Κόκκινη κάρτα, όπου παίζεται μπάλα. Εκτός από την Ελλάδα…
SHARE:

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε dura lex, sed lex. Σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος. Οφείλει να εφαρμόζεται παντού και πάντα. Χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα, φανέλες, έδρες, χρονικό σημείο. Είναι νόμος. Κι όταν δεν τηρείται, όταν δεν υπάρχει ισονομία, τότε είναι που τα πράγματα πια παύουν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.
Στο ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ πολύς λόγος έγινε, πολύ μελάνι χύθηκε για την περίφημη φάση, όπου στο 43ο λεπτό (με το σκορ στο 1-1) ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς ανατρέπει με εμφανή πρόθεση τον Στέφανο Αθανασιάδη λίγο πριν αυτός βρεθεί τετ-α-τετ με τον Στέφανο Καπίνο.
Δες την εξέλιξη όλων των αγώνων από το καλύτερο live score!
Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για φάουλ, το οποίο ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος σφύριξε αμέσως. Σχετικά με το χρώμα της κάρτας, έκανε όμως εκπτώσεις ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον σχετικό κανονισμό.
Έβγαλε κίτρινη και όχι κόκκινη (ως όφειλε) κάρτα, αλλοιώνοντας τις συνθήκες διεξαγωγής του ντέρμπι που θα ήταν πολύ διαφορετικό αν οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονταν για ένα ημίχρονο δίχως τον πιο κομβικό τους παίκτη την φετινή περίοδο, που συμπτωματικά κιόλας πέτυχε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση.
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πάμε κατευθείαν στους επίσημους κανονισμούς αγώνων ποδοσφαίρου, που μπορεί κανείς να βρει εδώ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΦΙΦΑ
Τι προκύπτει από όσα αναγράφονται στην σελίδα 87; Πώς πιθανότατα σε κάθε χώρα του πλανήτη όπου παίζεται ποδόσφαιρο, η φάση του Μιλιβόγεβιτς θα επέφερε κόκκινη κάρτα στον Σέρβο μέσο του Ολυμπιακού. Εκτός από την Ελλάδα...
Πάμε να δούμε λοιπόν τι λέει ο επίσημος κανονισμός της ΦΙΦΑ για τις φάσεις που κάποιος αρνείται ένα γκολ ή μία ξεκάθαρη ευκαιρία για να επιτευχθεί γκολ.
«Όταν ένας παίκτης αρνείται στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μία εμφανή ευκαιρία για γκολ με ένα εκούσιο χέρι, τότε ο παίκτης αποβάλλεται αμέσως, οπουδήποτε κι αν γίνει αυτή η παράβαση.
Όταν ένας παίκτης διαπράττει παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου εντός της δική του περιοχής και αρνείται στον επιτιθέμενο μία ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι, τότε ο αμυντικός απλώς παρατηρείται εκτός:
- Η παράβαση είναι κράτημα, τράβηγμα, σπρώξιμο ή
- Αν ο παίκτης που κάνει την παράβαση δεν επιχειρεί να παίξει την μπάλα ή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για τον παίκτη που κάνει την παράβαση να παίξει την μπάλα ή
- Αν η παράβαση είναι τέτοια που θα δικαιολογούσε μία κόκκινη κάρτα οπουδήποτε κι αν γινόταν στο γήπεδο. (π.χ. σοβαρό φάουλ ή βίαιη συμπεριφορά)
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο παίκτης αποβάλλεται.
Τα παρακάτω βέβαια πρέπει να τεθούν υπόψη
- η απόσταση ανάμεσα στον επιτιθέμενο και την εστία
- η γενική κατεύθυνση του παιχνιδιού
- η πιθανότητα να διατηρηθεί ή να κερδηθεί ο έλεγχος της μπάλας
- η τοποθεσία και ο αριθμός των αμυντικών.
Από όλα αυτά προκύπτει λοιπόν ξεκάθαρα ότι ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς θα έπρεπε να αποβληθεί. Με σκόπιμο τάκλιν ανατρέπει τον Αθανασιάδη, ο οποίος αν περνούσε θα βρισκόταν μπροστά σε ένα τετ-α-τετ και μία καθαρή ευκαιρία για γκολ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σέρβος σε καμία περίπτωση δεν πάει να παίξει την μπάλα, ενώ η παρουσία του Μποτία δεξιά δεν θα μπορούσε να στερήσει την καθαρή ευκαιρία, δεδομένου ότι ο Αθανασιάδης είχε περισσότερη ταχύτητα στην φάση και ο Ισπανός δεν θα προλάβαινε να τον ανακόψει.