταματήσει στο μπλοκ-άμυνα τον δικό μας διαγώνιο. Στις περιστροφές που ο Ούντρις ήταν στην μπροστά ζώνη, είχε απέναντι του την 'ψηλή περιστροφή' του Μίλωνα με Χανδρινό / Maciej / Kaislasalo. Βέβαια, αντίστοιχο πρόβλημα είχε και ο Kaislasalo, ο οποίος έμεινε σε ρηχά νερά.
Το παιχνίδι είχε συνολικά ΠΟΛΛΑ λάθη και από τις δύο πλευρές, γι αυτό και στο τέλος η εικόνα που μας άφησε το παιχνίδι δεν ήταν η καλύτερη...
Ο Μίλωνας πήρε συνολικά 60 πόντους εκ των οποίων οι 36 ήταν από δικές του ενέργειες και οι 24 ήταν από λάθη αντιπάλου! Πραγματικά πολλά τα λάθη....
Από το σερβίς είχε 3 άσσους / 15 λάθη σερβίς, μια επίδοση λίγο καλύτερη από τη δική μας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έκανε ζημιά στην υποδοχή του ΠΑΟΚ (47% exc), στα προηγούμενα ματς στο League Cup με Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ είχε (22% και 36%) ενώ στο προηγούμενο ματς για το πρωτάθλημα με Σύρο είχε 52% όπου και έκανε εξαιρετικό παιχνίδι.
Στο μπλοκ ο Μίλωνας εμφανώς υστέρησε με μόλις 4 μπλοκ έναντι 13 μπλοκ του ΠΑΟΚ.
Η υποδοχή του Μίλωνα κινήθηκε στο 37% exc., ποσοστό μέτριο προς κακό και θα μιλήσουμε λίγο πιο μετά για το πως ζορίστηκε στο side-out στο χθεσινό παιχνίδι. Να θυμίσω πως στο ματς που έπαιξαν οι δύο ομάδες στο πρωτάθλημα (νίκη ΠΑΟΚ 3-0) ο Μίλωνας είχε καλύτερη υποδοχή από εμάς παρά την ήττα του (ΠΑΟΚ 27% exc < Μίλωνας 29% exc).
Στην επίθεση του ο Μίλωνας δεν τα πήγε καλά και ουσιαστικά είναι ο κύριος λόγος (μαζί με τα μπλοκ) που έχασε το παιχνίδι. Είχε 40% στην επίθεση με 19 όμως λάθη (6 errors + 13 blocked attempts), δηλαδή το πραγματικό του ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο. Είναι αδύνατο για κάποια Ελληνική όμαδα να κερδίσει τον ΠΑΟΚ του Καλμαζίδη με τόσο κακή επίθεση...
Μετά και τις αναφορές του Κουβανού για νέους ταλαντούχους Έλληνες ακραίους που θα μπορούσαν να μας ενισχύσουν - μεταξύ κι αυτών ο Χανδρινός Σ. - είχα περιέργεια να τον παρατηρήσω τον παίχτη. Μου έκανε εντύπωση όσο τον έβλεπα στο λαιβ αλλά βλέποντας και τα στατιστικά του από το χθεσινό ματς, φαίνεται ότι είναι από τους καλύτερους παίχτες του Μίλωνα ο 24χρονος ακραίος.
Στο χθεσινο παιχνίδι βλέπουμε πως είχε 56% τέλεια υποδοχή σε 18 προσπάθειες ενώ και στην επίθεση είχε 50% με μόλις 3 λάθη σε 20 επιθέσεις.
Γενικά στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα έχει τα παρακάτω στατιστικά:
Έχει 70 πόντους σε 21 σετ που έχει παίξει (3.33 π./σετ), έχοντας 20 Break Points (2η επίδοση μετά τον διαγώνιο τους) - δεν φοβάται δηλαδή να πάρει και να τελειώσει 'σκοτωμένες' μπάλες μετά από άμυνες. Στο σερβις έχει 3 άσους / 16 λάθη - χρειάζεται βελτίωση εδώ - ενώ έχει 8 μπλοκ (0.4 μπλοκ/σετ) και είναι ο δεύτερος μπλοκέρ στην ομάδα του μετά τον κεντρικό Maciej. Στην υποδοχή έχει 31% exc. σε 115 προσπάθειες, έχοντας δώσει και 6 άσσους σε αντίπαλο - μέτρια επίδοση. Στην επίθεση όπου και διαπρέπει έχει 45% αποτελεσματικότητα σε 132 επιθέσεις αλλά τα λάθη του είναι αρκετά (15 errors / 13 blocked attempts). Η καθαρή αποτελεσματικότητα του είναι 23% λόγω των λαθών του...
Για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης θα παραθέσω και τα στατιστικά του Κουμεντάκη, αν και μπορεί να είναι λίγο άδικο για τον Χανδρινό...
Έχει 89 πόντους σε 20 σετ (4.45 π./σετ), έχοντας 31 Break Points (κι αυτος 2ος πίσω από τον διαγώνιο). Έχει εμφανώς καλύτερο σερβίς με 11 άσσους / 16 λάθη, ενώ έχει 9 μπλοκ (0.5 μπλοκ/σετ). Η υποδοχή του φέτος είναι καλύτερη από το παρελθόν με 30% exc. σε 136 προσπάθειες και έχει δώσει 10 άσσους σε αντίπαλο. Στην επίθεση όμως έχει το πάνω χέρι με 54% αποτελεσματικότητα σε 128 επιθέσεις με λιγότερα λάθη (15 errors / 9 blocked attempts), καθαρή αποτελεσματικότητα 35%.
Δεν έχει τα ποσοστά του Κουμεντάκη ο Χανδρινός, αλλά φαίνεται μια καλή λύση για να γεμίσουμε το ρόστερ μας είτε από φέτος είτε από του χρόνου ώστε να έχουμε και αλλαγή του Σωτηρίου.
Η τακτική εικόνα του ΠΑΟΚ και ο MVP Γουόλς
Αντίστοιχα με τον coach Ψάρρα ΚΑΙ ο Καλμαζίδης προτίμησε το αγαπημένο του rotation 6 σε όλο τον αγώνα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στους φορμαρισμένους του ακραίους. Καλό παιχνίδι από τους περισσότερους παίχτες με αποκορύφωμα τον Γούολς, ο Ούντρις υστέρησε σε αυτό το παιχνίδι σε σχέση με τα συνηθισμένα στάνταρ του. Τον επηρέασε λίγο το σχήμα του Μίλωνα, ίσως να ταλαιπωρείται ακόμα από τον ώμο του, πάντως τα πήγε χειρότερα από το συνηθισμένο. Βέβαια, δεν ήταν αύτο αρκέτο για να χάσει έστω και σετ ο ΠΑΟΚ, ο οποίος βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση αυτή τη περίοδο.
Για να συνεχισώ τη παρατήρηση στα πολλά λάθη που είχε ο αγώνας, ο ΠΑΟΚ είχε συνολικά 76 πόντους εκ των οποίων τους 51 πόντους τους πήρε με δικές του ενέργειες και οι 25 πόντοι ήταν λάθη αντιπάλου.
Τα 24 λάθη του ΠΑΟΚ και τα 25 του Μίλωνα, είναι πάρα πάρα πολλά για ένα μάτς που τελείωσε στα 3 σετ...
Βλέπουμε πως η υποδοχή μας κινήθηκε σε μέτρια νούμερα με 47% τέλεια υποδοχή, δεν ήταν και η καλύτερη μέρα του Κοκκινάκη χθες αν και ομολογουμένως πήρε αρκετό χώρο στην υποδοχή για να καλύψει τον Κουμεντάκη. Εξαιρετικος ο Κουκλίνσκι στην υποδοχή, όπως βέβαια και σε όλα τα μέρη του παιχνιδιού.
Στα μπλοκ είχαμε υπεροχή, κάτι το αναμενόμενο κι ας έλειπε ο Μπράουν, ο Τακού είναι σαν το παλιό καλό κρασί :)
Το σερβις μας δεν μας έδωσε άσσους χθες ενώ έγιναν και αρκετά λάθη σέρβις, βέβαια η υποδοχή του Μίλωνα ζορίστηκε και δεν δούλεψε το side out τους όσο καλά δούλεψε το δικό μας με 2.46 Receptions/point < 1.74 Receptions/point, θυμίζω οτιδήποτε κάτω από 2 receptions/point είναι εξαιρετική επίδοση. Βέβαια, η μεγάλη διαφορά ήταν στα Break Points με μολις 5.17 Serves/BP < 3.08 Serves/BP, θύμιζω οτιδήποτε κόντα στο 3 (ή ακόμα καλύτερα κάτω από συτό) είναι εξαιρετική επίδοση. Παρά τα λάθη της, η ομάδα μας στις δυο φάσεις του παιχνιδιού τα πήγε περίφημα κι ας έπαιζε χωρίς τον έναν βασικό της μπλοκέρ.
Ας μιλήσουμε λίγο και για τον εξωπραγματικό Γουόλς, ο οποίος στο χθεσινό ματς είχε αξιολόγηση 7.0 και δικαίως θεωρείται ο MVP.
Εκτός από τα 4 (!) μπλοκ που είχε ας δούμε και το μοίρασμα του παιχνιδιού που έκανε.
Στα συνολικά 24 Break Points που πήραμε τα 3 ήταν δικά του, τα 14 ήταν από τα άκρα (δείγμα και της κακής μέρας του Ούντρις) και τα 7 ήταν από το κέντρο! Βασικά οι κεντρικοί προτιμήθηκαν ΜΟΝΟ στα Break Points (4 πόντους Πετρέας + 3 πόντοι Τακού), δείγμα βολεϊκής ευφυείας του Γουόλς - ο οποίος το έχω παρατηρήσει ότι 'ταϊζει' επανηλημμένα τους κεντρικούς στα Break Points με απόλυτη επιτυχία και χωρίς απάντηση μέχρι τώρα από αντιπάλους (σε όλες τις διοργανώσεις το κάνει..)!
Στα side-out έπαιξε ΜΟΝΟ με τα άκρα του, βασίστηκε στον φορμαρισμένο Κουκλίνσκι με 6 πόντους στο side-out (+ 3 BP) ενώ συμπλήρωσε και ο Ούντρις 11 πόντους από επίθεση (7 side out + 4 BP). O έταιρος ακραίος Κουμαντάκης καθάρισε τις δύσκολες μπάλες μετά από άμυνα κυρίως με μόλις 2 πόντους στο side-out και 6 (!) Break Points.
Πιο συγκεκριμένα στη side-out phase, με τις πάσες του η ομάδα έπαιξε με 64% μετά από θετική υποδοχή και με 50% (!) μετά από αρνητική υποδοχή (σκοπεύω να γράψω ένα κείμενακι για τις υποδοχές στο μέλλον - προς το παρόν κρατήστε ότι αρνητική υποδοχή σημαίνει η μπάλα έξω από το τρίμετρο και όχι απαραίτητα με ψηλή τροχιά...). Αν το συγκρίνουμε με τον συνάδελφο του στην αντίπαλη ομάδα καταλαβαίνουμε τη διαφορά κλάσης μεταξύ των δύο.
Εντυπωσιακός ήταν και στο Break Point phase, οπού μετά από άμυνες κατάφερε να έχει την ομάδα να παίζει 58% (!!) στην επίθεση κάνοντας μόνο 3 λάθη και δεχόμενη μόνο 1 μπλοκ. Η σύγκριση με τις επιδόσεις του Μιλώνα δείχνει και γιατί η επίθεση του ΠΑΟΚ ήταν ανώτερη στο παιχνίδι αυτό.
Μια τελευταία παρατήρηση που ήθελα να κάνω είναι η σταθερότητα μέσα στα σετ σε υποδοχή και επίθεση, χώρις να βλέπουμε τα έντονα σκαμπανεβάσματα που βλέπαμε στην αρχή της χρονιάς.
Παραθέτω πρώτα το χθεσινό μάτς και από κάτω το πρώτο παιχνίδι που παίξαμε - εκείνη την ήττα με 3-1 στη Σύρο...
Στο χθεσινό βλέπουμε σταθερά την υποδοχή στο 40-50% και επίθεση γύρω από το 60%, ενώ σε εκείνο το πρώτο ματς τα ποσοστά μας ήταν αλλού για αλλού μέσα στα σετ, βλέπουμε ξεκάθαρα βελτίωση στη διάρκεια της απόδοσης της ομάδας.
Καλμαζίδης
Αυτή η εξέλιξη στο παιχνίδι της ομάδας δείχνει και την δουλειά του προπονητή.
Ο προπονητής θα κρίθει από δύο σημαντικούς παράγοντες, αν βελτιώνει τους παίχτες (πχ. Κουμεντάκης) και αν βελτιώνει την ομάδα (πχ. σταθερότητα στην απόδοση).
Αυτός ειναι ο καλός προπονητής και από αυτό θα πρέπει πρώτα να κρίνεται, οι νίκες και τα πρωταθλήματα επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όμως τα δύο παραπάνω είναι καθαρά δουλειά προπονητή, και ο Καλμαζίδης είναι ο καλύτερος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα!
Αυτά τα λίγα για το χθεσινό ματς! Καλη Χρονιά σε όλους!