Γιορτάζει ο ΠΑΟΚ με φόντο ένα ένδοξο μέλλον

Από sport24.gr: O ΠΑΟΚ γιορτάζει 90 χρόνια από την ίδρυσή του και το Sport24.gr σας παρουσιάζει ένα πλούσιο αφιέρωμα με τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του "Δικεφάλου".
Πηγή: sport24.gr
Γιορτάζει ο ΠΑΟΚ με φόντο ένα ένδοξο μέλλον

Είναι από τα θέματα που δεν έχουν λυθεί ποτέ στον ΠΑΟΚ: Πότε γιορτάζει τα γενέθλιά του ο ιστορικός σύλλογος... Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες γιατί υπάρχουν πολλές σημαντικές ημερομηνίες στην πορεία προς την "δημιουργία" του ΠΑΟΚ το 1926.

Το Sport24.gr επέλεξε να κάνει σήμερα (12/4) το αφιέρωμά του για τα 90 χρόνια του "Δικεφάλου" γιατί αυτό ορίζει το καταστατικό του Α.Σ. ΠΑΟΚ (που είχε ψηφιστεί από την Γ.Σ. στις 30 Μαΐου 2001), δηλαδή της "μάνας" του συλλόγου.

Το άρθρο 16 αναφέρει:

"ΑΡΘΡΟ 16ο – ΣΦΡΑΓΙΔΑ, Λάβαρο και Ημέρα εορτής του Ομίλου

α. Ο Όμιλος έχει δική του σφραγίδα, που φέρει κυκλικά την επωνυμία του και εσωτερικά το έμβλημα του (Δικέφαλο Αετό), το έτος ίδρυσης (1926) αυτού. Η σφραγίδα μπαίνει υποχρεωτικά στα επίσημα έγγραφα που υπογράφονται από αρμόδια όργανα του Ομίλου, διαφορετικά αυτά δεν έχουν κύρος.

β. Ο Όμιλος έχει δικό του λάβαρο που φέρει το έμβλημά του, το Δικέφαλο Αετό, σε μαύρο χρώμα μέσα σε λευκό πλαίσιο. Ημέρα γιορτής του Ομίλου ορίζεται η ημέρα ιδρύσεώς του, δηλαδή η 12η Απριλίου".

Ωστόσο, αν ρίξει κανείς μία ματιά σε διάφορα κείμενα για το πώς ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ, θα διαπιστώσει την διχογνωμία για την οποία κάναμε λόγο πιο πάνω. Ας "δανειστούμε" το κείμενο από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

"Το 1922, όταν έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι Κωνσταντινουπολίτες προτίμησαν να μείνουν στο κέντρο της πόλης, αφού προέρχονταν από αστική κοινωνία και ήθελαν τις βασικές ανέσεις που είχαν στην Πόλη. Δημιούργησαν συμπαγείς κοινότητες και το επόμενο βήμα ήταν να ενωθούν και να δηλώσουν την παρουσία τους σε μια λέσχη. Η «Ενωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1924 και ήταν η απαρχή για να ιδρυθούν και τα αθλητικά σωματεία που θα έδιναν συνέχεια στην δραστηριότητα που υπήρχε στην Πόλη. Το άρθρο 27 στο καταστατικό ανέφερε «Εάν εν το κοινωνιολογικό τμήμα ιδρυθεί και αθλητικό τμήμα, δύναται τούτο να καταρτισθεί ανεξάρτητον και υπό ιδίαν ονομασίαν, συμφώνως προς τους κανονισμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής».

Τον Ιούνιο του 1925 ιδρύθηκε το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης και την διοίκηση του ανέλαβαν ο Φανούριος Βυζάντιος ως πρόεδρος και ως μέλη ο Νίκος Πετρόπουλος με τον Αριστείδη Μίσιο. Μετά από μερικούς μήνες δραστηριότητας σε όλα τα αθλήματα, στα τέλη Δεκεμβρίου 1925, οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου μαζί με παράγοντες της Ένωσης θέλησαν να διαχωρίσουν το αθλητικό κομμάτι του από το κεντρικό πολιτιστικό σωματείο. Η δημιουργία της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έφερε αντιδράσεις και με αφορμή ότι η μετάβαση των αθλητικών δραστηριοτήτων έπρεπε να γίνει με απόφαση Γενικής Συνέλευσης και όχι Διοικητικού Συμβουλίου ακυρώθηκαν οι διαδικασίες και δημιουργήθηκαν δύο τάσεις. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε «στάση» με επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης και ο τότε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Αθλητισμού, Νίκος Πετρόπουλος, συγκέντρωσε την πλευρά όσων δεν ήθελαν τον διαχωρισμό. Η... μάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε μεγάλη διάρκεια και η κοινή Γενική Συνέλευση έγινε στις 7 Μαρτίου 1926 για να λύσει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 1925. Με 92 ψήφους ο Νίκος Πετρόπουλος ισοψήφισε με τον Αριστείδη Μίσιο που ήταν και αυτός στην πλευρά του και αναδείχθηκε πρόεδρος.

Οι ποδοσφαιριστές που είχαν πρωτοστατήσει στον διαχωρισμό δεν δέχθηκαν την εξέλιξη και έστειλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες κατά της διοίκησης που είχε προκύψει. «Δηλώνουμε ότι ανήκαμε και ανήκουμε πάντα στο πρώτο νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και τελούμε υπό τας διαταγάς του. Δε δεχόμαστε να διοικηθούμε από εσάς, έστω και εάν νομιμοποιηθείτε». Η απάντηση της νέας διοίκησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η διαγραφή των ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν την ανακοίνωση και η παραπομπή τους στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης.

Η αντίδραση της άλλης πλευράς πλέον έμοιαζε δεδομένη. Το μήνυμα αρχικά εστάλη με τον ανεπίσημο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στις 28 Μαρτίου 1926 όπου ηττήθηκαν με 5-0. Η επόμενη κίνηση ήρθε στις 30 Μαρτίου 1926, ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου οι διαδικασίες να πάρουν επίσημο χαρακτήρα.

Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ. Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας «Λήθη» που κάπνιζε.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ, που εκλέχθηκε στη Γενική Συνέλευση της 5ης Απριλίου του 1926 και το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στην αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν το εξής:

Πρόεδρος: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Α' αντιπρόεδρος: Παντελής Καλπακτσόγλου, Γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Κρητικός, Ειδικός γραμματέας: Μενέλαος Τσούλκας, Ταμίας: Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Έφορος ποδοσφαίρου: Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Έφορος αθλητών: Αριστόδημος Δημητριάδης, Σύμβουλοι: Παναγιώτης Μαλέσκας, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος και Μιχάλης Θεοδοσιάδης".

Τρία χρόνια αργότερα, η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης "απορροφήθηκε" από τον ΠΑΟΚ που πήρε τον Δικέφαλο Αετό ως έμβλημα, μαζί και τις εγκαταστάσεις στο συντριβάνι της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία είχε πάρει τον δρόμο της... Σε κάθε περίπτωση ο "Δικέφαλος" γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια ιστορίας του με φόντο ένα ένδοξο μέλλον που είναι και το ζητούμενο για τον ιστορικό σύλλογο. Το Sport24.gr σας θυμίζει σπουδαίες επιτυχίες των "ασπρόμαυρων" από τα δύο μεγαλύτερα τμήματα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.
Οι τίτλοι στο ποδόσφαιρο

Την δεκαετία του '70 ο ΠΑΟΚ "έζησε" μεγάλες στιγμές. Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1972 και το 1974 ενώ πήρε το (πρώτο του) πρωτάθλημα το 1976. Στην συνέχεια το δεύτερο πρωτάθλημα "ήρθε" το 1985 ενώ από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια για να πάρει πάλι τίτλο ο "Δικέφαλος". Φτάσαμε στο 2001 ώστε να στεφθούν Κυπελλούχοι Ελλάδας οι "ασπρόμαυροι" ενώ παρόμοια επιτυχία υπήρξε και το 2003 στον τελικό της Τούμπας. Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω...

Το Κύπελλο του 1972

Στις 5 Ιουλίου του 1972 ο ΠΑΟΚ (στο "Καραϊσκάκης") επικράτησε στον τελικό με 2-1 απέναντι στον Παναθηναϊκό και έτσι κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Κούδας είχε πετύχει τα γκολ των "ασπρόμαυρων" στο 3' και στο 89' ενώ για τους "πράσινους" μείωσε ο Παπαδημητρίου στο 90'. Στα ημιτελικά ο "Δικέφαλος" είχε αποκλείσει την Λαμία ενώ στα προημιτελικά "πέταξε" εκτός θεσμού τον Άρη. Προπονητής ήταν τότε ο Λες Σάνον.

Το Κύπελλο του 1974

Ο τελικός με τον Ολυμπιακό (στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας) κρίθηκε στα πέναλτι και ο ΠΑΟΚ (με προπονητή τον Λες Σάνον) ήταν ο νικητής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο αγώνας που έγινε στις 16 Ιουνίου του 1974, έληξε 2-2. Παρίδης (50') και Ασλανίδης (72') ήταν οι σκόρερ του "Δικεφάλου" ενώ για τους "ερυθρόλευκους" πέτυχαν γκολ οι Τριαντάφυλλος (20') και Κρητικόπουλος (79'). Στην διαδικασία των πέναλτι, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 4-3.

Το πρωτάθλημα του 1976

Την σεζόν 1975-76 ο ΠΑΟΚ -με ηγέτη τον Κούδα- κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας (στις 23 Απριλίου του 1976) έχοντας συνολικά 21 νίκες επτά ισοπαλίες και δύο ήττες. Τότε δεύτερη είχε τερματίσει η ΑΕΚ, την οποία οι "ασπρόμαυροι" κέρδισαν με 1-0 στην Τούμπα με γκολ του Γκουερίνο (στο φινάλε του αγώνα) και ουσιαστικά με εκείνο το αποτέλεσμα "σφράγισαν" τον τίτλο. Ξεχωριστό είναι και το 0-4 απέναντι στον Ολυμπιακό ενώ προπονητής του ΠΑΟΚ τότε ήταν ο Γκιούλα Λόραντ.

Το πρωτάθλημα του 1985

Το δεύτερο και τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ (στις 16 Ιουνίου του 1985)... Την σεζόν 1984-85 ο "Δικέφαλος" (με προπονητή τον Βάλτερ Σκότσικ) πήρε την πρωτιά έχοντας 19 νίκες, οχτώ ισοπαλίες και τρεις ήττες ενώ ο Παναθηναϊκός τερμάτισε δεύτερος στη βαθμολογία. Ο ΠΑΟΚ μαθηματικά έχει εξασφαλίσει τον τίτλο μια αγωνιστική πριν το τέλος ενώ είχε χαρακτηριστεί "διπλό τίτλου" η νίκη (1-0) απέναντι στον Παναθηναϊκό με γκολ (κεφαλιά) του Πάπριτσα στο 79'.

To Kύπελλο του 2001

Ακόμη ένα τρόπαιο για τον ΠΑΟΚ σε τελικό (στις 12 Μαΐου του 2001) απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο "Δικέφαλος" (με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς) "πιάνοντας" εξαιρετική απόδοση, είχε κερδίσει τους "ερυθρόλευκους" με 4-2. Οι "ασπρόμαυροι" είχαν μπει δυνατά στο ματς και προηγήθηκαν με 3-0 με τέρματα των Εγκωμίτη (4'), Μπορμπόκη (31') και Γεωργιάδη (46'). Ο Τζόρτζεβιτς μείωσε σε 3-1 στο 77', ο Ναλιτζής "έγραψε" το 4-1 για τον ΠΑΟΚ και ο Χούτος έκανε το τελικό 4-2.

Το Κύπελλο του 2003

Μέσα στο "σπίτι" του, ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε τον τελευταίο του τίτλο... Ο αγώνας Κυπέλλου απέναντι στον Άρη έγινε στις 17 Μαΐου του 2003 στην Τούμπα. Ο Γιώργος Γεωργιάδης στο 24' με πολύ όμορφη ενέργεια "άνοιξε" το σκορ (1-0) και στην συνέχεια δεν άλλαξε κάτι. Ετσι ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας έχοντας τότε προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη
Σπουδαίες ευρωπαϊκές στιγμές...

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κάνει περήφανους τους οπαδούς του όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του. Οπως για παράδειγμα με την πρόκριση απέναντι στην Αρσεναλ και την Φενέρ, με το απίστευτο "διπλό" κόντρα στην Τότεναμ ενώ σίγουρα δεν ξεχνιέται η επιτυχία απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Δίπλα σε αυτά τα ματς, πρέπει να προσθέσουμε και την στιγμή που ο Ντιέγκο Μαραντόνα... έσταζε μέλι για την ατμόσφαιρα της Τούμπας.

Η νίκη με την Μπαρτσελόνα το 1975

Δεν μπορεί να μην είναι... ιστορική μια νίκη απέναντι στην Μπαρτσελόνα, έστω κι αν αυτή δεν συνδυάστηκε με πρόκριση στην επόμενη φάση του Κύπελλου UEFA. Ο "Δικέφαλος" στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975 κέρδισε στην Τούμπα τους Ισπανούς με 1-0 και σκόρερ ήταν ο Γιώργος Κούδας στο 73'. Στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στην Ισπανία ο ΠΑΟΚ έχασε με 6-1, έτσι αποκλείστηκε αλλά του έμεινε η "γλυκιά" γεύση από την μεγάλη νίκη στη Θεσσαλονίκη απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο.

Οταν ο Μαραντόνα... έσταζε μέλι για την Τούμπα το 1988

Το εντός έδρας ματς με την Νάπολι στην Τούμπα το 1988 (06/10/88) έμεινε στην ιστορία όχι απλά γιατί αντίπαλος του ΠΑΟΚ ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά γι' αυτά που είχε πει για την ατμόσφαιρα της Τούμπας. "Εχω παίξει πολλά παιχνίδια αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε καθόλου ρυθμό. Ακόμη και γι' αυτούς ήταν δύσκολο, θα μπορούσαν να τα πάνε ακόμη καλύτερα. Ηταν ένας παράξενος αγώνας", είχε αναφέρει.

Η πρόκριση απέναντι στην Αρσεναλ το 1997

Πρόκειται για μια τεράστια στιγμή του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ... Ηταν 30 Σεπτεμβρίου του 1997, όταν ο "Δικέφαλος" ήρθε ισόπαλος με 1-1 απέναντι στην Αρσεναλ στην Αγγλία και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κύπελλου UEFA. Ο Βρύζας με γκολ στο 87' ισοφάρισε για τον ΠΑΟΚ (ο Ντένις Μπέργκαμπ στο 22' το 1-0) και έτσι έδωσε την πρόκριση. Το πρώτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου στην Τούμπα και ο "Δικέφαλος" είχε κερδίσει με 1-0, με γκολ του Φραντζέσκου στο 61'.

Απέκλεισε την Φενέρ το 2010

Ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 1-0 την Φενέρ στην Τούμπα και "πήγαινε" στην Τουρκία για να πάρει την πρόκριση, στον θεσμό του Europa League. Και τα κατάφερε στις 26 Αυγούστου του 2010, απέναντι σε μια δυνατή (και πλούσια) ομάδα... Η Φενέρ προηγήθηκε με τον Εμρέ (στο 50') και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί ο ΠΑΟΚ του Παύλου Δερμιτζάκη εμφανίστηκε όπως θα... έπρεπε και ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς με γκολ στο 102' έδωσε την μεγάλη πρόκριση.

Το "διπλό" με την Τότεναμ το 2011

Ηταν 30/11/2011 όταν ο ΠΑΟΚ πήρε εκτός έδρας νίκη απέναντι στην Τότεναμ και έτσι πήρε την πρόκριση στους "32" του Europa League. Ο Σαλπιγγίδης έκανε στο 6' το 0-1, Αθανασιάδης στο 15' το 0-2 και ο Μόντριτς στο 38' μείωσε σε 1-2. Μάλιστα στο 37' είχε αποβληθεί ο Σταφυλίδης αλλά ο ΠΑΟΚ δεν "λύγισε". Κατάφερε να σταθεί όρθιος και να πάρει τελικά την σπουδαία νίκη μέσα στην Αγγλία.
Οι τίτλοι του μπασκετικού ΠΑΟΚ

Για πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ είχε ως στόχο μόνο την κορυφή στην Ελλάδα ενώ έγραψε ιστορία στην Ευρώπη κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991. Αυτό μάλιστα ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που "ήρθε" στη χώρα μας μετά από εκείνο της ΑΕΚ το 1968. Ας θυμηθούμε τα δύο πρωταθλήματα (1959, 1992) του ΠΑΟΚ, τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια (1991, 1994) αλλά και τα τρία Κύπελλα Ελλάδας (1984, 1995, 1999).

Το πρωτάθλημα του 1959

Το πρώτο τρόπαιο του μπασκετικού ΠΑΟΚ "ήρθε" το 1959. Στους αγώνες μπαράζ οι οποίοι έγιναν στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Άρη με 66-58, στο παιχνίδι (9/8/1959) που έκρινε τον τίτλο. Στο συγκεκριμένο ματς ο "Δικέφαλος" βρέθηκε να χάνει με 10-21 στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου αλλά με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Οικονόμου που πέτυχε τους 19 από τους 25 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο, "γύρισε" τον αγώνα στην συνέχεια. Μάλιστα ο Ηράκλειος Κλάγκας ήταν ταυτόχρονα παίκτης και προπονητής.

Το Κύπελλο του 1984

Πάλι απέναντι στον Άρη η "μάχη" για τον τίτλο... Στο παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών, οι παίκτες των "ασπρόμαυρων" εξέπληξαν τους πάντες κόβοντας τα μαλλιά τους πριν το συγκεκριμένο ματς ως ένδειξη της αποφασιστικότητας που είχαν για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ηταν 18 Απριλίου του 1984, όταν στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Αρη με 74-70 και κατέκτησε το τρόπαιο. Ο Φαίδωνας Ματθαίου ήταν τότε προπονητής του "Δικεφάλου".

Το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης του 1991

Στις 26 Μαρτίου του 1991 ο ΠΑΟΚ κέρδισε στην Γενεύη την Σαραγόσα με 76-72 και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία για τους "ασπρόμαυρους" που "σήκωναν" το πρώτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο και γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που "έφερνε" ευρωπαϊκό τίτλο μετά από εκείνον της ΑΕΚ το 1968. Προπονητής εκείνης της ομάδας του ΠΑΟΚ ήταν ο Ντράγκαν Σάκοτα ενώ να σημειωθεί πως ο Μπάνε Πρέλεβιτς είχε πετύχει 31 πόντους στο συγκεκριμένο ματς.

Το πρωτάθλημα του 1992

Για πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να φτάσει στην κορυφή της Ελλάδας και τα κατάφερε. Στις 22 Απριλίου του 1992 ο "Δικέφαλος" νίκησε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 82-97 κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδας. Αυτό ήταν το δεύτερο και τελευταίο πρωτάθλημα των "ασπρόμαυρων" που σε εκείνο το ματς είχαν ως πρώτους σκόρερ τους Φασούλα και Πρέλεβιτς με 24 και 20 πόντους αντίστοιχα. Σε εκείνες τις μεγάλες στιγμές που "έζησε" ο "Δικέφαλος", προπονητής ήταν ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Το Κύπελλο Κόρατς του 1994

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς έγινε στις 9 Μαρτίου του 1994 καθώς τότε ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο Παλέ την Στεφανέλ Τεργέστης με 75-66. Ο δεύτερος τελικός (έγιναν δύο τελικοί) πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1994 στην Ιταλία. Νικητές ήταν ξανά οι "ασπρόμαυροι" με σκορ 91-100 (σπουδαίο μπάσκετ από πλευράς των "ασπρόμαυρων" και πρώτος σκόρερ ο Πρέλεβιτς με 30 πόντους) έχοντας μάλιστα τότε προπονητή τον Σούλη Μαρκόπουλο.

Το Κύπελλο του 1995

Το φάιναλ φορ στην Λαμία έμοιαζε εύκολη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ. Στον ημιτελικό ο "Δικέφαλος" νίκησε εύκολα τον Αρη με 80-63 ενώ στον τελικό (στις 5 Μαρτίου του 1995) "γονάτισε" τον Πανιώνιο με 72-53 έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Μπάνε Πρέλεβιτς που πέτυχε 27 πόντους. Με τον Σάκη Λάιο ως προπονητή, ο "Δικέφαλος" είχε κατακτήσει εκείνον τον τίτλο.

Το Κύπελλο του 1999

Στις 31 Γενάρη του 1999 ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας την ΑΕΚ με 71-54 στο ΣΕΦ (στον ημιτελικό που είχε γίνει στο ΣΕΦ, ο "Δικέφαλος" είχε νικήσει τον Αρη με 83-50) "σήκωνε" το τελευταίο τρόπαιο στην ιστορία του. Οι Μπέρι, Κινγκ και Μπαλογιάννης είχαν πετύχει τους 56 από τους 71 πόντους ΠΑΟΚ στο ματς με την ΑΕΚ. Ο Κώστας Φλεβαράκης καθόταν τότε στον πάγκο των "ασπρόμαυρων".
Κάποια ξεχωριστά ευρωπαϊκά ματς

Εκτός από τους τίτλους, ο ΠΑΟΚ έχει κάποια ιδιαίτερα ξεχωριστά ευρωπαϊκά παιχνίδια αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους στην Ευρώπη στο μπάσκετ. Αξέχαστο έχει μείνει το κλάμα του Πρέλεβιτς στον χαμένο τελικό με την Ρεάλ αλλά και η αποθέωση των φίλων της Ταουγκρές όταν ο "Δικέφαλος" έχασε τον τίτλο απέναντι στην ισπανική ομάδα. Ας θυμηθούμε...

Η πιο "γλυκιά" του ήττα ήταν το 1991

Στον δρόμο για τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991, ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει την Ντιναμό Μόσχας. Στον πρώτο ημιτελικό που έγινε στο Παλέ (12/2/91), ο "Δικέφαλος" κέρδισε με 95-82 έχοντας ως πρώτους σκόρερ τους Πρέλεβιτς (30 πόντους) και Μπάρλοου (25 πόντους) ενώ στον δεύτερο ημιτελικό (26/2/91) έχασε εκτός έδρας με σκορ 75-63 αλλά πήρε την πρόκριση για τον τελικό της Γενεύης. Αυτή η ήττα πανηγυρίστηκε... έξαλλα αφού ο ΠΑΟΚ υπερασπίστηκε το +13 του πρώτου ματς.

Το χαμένο τρόπαιο του 1992 και το κλάμα του Μπάνε

Στις 17 Μαρτίου του 1992 ο ΠΑΟΚ στην Ναντ αντιμετώπισε την Ρεάλ Μαδρίτης και έχασε με 65-63 (στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων). Αν και ισοφάρισε (63-63) με τρίποντο του Πρέλεβιτς προς το τέλος του αγώνα, ο Φασούλας έκανε λάθος πάσα και ο Μπράουν στην εκπνοή διαμόρφωσε το τελικό 65-63. Ο Μπάνε δεν άντεξε μετά το τέλος του ματς και έτσι ξέσπασε σε κλάματα. Αυτή η στιγμή δεν ξεχνιέται...

"Πέταξε" η ευκαιρία για το πρωτάθλημα Ευρώπης

Στις 13 Απριλίου του 1993 ο ΠΑΟΚ έχασε από την Μπενετόν με 77-79, στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ετσι χάθηκε η ευκαιρία ο "Δικέφαλος" να διεκδικήσει την πρωτιά στην Ευρώπη στον τελικό, στο final four που είχε γίνει στο ΣΕΦ. Ο Ραγκάτσι στα 2'' πριν την λήξη του αγώνα έδωσε την χαριστική βολή στον "Δικέφαλο" κάνοντας το 77-79 και δίνοντας την νίκη-πρόκριση στην ιταλική ομάδα.

Η τρομερή ανατροπή με την Σκαβολίνι το 1994

Την χρονιά της κατάκτησης του Κυπέλλου Κόρατς, ο ΠΑΟΚ έκανε μια μεγάλη ανατροπή απέναντι στην Σκαβολόνι. Οι "ασπρόμαυροι" είχαν ηττηθεί με 82-66 στην Ιταλία (στις 26/1/94), οπότε έπρεπε να καλύψουν μια διαφορά 16 πόντων για να προκριθούν στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ είχε παίξει φοβερό μπάσκετ στις 2/2/94 στο παιχνίδι που έγινε στο Παλέ και κέρδισε την Σκαβολίνι με 96-58!

Ηττα με αποθέωση στον τελικό με την Ταουγκρές το 1996

Στις 12 Μαρτίου του 1996 ο ΠΑΟΚ έχανε από την Ταουγκρές με σκορ 88-81, σε ένα ματς που είχε παράπονα από την διαιτησία. Σε εκείνη την ομάδα του "Δικεφάλου" αγωνίζονταν τόσο ο Μπάνε Πρέλεβιτς, όσο και ο Πέτζα Στογιάκοβιτς αλλά οι "ασπρόμαυροι" δεν τα κατάφεραν. Μετά το τέλος του αγώνα, οι φίλοι της Ταουγκρές φώναζαν "ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ...", σε μια σίγουρα πολύ ξεχωριστή στιγμή εκείνου του τελικού (του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου).
Τίτλοι και σε άλλα αθλήματα

To ποδόσφαιρο και το μπάσκετ σίγουρα είναι τα δύο αθλήματα που ξεχωρίζουν. Τίτλους ωστόσο ο ΠΑΟΚ έχει πάρει και σε άλλα τμήματα, όπως το νταμπλ πέρυσι (2014-15) στο βόλεϊ ενώ φέτος (2015-16) η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη "κυνηγάει" το πρωτάθλημα.

Τίτλοι υπάρχουν επίσης στο ανδρικό και στο γυναικείο χάντμπολ όπως και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς και σε άλλα τμήματα στα οποία υπήρξε αναφορά την Δευτέρα (11/4) από την Επιτροπή εορτασμού των 90 ετών του ΠΑΟΚ που ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμα της μεγάλης εκδήλωσης που θα γίνει το βράδυ της 20ης Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές ατομικές διακρίσεις με αθλητές που ξεχώρισαν σε Ολυμπιακούς, παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς αγώνες.

Διαβάστε ακόμη...