«Υψηλότερο το επίπεδο»
SHARE:
Λίγες ημέρες απέμειναν για την έναρξη του 5ου Διεθνούς Τουρνουά Αναπτυξιακών Ηλικιών «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ».
Συνολικά 18 ομάδες (12 Παμπαίδων Α’ και 6 Εθνικές Παίδων) θα πάρουν μέρος στην διοργάνωση το διάστημα 7-11 (Παρασκευή έως Μ. Τρίτη) Απριλίου 2017 στη «Μητρόπολη» του Ελληνικού Χάντμπολ, τη Βέροια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2017», Δημήτρης Κοτσιώνης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο γραφείο Τύπου της διοργάνωσης, αναφορικά με το φετινό τουρνουά, ενώ αποκάλυψε και μερικά από τα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής για το επόμενο έτος.
-Τι διαφορετικό θα δούμε στο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2017»;
«Ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ έχει πάντα μια ταυτότητα, η ταυτότητα του είναι η διασκέδαση, τα χαμόγελα των παιδιών, η αγωνιστική εμπειρία, η συναναστροφή με άλλες σχολές χάντμπολ, η ευαισθησία στον συνάνθρωπο, η αποδοχή ότι όλοι είμαστε ίδιοι, η γνώση της πολιτιστικής κληρονομίας της πατρίδας μας και η επιμόρφωση, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του χάντμπολ και την καλύτερη προετοιμασία πνευματικά και σωματικά των αθλητών. Στη φετινή διοργάνωση το αγωνιστικό επίπεδο και στις δύο κατηγορίες, αλλά ειδικότερα στους Παίδες, θα είναι υψηλότερο γιατί συμμετέχουν σπουδαίες χώρες- σχολές που αυτή την στιγμή είναι στην ελίτ της Ευρώπης. Θα είναι επίσης ένα πολύ καλό τεστ για την Εθνική μας ομάδα, που μέσω του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ της δίνεται η δυνατότητα να έχει αρκετά δυνατά παιχνίδια. Έχουμε εντάξει την επιστημονική ορθοπεδική ημερίδα με την εταιρεία TheMIS, όπως επίσης θα αναλάβει την αποκατάσταση των αθλητών με φυσιοθεραπείες η ομάδα ειδικών της Human Tecar. Επίσης συνεχίζεται η συνεργασία με την COMEX Α.Ε., η οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την νέα γενιά εξατομικευμένων αθλητικών ορθωτικών πελμάτων για το χάντμπολ, ενώ θα πολλαπλασιαστούν οι αθλητικές- σωματομετρικές μετρήσεις από την ομάδα του κ. Γιάννη Τζιουμάκη».
-Πόσες αιτήσεις είχατε για την συμμετοχή στο φετινό τουρνουά και με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των ομάδων;
«Οι αιτήσεις από το εξωτερικό στην κατηγορία των Εθνικών Ομάδων ήταν 12 για 5 θέσεις και το κριτήριο ήταν καθαρά αγωνιστικό. Στην κατηγορία των Παμπαίδων οι αιτήσεις συμμετοχής από το εξωτερικό ήταν 19 για 6 θέσεις και για εμάς είναι ακόμα σημαντικό ότι όλες οι ομάδες που έχουν περάσει από το τουρνουά ήθελαν να συμμετέχουν ξανά, κάτι που δείχνει την ικανοποίηση τους. Από την Ελλάδα οι αιτήσεις ήταν μόνο έξι, όσες και οι θέσεις. Ίσως να μην εμπνεύσαμε τους υπευθύνους των σωματείων στο να επιλέξουν το τουρνουά»
-Ωρίμασε η σκέψη να συμμετέχουν και γυναικείες ομάδες στο τουρνουά;
«Είναι πια μονόδρομος για εμάς στο να διευρύνει τις κατηγορίες ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ και επειδή φέτος είχαμε πολλές αιτήσεις και από γυναικείες ομάδες, είναι μία υπόσχεση μας, ότι στο νέο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ δεν θα υπάρχουν μόνο ομάδες στην κατηγορία των αγοριών, αλλά και των κοριτσιών».
-Είστε ευχαριστημένος από την στήριξη των φορέων στη φετινή διοργάνωση;
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την στήριξη που είχαμε και έχουμε, ξεκινώντας από τον Δήμο Βέροιας και τον ΚΑΠΑ, οι οποίοι πραγματικά στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το τουρνουά, καθώς επίσης και από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και συγκεκριμένα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη, ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι η στήριξη από την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος, από τον Πρόεδρο κ. Γκαντή και όχι μόνο, ήταν καταλυτική στο να συνεχιστεί το τουρνουά. Σαν Διευθύνων Σύμβουλος του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ, αλλά και σαν άνθρωπος του χάντμπολ πραγματικά θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια γιατί με την εν γένει στάση του βοηθάει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να κάνει δράσεις για τα παιδιά και την ανάπτυξη του αθλήματος. Ακόμα η βοήθεια από τον Φίλιππο Βέροιας και τον Πρόεδρο κ. Φύκατα ήταν η αγκαλιά που θέλαμε για να μας δώσει την απαιτούμενη δύναμη να συνεχίσουμε. Όλα αυτά δεν θα γινόντουσαν αν δεν υπήρχε η απλόχερη και συνάμα συγκινητική στήριξη και βοήθεια από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Γεώργιο Αποστολόπουλο, ο οποίος από την αρχή του ταξιδιού, κρατάει τον ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ από το χέρι και του δείχνει το σωστό δρόμο».
-Περιμένει η τοπική κοινωνία της Βέροιας το «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» με την ίδια ανυπομονησία, όπως τα προηγούμενα χρόνια;
«Οι κάτοικοι της πόλης μετράνε και αυτοί αντίστροφα όπως και εμείς γιατί συμμετέχουν ενεργά σε όλη αυτή την πενθήμερη γιορτή του χάντμπολ στην πόλη τους. Κάθε χρόνο ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ σπάει το ρεκόρ εθελοντών και αυτό εκτός του ότι δείχνει πόσο δοτικοί είναι οι Βεροιώτες και Βεροιώτισσες στις αρχές του εθελοντισμού, δείχνει ακόμα ότι αισθάνονται το τουρνουά και δικό τους. Επίσης η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης ήταν πολύ ζεστή και τους ευχαριστούμε όλους».
-Ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» έχει αναπτυξιακή λογική και θεωρείται ένα από τα κορυφαία τουρνουά στην Ευρώπη στις ηλικίες Παμπαίδων- Παίδων. Πόσο έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη χάντμπολ στην Ελλάδα;
«Πιστεύω ότι και ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ έχει συνεισφέρει από την πλευρά του στον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει η Ομοσπονδία αναφορικά με την Ανάπτυξη και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταθέσω την δική μου άποψη: Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση και την επιχορήγηση που μειώνεται κάθε χρόνο, πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε δράσεις που μπορούν να προσελκύσουν τους αθλητές και τους γονείς. Εθελοντές είμαστε και εμείς, μία παρέα ανθρώπων που με πολύ αγάπη, δουλειά και όραμα, καταφέραμε μέσα σε πέντε χρόνια να βάλουμε το ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ ανάμεσα στα καλύτερα τουρνουά της Ευρώπης παρότι ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν είναι πολύ μικρότερος από αντίστοιχα τουρνουά της Ευρώπης. Η αναγνώριση από Ομοσπονδίες και τεράστια κλαμπ του εξωτερικού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μας ικανοποίηση μετά τα χαμόγελα των παιδιών γιατί μπορέσαμε και εμείς να διαφημίσουμε το ελληνικό χάντμπολ στο εξωτερικό».
-Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές προσπάθειες με διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα. Υπάρχει χώρος και για άλλες ιδέες, προτάσεις στον τομέα της ανάπτυξης;
«Είμαι και εγώ παιδί της Πεντέλης. Οι εικόνες που είχα από εκείνες τις εποχές, ήταν αυτές που με βοηθήσανε στο να δημιουργήσω αυτό το τουρνουά. Αισθάνομαι πολύ όμορφα που ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ μετά από ένα μικρό κενό σε δράσεις, έδωσε την ώθηση στο να ενεργοποιηθούν ξανά παράγοντες και σωματεία του αθλήματός μας, δημιουργώντας αξιόλογα τουρνουά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι στην Ελλάδα μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά τουρνουά και θαυμάζω την δουλειά που γίνεται στο Danaon Cup, στο Duke, αλλά και σε περιοχές όπως στη Προσοτσάνη, στη Θεσσαλονίκη, στην Έδεσσα, στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στην Θεσσαλία. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, πάντα υπάρχουν προτάσεις και ιδέες. Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός παράγοντες, σωματεία, αθλητές, προπονητές με θεματοφύλακα την Ομοσπονδία να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε αναλυτικά για τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Θα μπορούσα να μπω και στην ουσία της κουβέντας, αλλά είναι σωστότερο αυτό να γίνει θεσμικά, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας που είναι και η ’’μητέρα’’ του αθλήματος».
-Περιμένατε όταν ξεκινούσε το «ταξίδι» του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ, ότι μετά από πέντε χρόνια το τουρνουά θα είχε αυτή την απήχηση;
«Το τουρνουά ξεκίνησε για έναν ιδιαίτερο προσωπικό οικογενειακό λόγο. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο να μας δίνουν συγχαρητήρια οι μεγαλύτερες δυνάμεις του χάντμπολ στο εξωτερικό. Φυσικά δεν ήμουν ποτέ αγνώμων και δεν ξεχνώ τους ανθρώπους που με βοήθησαν στο πρώτο τουρνουά που έγινε στα Βριλήσσια και τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως, όπως τον πρώην Πρόεδρο της ΟΧΕ Παντελή Χατζηιωάννου, καθώς επίσης και τους κυρίους Γραμματικό, Κρανάκη, Βαρελτζή, Ιατρούδη, Πρωτογέρη και τον κουμπάρο μου Άκη Βαλαβάνη. Πέρσι αισθάνθηκα πολύ όμορφα όταν ένας άνθρωπος για τον οποίο από μικρό παιδί έτρεφα απεριόριστο σεβασμό, ο Χρήστος Κοτζαμανίδης, μου είπε μόνο καλά λόγια για το τουρνουά και την προσπάθειά μας».