Ο Μυστακίδης φυλάει τον ΠΑΟΚ!
SHARE:
Έλληνες ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Bundesliga... Η αναζήτηση θα βγάλει πολλά αποτελέσματα. Θα αναφέρει την καριέρα του Γιάννη Αμανατίδη που για πολλούς έμοιαζε ως εκείνος που μόνιμα άνοιγε την πύλη για τους συμπατριώτες του. Θα γράφει τα ρεκόρ του Φάνη Γκέκα, τις επιτυχίες του Άγγελου Χαριστέα, την αρπαγή του Κυριάκου Παπαδόπουλου, την εξέλιξη του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, το απωθημένο του Νίκου Λυμπερόπουλου, μέχρι και για τον Λεωνίδα Καμπάνταη, τον Βασίλη Πλιάτσικα ή τον Βασίλη Τσιάρτα μπορεί να βρεθούν αποτελέσματα. Έπρεπε, όμως, να έρθει ένα γερμανικό δημοσίευμα για να θυμίσει τον Δημήτρη Τσιονάνη, ο οποίος είναι ο δεύτερος Έλληνας σε συμμετοχές στο σπουδαίο γερμανικό πρωτάθλημα.
Στη δεκαετία του '80, ως παιδί μεταναστών, έπαιξε στην Μάνχαϊμ και κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την έκτη θέση του πρωταθλήματος. Μαζί και ο αδελφός του, Παντελής (σ.σ. με μικρότερη καριέρα), ενώ αμφότεροι με το τρίτο παιδί της οικογένειας, τη Νίκη, τρέχουν σήμερα το εστιατόριο που έχουν ανοίξει στην πόλη. Η οικογένεια του Τσιονάνη για ένα διάστημα ήταν και οικογένεια του Γιάννη Μυστακίδη.
«Ήταν σαν θετοί γονείς μου και με βοήθησαν πολύ να προσαρμοστώ, κυρίως στη γλώσσα», θα πει σε γερμανική ιστοσελίδα λίγους μήνες μετά την άφιξή του κι ενώ έκανε καθημερινά τα 50 χλμ. από το Χόφενχαϊμ στο Μάνχαϊμ προκειμένου να παρακολουθεί ελληνικό σχολείο. Εξάλλου, δεν ήταν παρά ένα παιδί 16 ετών όταν άφησε την Κατερίνη και κυνηγώντας το πρότυπο του Κυριάκου Παπαδόπουλου, έφυγε για την Γερμανία. Το έκανε, μάλιστα, αποφεύγοντας την παράκαμψη προς Πειραιά!
«Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο 6 ετών στις ακαδημίες της Ελπίδας Ανδρομάχης, όπου έμεινα εκεί τέσσερα χρόνια. Κατόπιν πήγα στον Βατανιακό (σ.σ. ακαδημία του Ολυμπιακού στην Κατερίνη) για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια πήρα μεταγραφή για την ομάδα νέων της ΠΑΕ Πιερικός και αγωνίσθηκα για ένα χρόνο στο πρωτάθλημα νέων Κ21. Ο επόμενος σταθμός μου, για 6 μήνες, ήταν η αντρική ομάδα του Σβορώνου η οποία αγωνιζόταν στη Δ' Εθνική. Τον Ιανουάριο του 2011, μόλις έκλεισα τα 16 πήρα μεταγραφή στη Χοφενχάιμ και αγωνίσθηκα στην ομάδα U17 για 6 μήνες στο πρωτάθλημα της Bundesliga».
Υπήρξε μια εποχή, όχι τόσο μακρινή, που ο Γιάννης Μυστακίδης έπρεπε να κάνει μόνος του τις συστάσεις! Και δεν ένιωσε ποτέ μειονεκτικά... Όπως έφυγε σαν άγνωστος μεταξύ αγνώστων για να πάει στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2011, έτσι ένιωθε και άγνωστων μεταξύ... γνωστών, όποτε το όνομά του έπαιζε στην ελληνική επικαιρότητα. Δεν ήταν και πολλές οι φορές, αφού περισσότερες συμμετοχές είχε με τις μικρές Εθνικές ομάδες των πάντσερ παρά με την Ελλάδα.
Ο πρώτος του σταθμός κράτησε μόλις έξι μήνες και μετά εγκαταστάθηκε στο Μάνχαϊμ και στη... ελληνογερμανική του οικογένεια. «Είναι ένα παιδί ακόμα, αλλά είναι προσγειωμένο και πάντα ξέρει ποιος είναι ο στόχος του», σχολίαζε ο Παντελής και ο στόχος του δεν ήταν μόνο το ποδόσφαιρο. Γι' αυτό και όταν ενηλικιώθηκε, το κριτήριο για την επόμενη ομάδα του δεν ήταν ούτε τα λεφτά, ούτε η εύκολη καριέρα! Εξ ου και απέρριψε την Καρλσρούη, την Γκλάντμπαχ, όπως και τον Ολυμπιακό για ένα πιο ελκυστικό πακέτο. Η πανεπιστημιούπολη του Φράιμπουργκ τού το πρόσφερε.
Ο Γιάννης Μυστακίδης έπαιρνε την απόφαση να μείνει στην Γερμανία, παρότι όσα του έλειπαν από την Ελλάδα επηρέαζαν την καθημερινότητά του. «Φυσικά και σκέφτομαι την οικογένειά μου και τους φίλους μου, όμως ήρθα για να γίνω επαγγελματίας και σε αυτό συγκεντρώνομαι 24 ώρες την ομάδα. Κοιμάμαι, πάω σχολείο, προπονούμαι και κάθε ελεύθερο λεπτό που έχω το περνάω στην αίθουσα με τα βάρη. Χόμπι; Όχι δεν έχω χρόνο για χόμπι». Απόλυτη απάντηση. Γερμανική, θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κάποιος, όμως μόνο έτσι θα μπορούσε να εκπληρώσει το όνειρό του.
«Από την πρώτη στιγμή που πήγα στην Γερμανία ήμουν αποφασισμένος να κάνω όποια θυσία απαιτείται, για να πετύχω τον στόχο μου», έλεγε και η πρώτη θυσία ήταν να μάθει αυτή την περίεργη και τσακωμένη με τα φωνήεντα γλώσσα μέσα σε ένα χρόνο! Η εξέλιξή του δεν ήταν όπως θα την ήθελα. Δεν πρόλαβε κιόλας, αφού μετά από ένα χρόνο στη Φράιμπουργκ και στη δεύτερη ομάδα της, ήρθε μια δεύτερη πρόσκληση από την Ελλάδα.
«Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη»
Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν το παιδικό απωθημένο, η γλώσσα της καρδιάς ή απλά ο ιδανικός συγχρονισμός που έκανε τον Γιάννη Μυστακίδη να σκεφτεί το καλοκαίρι του 2014 διαφορετικά από εκείνο του 2012. Ο ΠΑΟΚ τον κάλεσε στην προετοιμασία και ο 20χρονος επιθετικός δεν δίστασε στιγμή. Όπως, μάλιστα, θα έλεγε λίγο καιρό μετά «όταν σε ζητά ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να κάνεις δεύτερη σκέψη. Με το που ενδιαφέρθηκε ο ΠΑΟΚ δεν είχα κανένα άλλο λόγο να μείνω εκεί». Η αλήθεια είναι πως ούτε ο Άγγελος Αναστασιάδης χρειάστηκε πολλές σκέψεις. Ο Μυστακίδης εντυπωσίασε στην προετοιμασία, σκόραρε και έδινε ασίστ στα φιλικά και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου υπέγραψε για τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ.
Πρώτα έπρεπε να κάνει το αγροτικό του. Ο Πιερικός ήταν η ιδανική ομάδα, αφού θα επέστρεφε στην οικογένειά του, θα επέστρεφε σε γνώριμο περιβάλλον και θα δοκιμαζόταν σε συνθήκες Β' Εθνική. 27 ματς και τέσσερα γκολ αργότερα, επέστρεψε στην Τούμπα. Ο Ιγκόρ Τούντορ τον πιστεύει από την αρχή, όμως δίπλα στο καρότο κρατάει το μαστίγιο κι εκεί που ο Μυστακίδης χαλαρώνει στο ζεστό νερό, του το γυρίζει σε παγωμένο! Ο «μικρός» θα έχει παίξει σε έξι ευρωπαϊκά ματς (με απολογισμό δύο ασίστ κι ένα κερδισμένο πέναλτι), θα έχει δύο βασικές συμμετοχές και ένα ολόκληρο 90λεπτο, όταν θα έρθει στο φιλικό στη Βέροια!
Λίγο πριν το τέλος του αγώνα, ο ΠΑΟΚ έχει επίθεση και ο 22χρονος επιθετικός αντί να πασάρει σε ελεύθερο συμπαίκτη του επιλέγει να σουτάρει! Ο Ιγκόρ Τούντορ τρελαίνεται. Δεν τον κάνει απλά αλλαγή. Τον αποσύρει από το γήπεδο, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες. Και δεν τον αποσύρει απλά. Τον στέλνει κατευθείαν στα αποδυτήρια.
«Αυτό το ματς δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ήταν ένα μάθημα για μένα, ακούστηκε παντού όλοι με ρωτούσαν γι' αυτό το περιστατικό και πάλι δεν έσκυψα το κεφάλι, πήρα μόνο τα θετικά», θα απαντήσει μετά από λίγο καιρό ο Γιάννης Μυστακίδης που θα έχει δώσει δείγματα γραφής και στο πρωτάθλημα πλέον. Δίνει ασίστ, πετυχαίνει γκολ κι έχει θράσος που δεν μειώνεται από τη δήλωση του Κροάτη προπονητή του για τη σχέση του Πέλκα με τον Φορτούνη και του Μυστακίδη με τον Ιντέγε. Ούτε επιλέγει τον εύκολο δρόμο να επιτεθεί στον Τούντορ όταν εκείνος έχει πια φύγει.
«Με πίστεψε από την πρώτη μέρα. Το διαισθανόμουν και τον ευχαριστώ, δε θα τον ξεχάσω ποτέ», είχε ξεκαθαρίσει μετά το ματς με την Καλλονή όταν θα είναι ο πολυτιμότερος του αγώνα και ο... γκαντεμότερος του αγώνα επίσης! Θα υποστεί θλάση στις 20 Μαρτίου και θα βάλει στόχο την επιστροφή του στα πλέι οφ. Ο γερμανικός χαρακτήρας, η θέληση και το πείσμα, η ενίοτε μανιοκαταθλιπτική πειθαρχεία επιστρέφει.
«Θα καλύψω κάποια κενά και αδυναμίες που έχω στο κορμί μου το διάστημα που θα λείψω και θα ασχοληθώ περισσότερο με τον εαυτό μου και θα με κάνει καλύτερο πιστεύω στο διάστημα που θα λείψω». Αμφιβάλλει κανείς;