Ο άνθρωπος που νίκησε τον εαυτό του...
SHARE:
Το G-Weekend Journal γράφει για την μοναδική... σχέση ΠΑΟΚ και Τζαβέλλα!
ΠΑΟΚ - Γιώργος Τζαβέλλας. Μια σχέση μίσους και πάθους. Ένα, είναι σίγουρο, «καρατσεκαρισμένο», όπως λένε και στο χωριό μου, στην περίπτωση τους: όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Τούμπα, ένα ζεστό αυγουστιάτικο πρωινό το 2013, δε φανταζόταν ποτέ του, ότι η κατάληξη της σχέσης θα είναι... ερωτική. Γιατί, στην περίπτωση μας «υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος»!
Ο γεννημένος στις 26.11.1987 στο Βύρωνα, Γιώργος Τζαβέλλας, ήταν δεν ήταν τεσσάρων ετών, την εποχή δόξας και μεγαλείου, του Μάκη Χριστοδουλόπουλου και της Λίτσας Διαμάντη, που τραγούδησαν το πασίγνωστο ελληνικό άσμα εν έτη 1991. Κι ασφαλώς, εκείνο το ατίθασο παιδάκι, που μπουσουλούσε στις αθηναϊκές συνοικίες και σοκάκια, δεν γνώριζε τι του επιφύλασσε η ζωή και το πόσο ισχυρό θα αποδεικνυόταν το «δέσιμό» του με την ερωτική Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ.
Αυτή, λοιπόν, η σχέση μίσους και πάθους πέρασε, όπως συμβαίνει κατά κόρον σ' αυτές τις περιπτώσεις, από «χίλια κύματα», δοκιμάστηκε, άντεξε στο χρόνο και την περασμένη Τρίτη κατέληξε σ' ένα νέο συμβόλαιο «πίστης και αγάπης», το οποίο θα τον κρατήσει για πάντα (ποδοσφαιρικά) στη Θεσσαλονίκη, με την ασπρόμαυρη φανέλα και το αγαπημένο του «31» στην πλάτη.
Ο Τζαβέλλας δεν βγήκε ποτέ να δηλώσει «ΠΑΟΚάρα από κούνια», ούτε «ΠΑΟΚ από μικρό παιδί», ούτε την ημέρα που ανανέωσε, έως το μακρινό 2020, είπε ότι «έμεινα για πάντα στην ομάδα της καρδιάς μου»: παραμένει προσγειωμένος, ενίοτε ταπεινός, μη ξεχνώντας όσα δύσκολα κι αξημέρωτα βράδια πέρασε στην «απομόνωση», που ο ίδιος είχε βάλει τον εαυτό του.
Ήταν μια ταραγμένη περίοδος, θα την αναλύσουμε παρακάτω, μια εποχή στην οποία ο Γιώργος βρέθηκε αντιμέτωπος, «face to face», με τον... Τζαβέλλα, και το χειρότερο; Έπρεπε κάποιος να νικήσει! Πισωγυρίσματα δεν χωρούσαν, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια.
Το ποιος αναδείχθηκε νικητής σ' αυτό το ιδιόμορφο προσωπικό «bras de fer», «ο Γιώργος» ή «ο Τζαβέλλας», μικρή σημασία έχει, μπροστά στο τελικό αποτέλεσμα: ο Τζαβέλλας έφτασε να είναι «ο άνθρωπος που νίκησε τον εαυτό του!».
Το έκανε πρώτα απ' όλα για τον ίδιο, άλλαξε πολύ, νίκησε τις όποιες «αμαρτίες» είχε κάνει, παραμένοντας ένας άνθρωπος ο οποίος πάντοτε θα πει και θα πράξει αυτό που σκέπτεται, αλλά τώρα συνειδητοποιημένος και ώριμος όσο ποτέ, θα το φιλτράρει, δε θα το ξεφουρνίσει, όπως πριν, κι όποιον πάρει ο... χάρος!
Ήταν μια άνιση μονομαχία την οποία επέμενε, προσπάθησε και στο τέλος την κέρδισε, πρώτα και κύρια μέσα στο γήπεδο. Εκεί, όπου είναι ο καθρέπτης και κανένας δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί, ότι είναι ένα σύγχρονο κεντρικό μπακ, με αριστερό πόδι, που άλλο σαν αυτόν δύσκολα θα βρεις σε ρόστερ ελληνικής ομάδας.
Παραμένει -και αυτό δεν το αρνείται κανένας απ' όσοι λίγοι έχουν την τύχη να τον γνωρίζουν- ένας γνήσιος και αυθεντικός τύπος, με καθαρά αθηναϊκή νοοτροπία (για μας τους Θεσσαλονικείς κάνει μπαμ, βρε αδερφέ...), που ό,τι έχει να στο πει θα στο πει κατάμουτρα και όχι πισώπλατα...
Κι αυτό ήταν, όπως αποδείχθηκε, το μεγάλο του λάθος. Παραμερίζοντας αρχές και ισορροπίες αποφάσισε να ακροβατήσει λίαν επικινδύνως και να τραβήξει στα άκρα το σχοινί της σχέσης του με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Κι όταν το σχοινί «κόπηκε» δεν ήξερε από που να πιαστεί.
Ο Τζαβέλλας των άκρων και των αντιθέσεων έφτασε να έχει έναν ολόκληρο (δικό του) ποδοσφαιρικό κόσμο απέναντί του. Ακόμη και τώρα, υπάρχει μερίδα κόσμου που δεν χωνεύει, δεν ταυτίζεται, με το πάθος του στο γήπεδο. Απλά, στον ΠΑΟΚ, το κοινό του δεν έχει αποφασίσει, τι είδους ποδοσφαιριστές, επιτέλους, θέλει να βλέπει στο χορτάρι. Κάτι που το ανέφερε κι ο ίδιος ο Ελληνας διεθνής στο Οστερμπεκ της Ολλανδίας κατά το διάστημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας.
Το τι άκουσε, τι διάβασε, πριν δυο χρόνια, δε λέγεται και δυστυχώς δεν μας επιτρέπεται να το μεταφέρουμε στις οθόνες σας. Βαριές κουβέντες, βαρύτατες κατηγορίες οι όποιες, όπως συμβαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Έμειναν, όμως, οι σκόρπιες κουβέντες, οι «θεωρίες», το κουτσομπολιό, η ίντριγκα.
Μ' αυτά και μ' αυτά ο Τζαβέλλας έφθασε να μπαίνει στα ξένα γήπεδα και να τον βρίζουν, να νιώθει το ίδιο και χειρότερα και στο (ποδοσφαιρικό) σπίτι του. Γιατί, η Τούμπα είναι ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο, δύσκολο, περίεργο, ενίοτε σκληρό, γήπεδο ακόμη και για τους ίδιους τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Μια ποδοσφαιρική αρένα, που μπαίνεις μέσα και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...
Κι όλο αυτό το σκηνικό το' φερε... τούμπα. Το άλλαξε, αφού πρώτα άλλαξε ο ίδιος. Στο ματς με την Ντιναμό Τιφλίδας, σκόραρε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα, αλλά το κυριότερο, ένιωσε μέσα του, ότι όλα όσα είχαν διαταράξει τις σχέσεις του με την ομάδα και τον κόσμο, ανήκουν στο παρελθόν. Δεν είναι δα, μικρό πράγμα, ένα ολόκληρο γήπεδο να σηκώνεται όρθιο και να σε αποθεώνει! Γιατί, επιτρέψτε μας όσοι παραμένετε πιστοί στις ιδέες σας και «απέναντι του», να το επισημάνουμε, αφού αυτό ακριβώς συνέβη. Πώς να το κάνουμε...
Το βράδυ της 18ης Αυγούστου, αποδείχθηκε ορόσημο και καθοριστικό στη σχέση του με τον ΠΑΟΚ, παραμερίζοντας τις όποιες αμυδρές σκέψεις στριφογύριζαν στο μυαλό του ίδιου ακόμη και για αποχώρηση από την Τούμπα. «Ήταν η πιο ωραία νύχτα της ζωής μου και το γκολ που πανηγύρισα περισσότερο απ' όλα», θα αποκαλύψει λίγες μέρες αργότερα, επιβεβαιώνοντας, ένα μήνα αργότερα, το πόσο δεμένος είναι πια με την ομάδα.
Το χειροκρότημα του κόσμου, εκείνο το βράδυ, είναι ο σημαντικότερος «τίτλος», που έχει κερδίσει με τον «Δικέφαλο». Βαρύνουσας σημασίας και μεγαλύτερης αξίας κι από τον τίτλο του MVP, που του χάρισαν πέρσι οι συμπαίκτες και οι φίλαθλοι.
Με τι αλλάζει αυτόν τον «τίτλο»; Μ' έναν κανονικό, πραγματικό, αληθινό τίτλο με τον ΠΑΟΚ. Άλλωστε, όπως ψιθυρίζει πολλές φορές από το καλοκαίρι και μετά, «γι' αυτό έμεινα στον ΠΑΟΚ...». Όσοι τον ξέρουν καλά, γνωρίζουν ό,τι δεν το λέει τυχαία. Το νιώθει. Το πιστεύει. Το θέλει, βλέπει να έρχεται... Και σ' αυτό που βλέπει να έρχεται θέλει να είναι «παρών».
Προσπερνώντας γρήγορα την σπέκουλα γύρω από το όνομά του και την αντιπαράθεση, που άλλωστε εμείς οι Έλληνες την έχουμε στο αίμα μας, για το αν έφταιγε ή δεν έφταιγε, για το αν έπρεπε να ανανεώσει ή όχι, χωρίς καμία διάθεση να μπούμε σε αγωνιστικά χωράφια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα γεγονός: ο Τζαβέλλας, ότι κέρδισε, μικρό ή μεγάλο συμβόλαιο, πολλά ή λίγα χρήματα, όλα αυτά τα κέρδισε μέσα στο γήπεδο. Με την αξία του. Σβήνοντας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, το χθες και κοιτάζοντας μόνο το αύριο.
Η ταραχώδη σχέση με τον Αναστασιάδη
Το κεφάλαιο «Τζαβέλλας – Αναστασιάδης» περιλαμβάνει πολλά επεισόδια στην σύντομη κοινή παρουσία των δύο ανδρών στην Τούμπα. Ο ίδιος αναγνωρίζει, ακόμη και σήμερα, τα λάθη που έκανε σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο, όπως παραδέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι η ανοικτή κόντρα με τον Έλληνα προπονητή του έκανε καλό! Ναι, του έκανε καλό. Γιατί, φρόντισε κι άλλαξε τρόπο σκέψης, «καθάρισε το μυαλό του», προσπάθησε και στο τέλος αφιερώθηκε μόνο στη δουλειά του στο γήπεδο. Κοιτάζοντας πίσω, όλοι όσοι δε θέλουν και δεν συνεχίζουν να βλέπουν τα πράγματα μονόπλευρα, διαπιστώνουν ξεκάθαρα ένα γεγονός: ο Τζαβέλλας του 2014 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Τζαβέλλα του 2016.
Εκείνο το καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ έμπαινε στη νέα (πέμπτη...) εποχή του Αναστασιάδη, αφήνοντας πίσω του μια χρονιά, όπου με εξαίρεση τη νίκη επί του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του κυπέλλου δεν είχε κάτι άλλο να θυμάται. Ο Τζαβέλλας, όμως, είχε να θυμάται την εγκληματική επίθεση από αγνώστους στην καφετέρια, που διατηρεί στο Βύρωνα, στις 17 Απριλίου 2014, μια μόλις μέρα μετά την πρόκριση του «Δικεφάλου» στον τελικό του κυπέλλου.
Επίσης, προερχόταν από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπου η εκεί παρουσία του «σημαδεύτηκε» από ένα επεισόδιο με τον Γιάννη Μανιάτη σε μία προπόνηση, όταν η διαμάχη των συλλόγων, είχε μεταφερθεί στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Έκτοτε, με αφορμή και εκείνο το επεισόδιο, η πόρτα της Εθνικής έκλεισε και ξανάνοιξε όταν ανέλαβε Μίχαελ Σκίμπε, που τον γνωρίζει καλά αφού τον είχε παίκτη στην Μπουντεσλίγκα.
Οι δυο τους, Αναστασιάδης -Τζαβέλλας, άρχισαν να μαλώνουν «σαν τα κοκόρια» σχεδόν από το ξεκίνημα της σεζόν. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο πρώτο ματς, κόντρα στη Νίκη Βόλου, τον άφησε εκτός δράσης για ένα μεγάλο διάστημα. Όταν δε άρχισε να μουρμουρίζει για το πρόγραμμα αποθεραπείας που ακολουθούσε, ο Έλληνας τεχνικός, που για τους συνεργάτες του δεν δέχεται κουβέντα, ξεκίνησε να τον βλέπει με «στραβό μάτι».
Κάποια σκάρτα λεπτά συμμετοχής με τη Φιορεντίνα και την Ντιναμό Μινσκ δεν άλλαξαν την κατάσταση και το κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες πριν ο 28χρονος αμυντικός ξανατραυματιστεί στο ματς με τον Πανθρακικό. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πλησίαζε κι ο Τζαβέλλας έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την προηγούμενη εμπειρία, ζήτησε άδεια ενώπιον των συμπαικτών του προκειμένου να εξεταστεί από τον προσωπικό του γιατρό στην Αθήνα. Ένας άνθρωπος, που λίγους μήνες πριν του είχαν κάψει το μαγαζί του οπαδοί του Ολυμπιακού, όπως αποδείχθηκε από την αστυνομική έρευνα, ήθελε να αγωνιστεί σ' εκείνο το ντέρμπι, δε θα έκανε ποτέ του τον τραυματία, όπως άρχισαν πολλοί να διαδίδουν και αρκετοί να τον διαπομπεύουν δημοσίως στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αναστασιάδης, όντως του έδωσε άδεια για να πάει στην Αθήνα και να εξεταστεί από το δικό του γιατρό, αλλά το θεώρησε προσβολή προς τον επιστήθιο φίλο και επί χρόνια συνεργάτη του, γιατρό της ομάδας, Γιώργο Οικονομίδη. Ο Τζαβέλλας πληροφορήθηκε από το site του ΠΑΟΚ τον αποκλεισμό του από την αποστολή, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο μπροστά σ' ότι θα ακολουθούσε...
Οι διαρροές είχαν «στόχο» τον ποδοσφαιριστή, άλλωστε ποιος τολμούσε να πάει κόντρα στον πρωτοπόρο, εκείνη την στιγμή, προπονητή, που μόλις είχε θριαμβεύσει με 2-1 μέσα στο Φάληρο και οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος στο +5 από τον Ολυμπιακό.
Ούτε ο ίδιος ο Τζαβέλλας κατάλαβε πως βρέθηκε στο... εδώλιο μερίδας του Τύπου και οπαδών ως «κατηγορούμενος»! Η λατρεία προς το πρόσωπο του Αγγελου άγγιζε και αγγίζει στα πέριξ του ΠΑΟΚ, τα όρια του παραλογισμού, και μέσα σ' αυτό το κλίμα, η διοίκηση κλήθηκε να γεφυρώσει τις δύο πλευρές.
Οι Αγγελίδης και Βρύζας επέστρεψαν το... μπαλάκι, που τους είχε πετάξει ο Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι «κουμάντο στην ομάδα κάνει ο προπονητής και καλό θα είναι να λυθεί εσωτερικά το θέμα». Αυτά είπε η διοίκηση. Τι απάντησε ο προπονητής; «Ο Τζαβέλλας κάνει θεραπεία κάτω, ελπίζω αύριο να είναι καλά. Το θέμα του όχι μόνο είναι λήξαν. Εγινε ένα λάθος από μένα γιατί θα έπρεπε να τον καλύψω, είμαι αρχηγός της οικογενείας. Εγώ απαγορεύεται να μην κάνω το αυτονόητο, άσχετα αν είχε κάνει λάθος ή όχι. Κανείς γονιός αν κάνει κάτι κακό το παιδί του δεν το βγάζει έξω και το σκοτώνει».
Η... κατάρα της Τρίπολης
Η απάντηση του Έλληνα τεχνικού δεν κάλυψε στο 100% τον ποδοσφαιριστή, κάτι που το παραδέχθηκε λίγους μήνες αργότερα στο Ντόρβερθ της Ολλανδίας. Πάντως, επανήλθε στην ομάδα, πήρε χρόνο συμμετοχής, αλλά γρήγορα βρέθηκε εκ νέου στο... πέναλτι. Τα όσα έγιναν στο Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ έμοιαζαν με ψήγματα μπροστά στα όσα ακολούθησαν της ήττας στο «καταραμένο», για τον «Δικέφαλο», «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» της Τρίπολης, από τον Αστέρα με 3-0.
Η άμυνα ήταν απούσα στο δεύτερο γκολ, που δέχθηκαν οι ασπρόμαυροι, με τον Τζαβέλλα να στοχοποιείται, εντός των αποδυτηρίων της ομάδας, ως ο αποκλειστικός υπεύθυνος της ήττας, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς από τον προπονητή του, λόγια που ορισμένοι τα αποδέχθηκαν και τα έκαναν επί μήνες ολόκληρους «σημαία» μιας άποψης, που είχε μονόπλευρη και μονοδιάστατη πληροφόρηση.
Ας τα προσπεράσουμε, σταματώντας να ξύνουμε πληγές, όλα αυτά κι επί τροχάδην να δούμε τα επόμενα «επεισόδια» της κόντρας, που συνεχίστηκε επί μέρες και μέχρι την αποχώρηση του Αγγελου Αναστασιάδη από το πάγκο του ΠΑΟΚ.
Η «έκρηξη» στο Instagram
Ο Γιώργος Τζαβέλλας αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα «ξένο σώμα» για την ομάδα, δεξιά και αριστερά άκουγε ότι «δεν υπολογίζεται και καλό θα είναι να βρει άλλη ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του», έστω κι αν έμεναν ελάχιστες μέρες για το τέλος των μεταγραφών.
Με το που έκλεισε το «μεταγραφικό παράθυρο» του Ιανουαρίου, άρα δεν υπήρχε περίπτωση μεταγραφής του, ήρθε στις 2 Φεβρουαρίου 2015 το ξέσπασμα του, μέσω Instagram, εναντίον του Αναστασιάδη. Και σε μια Ελλάδα, η οποία δεν έχει μάθει να ακούει και να αποδέχεται τη δημόσια κριτική ενός ποδοσφαιριστή κατά του προπονητή του, ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί σχεδόν μόνος να παλεύει με τα... κύματα, κυρίως απέναντι σ' ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, που δεν του συγχώρησε ποτέ την «επίθεση» στο θεσμό «προπονητής του ΠΑΟΚ».
Ελάχιστοι, μην πούμε ουδείς, σ' όλα τα χρόνια του Αναστασιάδη στην Τούμπα, δεν είχε τολμήσει να του προκαλέσει τέτοιο «χτύπημα». Το έκανε ο Τζαβέλλας, που στην ανάρτησή του μιλούσε για ψέματα, που διοχετεύθηκαν από την πλευρά του Έλληνα προπονητή.
Η τελευταία του φράση: «Η Παναγιά και το ψέμα δεν πάνε μαζί...», ήταν αυτό που αποτελείωσε την σχέση του με τον σημερινό προπονητή της ΑΕΛ.
Από τις 3 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 16 Μαρτίου 2015, όταν με εντολή του Ιβάν Σαββίδη, ο Αναστασιάδης αποχώρησε από την ομάδα, ο Τζαβέλλας έκανε προπονήσεις με την Κ20 υπό την επίβλεψη του Βλάνταν Ίβιτς. Εκείνη η περίοδος σφυρηλάτησε τις σχέσεις των δύο ανδρών, ο Τζαβέλλας ανέκαθεν έλεγε και έδειχνε με τις πράξεις του, πόσο πολύ εκτίμησε τη βοήθεια του σημερινού προπονητή του στον ΠΑΟΚ, γι' αυτό και δε θα διστάσει, αν χρειαστεί, να «πέσει στη φωτιά» για τον Σέρβο τεχνικό. Αλλά, ως εκεί...
Όσοι, πάντως, ενδιαφέρονται και επιμένουν να θέλουν να κοιτάνε πίσω από την... κλειδαρότρυπα των ασπρόμαυρων αποδυτηρίων, για να διαπιστώσουν αν όντως ο Τζαβέλλας είναι το αφεντικό, όπως συζητάνε στα καφενεία, δικαίωμά τους, όμως το πιθανότερο είναι να μη ξέρουν καλά πρώτα απ' όλα τον ίδιο τον Ίβιτς.
Η εξέλιξη της επιστροφής του, με το που έφυγε ο Αναστασιάδης, στην ομάδα δεν προκάλεσε έκπληξη, ούτε όλα όσα δημόσια παραδέχθηκε το καλοκαίρι του 2015 περιγράφοντας το τι είχε συμβεί με τον Έλληνα τεχνικό. «Σίγουρα δεν είναι ωραίο και για μένα σε ένα κομμάτι ήταν λάθος και έχω μάθει να παραδέχομαι τα λάθη μου που οφείλονται στον αυθορμητισμό μου. Όμως από την άλλη μου αρέσει και η δικαιοσύνη. Όταν λοιπόν βρίσκομαι σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει δικαιοσύνη, όταν δεν μπορώ να ακουστώ και δεν έχω άλλο μέσο να το κάνω, αποφάσισα έτσι να πω την άποψη μου. Ένιωσα ότι κάποιος παίζει με την αξιοπρέπεια μου, με τον άνθρωπο Γιώργο», είπε αναφερόμενος στα όσα έγιναν μεταξύ τους.