Ακριβό χόμπυ, το γκολ!
SHARE:
Ο Δικέφαλος παίζοντας καλά μόνο κατά διαστήματα, πήρε ένα παιχνίδι με σχετικά εύκολο τρόπο, χωρίς να κινδυνεύσει, παρουσιάζοντας κάποιες διαφοροποιήσεις στον αγωνιστικό χώρο.
Η παρουσία των Νίνη – Σαλπιγγίδη στα άκρα της επίθεσης, στέρησε από την ομάδα την έκρηξη και πιθανώς τη φαντασία, αλλά τη βοήθησε να συνδέσει ηπιότερα τις γραμμές, ενώ στον αμυντικό τομέα ο Δικέφαλος στάθηκε σαφώς πιο ώριμα και ορθολογικά. Από την άλλη, θα πρέπει να ομολογήσουμε πως το γρήγορο γκολ μετά από ομαλή συνεργασία της αριστερής πλευράς, έλυσε τις σκοτούρες για την εξέλιξη του παιχνιδιού.
Εν γένει, το πρώτο ημίχρονο χαρακτηρίστηκε από μια πολύ συγκρατημένη παρουσία του ΠΑΟΚ, που πιθανώς σκεπτόμενος τις αντεπιθέσεις δεν βγήκε μαζικά στην επίθεση, ενώ οι Κρητικοί παίζοντας αρκετά απελευθερωμένα έψαξαν έξυπνα μα ανεπιτυχώς κάποιες φαρμακερές μπαλιές στην πλάτη του Δικεφάλου.
Η είσοδος ποιοτικότατων παικτών του ΠΑΟΚ στο β μέρος ανέβασε κατακόρυφα το ρυθμό του ΠΑΟΚ, που σε ρυθμό πολυβόλου εκτόξευσε το δείκτη του σκορ, σε ένα παιχνίδι που μέχρι το 60΄φάνταζε μάλλον βαρετό.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως «τα μεταξωτά εσώρουχα θέλουν κι επιδέξια οπίσθια». Τουτέστιν, όταν θέλεις να τσαλαπατήσεις τους αντιπάλους, πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις πώς να τριπλάρεις, πώς να κινηθείς, πώς να εκτελέσεις. Στο συγκεκριμένο τομέα μάλλον δικαιώνεται λοιπόν ο Stevens για την απαίτηση του να ανέβει η ποιότητα του ρόστερ.
Στο προηγούμενο κείμενο μετά το ματς με τον Πλατανιά, ο τίτλος «για τα πανηγύρια» εκνεύρισε πολύ κόσμο. Ίσως όχι αδικαιολόγητα, μα νομίζω πως αυτό είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί όλους μας.
Ο ΠΑΟΚ είναι αλήθεια πως έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: Δεν έχει ΣΤΙΓΜΑ ως ομάδα φέτος. Και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Δεν νομίζω άλλωστε πως υπάρχει κάποιος που να θεωρεί πως ο Δικέφαλος αναπτύσσεται με συγκεκριμένο τρόπο (καλό ή κακό δεν απασχολεί), πως έχει κάποια μοτίβα εντός αγωνιστικού χώρου ή έστω πως προσπαθεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο.
Πριν ακόμη επεκταθώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως όλοι γνωρίζουμε ότι η ομάδα βρίσκεται σαφέστατα σε μεταβατικό στάδιο και βεβαίως η σοβαρή κριτική στο έργο του σημερινού τεχνικού τιμ θα πρέπει να γίνει μάλλον τον Μάιο του 2015. Μέχρι τότε βεβαίως περιμένουμε να δούμε κάποια βήματα μπροστά, το δίχως άλλο.
Ο ΠΑΟΚ λοιπόν πέρα από το γεγονός της πλήρους αναδόμησης του ρόστερ του, έχει να διαχειριστεί και την επιχειρούμενη αλλαγή φιλοσοφίας, καθώς οι επιθετικογενείς του τάσεις είναι εξόφθαλμες. Επιπλέον, το χαμηλότατο επίπεδο των αντιπάλων εν Ελλάδι, αποτελούν ΜΕΓΙΣΤΟ για μένα πρόβλημα , καθώς ο Δικέφαλος ενώ δεν μπορεί να κυνηγήσει τον τίτλο, ουσιαστικά είναι αδύνατο και να χάσει τη δεύτερη θέση. Άνευ στόχου, άνευ ανταγωνισμού, άνευ ουσιαστικά άγχους, καμία ομάδα σε οποιοδήποτε σπορ δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η απλή συντήρηση είναι απλά αδύνατο να συνυπάρξει με την ακμή ενός συλλόγου.
Έχοντας λοιπόν υπ όψιν αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρούμε κάθε βδομάδα στην κριτική και την ανάλυση της παρουσίας της ομάδας, μήπως και καταλάβουμε κάτι παραπάνω για το σκεπτικό των προπονητών αλλά και των παικτών.
Θα πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός πως ο κόουτς Stevensκάνει λόγο για την έλλειψη συγκέντρωσης και τακτικής πειθαρχίας των παικτών του, ως αιτία για τις μέτριες εμφανίσεις. Ακριβώς επί αυτού του θέματος βρίσκεται η διαφωνία μου και η άποψη αυτή αποτελεί τον στόχο της όποιας κριτικής. Διότι, καλώς ή κακώς μια νέα ομάδα δεν είναι εφικτό να στέκεται κυρίως στις βουλές των παικτών της εντός αγωνιστικού χώρου, ώστε να φτάσει σε καλή απόδοση. Και η έλλειψη πλάνου εντός αγωνιστικού χώρου, στην οποία αναφέρθηκα νωρίτερα, νομίζω πως συσχετίζεται άμεσα με την άποψη του Stevens πως είναι στο χέρι των παικτών να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα.
Προς Θεού, κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός πως… αν δεν θέλουν οι παίκτες να αποδώσουν, ο, τι και να κάνει ο προπονητής δεν θα μπορέσει να το διορθώσει. Είναι άλλωστε γνωστή η φράση «οι παίκτες κάνουν τον προπονητή». Μια φράση μάλλον ρηχή και λανθασμένη, μα με ιδιαίτερο νόημα για τα τερτίπια των ποδοσφαιριστών.
Έχοντας όμως φτάσει πλέον στο Φλεβάρη, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως στον ΠΑΟΚ υπάρχει ΜΟΝΙΜΗ βελτίωση. Υπάρχουν ιδιαίτερα έντονα σκαμπανεβάσματα, εξάρσεις, αλλά δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε, ως αδαείς, αν αυτά αποτελούν απόρροια της δουλειάς που γίνεται, ή απλά τυχαίων συνεργασιών των παικτών. Κι επιπλέον, είμαστε ακόμα πιο αδύναμοι να αντιληφθούμε αν οι υπάρχοντες παίκτες είναι ικανοί να αφομοιώσουν κάποια πράγματα από τον Stevens, ή απλά ως κλασσικοί Έλληνες παίκτες τα περιμένουν όλα στο πιάτο, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να βελτιωθούν οι ίδιοι πνευματικά και τεχνικά.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μεγάλη αλήθεια πως η επίθεση που προσπαθεί να παίξει ο Δικέφαλος πλέον, είναι ακριβό χόμπι. Γιατί πολύ απλά το να «στήνεσαι» αμυντικογενώς στο γήπεδο, καλύπτοντας πολύ μικρότερο πλάτος του γηπέδου, βγαίνοντας με πολύ πιο αργό τρόπο στην επίθεση, είναι ένα παιχνίδι που βεβαίως έχει και πολύ λιγότερες απαιτήσεις από το ρόστερ της ομάδας. Σωματικά, πνευματικά αλλά κυρίως τεχνικά. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου πως αν ο προπονητής του ΠΑΟΚ επιμείνει στο να θεωρεί δεδομένα κάποια πράγματα από τους βασικούς του παίκτες, τότε η ομάδα είτε θα κάνει μεγάλες «κοιλιές», είτε θα ξοδεύει πολλά λεφτά μέχρι να βρει την τέλεια ισορροπία στο ρόστερ.
Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι εμφανές πως έχει κάνει βήματα μπροστά σε σημαντικούς τομείς :
α) Έχει ανεβάσει κατά πολύ το τέμπο στο οποίο αγωνίζεται, με γρήγορες, συνεχείς πάσες και εναλλαγές θέσεων.
Β) Έχει κερδίσει πολλά μέτρα στο γήπεδο, καθιστώντας πλέον γνωστό, δεδομένο και αποδεκτό πριν κάθε αγώνα, ότι η μπάλα θα παίζεται στο «μισό» γήπεδο του εκάστοτε αντιπάλου, και ΜΟΝΟ εκεί. Ακόμα και στο αποτυχημένο αποτέλεσμα του Πειραιά, ο ΠΑΟΚ και πάλι είχε μεταφέρει τη μπάλα στο γήπεδο του ΟΣΦΠ, χάνοντας με πολύ βαρύ σκορ λόγω αντεπιθέσεων και μόνο.
Γ) Έχει καταστήσει πλέον σαφές πως στην Τούμπα οι μικρές ομάδες θα φεύγουν με «ταρίφα» τα 3+ γκολ.
Από την άλλη όμως, τα θετικά αυτά βήματα έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε κάποια αρνητικά σημάδια είναι εμφανή και ως ένα βαθμό ανόητα και κουραστικά :
Α) Ο επιθετικός τομέας είναι μονίμως σε εγρήγορση, μα δίχως γνώση για το πώς θα φτάσει στο γκολ, στηριζόμενος κυρίως σε εξάρσεις παικτών, δίχως αυτοματισμούς.
Β) Η μετάβαση σε φάση άμυνας είναι σε νηπιακό στάδιο, με την ομάδα να δέχεται τέρματα ουσιαστικά ΜΟΝΟ από αντεπιθέσεις (με κύριο παράδειγμα το βαρύ 4-0 του Πειραιά)
Βεβαίως, κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως πολλά από τα αρνητικά σημεία που βλέπουμε συχνά στον ΠΑΟΚ φέτος, είναι απολύτως λογικά, αφού η ομάδα τώρα χτίζεται κι επιπλέον ο προπονητής δεν έχει άλλες ευκαιρίες για να «διακρίνει» τις αντιδράσεις της ομάδας σε διάφορες συνθήκες. Σε αυτό κανείς δεν διαφωνεί, αλλά τα αρνητικά πρέπει να επισημαίνονται.
Η οποιαδήποτε κριτική λοιπόν δεν γίνεται με απώτερο στόχο να βλάψουμε κάποιον ή να ρίξουμε μπουρλότο στην προσπάθεια της ομάδας. Αντιθέτως, το να πετάει κανείς στα σύννεφα αψηφώντας πράγματα οφθαλμοφανή, νομίζω πως εν τέλει κάνει μεγαλύτερο κακό.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως όντως η ομάδα έχει κάνει βήματα μπροστά φέτος. Ούτε πολλά ούτε λίγα, πιθανώς όμως με τρόπο πιο ανορθόδοξο και πιο απότομο απ’ ότι περίμενε ο κόσμος, ίσως και οι ίδιοι οι παίκτες. Για την ώρα λοιπόν βλέπουμε έναν ΠΑΟΚ που δεν μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το πώς θα πάρει το επόμενο παιχνίδι, παρότι στην Τούμπα οι «τεσσάρες» πάνε κι έρχονται.
Μέχρι λοιπόν ο Δικέφαλος να σταθεροποιήσει κάποια πράγματα εντός γηπέδου, η φράση «κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι» αποκτά άλλο νόημα. Ξεκινώντας από το ματς στη Λεωφόρο, όπου κατ εμέ θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά και κρίσιμο τεστ για να δούμε την πρόοδο της ομάδας. Απέναντι σε έναν αντίπαλο μάλλον συσπειρωμένο και αρκετά επικίνδυνο, παίζοντας σε μια ιδιαίτερη έδρα, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να λειτουργήσει πολύ πιο συγκεντρωμένα, ώριμα και μεθοδικά, σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια.
Από την ομάδα μέχρι τώρα δεν έλειψε ούτε το τρέξιμο, ούτε η διάθεση. Έλειψε όμως σε αρκετές στιγμές ο τρόπος να πάρει εύκολα κάποια παιχνίδια.
Βαθμός αγώνα : 6/10
Κριτική Παικτών
Γλύκος : Δεν θα λέγαμε ότι κινδύνεψε ιδιαίτερα, παρά τις μάλλον πολλές επιθέσεις του ΟΦΗ. Είχε μια-δυο καλές τοποθετήσεις αλλά ως εκεί. Βαθμός : 5/10
Σκόνδρας : Επιστρέφοντας στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, νομίζω έδειξε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Συμμετοχή σε αρκετές φάσεις αμυντικά, ενώ στην επίθεση δεν ρίσκαρε ιδιαίτερα. Έχοντας μάλιστα το νου του σε αντεπιθέσεις, ορθά έπραξε. Η πλευρά του φορτώθηκε ιδιαίτερα σχεδόν με τρείς αντιπάλους, κάτι που είχε αυξημένα επίπεδα κινδύνου. Συνεργάστηκε μέτρια με τον Σάλπι, χωρίς ο ΠΑΟΚ να πετύχει κάτι σπουδαίο από τα δεξιά. Βαθμός : 6/10
Κατσουράνης : Αρκετά καλό παιχνίδι, χωρίς πολλά ρίσκα και πάλι. Προωθήθηκε κάποιες φορές χωρίς αποτέλεσμα, αλλά μοίρασε νορμάλ το παιχνίδι, προσπαθώντας αμυντικά όσο χρειάστηκε. Είχε μια πολύ καλή επέμβαση σε αντεπίθεση των Κρητικών. Βαθμός : 6/10
Τζαβέλας : Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Έλληνα μπακ, με πολυάριθμες επεμβάσεις τόσο χαμηλά όσο και στον αέρα. Δεν άφησε κενά, επενέβη καίρια και έδωσε ασφάλεια στην άμυνα. Βαθμός : 7/10
Λίνο : Ξεκίνησε θετικότατα με μια εξαιρετική κίνηση και ασίστ μόλις στο 8ο λεπτό. Στη συνέχεια υπέπεσε σε κάμποσα λάθη σε σετ παιχνίδι, χωρίς λόγο. Παρ ολ αυτά συμμετείχε στο παιχνίδι της ομάδας, μέχρι το τέλος. Βαθμός : 6/10
Κάτσε : Έχοντας κάνει μια μίνι κοιλιά στην Κρήτη, προχθές έδειξε και πάλι πως έχει ανέβει επίπεδο σε σχέση με πέρυσι. Θεωρώ πως είναι ξεκάθαρη η επιρροή του Huubπάνω του, αφού προωθείται πολύ περισσότερο, μοιράζει παιχνίδι και συμμετέχει εξαιρετικά στην επίθεση. Πολύ τρέξιμο, με κάποια λάθη όμως. Βαθμός : 6/10
Μαντούρο : Πρόσεξε, γιατί εδώ αυτούς που πατάνε περιοχή, δεν τους γουστάρουμε. Τρία γκολ σε δυο βδομάδες. Θες κι άλλα; Αργός, κακομούτσουνος και τεντυμποις. Βαθμός : 6/10
Βούκιτς : Σε πιο ρηχά νερά σε σχέση με άλλα ματς, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο. Μόνο η κίνηση πίβοτ και η πενηντάρα μπαλιά στον Κλάους αρκούν για το θετικό πρόσημο. Βαθμός : 6/10
Σάλπι : Επιστρέφοντας στο βασικό σχήμα, επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στα αμυντικά καθήκοντα, καλύπτοντας κενούς χώρους και προσέχοντας ιδιαίτερα τις τοποθετήσεις του. Επιθετικά προωθήθηκε περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο, πετυχαίνοντας ένα Σαλπιγγίδειο γκολ. Αρκετά καλή εμφάνιση, τίποτα το συγκλονιστικό. Βαθμός : 6/10
Νίνης : Ξεκίνησε καλά, με ενέργεια και μια σχετική φαντασία, αλλά οι επιλογές του περιορίστηκαν μόνο στην υποδοχή μπάλας στην αριστερή πλευρά. Όμορφο τακουνάκι για το πρώτο γκολ, πολύ λίγη η συνέχεια. Βαθμός : 5/10
Κλάους : Κυκλοφορεί μια φήμη πέριξ της Τούμπας, πως η έλευση του Ολλανδού φορ ήταν αυτή που τον ανάγκασε να παίξει μπάλα. Νομίζω πως αυτό είναι άδικο. Ο Αθανασιάδης σε αρκετά μέχρι τώρα παιχνίδια ήταν καλός εκτός περιοχής, προσπαθώντας ιδιαίτερα και παίζοντας ομαδικά. Απέναντι στον ΟΦΗ ανέβασε την εντός περιοχής απόδοσή του, πετυχαίνοντας σε πρώτο χρόνο ένα όμορφο τέρμα, έχοντας και κάποιες άλλες προσπάθειες. Ορθά δέχθηκε χειροκρότημα από την κερκίδα και για την αμυντική του προσπάθεια. Καλή εμφάνιση, αναμένεται συνέχεια. Βαθμός : 8/10
Λούκας : Ο Ισπανός πέρασε στο γήπεδο, αγωνιζόμενος αρχικά στην αριστερή πλευρά, βγαίνοντας λίγο έξω απ τα νερά του. Γενικά δεν φάνηκε πολύ αλλά προσπάθησε να συμμετάσχει στο παιχνίδι της ομάδας. Είχε μια-δυο καλές εμπνεύσεις. Βαθμός : 6/10
Νατχο : Ο Ισραηλινός αμα τη εμφανίσει του έδειξε και τη γνωστή ποιότητα που διαθέται. Η ομορφιά του τέρματος που πέτυχε, συναγωνίζεται με την απλότητα της κίνησής του. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Πως θα γίνει να ανανεώσει; Βαθμός : 8/10
Χούσεν : Νέο πουλέν εν όψει. Γρήγορος, τεχνίτης, γκολτζής. Και δραστήριος, πολύ δραστήριος. Εξαιρετικές εντυπώσεις… Βαθμός : 8/10