Είχε εμπλοκή στα στημένα ο Δημήτρης Ελευθεριάδης!
SHARE:
Από την Παρασκευή (2/9) είναι γνωστό πως ο αντι-Γκιρτζίκης και εκλεκτός του «συστήματος ΕΠΟ» για την προεδρία της ομοσπονδίας στις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου, είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας, Δημήτρης Ελευθεριάδης.
Η υποψηφιότητά του παρουσιάστηκε ως «νεανική και ενωτική», ενώ οι υποστηρικτές του «συστήματος» τον εμφανίζουν ως απολύτως άφθαρτο και ως πρόσωπο που δεν έχει εμπλακεί ποτέ στο παρελθόν σε «σκοτεινές» υποθέσεις.
Μια απλή βόλτα στο διαδίκτυο, βέβαια, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα...
Όπως το γεγονός ότι στον κ. Ελευθεριάδη είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία-δωροληψία στο πλαίσιο του σκανδάλου των στημένων αγώνων, γνωστό και ως Koriopolis, η δίκη για το οποίο ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου.
Φυσικά, και αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καθώς δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που θα τον παρέπεμπαν στο ακροατήριο.
Συνεπώς, πράγματι δεν βαρύνεται σήμερα με κάποια κατηγορία και είναι «καθαρός», όμως στο παρελθόν ενεπλάκη σε αυτή την μεγάλη υπόθεση. Και το δημοσιογραφικό καθήκον επιτάσσει να γνωρίζει ο φίλαθλος κόσμος όλα όσα αφορούν έναν υποψήφιο για την προεδρία της ΕΠΟ.
Ο κ. Ελευθεριάδης, λοιπόν, υπήρξε πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Πιερικού για μια εξαετία περίπου και πριν απαλλαχθεί με βούλευμα, κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στη χειραγώγηση δύο αναμετρήσεων:
Α) Εθνικός Αστέρας-Πιερικός 1-2 στις 15-11-2009.
Β) Διαγόρας Ρόδου-Πιερικός 3-0 στις 19-3-2011.
Για το πρώτο παιχνίδι κατηγορούνταν –σύμφωνα με τη δικογραφία- ότι μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του παράγοντες του Πιερικού και τους παράγοντες του Εθνικού Αστέρα, συμφώνησαν «να χειραγωγήσουν τον αγώνα για στοιχηματικούς σκοπούς και ειδικότερα, να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα υπέρ του Πιερικού. Από την ως άνω δε αξιόποινη πράξη του, επήλθε, πράγματι, το αποτέλεσμα».
Αναφέρεται επίσης ότι ποδοσφαιριστές του Εθνικού Αστέρα δωροδοκήθηκαν «για να εμφανίσουν ηθελημένα, καταφανώς, μειωμένη αθλητική απόδοση, όπως και έγινε, με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφωθεί (κατ' αλλοίωση) στο 1-2 υπέρ του Πιερικού».
Σύμφωνα με έκθεση του Συστήματος Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης (BFDS) της UEFA, ο αγώνας αυτός κρίθηκε «Σοβαρά ύποπτος» και πιθανότατα χειραγωγημένος, ενώ σημειώνεται ότι πάνω από 525.000 ευρώ (10 φορές περισσότερο από το συνηθισμένο μέσο όρο) ήταν ο τζίρος του ανταλλακτηρίου της Betfair για το συγκεκριμένο αγώνα. Εξάλλου, ο ΟΠΑΠ σφράγισε το παιχνίδι διότι όλα τα στοιχήματα ήταν υπέρ του Πιερικού, ενώ και ο Οργανισμός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι ήταν χειραγωγημένο.
Στη δικογραφία σημειώνεται επίσης ότι κατά την διάρκεια του αγώνα οι οπαδοί Εθνικού Αστέρα απευθυνόμενοι προς τους παράγοντες και των δύο ομάδων, τους έλεγαν «το παιχνίδι είναι στημένο και το ξέρετε»!
Για το δεύτερο παιχνίδι, αναφέρεται ότι επρόκειτο να δωροδοκηθούν τέσσερις ποδοσφαιριστές του Διαγόρα Ρόδου ώστε να νικήσει η ομάδα του Πιερικού και εκείνοι «να εμφανίσουν ηθελημένα μειωμένη αθλητική απόδοση». Για την πράξη αυτή, «θα ελάμβαναν το χρηματικό ποσό, τουλάχιστον των 16.000 ευρώ, ήτοι, το ποσό των 4.000 ευρώ στον καθένα, ποσό το οποίο είχαν δώσει στον Π.Δ. οι παράγοντες της ομάδας του Πιερικού και αυτός είχε μαζί του, προκειμένου να τους το δώσει μετά τη διεξαγωγή του αγώνα "άμα παίξουν χαλαρά και έλθει διπλό το ματς".
Πράγματι, αυτοί συμμετείχαν στον αγώνα και εμφάνισαν ηθελημένα, καταφανώς, μειωμένη αθλητική απόδοση, με συνέπεια να αντικατασταθούν κατά την διάρκεια του αγώνα από άλλους ποδοσφαιριστές, χωρίς, όμως, να επέλθει το αποτέλεσμα που επεδίωκαν, δηλαδή, η νίκη της φιλοξενούμενης ομάδας του Πιερικού, αφού το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα διαμορφώθηκε σε 3-0 υπέρ του Διαγόρα».
Εξάλλου, σε συνομιλία μεταξύ του Γιώργου Τσακογιάννη και του Χρήστου Κανελλάκη, ο τελευταίος ανέφερε ότι στον επίμαχο αγώνα, ο Πιερικός έστειλε χρήματα στον Διαγόρα μέσω επιταγής του Δήμου Κατερίνης, αλλά επειδή ο Διαγόρας ήθελε μετρητά και όχι επιταγή την έστειλαν πίσω με το ταχυδρομείο. Από την έρευνα, κάτι τέτοιο δεν προέκυψε.
Για όλα τα παραπάνω περιστατικά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις βάσει των εκθέσεων της UEFA, βάσει μαρτυρικών καταθέσεων και βάσει συνομιλιών που είχε καταγράψει η ΕΥΠ.
Ωστόσο από την ανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία για την τέλεση των αδικημάτων, ενώ το Συμβούλιο Εφετών έκρινε πως τόσο ο Δημήτρης Ελευθεριάδης, όσο και οι συγκατηγορούμενοί του, έπρεπε να απαλλαχθούν, όπως και έγινε.
Αυτή είναι μία από τις ιστορίες που ακολουθούν τον πρόεδρο της ΕΠΣ Πιερίας και υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ. Το ρεπορτάζ φυσικά συνεχίζεται, ώστε τίποτα να μην μένει στο σκοτάδι...