Delicatessen
SHARE:

Σκρινάροντας με τον Oli
Φίλοι μου αγαπημένοι σήμερα θα μαγειρέψουμε περιστέρι με χυλοπίτες, γεμισμένο με πατέ από αμερικάνικο φιστίκι και σούπα άσπρης κολοκύθας με καπνιστό χέλι και αέρα από νεροκάρδαμο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC για τρεις καλοκαιρινούς μήνες και μισοβράζουμε τις τραυματισμένες χυλοπίτες των γαρδ για 8 μήνες σε ελαφρώς λαδωμένο άδειο ταψί σχήματος γηπέδου μπάσκετ. Για πρώτο πιάτο πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσα point και τα τσιγαρίζουμε σε ζωμό από φιλέτο μαυροβούνιου Βίσονα. Στη συνέχεια στρώνουμε τα πράσα πάνω από τις χυλοπίτες και παίρνουμε το στήθος του πιτσουνιού και το πασπαλίζουμε με πόδια βασιλικού καβουριού για την άμυνα για 10 λεπτά πρώτης περιόδου. Παίρνουμε 1μισι (όχι 1 ούτε 2) φλιτζάνι από αμερικανικό φιστίκι cashews και μαζί με 2 (ναι, ναι δύο) ψιλοκομμένα τεύτλα Λιθουανίας, τρεις κουταλιές της σούπας γιαούρτι Ohio, 4 ή 5 ελαφρώς χοντροκομμένα κίτρα Σκοπίων και 5 κουταλιές του γλυκού γάλακτος Μαύρης Θάλασσας από το Krasnodar και τα χτυπάμε στο μπλέντερ για τρίτο δεκάλεπτο έως ότου το μείγμα να γίνει ομαλό και να δέχεται 7 πόντους. Προσθέτουμε τη γέμιση και ψήνουμε το στήθος του περιστεριού στους 3000 περίπου θεατές για 40 λεπτά και αν είμαστε μερακλήδες χτυπάμε ξεχωριστά την άσπρη χοντροκομμένη κολοκύθα σε κιούρτο χελιών από μουγγρί Ωκεανίας τον οποίο βράζουμε για 10 λεπτά σε ατμό νεροκαρδάμου. Το πιάτο σερβίρεται στα 10 ευρώ και συνηθίζεται κατόπιν συναυλιών και παραμονή γενεθλίων. Χρόνια μας (84) καλύτερα!
Δεμερτζίεβιτς: Ξεκίνησε βασικός ως είθισται τον τελευταίο μήνα για να περικόψει το μεγάλο τους όνομα τον Παπανικοτέτοιο και να κυκλοφορήσει το τόπι σε όλα τα παιδάκια στο πάρτι παραμονής γενεθλίων. Ενίοτε έπρεπε να δίνει και βοήθειες στο μαρκάρισμα του χαμουτζή από το Clemson που διαδέχτηκε τον McIntyre σε διψήφιο αριθμό πόντων για τέσσερα χρόνια στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Απορρόφησε δυστυχώς 7 πόντους στην άμυνα από τον πελοποννήσιο υιό του ιερωμένου Νικόλαου, ενώ στην επίθεση βρέθηκε 2 φορές αμαρκάριστος στο τρίποδο μετά από ένα δάβλ-τημ στο Λάζο και μία πάσα Drobnjak και έσταξε το ένα εξ αυτών. Πέρασε μια ωραία ασσίστ στον Kenny στο low post για το 10-10 και αστόχησε σε ένα μπάσιμο και ο Σούλης τον αντικατέστησε δύο λεπτά πριν το τέλος μετά από το τελευταίο καλάθι που δέχτηκε από το υπερεπώνυμο. Επανήλθε στη δεύτερη και σκόραρε από κοντά με ταβλό μετά από πάσα του Λάζου και ωραίο κόψιμο μέσα για το 33-31, ενώ κλήθηκε να μαρκάρει τον νεαρό Μάντζαρη που μελοποίησε τον εθνικό μας ύμνο κερδίζοντας δύο χρυσά με την εθνική εφήβων το 2008 και το 2009 σε Αμαλιάδα και Ρόδο και ένα ασημένιο στη Νέα Ζηλανδία με την νέων-ανδρών. Ανταποκρίθηκε καλά στο μαρκάρισμα του κρατώντας τον άποδο, ενώ έδωσε ανεκτή περιστροφή στην επίθεση και τρύπωσε τσιμπώντας ένα επιθετικό απόρριμμα. Στην τρίτη δεν έπαιξε καθόλου και επανήλθε για λίγα λεπτά στην τελευταία όπου παρά τη γενική χαλάρωση στο τελευταίο δίλεπτο κόλλησε ένα ταπίδι στον Bramos κλείνοντας έτσι μια εμφάνιση που κινήθηκε κοντά σε αυτά που απαιτούμε. Αν καταφέρει να αποφύγει και κάποιες στιγμιαίες αδράνειες στην άμυνα που προέρχονται από παροδική έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης διατηρώντας οξυμένη την περιφερειακή του όραση ώστε να μην τρώει τα screen και βελτιώσει ελαφρώς το αμαρκάριστο σουτ του μετά από πάσα στο δαβλ-τημ χωρίς να το φοβάται θα καλύψει πλήρως τα ζητούμενα στον προβλεπόμενο χρόνο συμμετοχής. Σε 15' είχε 5 πόντους από ένα στα δύο δίποδα και ένα στα τρία τρίποδα, μάζεψε 2 σκουπίδια, έδωσε μία ασσίστ, ψιλοκόψε ένα πώμα και χρεώθηκε με 2 λάθη καταλήγοντας στο ανεκτό 0.255.
Monroe: Το ερώτημα που καίει πριν κάθε ματς είναι σε ποια περίοδο θα σεληνιαστεί και θα παρασύρει στο διάβα του συμπαίκτες ή αντίπαλους. Στην πρώτη συνήθως αργεί να ξεκινήσει, στην τέταρτη έχει πια κουραστεί οπότε απομένουν η δεύτερη και η τρίτη. Προσωπικά θα στοιχημάτιζα συχνότερα στην τρίτη οπότε και έχει μόλις ακούσει την κατήχηση του Σούλη του οποίου η ανάγνωση του αντιπάλου στην ανάπαυλα επιδρά περισσότερο ευεργετικά στη μεταμόρφωση του από ότι η πανσέληνος στους λυκάνθρωπους. Ξεκίνησε με ένα κλασσικό τσαμπουκαλίδικο δεξί μπάσιμο με ταβλό με το οποίο έγραψε το 4-2 και τον έφτιαχνε ιδιαίτερα δίνοντας του επιπλέον κίνητρο το γεγονός πως στην άμυνα έπρεπε να μαρκάρει τον επίσης φτεροπόδαρο brother Hammonds. Γράπωσε το επιθετικό με σωστό timing στο άλμα και έγραψε το 8-4 αλλά στη συνέχεια το παραξήλωσε επιχειρώντας πρώτα ένα τραβηγμένο spot up σουτάκι από τα 5 μέτρα και δεχόμενος στη συνέχεια καθαρό φελλό από τον Παπαsomething σε μπάσιμο. Στην άμυνα δέχτηκε τρία καλάθια από τον χάμω με αργά πλάγια βήματα και μέχρι την είσοδο του Θωμά δύο λεπτά πριν το τέλος όπου και πέρασε σε ρόλο point έδειχνε έξω από τα νερά του. Στη δεύτερη έκατσε για πέντε λεπτά στον πάγκο για να τα βάλει ο αρχηγός με τον προικισμένο γαρδ τους και όταν επανήλθε ανέλαβε την οργάνωση αγωνιζόμενος ως play-maker. Πέρασε ωραία πάσα για το τρίποδο του Θωμά και δοκίμασε δύο σωστά μπασίματα ένα από την κορυφή και ένα παίρνοντας την αριστερή base line κερδίζοντας ισάριθμα φάουλ. Δυστυχώς όμως σπατάλησε και τις τέσσερις βολές δείχνοντας για ακόμη μια φορά πως στο στατικό σουτ δεν έχει τον απαιτούμενο καρπό που του δίνει ο ρυθμός της περιστροφής της μπάλας. Πέρασε όμως την καθιερωμένη alley hoop πάσα του ξεκλειδώνοντας τον Kenny για το 31-31 και κατάφερε να γράψει μία στις δύο φιλάνθρωπες από νέο φάουλ αλλά δέχτηκε ακόμη 5 πόντους από τον παλιό παίκτη της Efes.
Μετά το ημίχρονο και το κήρυγμα του Σούλη παρουσίασε τον κλασσικό Ηaga εαυτό του ως άσσος σε μια ευθύνη που έδειξε να του κάνει καλό και στεγανοποίησε έτσι όλη την ομάδα σε ακόμη μια εξαιρετική σερβιέτα με τρία φύλα προστασίας. Με ένα αφηνιασμένο coast to coast έγραψε το 51-36 και ξεφεύγοντας από τις παγίδες στη σέντρα έκανε μετά από ασσίστ του Τεό με ταβλό το 53-36. Συνέχισε περνώντας εξαιρετική λόμπα ασσίστ για τον Θόδωρα που έκανε το 55-36, και δεχόμενος τη νέα ασσίστ του Τεό πρόσθεσε ακόμη ένα καλάθι με γερό πάτημα στο οποίο έγινε και φάουλ που δεν δόθηκε ολοκληρώνοντας ακόμη ένα εκτυφλωτικό εξάλεπτο της ομάδας για φέτος όπου επικρατήσαμε 18-2. Σε αυτό το διάστημα παρέμεινε παρθένος στην άμυνα καρατομώντας το πρώτο βήμα στο μπάσιμο του χαμουτζή και βοηθώντας έτσι την ομάδα για πολλοστή φορά να βρει καλό ρυθμό στην επίθεση ορμώμενη από την αποτελεσματική άμυνα και την περισυλλογή των σκουπιδιών (11-5 στο δεκάλεπτο που ξετίναξε τη διαφορά στο 33-18 εκεί) που έφερε φυσιολογικά και τους 5 στους 6 αιφνιδιασμούς. Στην τέταρτη έριξε φυσιολογικά τους ρυθμούς αλλά πέρασε ακόμη μια ασσίστ στον Drobnjak για το γκολ-φάουλ του 70-50 και άφησε για επιδόρπιο την κλασσική του σπεσιαλιτέ με τρίποδο από τα 8 μέτρα μετά από σωστή περιστροφή της μπάλας για το 76-52. Κάπου εκεί και μετά από δύο άστοχα τρίποδα αποσύρθηκε μια και καλή στον πάγκο τρία λεπτά πριν το φινάλε για να παίξει ο Μιχαλιός ολοκληρώνοντας ακόμη μια πολυδιάστατη θετική εμφάνιση. Σε 31' είχε 14 πόντους από μία στις πέντε βολές (αντί να τις βαράει από τα τεσσεράμισι μέτρα δεν γίνεται να ζητήσουμε να τις βαράει από τα οχτώ δίνοντας του τη μπάλα μετά από συνεχόμενες, γρήγορες πάσες;) 5 στα 8 δίποδα και 1 στα 5 τρίποδα ενώ κέρδισε 7 φάουλ, 8 ρημπάουντ σε κλασσική επίδοση power guard, ενώ μοίρασε 5 ασσίστ ως play-maker έκανε ένα κλέψιμο και ένα λάθος καταλήγοντας στο 0.511 που τον αδικεί ένεκα των χαμένων βολών. Η έλευση του Θωμά θα τον μετατοπίσει για περισσότερα λεπτά στον άσσο και θα φέρει περισσότερο παιγνίδι στην περιφέρεια εξισορροπώντας το παιγνίδι μέσα-έξω από τη ρακέτα και καλείται να παραμείνει νηφάλιος στην οργάνωση για τουλάχιστον 3/4 αγώνα και στα εκτός έδρας παιγνίδια.
Gregory: Ήταν ο πιο σταθερός από όλους μας σε όλο τον αγώνα και αυτός που τράβαγε το σκορ σημειώνοντας τους 16 από τους 20 πόντους του όταν το παιγνίδι πήγαινε πόντο-πόντο για αυτό και τα καλάθια του μετράνε πολύ περισσότερο. Η ξεκούραση λόγω διακοπής και η συντήρηση έκαναν φανερό καλό στο ταλαιπωρημένο από την τενοντίτιδα γόνατο του όπως αναμενόταν και μακάρι να ανταποκριθεί στους ίδιους ρυθμούς στα τρία παιγνίδια που θα ακολουθήσουν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Πέτυχε από ασσίστ του Drobnjak το πρώτο καλάθι του αγώνα ξεκινώντας διψασμένος για μπάσκετ και συνέχισε κάνοντας το 6-2 μετά από ασσίστ του Λάζου στο low post. Σχεδόν όμως όσα έγραφε μπροστά (8 πόντους) τα έτρωγε στην άμυνα (6 πόντους) από το ελληνοαμερικανάκι τον Μπράμος που τον έφερε στην Ελλάδα ο Γιατζόγλου με τους Αχέπανς (την ομάδα των Ελληνοαμερικανών ομογενών από όπου τσιμπήσαμε κάποτε Κόρφα και Παπαχρόνη αλλά και Κλάδη και Παπασαράντου) μετά από πολύ καλή θητεία στο πανεπιστήμιο του Miami και αρκετά καλό summer camp στο Las Vegas με τους Detroit Pistons. Πήρε την ασσίστ του Γιαννάκη γράφοντας το 10-10 και τσίμπησε με το κλασσικό του αγκίστρι το καλάθι για το 12-13 πριν αντικατασταθεί για ένα τρίλεπτο από τον Ταπούτο γιατί ο Σούλης ήθελε να κλείσει με ψηλότερο παίκτη τον κάτοχο ελληνικού διαβατηρίου Bramos. Επανήλθε στο τέλος του πρώτου αίματος κερδίζοντας φάουλ και στάζοντας και τις δύο βολές αλλά το σημαντικότερο ήταν πως μετά τις παρατηρήσεις του Σούλη ήταν πολύ πιο συγκεντρωμένος στην άμυνα απέναντι στο ελληνοαμερικανάκι το οποίο και κράτησε άποδο όσο το μάρκαρε. Στη δε επίθεση πήρε την ασσίστ του Θωμά για το 24-22 και συνέχισε με κάθετο μπάσιμο και καλάθι με ταβλό για το 26-24. Σφράγισε την περίοδο με το κλασσικό ξεκλείδωμα της πίσω πόρτας από την πάσα του Haga που αναδεικνύει το ένα μέτρο και πέντε εκατοστά άλμα του που φέρνει το χέρι του πενήντα πόντους πάνω από τη στεφάνη. Το μεγαλύτερο highlight όμως ήταν η ασσίστ που έδωσε στον κάγκουρα για το γκολ-φάουλ του 39-33 όπου χάθηκε φυσικά το φάουλ αλλά γράφτηκε στην ιστορία το άπερκατ του μαρσιποφόρου.
Στο απολαυστικό τρίτο πιάτο ξεκίνησε παίρνοντας την ασσίστ του Λάζου και γράφοντας το 42-34, και συνέχισε από την ασσίστ του Θωμά χορεύοντας τον πρώην παίκτη της Maccabi Arnold και γράφοντας με ταβλό από τα δεξιά το 47-36. Στο καπάκι κέρδισε φάουλ κι έχασε και τις δύο βολές αλλά τα διόρθωσε ο Λάζος με επιθετικό και καλάθι και εκεί σταμάτησε το σκοράρισμα του έχοντας 20 πόντους σε 23' λεπτά συμμετοχής ως τότε με τους οποίους σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση των σκόρερ της Α1 όντας 4 πόντους μόνο πίσω από τον Harris του Κολοσσού τον οποίο έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει στα τρία εναπομείναντα παιγνίδια. Αντικαταστάθηκε από τον Ταπούτο στο τελευταίο δίλεπτο της τρίτης και στο πρώτο εξάλεπτο της τέταρτης έκανε απλά συντήρηση παίρνοντας μόνο δύο σουτ στα οποία αστόχησε και περνώντας μία ωραιότατη ασσίστ στον Drobnjak για το 80-56. Πέρα από τη διάθεση να βοηθήσει και τους άλλους να σκοράρουν εκεί που είχε πάει το ματς επικεντρώθηκε και στην άμυνα όπου βούλωσε έναν μπιντέ στον Gaines και έκανε και ένα κλέψιμο στον Hammonds, ενώ δέχτηκε ένα τρίποδο από τον Bramos και ένα καλάθι από τον νεοφερμένο Gaines πριν αντικατασταθεί για να προφυλαχτεί με τον τελικό νικητή και την κάλυψη της διαφοράς να έχουν ήδη κριθεί. Σε 33' πληθωρικής συμμετοχής πήρε τις προσπάθειες που του αξίζουν και σκόραρε τους 20 πόντους από 9 στα 12 δίποδα (όπου με 136 είναι μακράν πρώτος στο πρωτάθλημα με τα περισσότερα εύστοχα δίποδα), και δύο στις τέσσερις πληγές, ενώ γράπωσε 7 ρημπάουντ (2 επιθετικά), κέρδισε 3 φάουλ, μοίρασε 2 ασσίστ, έκοψε μία τάπα, έκανε ένα κλέψιμο και υπέπεσε σε 2 λάθη καταλήγοντας στο υπερηχητικό 0.717 που αριθμητικά ήταν το δεύτερο καλύτερο μετά του Θωμά, αλλά ουσιαστικά σε αυτή την άνευ ουσίας σύγκριση αυτός ήταν ο κεντρικός πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η ομαδική νίκη.
Drobnjak: Μετά από πάρα πολύ καιρό έπιασε επιτέλους καλή απόδοση στην τέταρτη περίοδο όταν και πέτυχε όλους τους 11 πόντους του με σωστές επιθετικές κινήσεις σε μια εμφάνιση που δημιούργησε ελπίδες για τις κρίσιμες επικείμενες αναμετρήσεις όπου είναι απαραίτητο να δείξει ότι κάποτε ήταν σπουδαίος μπασκετμπολίστας. Ξεκίνησε βασικός κρατώντας στην άμυνα άποδο τον Arnold o οποίος όμως φανερά βαριόταν και δεν πήρε ούτε μια προσπάθεια σε μόλις 13' συμμετοχής, ενώ στην επίθεση πέρασε μία ασσίστ στον Kenny και δύο πάσες σε δαβλ-τημ πάνω του στους αμαρκάριστους Δεμερτζίεβιτς και Ταπούτο που αστόχησαν αμαρκάριστοι σε τρίποδα. Κέρδισε ένα επιθετικό και αστόχησε σε ένα τρίποδο χωρίς ρυθμό και μετά από αυτά τα μέτρια 8 λεπτά αντικαταστάθηκε και στρογγυλοκάθισε στον πάγκο στα επόμενα δεκάλεπτα έως ότου επανήλθε παίζοντας σε ολόκληρη την τέταρτη περίοδο όπου το ματς παίχτηκε σε χαμηλότερη ενέργεια με το σκορ να έχει κριθεί. Εκεί η ομάδα ακούμπησε σωστά τη μπάλα στο low post και αυτός με σωστά ρολαρίσματα (που θύμισαν τον παίκτη που ανακηρύχτηκε πρωταθλητής κόσμου στα μουντομπάσκετ του 1998 στην Αθήνα και του 2002 στην Ινδιανάπολη και πρωταθλητής Ευρώπης στο ευρωμπάσκετ της Τουρκίας το 2001) ήταν αποτελεσματικός σκοράροντας ή κερδίζοντας φάουλ.
Ξεκίνησε αστοχώντας από πλεονεκτικότατη θέση και χαλώντας την ασσίστ του Θωμά αλλά αμέσως απάντησε κόβοντας ωραιότατο ταπίδι στον δεύτερο Μάντζαρη που ήταν απείρως χειρότερος από τον πρώτο. Αυτή η φάση του έδωσε την καλή ψυχολογία και κέρδισε από πίβοτ το φάουλ όπου αλφάδιασε τις δύο βολές και πρόσθεσε ακόμα ένα καλάθι από την ασσίστ του Θόδωρα κάνοντας το 65-46. Ανταπέδωσε την ασσίστ στον Τεό που ρόλαρε σωστά για το 67-46 και πήρε ακόμη μία από τον Haga αξιοποιώντας την για το γκολ-φάουλ του 70-50. Κέρδισε ακόμη δύο φάουλ από ισάριθμες καλές πάσες του delicatessen γράφοντας και τις τέσσερις βολές δείχνοντας ότι είναι ένας από τους τρεις παίκτες μας στους οποίους μπορεί να ποντάρει κάποιος ότι θα κάνουν το αυτονόητο από τη γραμμή. Στην άμυνα δέχτηκε μόνο ένα καλάθι από τον Αγαδάκο ο οποίος φανερά δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματα του μετά το αυτοκινητικό και πέτυχε το τελευταίο του καλάθι από ασσίστ του Kenny για το 80-56. Σε 18' συμμετοχής πλησίασε επιτέλους σε αυτά που ζητάμε από αυτόν στο συγκεκριμένο χρόνο έχοντας 11 πόντους από 5 στις 5 βολές, 3 στα 4 δίποδα, ένα άστοχο τρίποδο, ενώ κέρδισε 5 φάουλ και 2 επιθετικά σκουπίδια, μοίρασε 2 ασσίστ, βούλωσε ένα σιφόνι και χρεώθηκε ένα λάθος καταλήγοντας στο υψηλότερο τένδεξ του στο πρωτάθλημα με 0.712 (το ματς με το Τρίκαλο ήταν για το κύπελλο) το οποίο πρέπει να αποδείξει ότι δε θα είναι μια παροδική αναλαμπή αλλά θα αποτελέσει απαρχή ενός καλού τελευταίου διμήνου που θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιας κάκιστης χρονιάς.
Παπαδόπουλος: Πήρε μόλις δύο επιθετικές προσπάθειες καθώς η ομάδα φόρτωσε το δίσκο με πιάτα περιφερειακού παιγνιδιού χάρη στην παρουσία του νέου σεφ αλλά δεν είδαμε καθόλου pick and roll των δυο τους και περιμένουμε να δούμε πως θα προσαρμοστεί το inside-outside παιγνίδι της ομάδας με την παρουσία των δύο παιδιών που γεννήθηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ και κέρδισαν αμφότεροι το Uleb Cup το 2005 και το 2006 αντιμετωπίζοντας ελληνικές ομάδες στον τελικό. Στην άμυνα δεν είχε προβλήματα από τον Αγαδάκο και τον Τσιάκο ενώ κυριαρχούσε στο μάζεμα των σκουπιδιών μαζεύοντας από το πρώτο δεκάλεπτο δύο αμυντικά και δύο επιθετικά κερδίζοντας και δυο φάουλ στο ένα εκ των οποίων χαράμισε τις βολές. Πέρασε μια ωραία πάσα στον Kenny για το 6-2 αλλά το ότι η μπάλα δεν πέρασε σε αυτόν μέσα στη ρακέτα τη στιγμή που είχε σαφές πλεονέκτημα για επιθετικά συστήματα 1-3-1 και 1-4 είναι κάτι που προβλημάτισε αρκετούς αλλά όχι τον ίδιο ο οποίος συμπεριφέρθηκε σαν αμυντικός ψηλός που απλά σφίγγει την πίεση στην πλάτη των center και γυρνάει αμέσως για το box-out μαζεύοντας με το φαράσι τα πτερόεντα απορρίμματα. Χρεώθηκε με δεύτερο φάουλ και έκατσε στον πάγκο για το τελευταίο δίλεπτο της πρώτης και το πρώτο πεντάλεπτο της δεύτερης ώστε να προφυλαχθεί από ένα γρήγορο τρίτο που θα τον απενεργοποιούσε αμυντικά στην επανάληψη. Όταν επανήλθε πέρασε μια ωραία ασσίστ στον Δεμερτζίεβιτς σε έξυπνο cut του Γιαννάκη για το 33-31 και παίρνοντας τη σωστή πάσα του Chris εκεί που την ήθελε κέρδισε φάουλ και έσπασε το ρόδι γράφοντας τη μία από τις δύο βολές ολοκληρώνοντας το λιγότερο επιθετικά παραγωγικό του ημίχρονο στην καριέρα του στον Π.Α.Ο.Κ.
Με την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου η ομάδα αύξησε την αμυντική πίεση ακολουθώντας τις εντολές του Σούλη κλείνοντας σωστά και στην περιφέρεια, ενώ εκείνος είχε κατεβάσει τα ρολά στη ρακέτα απαγορεύοντας ποσταρίσματα και μπασίματα με τη δύναμη και τον όγκο του αλλά και τα σωστά πλάγια βήματα του. Έβγαλε μια ωραία πάσα στο high post για τον Kenny όταν έκλεισαν πάνω του για το 42-34 σε μια κατηγορία φάσεων που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιθετική μας επιτυχία στα πλέη ωχ όπου και πρέπει να συνδυαστεί η μπασκετική του ευφυΐα εύρεσης πάσας με τη σωστή περιφερειακή κίνηση των γαρδ χωρίς τη μπάλα. Σε γενικές γραμμές θυσιάστηκε επιθετικά για να έχουν ούριους ανέμους οι υπόλοιποι όπως παραδέχτηκε και ο Σούλης. Γράπωσε ακόμα ένα επιθετικό και έβγαλε αμέσως στον αμαρκάριστο Θόδωρα στην κορυφή που συνέδεσε το τρίποδο για το 45-34, ενώ τσίμπησε ακόμα ένα επιθετικό σκουπίδι μετά τις άστοχες βολές του Kenny σημειώνοντας το μοναδικό του καλάθι για το 49-36. Έκανε ένα κλέψιμο προτάσσοντας σωστά το χέρι προ του Αγαδάκου στην άμυνα και δεν χρεώθηκε κανένα άλλο φάουλ παίζοντας προσεκτικά σε όλη την τρίτη έμμηνο ρύση. Όταν η διαφορά πήγε στο +15 στο πρώτο δίλεπτο της τελευταίας έκατσε στον πάγκο και δεν χρειάστηκε να ξανασηκωθεί από εκεί. Σε 24' είχε 3 πόντους από 1 στα 2 δίποδα και μία στις τέσσερις βολές όπου θα χρειαστεί καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και λύγισμα γονάτων για να βελτιώσει το απελπιστικό 47% στο πρωτάθλημα, ενώ συνέλεξε 7 ρημπάουντ (3 επιθετικά) τηρώντας το σταθερό του μέσο όρο ενώ μοίρασε 2 ασσίστ και χούφτωσε ένα πορτοφόλι καταλήγοντας στο αναιμικό για την κλάση του 0.369.
Delininkaitis: Το νέο μας αμόρε σέρβιρε εξαιρετικά gourmet πιάτα αγωνιζόμενος ως σούτινγκ γαρδ σε μια εμφάνιση που ναι μεν ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αλλά δεν πρέπει να μας ενθουσιάσει υπερβολικά καθώς είναι πρακτικά δύσκολο να συνεχίσει στα ίδια εξαιρετικά πλαίσια. Σίγουρα η δίψα του για διάκριση και η ενσωμάτωση του σε ένα θετικό περιβάλλον μετά από μια χρονιά που είχε εγκλωβιστεί σε παρατεταμένο αρνητικό κλίμα ήττων, αλλά και τα θετικά vibes της έδρας επέδρασαν θετικά πάνω του, αλλά πρέπει επιτέλους να επιδείξουμε ωριμότητα στο πως θα αντιμετωπίζουμε την καλή απόδοση νεοφερμένων παικτών για να δείξουμε ότι η νοοτροπία μας είναι αντάξια της ομάδας δύο ευρωπαϊκών τίτλων. Σε αυτό το παιγνίδι τα τρίποδα του Θωμά ήταν σωστά ζυγισμένα και βγήκαν και μακάρι να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά αν δεν συμβεί αυτό δεν πρέπει να τον εξακοντίσουμε στα τάρταρα. Εν ολίγοις ζητάμε από την ομάδα να πάει μπροστά και ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως και εμείς πρέπει να βελτιώσουμε αρκετά πράγματα καθώς αποτελούμε σημαντικό της κομμάτι και η αντίληψη με την οποία κινούμαστε γύρω από αυτήν την επηρεάζει σαφέστατα. Στα καθαρά τεχνικά θέματα δεν τον είδαμε σχεδόν καθόλου να παίζει pick and roll με τους ψηλούς, αλλά αντιθέτως δούλεψε εξαιρετικά τα cuts (τις πάσες σε αυτούς που κόβουν μέσα) σε χρόνο και εκτέλεση μοιράζοντας από αυτά ισάριθμες ασσίστ με την πρώτη να βγαίνει στον Gregory για το 24-22, τη δεύτερη στον Θόδωρα που κατέληξε σε γκολ-φάουλ για το 36-33 και την τρίτη και πάλι στον Kenny που είχε πλεονέκτημα έναντι του βαρύτερου Arnold εκεί που του μοίρασε τη μπάλα ο Θωμάς. Χρεώθηκε μόνο ένα λάθος στην ντρίμπλα που οδήγησε σε κλέψιμο του Παπατέτοιου τον οποίο όμως έπαιξε σχετικά καλά στην άμυνα δεχόμενος μόνο ένα τρίποδο. Καλούτσικα τα πήγε και με τον Gaines κάνοντας του ένα κλέψιμο και δεχόμενος δύο καλάθια όταν η διαφορά είχε ξεφύγει, ενώ πέρασε ακόμη δύο καλές σκαστές πάσες στον Drobnjak που του απέφεραν ισάριθμα φάουλ και 4 πόντους από τις βολές.
Εκτελεστικά ήταν σχεδόν άριστος ανοίγοντας λογαριασμό πρώτα από δύο σοβαρές βολές σε έναν τομέα που θα μας βοηθήσει ουσιαστικά και προλαβαίνοντας να κολλήσει ωραιότατο τρίποδο μετά από προσποίηση με τη λήξη του πρώτου αίματος το οποίο ανάγκασε τον Σκουρτόπουλο να διερηγνύει τα ιμάτια του. Μετά από κατάλληλη περιστροφή της μπάλας που κατέληξε από τον Haga σε αυτόν κόλλησε ακόμα ένα τρίποδο ακριβώς από τη θέση 2 όπου έχουμε στερηθεί το μακρινό σουτ κάνοντας το 29-26. Έγραψε τη μία από τις δύο βολές καθώς στην πρώτη εκτέλεσε σωστά αλλά η μπάλα τον πούλησε ενώ κερδίζοντας φάουλ πάνω σε τρίποδο το κόλλησε σε δόσεις πληρώνοντας και τις τρεις για το 61-46. Έσταξε ακόμα ένα τρίποδο μετά από καλό πάτημα όντας μαρκαρισμένος για το 73-52 και σκόραρε το τελευταίο του καλάθι και μοναδικό δίποδο από κάθετο χαλαρό μπάσιμο που συνάντησε ανύπαρκτη αντίσταση. Συνολικά η πρώτη εμφάνιση έδειξε έναν ιδιαίτερα μπασκετικά ευφυή παίκτη με ανεπτυγμένη περιφερειακή όραση που του επιτρέπει να μοιράζει σωστά το φύλλο και ζυγισμένο σουτ το οποίο δεν εκβίασε σε αντίθεση με αυτά που είχαμε δει από αυτόν παλιότερα στη Lietuvos και την εθνική. Στην άμυνα για την οποία επίσης δεν φημίζεται στάθηκε αξιοπρεπώς αλλά φυσικά πιο σαφή εικόνα θα υπάρχει όταν αντιμετωπίσει καλύτερους αντιπάλους από το μεγαλύτερο όνομα των μεταγραφών και τον Gaines. Σε ζουμερότατα 24' συμμετοχής είχε 17 πόντους από 6 στις 7 βολές, 1 στο 1 δίποδο και τρία στα τέσσερα τρίποδα, ενώ κέρδισε 4 φάουλ, μοίρασε 3 ασσίστ μάζεψε 2 ρημπάουντ και έκανε ένα κλέψιμο και ένα λάθος συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό 0.826 που ήταν το μεγαλύτερο από αυτούς που αγωνίστηκαν.
Ταπούτος: Πραγματοποίησε τη χειρότερη του εμφάνιση με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. και διανύει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος από την οποία πρέπει να συνέλθει άμεσα για να μην πετάξει στα σκουπίδια την καλή σεζόν που είχε ως το Φλεβάρη. Μπήκε για ένα τρίλεπτο στο πρώτο αίμα για να μαρκάρει τον Bramos και να εκμεταλλευτεί το υψομετρικό του πλεονέκτημα πράγμα που έγινε καθώς του έκανε ένα κλέψιμο και δεν δέχτηκε καλάθι από τον απόφοιτο του Miami. Στην επίθεση όμως αστόχησε σε αμαρκάριστο τρίποδο και υπέπεσε σε 2 λάθη βγάζοντας μία νωθρή πάσα και κάνοντας μια αποτυχημένη ντρίμπλα στην κορυφή. Δεν έπαιξε καθόλου στη δεύτερη και μπήκε αντί του Gregory στο τελευταίο τρίλεπτο της τρίτης όπου αστόχησε σε ένα μπάσιμο και χρεώθηκε με ακόμη ένα λάθος από αργή κίνηση στο high post. Συνέχισε για ακόμα ένα δίλεπτο στην τέταρτη όπου αστόχησε σε ακόμη ένα δίποδο και εκεί βλέποντας ο Σούλης ότι δεν μπορεί να βρει ρυθμό τον απέσυρε οριστικά ολοκληρώνοντας έτσι τα 8' συμμετοχής του στα οποία παρέμεινε άποδος από τρία άστοχα εντός παιδιάς ενώ είχε τρία λάθη, ένα κλέψιμο και ένα ρημπάουντ σε μια αβαθμολόγητη εμφάνιση που δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί. Πρέπει να βρεθεί άμεσα φόρμουλα αξιοποίησης του σε συγκεκριμένα σχήματα και γόνιμη χρονική συμμετοχή του γιατί χωρίς βοήθεια από τον πάγκο δεν πας πουθενά στα πλέη ωχ.
Gecheyski: Παραμένει σταθερά ο καλύτερος μας παίκτης στο πρωτάθλημα με 0.578 καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων είναι θετικότατος με σταθερή επιθετική συνεισφορά χάρη στο καλό του σουτ και τη μπασκετική του παιδεία που του επιτρέπει να βγάζει την έξτρα πάσα και να παίζει τα pick and roll, ενώ έχει παρουσιάσει και αξιοσημείωτη αμυντική βελτίωση το τελευταίο διάστημα. Δεν έπαιξε καθόλου στην πρώτη περίοδο και αυτό είχε αντίκτυπο στη συνολική εικόνα της ομάδας και μπήκε μόλις στο τελευταίο τετράλεπτο της δεύτερης και έπιασε αμέσως δουλειά αξιοποιώντας την έξυπνη πάσα του Θωμά και σκοράροντας έμμεσο τρίποδο για το 36-33. Στην άμυνα δεν είχε προβλήματα από τον ναύαρχο Νέλσον καθώς προλάβαινε άνετα να τον καλύπτει στο αριστερό ακρωτήρι της ρακέτας, ενώ στην επίθεση τον τραβούσε στα ανοιχτά ανοίγοντας έτσι χώρους για τους υπόλοιπους. Αγωνίστηκε σε ολόκληρο το εξαιρετικό τρίτο δεκάλεπτο της ομάδας και τοποθέτησε το τρίποδο μετά από το επιθετικό και την πάσα του Λάζου για το 45-34 δίνοντας για πρώτη φορά διψήφια διαφορά και ψυχολογικό προβάδισμα, ενώ αντάλλαξε ασσίστ με τον Haga προσφέροντας πρώτος εκείνος το κέρασμα για το 53-36 ενώ δέχτηκε την τσίφτικη λόμπα του κοινωνιολόγου και έγραψε άνετα το 55-36. Τον κέρασε καπάκι ακόμη μία για το 57-36 μετά από άψογο pick and roll το οποίο εκτελούν αρμονικότατα οι δυο τους. Στην τέταρτη έπαιξε για έξι λεπτά και αντάλλαξε ασσίστ και με τον Drobnjak προσφέροντας του πρώτα ένα high-low για το 65-46, για να δεχτεί τη δική του σκοράροντας ένα καλάθι με εξαιρετικό ρολάρισμα σε μια χαρακτηριστική κίνηση Zoki Savic για το 67-46. Στην άμυνα δέχτηκε ένα τρίποδο και ένα δίποδο από τον ναύαρχο και κάπου εκεί αντικαταστάθηκε ολοκληρώνοντας ακόμη μια ποιοτικότατη εμφάνιση. Σε 20' συμμετοχής είχε 10 πόντους από 3 στα 5 δίποδα, 1 στα 2 τρίποδα και μία ασάλιωτη βολή, ενώ πήρε 3 ρημπάουντ και μοίρασε άλλες τόσες ασσίστ υποπίπτοντας σε 2 λάθη που τον έφεραν στο 0.534 που είναι αρκετά κοντά στο θετικότατο μέσο όρο του στο τένδεξ.
Καλαϊτζίδης: Κινήθηκε στα συνήθη ανύπαρκτα πλαίσια του αγωνιζόμενος για τρία λεπτά στη δεύτερη και τέσσερα λεπτά στην τέταρτη περίοδο. Μπήκε για να περιορίσει τον Bramos αλλά το μόνο που κατάφερε πέραν των δύο φάουλ που του έκανε ήταν να τον δροσίσει κάνοντας του αέρα με το κοτσιδάκι του ενώ εκείνος σκόραρε το τελευταίο καλάθι του ημιχρόνου. Στην επίθεση πρόλαβε να κάνει τρία λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας και να αστοχήσει σε ένα τρίποδο, ενώ στην τέταρτη κατάφερε τουλάχιστον να προσφέρει κάτι θετικό κερδίζοντας 2 ρημπάουντ και κάνοντας ένα κλέψιμο στον μικρό Μάντζαρη. Κάθε φορά που τον βλέπω στο παρκέ σκέφτομαι την εμβληματική φυσιογνωμία του επί δωδεκαετία αρχηγού μας Γιάννη Πολίτη και το σιωπηλό γεμάτο νόημα κούνημα του κεφαλιού του.
Helliwell: Σε 10' απαράμιλλου πάθους πέτυχε ένα καλάθι από την ασσίστ του Kenny σε γκολ-φάουλ που έχασε τη βολή για να μην είμαστε και πλεονέκτες και έκανε 2 φάουλ με αποτέλεσμα να ορθωθεί στο επιβλητικό 0.096. Στο βίδεο που ακολουθεί αποκλειστικά στιγμιότυπα από τις συζητήσεις για τη λύση του συμβολαίου του όπου φαίνεται πως αντιδρούν τα συμπαθή θηλαστικά όταν εκνευρίζονται με τα αφεντικά τους.
Καλλές: Αγωνίστηκε και αυτός στα τελευταία δυόμισι λεπτά και πρόλαβε να ρίξει μια εξαιρετική τάπα στον Hammonds βγαίνοντας δεύτερος στο μαρκάρισμα του και να κερδίσει ένα ρημπάουντ αλλά δέχτηκε ένα γκολ-φάουλ από τον Τσιάκο και αστόχησε σε ένα σουτ που επιχείρησε αμαρκάριστος από τα 6 μέτρα.
Γιαννακίδης: Ο Μιχαλιός έπαιξε για τα τελευταία είκοσι δεύτερα του ημιχρόνου για να χρεωθεί αυτός κάποιο ενδεχόμενο φάουλ έναντι των βασικών γαρδ όπως και έγινε και για τα τελευταία δυόμισι λεπτά ενώ με τη διαφορά στους 24 στο σκορ πέντε λεπτά πριν το τέλος θα μπορούσε να πάρει ακόμα ένα τρίλεπτο το οποίο είναι απαραίτητο για την εμπειρική ωρίμανση του. Σε αυτό το ελάχιστο συνολικό διάστημα των δύο λεπτών και 50 δευτερολέπτων που αγωνίστηκε αστόχησε σε ένα τρίποδο, κέρδισε ένα ρημπάουντ και έκανε ακόμα δυο φάουλ παραμένοντας φυσιολογικά αβαθμολόγητος.
Μαρκόπουλος: Για ακόμη μια φορά αξιοποίησε την ανάπαυλα και διαβάζοντας σωστά το παιγνίδι των αντιπάλων έσφιξε την άμυνα χωρίς να καταφύγει αυτή τη φορά σε match-up ζώνες ή τιράντες με αποτέλεσμα η ομάδα να πατήσει γκάζι στην τρίτη περίοδο και να φτερουγίσει στην τέταρτη συνεχόμενη νίκη. Η ομάδα κυριάρχησε στα ρημπάουντ δουλεύοντας σωστά τα block-outs στην άμυνα ενώ αυτή τη φορά κέρδισε και αρκετά επιθετικά (15) τα οποία μπόρεσε να αξιοποιήσει μετατρέποντας τα σε πόντους και να επικρατήσει συνολικά με 38-31 στη μάχη των σκουπιδιών πράγμα που της έδωσε και τη δυνατότητα να τρέξει και να βγάλει 7 στους 10 αιφνιδιασμούς εξυπηρετώντας το στυλ παιγνιδιού που αρέσει στους αμερικάνους μας. Θετικότατο στοιχείο αποτελούν επίσης και οι 18 ασσίστ που προήλθαν από καλή κυκλοφορία της μπάλας και δείχνουν πως η ομάδα έχει βρει πια ένα σταθερό τρόπο επιθετικής λειτουργίας που δεν επηρεάστηκε από τη διακοπή δείγμα της επαγρύπνησης του. Στα αρνητικά όμως και πάλι ο υπερβολικός αριθμός λαθών με 15 που τα περισσότερα προήλθαν από κακές ντρίμπλες και φυσικά η αιώνια πληγή των βολών με 16 στις 27 και 59% που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των αμερικανών και του Λάζου. Προβληματίζει επίσης η σταθερή μας αδυναμία να βρούμε ρυθμό στην πρώτη περίοδο σε επίθεση και άμυνα αλλά σε γενικές γραμμές η εικόνα της ομάδας αυτή την περίοδο δείχνει ότι αξίζει να βρεθεί στα ημιτελικά καθώς φορμαρίστηκε την κατάλληλη εποχή πράγμα που συνηθίζεται στις ομάδες του μάστορα αλλά αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα αν δεν αποδειχτεί και στο παρκέ στα κρίσιμα επερχόμενα 5-6 παιγνίδια.
Λαός: Τρεις χιλιάδες κόσμος και τηρουμένων των αναλογιών θεωρείται ικανοποιητική προσέλευση με αξιοπρεπή παλμό. Η ομάδα δεν είναι βέβαια ούτε στα μισά επίπεδα στήριξης από αυτά που μπορεί να πάρει από τον κόσμο και δε θα φτάσει εκεί αν αρκετοί από τους οργανωμένους δεν αφήσουν στην άκρη την έχθρα τους για τον Θείο Θανάση και αν αρκετοί από τους ανοργάνωτους δεν ξαναθυμηθούν ποιο άθλημα μας έδινε κύρος επί εικοσαετίας. Υπάρχει όμως μια ανοδική τάση και όπως και στα αγωνιστικά και στα διοικητικά έτσι και στο θέμα της στήριξης από το λαό φαίνεται ξεκάθαρα το φως στο βάθος του τούνελ.