Φάκελος : Μεταγραφές

Παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, έχει από μέρες ανοίξει η κουβέντα γύρω απ τις μεταγραφικές κινήσεις που χρειάζεται να κάνει ο ΠΑΟΚ τον ερχόμενο Γενάρη. Και όχι αδίκως.
Προπονητής της Κερκίδας
Φάκελος : Μεταγραφές

Πώς να μην γίνει αυτή η κουβέντα, όταν τα κενά του ρόστερ ήταν γνωστά από… πέρυσι, κι όμως δεν κατάφεραν να κλείσουν το καλοκαίρι;

Οικονομική λιτότητα από Ιβάν; Δυστοκία στις επιλογές; Διαφωνίες με τον προπονητή; Απλά δυσλειτουργία μεταξύ των τμημάτων της ΠΑΕ; Όλα έπαιξαν το ρόλο τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός ΠΑΟΚ, μη έχοντας ξεκαθαρίσει τους στόχους αλλά και το μονοπάτι που θα ακολουθήσει, δεν έχει μέχρι τώρα βρει τα πατήματά του στο γήπεδο. Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν πως η ομάδα σέρνεται. Άλλωστε, στην πλειοψηφία των μέχρι τώρα αγώνων, τα θετικά αποτελέσματα δεν έρχονται από μόνα τους.

Για να καταλήξουμε όμως στο τι πρέπει ο ΠΑΟΚ να κυνηγήσει το Γενάρη, θεωρώ πως πρέπει να σταθούμε στην πορεία του ρόστερ μέχρι τώρα, στις προοπτικές που έχουν οι τωρινοί παίκτες, και μετά να περάσουμε στα δεδομένα κενά της ομάδας.

Η διαχείριση της ομάδας

Ο ΠΑΟΚ ευρισκόμενος στο χείλος του γκρεμού πρόπερσι, είχε συγκεκριμένες μονάδες ποιότητας που παρέμειναν μέχρι σήμερα. Συνεπώς, οι –αρκετοί- νέοι που ήρθαν πέρυσι τα Χριστούγεννα ή μόλις το καλοκαίρι, άλλαξαν αρκετά το τοπίο της ομάδας, συμβάλλοντας στην άνοδο της ποιότητας εντός αγωνιστικού χώρου.

Βασικό ρόλο στην απόδοση των νεοφερμένων, παίζει σαφώς η προσέγγιση του HuubStevens. Ένας μεγάλος προπονητής είναι δεδομένο πως έχει τις δικές του τάσεις, κολλήματα κι εμμονές (όχι απαραίτητα με κακό στόχο). Για την ώρα, παρά την εμφανή άνοδο της ποιότητας, ο ΠΑΟΚ δεν αποδίδει στο χορτάρι ούτε αυτά που θέλουμε εμείς ως οπαδοί, ούτε αυτά που θέλει ο προπονητής του.

Η επιλογή του 4-4-2 ως βασικού σχήματος, σε καμία περίπτωση δεν έχει επιφέρει ορθότερη επιθετική λειτουργία. Σε σετ παιχνίδι ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται να σκοράρει απέναντι σε μαζικές άμυνες, ενώ οι θεωρίες περί «μικρής διαφοράς με το 4-3-3» δυστυχώς δεν επιβεβαιώνονται. Αυτό συμβαίνει καθώς η επιλογή των Κλάους και Σάλπι σε ρόλο βασικών επιθετικών, δυστυχώς δεν μπορεί να προσαρμοστεί με ευκολία στην απαίτηση για στρωτό ποδόσφαιρο και γρήγορη ανάπτυξη, αφού και οι δύο είναι περισσότερο εκτελεστές παρά δημιουργοί. Μάλιστα, η προσπάθεια μεταμόρφωσης του Κλάους, έχει επιφέρει την κάθετη πτώση του στον τομέα του σκοραρίσματος.

Επιπλέον, η μαζική «άνοδος» της ομάδας στο γήπεδο, με τις μεγάλες αποστάσεις στην άμυνα, φέρνει εύκολα γκολ ακόμα και για αδύναμους αντιπάλους, καθώς ο ΠΑΟΚ υποφέρει από έλλειψη ταχύτητας αλλά και συγκεκριμένων αμυντικογενών χαφ που θα καλύπτουν χώρους.

Σοβαρό ρόλο στη μέχρι τώρα μέτρια απόδοση του ΠΑΟΚ, παίζει βεβαίως η έλλειψη εναλλακτικών σε πολλές θέσεις, όπως τα πλάγια μπακ (μέχρι τώρα), τα χαφ, τα στόπερ.

Συνεπώς, το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν ο Stevens προτίθεται να στραφεί σε ένα άλλο σύστημα με λίγες προσθήκες παικτών, ή αν πρόκειται να επιμείνει στο 4-4-2 αλλά με μεγαλύτερες ανάγκες ενίσχυσης του ρόστερ.

Η πορεία των νέων

Υπό αυτό το πρίσμα (της έλλειψης λύσεων αλλά και ποιότητας σε κάποιες θέσεις), θα πρέπει να εξετάσουμε την πορεία των νέων παικτών. Λούκας, Στοχ, Τζιόλης, Βίτορ σε πρώτο πλάνο, με τους Σκόνδρα, Νέτσιντ, να ακολουθούν. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις όπως του Τζαβέλλα, που ακόμα δεν είναι εφικτό να κρίνουμε…

Λούκας :  Ο Ισπανός έχει δείξει κάποια πολύ θετικά μα και κάποια πολύ μέτρια στοιχεία. Εν γένει, θα λέγαμε πως η ποιότητα της τεχνικής του κατάρτισης είναι εμφανής, έχοντας δώσει μάλιστα αρκετές ασίστ αλλά και στιγμές θεάματος. Από την άλλη, δεν είμαι καθόλου βέβαιος για δύο στοιχεία :

α) Δεν νομίζω πως είναι παίκτης πρωταθλητισμού. Χάνει εύκολα τη «φούρια» του, ενώ στους μεγάλους αγώνες δείχνει αν μη τι άλλο αγχωμένος. Έχει και ελλείψεις στα τελειώματα των φάσεων. Προλαβαίνει να γίνει «champion»;

β) Η τοποθέτησή του στο δεξί άκρο της επίθεσης έχει μάλλον μέτρια αποτελέσματα. Παρότι έχει έκρηξη, δεν έχει μεγάλη ταχύτητα. Έχει δυσκολίες στην εναλλαγή ποδιού, ενώ στοχεύει μονίμως στη σύγκλιση. Πιθανότατα θα απέδιδε καλύτερα ως δεύτερος επιθετικός, καθώς έχει την κατά μέτωπο εφόρμηση αλλά και τη διόραση για να μοιράσει παιχνίδι. Με αυτή την πρακτική, θα έλυνε νομίζω το πρόβλημα του Stevensστο 4-4-2, δίπλα στον Κλάους.

Σαφώς και είναι χρήσιμος στην ομάδα, μα πρέπει να σταθεροποιηθεί.

Στοχ : Ο εκρηκτικός εξτρέμ του ΠΑΟΚ ξεκίνησε δυνατά, μα είναι εμφανές πως έχει ξεφουσκώσει. Οι πολλές μεταπτώσεις στην καριέρα του δεν μας επιτρέπουν να κρίνουμε αν αυτό είναι απόρροια μιας απλής έλλειψης φόρμας, ή έτσι πρόκειται να είναι γενικά. Σε καμία περίπτωση το σύνολο της απόδοσής του δεν δικαιολογεί τα εκατομμύρια που πληρώνεται κι ακόμα περισσότερο, αυτά που απαιτούνται για να αποκτηθεί από τη Φενέρ. Έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, είναι ένα καλό όπλο για την ομάδα, μα μέχρι τώρα κινείται σε ρηχά νερά.

Το τμήμα των γυμναστών θα πρέπει να μας δώσει την απάντηση σχετικά με τη φυσική του κατάσταση. Δεν γνωρίζω αν οι φήμες περί ξενυχτιών είναι βάσιμες, ή απλά ο οργανισμός του δεν έχει ενταχθεί πλήρως σε καθεστώς μόνιμων απαιτήσεων και πρωταθλητισμού.

Πιθανή παραμονή του ελλοχεύει ρίσκο μα σίγουρα θα δώσει και λύσεις σε δύσκολα ματς, ενώ αν κάποια στιγμή «στροφάρει», θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να τον στηρίζει μια ομάδα. Πιθανή φυγή του όμως, θα απελευθέρωνε τεράστιο κομμάτι του μπάτζετ…

Βίτορ : Δεν νομίζω πως χρειάζονται σχόλια για τον καλύτερο μέχρι τώρα παίκτη του ΠΑΟΚ.

Τζιόλης : Σταθερή παρουσία, χωρίς πολλές σάλτσες. Πολλές φορές κουραστικός και αργός, μα ώριμος και χρήσιμος. Πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουραστεί, με την έλευση αντικαταστάτη.

Νίνης : Με καλές και κακές στιγμές. Πήρε αρκετό χρόνο, αργώντας όμως να βρει ρυθμό. Πρέπει πρώτα να πείσει το κοινό ότι θέλει να επιστρέψει σε επίπεδο πρωταθλητισμού, καθώς η ρετσινιά του «παλαίμαχου» είναι πολύ βαριά στα 24 του.

Λόπεθ : Η αποτυχία της χρονιάς. Λίγες συμμετοχές, περισσότερα λάθη, τζάμπα γκρίνια. Αν αναλογιστούμε το ντόρο που δημιουργήθηκε απ την πρώτη μέρα σχετικά με το συμβόλαιό του, τότε καταλαβαίνουμε πως η κακή μέρα, φαίνεται απ το πρωί… Πιθανώς ποτέ δεν θα μάθουμε με ποια κριτήρια αποκτήθηκε μα, η σημερινή κατάσταση φωνάζει από μακριά. Θεωρώ δεδομένη την αποχώρησή του το Γενάρη…

Σκόνδρας : Ξεκίνησε παραγκωνισμένος, μα τελευταία έχει φορτσάρει. Δεν έχει δείξει άριστα στοιχεία αλλά κατέχει τα βασικά της θέσης του δείχνοντας διάθεση να παλέψει. Με την παρουσία του δεν τίθεται θέμα ενός ακόμα δεξιού μπακ, αν μάλιστα αναλογιστούμε και την εξαιρετική πορεία του Κίτσιου σε αυτή τη θέση…

Νέτσιντ : Ένας παίκτης του οποίου οι δυνατότητες είναι αναγνωρισμένες και δεδομένες. Εν τούτοις δεν έχει αποδώσει τίποτα απολύτως μέχρι τώρα. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα σενάρια για τις δυνατότητες παραμονής του (ή όχι) στην Τούμπα, καταλαβαίνουμε πως γενικά, δύσκολα θα νιώσει κομμάτι αυτής της ομάδας. Πρόταση; Να επιστρέψει το χειμώνα στη Ρωσία, απελευθερώνοντας μπατζετ και θέση στην επίθεση…

Οι ανάγκες της ομάδας

Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχει φίλος του ΠΑΟΚ που να μην γνώριζε από νωρίς πως η ομάδα έχει ελλείψεις. Σε όλους μάλιστα τους τομείς. Πέρα από τους εντελώς νέους παίκτες, υπάρχουν κι εκείνοι που ήρθαν πέρυσι και παραμένουν ακόμη, είτε ως δανεικοί, είτε όχι. Κατσουράνης, Ολίσε και λοιποί, είτε έχουν δώσει λύσεις, είτε έχουν επιβαρύνει άσκοπα το μπατζετ και το ρόστερ, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, χρήζει ενίσχυσης μάλλον σε όλες τις γραμμές του γηπέδου. Ξεκινώντας από τη γραμμή άμυνας, θα λέγαμε πως τα άκρα είναι μάλλον καλυμμένα για το επίπεδο των αναγκών του Ελληνικού πρωταθλήματος, με τον Λίνο να δείχνει πως αντέχει, το Τζαβέλλα να έχει διάθεση για μπάλα και το δεξί άκρο να έχει τόσο επιθετικογενείς λύσεις (Κίτσιου και Κων/νίδη) όσο και αμυντικογενείς (με τον Σκόνδρα). Στο κέντρο της άμυνας όμως, ο σχεδιασμός υπήρξε ελλιπέστατος και πιθανώς επικίνδυνος. Η τοποθέτηση του Κατσουράνη εκεί, μπορεί να ξενίζει πολλούς μα τουλάχιστον έχει κλείσει τρύπες. Η ύπαρξη όμως μόνο μιας καλής δυάδας (Κατσούρ-Βίτορ) και μιας επαρκούς εναλλακτικής (Κατσικάς), είναι αστεία για ομάδα πρωταθλητισμού.

Στην περυσινή μου τοποθέτηση πριν τις μεταγραφές, πρότεινα την ύπαρξη 5 στόπερ στην ομάδα (έχοντας βέβαια κατά νου και τις συχνότατες θλάσεις). Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι υπερβολικό, μα το άλλο άκρο είναι τα υπάρχοντα τρία στόπερ. Κι αυτό γιατί ο πλήρης παραγκωνισμός του Λόπεθ, μύριζε από πολύ νωρίς.

 Στο χώρο των χαφ, δυστυχώς η έλλειψη ταχύτητας μα και παικτών, έχει «σκάσει» τους βασικούς Τζιόλη και Λαζάρ. Παράλληλα, η ομάδα μετά τη «φυγή»  Κάτσε, δεν έχει ούτε ένα γρήγορο καθαρό κόφτη, πράγμα εγκληματικό.

Στο χώρο της επίθεσης, όχι μόνο έχουμε έλλειψη ενός σέντερ φορ (αν συνυπολογίσουμε τη μόνιμη έλλειψη ρυθμού του Νέτσιντ), αλλά και στον τομέα των εξτρέμ, η πληθώρα ύπαρξης παικτών σε καμία περίπτωση δεν έχει δώσει λύσεις, αφού Ολίσε και Γεωργιάδης είναι ουσιαστικά εκτός ομάδας, μάλλον όχι άδικα.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, γεννώνται ορισμένα ερωτήματα, που με τη σειρά τους θα μας δώσουν απαντήσεις για τις μεταγραφές :

α) Ο προπονητής θα επιμείνει στο ίδιο σύστημα ή θα επιλέξει κάτι πιο σύγχρονο, γρήγορο και ολίγον τι αμυντικογενές, με περισσότερη όμως ποιότητα;

β) Οι ιθύνοντες προτίθενται να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την ομάδα το Γενάρη, ή θα προχωρήσουν σε μικρές κινήσεις;

γ) Έχει έρθει η ώρα απόκτησης παικτών, ή η έλευση δανεικών θα επιλεχθεί και πάλι;

Αν όντως θεωρηθεί σημαντικό να υπάρξει από τώρα εκκαθάριση του ρόστερ (με στόχο μάλιστα το καλοκαίρι να μη χρειαζόμαστε ΠΑΛΙ 10 μεταγραφές), τότε προσωπικά θα επέλεγα την απομάκρυνση των :

 Λόπεθ , Λόρενς, Ολίσε, Γεωργιάδη , Νέτσιντ. Ζήτημα παραμένει το αν ο Σπυρόπουλος είναι μέλος της ομάδας ή όχι…

Συνυπολογίζοντας μάλιστα τη δεδομένη (;) φυγή του Κάτσε, αντιλαμβανόμαστε πως όχι μόνο δημιουργείται σημαντικός χώρος στο ρόστερ, αλλά και στον προϋπολογισμό της ομάδας.

Απόρροια των παραπάνω, θα είναι η δυνατότητα έλευσης ΛΙΓΟΤΕΡΩΝ παικτών, με καλύτερα όμως χαρακτηριστικά. Άλλωστε, το ζήτημα του υπερμεγέθους ρόστερ ήταν γνωστό από νωρίς. Παράλληλα, η δυνατότητα προώθησης ορισμένων παικτών από τις ακαδημίες, θα κλείσει τρύπες, εκεί που τώρα υπάρχουν παχυλά συμβόλαια αθλητών που ουσιαστικά δεν αγωνίζονται.

Συνεπώς, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει κατ’ εμέ να κινηθεί για την έλευση:

α) Ενός ποιοτικού στόπερ με τεχνικά χαρακτηριστικά, όχι απαραίτητα μεγάλης σωματοδομής (θα ήταν προτιμότερη η ταχύτητα). Έτσι, όχι μόνο θα ανέβει ποιοτικά η γραμμή αυτή, αλλά θα απελευθερωθεί και ο Κατσουράνης, για τις στιγμές που θα μπορεί να προσφέρει και στα χαφ…

β) Ενός δυνατού και γρήγορου αμυντικού χαφ, με σκληρή κατασκευή, ακόμα κι αν αυτό θα σημαίνει έλλειψη τεχνικής κατάρτισης

γ) Ενός ακόμη χαφ ανώτερου του Λαζάρ, σε ίδιο πάνω κάτω μήκος κύματος, με στόχο την προώθηση του παιχνιδιού και την προσθήκη τεχνικής αλλά και καλύτερης κυκλοφορίας της μπάλας, σε συνδυασμό μάλιστα με τη δυνατότητα για γκολ από τις πίσω ζώνες

δ) Ενός εξτρέμ (αντί των δύο που αποχωρούν), που θα έχει την επαρκή ποιότητα να αντικαταστήσει τους Στοχ ή Λούκας

ε) Πιθανόν για έναν σέντερ φορ (αν και η αποχώρηση Νέτσιντ δεν είναι επιτακτική).

Η ισχυροποίηση του άξονα της ομάδας θα επιφέρει κατακόρυφη άνοδο της ευρύτερης λειτουργίας του ΠΑΟΚ εντός αγωνιστικού χώρου, και κυρίως σιγουριά στα μετόπισθεν και εύρεση λύσεων στον επιθετικό τομέα. Ο Δικέφαλος μέχρι σήμερα πασχίζει να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, μα το κάνει με ελλειμματικό και αναποτελεσματικό τρόπο.

Σημαντικό είναι να βρεθεί ορθή φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων της ΠΑΕ, ώστε να μη δούμε και πάλι τα τραγελαφικά καλοκαιρινά σκηνικά, με τις ακυρώσεις μεταγραφών ή τη γκρίνια για τα συμβόλαια.

Προφανώς και όλα τα παραπάνω μένει να δούμε αν θα ταιριάζουν με τις σκέψεις του Stevens για το σχεδιασμό του ρόστερ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΑΟΚ όπως είναι δομημένος σήμερα, δεν πρόκειται να χάσει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, σε καμία περίπτωση. Από την άλλη, είναι τρομερά δύσκολο να περνά νικηφόρα από όλες τις έδρες της Superleague, καταδιώκοντας τον ΟΣΦΠ, καθώς είναι εμφανές πως έχει ελλείψεις, ενώ η κούραση θα συσσωρεύεται μέχρι την άνοιξη…

Διαβάστε ακόμη...