Βόλτα στο γήπεδο… φάντασμα του Μπακού
SHARE:
Η αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Καραμπάχ με τον ΠΑΟΚ, στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής των Ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ δε θα μπορούσε να γίνει στη φυσική έδρα των Αζέρων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ούτε καν στο μικρό γήπεδο στο Μπακού, που χρησιμοποιεί ως έδρα για τους αγώνες πρωταθλήματος.
Ο αγώνας της Πέμπτης θα διεξαχθεί στο εθνικό στάδιο (όχι στο Ολυμπιακό στάδιο, που το είδαμε καθοδόν από το αεροδρόμιο για το κέντρο της πόλης και μοιάζει σαν μια μικρή Alianz Arena) της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν το «Τόφικ Μπαχράμοφ».
Οι άνθρωποι της Καραμπάχ πίεσαν για την αποκατάσταση του χλοοτάπητα στο εθνικό στάδιο του Μπακού, καθώς το «Ντάλγκα Στάντιουμ», όπου έπαιξε με την Σλόβαν Λίμπερετς, είναι ένα μικρό γήπεδο, χωρητικότητας 6.500 θεατών, που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ομάδας, η οποία έχει συνηθίσει να παίζει τους ευρωπαϊκούς, κυρίως, αγώνες της στο «Τόφικ Μπαχράμοφ», που από το 1993 και μετά, εξαιτίας του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάγκ έχει «μετακομίσει» στην πρωτεύουσα Μπακού.
Πριν από την τελευταία προπόνηση του ΠΑΟΚ κάναμε μια βόλτα σ' ένα γήπεδο το οποίο είναι το μοναδικό στον κόσμο, που φέρει το όνομα διαιτητή! Πιο συγκεκριμένα του Αζέρου διαιτητή, Τόφικ Μπαχράμοφ.
Σ' όλο το γήπεδο, στα αποδυτήρια, στην αίθουσα των Vip's, των συνεντεύξεων Τύπου υπάρχουν φωτογραφίες του Μπαχράμοφ και από τον τελικό του 1966!
Η ιστορία του «Τόφικ Μπαχράμοφ»
Το «Τόφικ Μπαχράμοφ», χωρητικότητας 31.200 θεατών, χτίστηκε το 1951 και θεωρητικά μοιάζει με το κυριλλικό C από το αρχικό γράμμα του ονόματος Στάλιν, όπως και ονομαζόταν το στάδιο μέχρι το 1956 και τη μετονομασία του σε «Στάδιο Λένιν».
Το 2003 πήρε το όνομα «Τόφικ Μπαχράμοφ», στη μνήμη του διάσημου Αζέρου διαιτητή, που όλοι νομίζανε για Ρώσο -για τους Άγγλους έχει μείνει στην ιστορία ως «ο Ρώσος λάιτσμαν»- και ο οποίος πρωταγωνίστησε στον τελικό του 1966, με το γκολ – «φάντασμα» του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Γερμανία.
Ο Μπαχράμοφ λατρεύεται ως εθνικός ήρωας στο Μπακού και είναι ο μοναδικός διαιτητής στον κόσμο που έχει δώσει το όνομά του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, στο οποίο το 2012 φιλοξενήθηκε ο τελικός του Μουντιάλ γυναικών κάτω των 17 ετών.
Μάλιστα, έξω από το γήπεδο έχει στηθεί ένα άγαλμα, που δείχνει τον Αζέρο διαιτητή εν δράσει, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν με την ευκαιρία του αγώνα Αζερμπαϊτζάν-Αγγλία το 2004.