Τα αποτελέσματα έρχονται με δουλειά, όχι με δηλώσεις
SHARE:
Λίγο ή πολύ, όλοι μας, όσοι τουλάχιστον παρακολουθούμε πιο συστηματικά τα του ποδοσφαίρου, γνωρίζουμε ότι αυτές τις δηλώσεις τις ακολουθούν ερμηνείες, σχόλια, παρερμηνείες, και φυσικά πολλές παρατηρήσεις αλλά και αντίθετες προσεγγίσεις. Πίσω από αυτά όμως πολλές φορές κρύβονται προθέσεις, καλές και κακές, όπως και συμπάθειες ή αντιπάθειες προς αυτόν που έκανε την δήλωση.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν εμφανίζονται μόνο στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι ένα γενικότερο σύμπτωμα του δημόσιου λόγου, αλλά και αγαπημένο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των φιλάθλων.
Εκείνο που κάνει εντύπωση όμως, είναι η σιγουριά με την οποία κατατίθενται οι αντίθετες θέσεις.
Δεν είμαι αντίθετος, στην γνωστοποίηση αλλά και στην υποστήριξη της διαφορετικής γνώμης. Μπαίνει όμως ένα ερώτημα. Υπάρχει περίπτωση προπονητής ή ποδοσφαιριστής να μην θέλει το καλύτερο για την ομάδα του, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά;
Κι όμως, παρότι η απάντηση είναι και εύκολη και αυτονόητη, δεν πετυχαίνουν πάντα τον στόχο τους, που είναι η νίκη της ομάδας τους.
Υπάρχουν βέβαια και εξωγενείς παράγοντες όπως διαιτησία, κατάσταση αγωνιστικού χώρου αλλά και ατυχία που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, όπως άλλωστε και η απόδοση του αντιπάλου.
Φυσικά και υπάρχουν βάσιμες παρατηρήσεις και σχόλια για το τι γίνεται στην ομάδα. Όλα αυτά όμως έχουν την αξία τους όταν βασίζονται σε επιχειρήματα και όχι σε εικασίες.
Εκείνο που θέλω να τονίσω περισσότερο, και μάλιστα πολύ έντονα, είναι η θέση που υποστηρίζεται, δυστυχώς, από πολλά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα τα φίλα προσκείμενα στις ομάδες:
Κερδίζει η ομάδα; Όλα καλά καμωμένα.
Χάνει η ομάδα; Ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες, αφήνοντας υποσχέσεις πως στο επόμενο παιχνίδι όλα θα διορθωθούν. Πως, με την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος;
Τα καλά αποτελέσματα έρχονται με δουλειά. Όχι με δηλώσεις.
Ο τρόπος αυτός δεν συμβάλλει στην βελτίωση, και το μόνο που πετυχαίνει είναι ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμφανιζόμαστε «βασιλικότεροι του βασιλιά». Δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση.
Όταν ακολουθούμε την τακτική του να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί δεν πετυχαίνουμε τον στόχο μας.