Της αμύνης τα παιδιά
SHARE:
Είναι οι αμυντικές επιδόσεις του ΠΑΟΚ το κλειδί της ανάκαμψης του Δικεφάλου του βορρά, που από την ενδέκατη θέση, έφτασε στην πέμπτη και φιλοδοξεί να βρεθεί μέχρι το... ταβάνι που είναι τη δεδομένη στιγμή η δεύτερη θέση; Τι συνέβαινε πριν την αποπομπή του Γιώργου Τζαβέλλα; Πόσες τελικές προσπάθειες έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ στα τελευταία επτά παιχνίδια και έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ; Όλα αυτά, όπως και άλλες λεπτομέρειες, μπαίνουν στο μικροσκόπιο για να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΜΕ... ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, έχοντας δεχθεί 11 τέρματα στα 17 παιχνίδια πρωταθλήματος. Τα πρώτα δέκα γκολ τα δέχθηκε στις πρώτες δέκα αγωνιστικές. Ο μέσος όρος που προκύπτει από τα δέκα γκολ στους ισάριθμους πρώτους αγώνες είναι παραπλανητικός. Αυτό το "ένα γκολ ανά 90 λεπτά" αποπροσανατολίζει, καθώς, αν βγάλει κανείς από την εξίσωση τα παιχνίδια που έδωσε ο Δικέφαλος του βορρά με τον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο, το ποσοστό θα αλλάξει δραματικά, καθώς θα μιλάμε για 4 γκολ παθητικό σε οκτώ παιχνίδια. Αμέσως - αμέσως το "ένα γκολ ανά 90 λεπτά" έχει μετατραπεί σε "ένα γκολ ανα 180 λεπτά".
Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η... ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Αυτό το δεδομένο, το "ένα γκολ ανά 180 λεπτά" είναι κάτι που δεν... απασχόλησε και πολύ τον ΠΑΟΚ. Δεν ήταν ούτε καν δεύτερο θέμα συζήτησης. Πρώτο θέμα, εκείνο το διάστημα, των πρώτων δέκα αγωνιστικών, δεν ήταν άλλο από πρόβλημα στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτούς τους οκτώ αγώνες στους οποίους ο ΠΑΟΚ δέχθηκε τέσσερα τέρματα, υπάρχουν δυο "λευκές" ισοπαλίες, αυτές με αντίπαλο την Βέροια εκτός έδρας και την Ξάνθη εντός έδρας.
Από αυτά τα δυο παιχνίδια ο Ολυμπιακός πήρε έξι βαθμούς και ο ΠΑΟΚ δυο. Αν σε αυτό το "6-2" προσθέσει στον Ολυμπιακό τους τρεις βαθμούς από το μεταξύ τους παιχνίδι, και τους 6 βαθμούς που έχουν οι ερυθρόλευκοι στις νίκες τους επί Παναθηναϊκού και Ατρομήτου, ομάδες από τις οποίες ο ΠΑΟΚ έχασε, φτάνουμε στο.... 15-2. Δηλαδή στο +13 για τον Ολυμπιακό. Ο πρώτος μύθος της άμυνας, καταρρίφθηκε, καθώς ο αμυντικός μέσος όρος του ΠΑΟΚ ήταν καλός στα πρώτα δέκα παιχνίδια και ακόμα καλύτερος στα επτά που ακολούθησαν, μόνο που σε αυτά τα επτά παιχνίδια ο Δικέφαλος του βορρά βελτίωσε και τις επιθετικές του επιδόσεις, και χάρη σε αυτές "αξιοποίησε" την άμυνά του, κάτι που για παράδειγμα δεν έκανε στα ματς με Βέροια και Ξάνθη.
ΕΦΤΑΙΓΕ ΓΙΑ ΟΛΑ Ο ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ;
Ένα δεύτερο κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον Γιώργο Τζαβέλλα. Οι αριθμοί κάνουν αρκετούς να συνδυάζουν την απομάκρυνση του 28χρονου αμυντικού με το αμυντικό "θαύμα" του ΠΑΟΚ. Στα πρώτα δέκα παιχνίδια πρωταθλήματος, στα οποία ο ΠΑΟΚ δέχθηκε δέκα γκολ, ο Γιώργος Τζαβέλλας αγωνίστηκε... στα μισά. Είναι δεδομένο πως αρκετοί θα πιστεύουν ότι είχε αγωνιστεί σε όλα. Ο Τζαβέλλας έπαιξε στα ματς με Παναιτωλικό, Αστέρα Τρίπολης, Ξάνθη, Πανιώνιο πλην από αυτό με τον Ατρόμητο. Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε από ένα γκολ στα ματς με Παναιτωλικό και Τρίπολη, στα οποία είχε προλάβει, πριν τα δεχθεί, να πετύχει από δυο τέρματα, και ένα στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, στο οποίο δεν ήταν τόσο εύστοχος ώστε να αποφύγει την ήττα.
ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ
Σε αυτά τα 16 παιχνίδια, πλην αυτού με τον Ατρόμητο, η μοναδική ομάδα που έκανε διψήφιο αριθμό τελικών προσπαθειών στην άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν ο Ολυμπιακός. Ο Πανιώνιος νίκησε τον ΠΑΟΚ με 1-0 έχοντας τρεις τελικές προσπάθειες. Ο Αστέρας Τρίπολης πέτυχε γκολ εναντίον του ΠΑΟΚ από πέναλτι, έχοντας άλλες τρεις τελικές προσπάθειες. Στα επτά τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 39 τελικές προσπάθειες. Από αυτά τα επτά παιχνίδια, μόνο σε αυτό με τον ΠΑΣ ο ΠΑΟΚ είχε 28 τελικές. Στα επτά ματς στα οποία ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί ένα γκολ, δέχεται μια τελική κάθε 16 λεπτά, και κάνει μια τελική ανά 5 λεπτά. Το "όλοι αμυνόμαστε" είναι μια ατάκα που συχνά λένε οι παίκτες και οι προπονητές για να αποφύγουν είτε να αποθεώσουν είτε να στοχοποιήσουν ένα πρόσωπο.
Ο κοινός παρονομαστής των επτά τελευταίων αγώνων του ΠΑΟΚ είναι οι Γλύκος, Βαρέλα, Κρέσπο. Και οι τρεις έχουν το 7Χ7. Ο Έλληνας κίπερ δεν έχει χάσει λεπτό, ο Κρέσπο έχει χάσει 18 λεπτά και ο Βαρέλα 45 λεπτά. Ο Λεβαδειακός έκανε συνολικά 8 τελικές και ο ΠΑΣ 10 στα δυο παιχνίδια που έδωσαν με τον ΠΑΣ. Ο Πλατανιάς έκανε 9, η Κέρκυρα 8 και ο Παναιτωλικός 4. Ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των τελικών προσπαθειών που δέχεται καθ' όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος, και έχει καταφέρει να "αξιοποιήσει" τα έξι ματς στα οποία δεν δέχθηκε γκολ, πετυχαίνοντας ισάριθμες νίκες. Στο μοναδικό παιχνίδι που δέχθηκε γκολ, δεν μπόρεσε να σκοράρει. Τη ζημιά... ποιος την έκανε; Η άμυνα που δέχθηκε ένα γκολ σε τρεις τελικές ή η επίθεση που δεν μπόρεσε να σημειώσει ένα γκολ στις 28 τελικές.
Η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Όλα αυτά τα αριθμητικά, αγωνιστικά, και προσωπικά δεδομένα, στήνουν ένα σκηνικό για το οποίο θα πρέπει να προκύψουν και άλλα στοιχεία για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ο ίδιος ο Ίβιτς πάντως, μιλάει για "τα αποδυτήρια". Εκεί εντόπισε το πρόβλημα, εκεί το έλυσε, και πλέον η επίθεση σκοράρει παραπάνω από όσο το έκανε πριν, η άμυνα δέχεται λιγότερα από όσα δεχόταν πριν, και ο ΠΑΟΚ έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς.