10 πράγματα που άλλαξαν με την διάλυση της «εγκληματικής»!
SHARE:
Η επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αχνοφάνηκε με την πτώση της αμαρτωλής διοίκησης της ΕΠΟ. Επίσημα, θα έρθει μετά τις εκλογές της ομοσπονδίας, από τις οποίες θα προκύψει η διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου που στηρίζεται από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και την συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων.
Στο ενδιάμεσο, δηλαδή από τον Οκτώβρη έως σήμερα, βιώνουμε το μεταβατικό στάδιο, αυτό κατά το οποίο τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου κρατά στα χέρια της η FIFA, μέσω της προσωρινής διοίκησης που η ίδια διόρισε.
Σε αυτό το διάστημα άλλαξαν πολλά. Η χρεωκοπημένη διοίκηση της ομοσπονδίας και τα πάσης φύσεως πιόνια του ποδοσφαιρικού παρακράτους, όπως διαιτητές, αθλητικοί δικαστές, συστημικές ΕΠΣ, δουλοπρεπείς ΠΑΕ και άλλοι παρατρεχάμενοι, έπαψαν εν πολλοίς να υφίστανται. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν το χώρο, περιορίστηκε, και μόνο κάποια τελευταία υπολείμματα προσπαθούν να κρατήσουν... τη σημαία της ψηλά.
Πολλά από όσα άλλαξαν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, τα βλέπουμε μπροστά μας. Κάποια φαίνονται λιγότερο, γι' αυτό και πολύ κόσμος παραμένει δύσπιστος.
Προ ημερών παρουσιάσαμε μια εξόχως αποκαλυπτική έρευνα για τους λόγους που δεν έχουμε φέτος επεισόδια καθώς μόλις μια ομάδα (ο Ατρόμητος σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό) τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για απρεπείς συμπεριφορές.
Το SDNA κάνει λοιπόν σήμερα μια πρόχειρη, αλλά αξιόπιστη καταγραφή του τι έχει αλλάξει την φετινή σεζόν, κυρίως από τον Οκτώβρη και έπειτα, οπότε περάσαμε στο μεταβατικό στάδιο με πορεία προς την εξυγίανση.
Δέκα σημεία, δέκα καταστάσεις, που άλλαξαν ρότα και κάνουν την διαφορά:
1.Τα διαιτητικά λάθη γίνονται σε βάρος όλων των ομάδων, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση ή κατεύθυνση. Όλοι αδικούνται, ενώ όλοι μπορεί να έχουν πάρει και κάποιο υπέρ τους σφύριγμα, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Η μετάβαση από την ΚΕΔ των Καραμελίδη, Σωμαρακάκη, Νταμπώση και Βασάρα, στην ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη (αφού η ποδοσφαιρική μαφία σε μία από τις τελευταίες της «παραστάσεις», κατάφερε να εκδιώξει τους Μπίκα, Τσαχειλίδη), ήταν καθοριστική και η διαφορά φαίνεται.
2.Οι χιλιοτραγουδισμένοι διαιτητές και όσοι έχουν προκαλέσει με σφυρίγματα και συμπεριφορές στο παρελθόν, καθώς και εκείνοι που εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν τεθεί πλήρως στο περιθώριο: Οι Δημητρόπουλος, Σπάθας, Γιάχος, Παππάς, Βοσκάκης και Μήτσιος δεν σφυρίζουν καθόλου στην Super League, ο Δελφάκης και ο Λαμπρόπουλος που πήραν ευκαιρία, έκαναν όργια και δεν ξανασφύριξαν, ενώ ελάχιστη παρουσία έχει ο Αρετόπουλος.
3.Οι διαιτητές που κάνουν λάθη, τιμωρούνται! Ναι, είναι και αυτό μια μεγάλη κατάκτηση σε σχέση με το παρελθόν, όπου βλέπαμε διαιτητές που ενώ προκαλούσαν, αντί να τιμωρηθούν, επιβραβεύονταν! Η τιμωρία τους, εξαρτιόταν από την ομάδα που είχαν αδικήσει ή ευνοήσει. Αν π.χ. αδικούσες την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, έπαιρνες για βραβείο σερί ορισμούς! Αν τόλμαγες να τους δώσεις κανένα σφύριγμα, εξαφανιζόσουν από τον χάρτη...
4.Παρατηρητές αγώνων τιμωρούνται για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Μέχρι πέρσι, αν μια ομάδα του «συστήματος» έκανε επεισόδια, έβλεπες «λευκές» εκθέσεις και έτσι κάποιες ομάδες την έβγαζαν «λάδι». Το τελευταίο διάστημα, τέσσερις παρατηρητές δεν έγραψαν τίποτα και τιμωρήθηκαν (οι τρεις ήταν σε αγώνες του Ολυμπιακού), ενώ σε διαθεσιμότητα τέθηκε και ο παρατηρητής του ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός που κλείδωσε χωρίς λόγο την πόρτα των αποδυτηρίων των διαιτητών.
5.Η απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης είναι πολύ πιο ακριβοδίκαιη και όλες οι ομάδες τιμωρούνται με τον ίδιο τρόπο, σε συνθήκες ισονομίας. Το κομμάτι αυτό είναι από πέρσι αισθητά βελτιωμένο, λόγω της εγκατάστασης των τακτικών δικαστών με τον «Νόμο Κοντονή».
6.Ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων βίας εντός των γηπέδων. Ο κόσμος στην κερκίδα είναι πολύ πιο ήρεμος, ακόμα και αν η ομάδα του δεν πηγαίνει καλά. Όπως αναλύσαμε πρόσφατα, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά αυτό που φωνάζουμε εδώ και χρόνια: Ότι η αδικία, η αναξιοπιστία και γενικά η διαφθορά, είναι η Νο.1 αιτία για τα βίαια ξεσπάσματα των οπαδών στα γήπεδα. Ο κόσμος φέτος είναι λιγότερο καχύποπτος και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε λιγότερη βία.
7.Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, πρόεδροι, ιδιοκτήτες και στελέχη, κρατούν χαμηλούς τόνους και επιδεικνύουν καλύτερες συμπεριφορές. Αυτό από την μία οφείλεται στις βελτιωμένες διαιτησίες, αλλά κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι το καθεστώς στο ποδόσφαιρο αλλάζει και άπαντες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εκείνος που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί είναι ασφαλώς ο Ολυμπιακός, στελέχη του οποίου διαμαρτύρονται συνεχώς και έντονα για την διαιτησία, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο, γεγονός πρωτοφανές για τον σύλλογο του Πειραιά την τελευταία εικοσαετία. Είναι προφανές ότι οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο προκαλούν αμηχανία στο λιμάνι και κάνουν αυτό ακριβώς που κατηγορούσαν τόσα χρόνια. Υπάρχουν, βέβαια και οι μεμονωμένες εξαιρέσεις, όπως οι έντονες διαμαρτυρίες του Ατρομήτου για το ματς με τον Ολυμπιακό ή του Παναθηναϊκού για τον ματς με τον Ηρακλή, με τους «πράσινους» πάντως να «φωνάζουν» γενικά λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
8.Αποβάλονται από το ποδόσφαιρο, ένας-ένας, όλα τα πρόσωπα που το στιγμάτισαν και συνέβαλαν στην πλήρη απαξίωσή του. Το καθοριστικό αυτό στοιχείο, ξεκίνησε με την κατάρρευση της διοίκησης της ΕΠΟ λόγω της παραπομπής αρκετών μελών της σε δίκη, ενώ οι υπόλοιποι του «συστήματος ΕΠΟ» αποχώρησαν με την παρέμβαση της FIFA. Ακολούθησε η απόλυση των μεγαλοστελεχών (Υφαντής, Παπανικολάου) και έπεται συνέχεια. Οι εξελίξεις αυτές, τουλάχιστον στους γνωρίζοντες, δημιουργούν αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη ελπίδα για την επόμενη μέρα.
9.Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ αποκαλύπτει τα σκάνδαλα των προηγούμενων διοικήσεων, βγάζοντας στη φόρα υποθέσεις όπως του Travel Plan, των κρυφών καμερών στα γραφεία της ΚΕΔ κ.α. Γεγονός εξαιρετικά σημαντικό και ξεκάθαρο δείγμα γραφής της ΠΔΕ, που απέδειξε ότι δεν ήρθε για να κρατήσει ισορροπίες, να μοιράσει συγχωροχάρτια και να κάνει δημόσιες σχέσεις.
10.Η Εθνική ομάδα, απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος και από τις «κακοτεχνίες» των διοικήσεων Σαρρή-Γκιρτζίκη, διαγράφει αξιοθαύμαστη πορεία, θυμίζοντας τις εποχές που η εγκληματική οργάνωση δεν είχε βάλει ακόμη «χέρι» στο μοναδικό υγιές κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου.