Κλάους υπάρχει γιατρειά;
SHARE:
Να φύγει η διαιτησία από την ΕΠΟ θέλει η Σούπερ Λίγκα και σε αυτό το σημείο ίσως ταυτίζεται με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει πως πρέπει να σπάσει ο «εναγκαλισμός» της ομοσπονδίας με τη διαιτησία.
Τηην πατρότητα και το copyright της φράσης τη διατηρεί ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ κι από τότε δεν υπάρχει επιθετικός στον κόσμο που να μην του έχει δανειστεί κλέψει την ατάκα. Το γκολ είναι σαν ένα μπουκάλι κέτσαπ. Μπορεί να το κοπανάς επί ώρες και να μη χύνεται σταγόνα, μέχρι που ξαφνικά έρχεται η έκρηξη και το πιάτο σου πλημμυρίζει από κόκκινη σάλτσα.
Είναι μία ασθένεια που την έχουν περάσει κάποια στιγμή όλοι ανεξαιρέτως οι επιθετικοί στον κόσμο. Ακόμα και οι πιο σεσημασμένοι. Αυτή την περίφημη θεωρία του κέτσαπ την επικαλεστεί για δικαιολογήσουν την παροδική τους αφλογιστία, όλοι. Από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και το Γκονζάλο Ιγκουαΐν, ως τον Καρίμ Μπενζεμά και το Ντιντιέ Ντρογκμπά.
Το ποδόσφαιρο είναι σπορ ψυχολογίας. Όταν σκοράρεις συνεχώς, είναι σαν να πετάς βότσαλα στη θάλασσα. Είναι αδύνατον να αστοχήσεις. Όταν πέφτεις σε γκίνια, η εστία μοιάζει με σπιρτόκουτο. Είναι σαν να προσπαθείς να γκρεμίσεις τον τοίχο με το κεφάλι σου. Αδύνατον.
Το γκολ είναι το οξυγόνο του επιθετικού. Δίχως αυτό η ζωή μοιάζει μίζερη, καταθλιπτική. Οι περισσότερο προληπτικοί επιλέγουν να αλλάξουν γούρια. Κάποιοι το ρίχνουν στην προπόνηση. Ορισμένοι αλλάζουν ρουτίνα, διατροφή, συνήθειες. Κάποιοι τρέχουν στους ψυχολόγους. Η αφλογιστία είναι κακιά αρρώστια. Ανήκει όμως στα αυτοάνοσα νοσήματα, αυτά που κάνουν τον κύκλο τους και κάποια στιγμή τα αποβάλλει ο οργανισμός.
Αυτό που συμβαίνει φέτος με το Στέφανο Αθανασιάδη δεν έχει εξήγηση, περνάει στη σφαίρα του μεταφυσικού. Ένας σταθερός και συνεπής επί σειρά ετών σκόρερ, δεν έχει απλώς τσακωθεί με τα δίχτυα. Έχει πάρει διαζύγιο με αυτά. Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος; Υπάρχει γιατρικό; Το SDNA έψαξε λιγάκι παραπάνω το θέμα.
Μεταφυσικό
Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει γραφτεί για τη σχέση του Κλάους με τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα. Ο Στέφανος είναι σάρκα από τις σάρκες του Δικεφάλου του Βορρά, μία αληθινή σημαία, ένας από τους ελάχιστους one team players (αυτούς δηλαδή που έχουν φορέσει μόνο μία φανέλα στην καριέρα του) που κυκλοφορούν στον κόσμο.
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως το ψυχολογικό τραύμα που ταλαιπωρεί φέτος τον Έλληνα επιθετικό ξεκίνησε στον επαναληπτικό του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ για τον τρίτο προκριματικό του Champions League.
Μπορεί ο Αθανασιάδης να ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, "φυσώντας" τη μπάλα στην κενή εστία του Σίλεσεν (ένα γκολ που σημειολογικά πανηγύρισε δείχνοντας στον κόσμο το πίσω μέρος της φανέλας με το όνομα του κι όχι το μπροστά με το σήμα του συλλόγου), ωστόσο οι δύο κλασικές ευκαιρίες που σπατάλησε στο 1-0, ήταν αυτές που ενδεχομένως να έφερναν το Δικέφαλο του Βορρά ένα βηματάκι πιο κοντά στο μεγάλο όνειρο των ομίλων του Champions League.
Δικαίως ή αδίκως, μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον αποκλεισμού έπεσε στον αρχηγό του ΠΑΟΚ, ο οποίος για την κλάση του είχε απολέσει δύο φαινομενικά άχαστες ευκαιρίες.
Ο πιο άσφαιρος στο πρωτάθλημα!
Όσο κι αν ψάξει κανείς στο πρωτάθλημα δε θα βρει σέντερ-φορ με χειρότερα νούμερα και μικρότερη συνεισφορά στην ομάδα του! Ο Αθανασιάδης δεν έχει καταφέρει να πετύχει ακόμα γκολ μετά από 19 αγωνιστικές (1146 αγωνιστικά λεπτά) αφού μετρά 0 στις 26 τελικές προσπάθειες, επίδοση πραγματικά ανεξήγητη για ένα σέντερ-φορ, ο οποίος στα 28 του, είναι 6ος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, με τριψήφιο αριθμό τερμάτων στην καριέρα του.
Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, ο μόνος επιθετικός στη Super League που δεν έχει πετύχει γκολ στο πρωτάθλημα ενώ έχει διψήφιο αριθμό συμμετοχών είναι ο Αντώνης Ράνος, ωστόσο ο φορ της Ξάνθης έχει αγωνιστεί μόλις σε 382 λεπτά στο πρωτάθλημα κι έχει όλες κι όλες δύο τελικές προς τις αντίπαλες εστίες!
Αν θέλουμε να ανοίξουμε την έρευνα και να πάμε στους μεσοεπιθετικούς, ο μόνος που εμφανίζει χειρότερα νούμερα είναι ο Κοσμάς Τσιλιανίδης του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος δεν έχει βρει δίχτυα μετά από 21 συμμετοχές και 1310 λεπτά συμμετοχής. Οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί όλων των ομάδων (με 10+ συμμετοχές) έχουν σκοράρει έστω και μία φορά!
Τι άλλαξε;
Αν ρίξει κανείς μία πολύ προσεκτική ματιά στους αριθμούς από την καριέρα του Κλάους, θα παρατηρήσει έναν πολύ συνεπή επιθετικό, με συγκεκριμένες αδυναμίες, αλλά και προτερήματα στο παιχνίδι του, ο οποίος συνήθιζε να παίζει one touch, τελειώνοντας τις φάσεις με μία επαφή. Κάπως έτσι, από τη σεζόν 2011-12 που έγινε βασικός, ο Κλάους είχε σταθερά από 9 έως 13 γκολ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ συνολικά δεν έπεσε ποτέ από τα 15 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που όμως συνέβη πέρυσι σε μία χρονιά που αποτέλεσε career low για τον ίδιο.
Φέτος όμως όλα πάνε στραβά. Ο Αθανασιάδης έχει βρει δίχτυα μόλις 5 φορές σε 28 επίσημα παιχνίδια, ωστόσο με εξαίρεση το βράδυ στο Λίμπερετς, δεν έχει αφήσει πουθενά το αποτύπωμα του μέσα στη σεζόν. Εκτός από το «σπρωχτό» γκολ στον επαναληπτικό του Άγιαξ, έχει σκοράρει δύο φορές από τη βούλα του πέναλτι (απέναντι σε Παναιτωλικό και Λίμπερετς), άλλο ένα στο 0-7 επί του Πανελευσινιακού και το νικητήριο στο 1-2 με την Σλόβαν Λίμπερετς με μία υπέροχη καρφωτή κεφαλιά, στο απόλυτο χάι-λάιτ της σεζόν του.
Τα νούμερα της τελευταίας επταετίας σε ότι αφορά το πρωτάθλημα δείχνουν μία ανεξήγητη πτώση. Λες και μιλάμε για άλλο ποδοσφαιριστή.
Αόρατος
Τα γκολ που δεν έρχονται είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ο Αθανασιάδης δεν είναι συμμετοχικός στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, δεν τον νιώθουν ποια οι αντίπαλες άμυνες. Οι 26 τελικές μετά από 19 αγωνιστικές είναι ελάχιστες για τον σέντερ-φορ μιας ομάδας που σχεδόν σε κάθε παιχνίδι κατασκηνώνει στην αντίπαλη περιοχή και φτιάχνει (ειδικά φέτος) φάσεις με το τσουβάλι. Περισσότερο κι από τα γκολ, αυτό που λείπει από τον φετινό Κλάους είναι το ξεπέταγμα και το τελείωμα μπροστά από τον αμυντικό, κίνηση που αποτελούσε σήμα κατατεθέν του.
Αν προσέξει κανείς τον παραπάνω πίνακα θα δει κανείς ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι τελικές του Κλάους ανά παιχνίδι έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, κάτι που επίσης δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί, με δεδομένο ότι την τελευταία διετία ο Αθανασιάδης μοιάζει να έχει καλύτερους παίκτες γύρω του και ομάδες που παράγουν πολύ περισσότερες φάσεις.
Το ακόμα πιο άσχημο είναι πως ο Αθανασιάδης δεν παράγει φάσεις για τους συμπαίκτες του (αν και έχει δύο ασίστ φέτος), δεν βοηθάει σε συνδυασμούς εκτός περιοχής, δεν τραβάει αμυντικούς, δεν κερδίζει καν φάουλ. Σε όλη τη σεζόν έχει κερδίσει 10 φάουλ κι έχει κάνει... 28!
Μαζί με τον έτερο σέντερ-φορ Ευθύμη Κουλούρη μετρούν 3 γκολ σε 51 τελικές, την ώρα που ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς μετρά ήδη 5 γκολ στη Super League, για τα οποία χρειάστηκε μόλις 8 τελικές προσπάθειες! Η διαφορά είναι χαωτική.
Το παλεύει, όσο ποτέ!
Ακούγεται οξύμωρο, μα εκτός αγωνιστικών χώρων, ο Έλληνας επιθετικός διάγει την καλύτερη, την πιο ώριμη σεζόν του. Αυτοί που τον ξέρουν καλά και τον ζουν κάθε μέρα μπορούν να το καταλάβουν. Εδώ και δύο μήνες ο Κλάους έχει μετακομίσει στο πατρικό του στο Λάκκωμα της Χαλκιδικής, ώστε να απομονωθεί, να ηρεμήσει και να προστατευθεί από την πίεση και τους πειρασμούς της Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν, όπου η εξωγηπεδική ζωή του αρχηγού του ΠΑΟΚ είχε σηκώσει πολλές συζητήσεις / ενστάσεις.
Στις προπονήσεις (κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα) δίνει ότι έχει και αυτός είναι ο λόγος που Βλάνταν Ίβιτς τον έχει στηρίξει τόσο πολύ φέτος, παρά το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα και την απίστευτη αφλογιστία. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ βλέπει ένα παίκτη που προσπαθεί με ειλικρίνεια, αλλά δεν του βγαίνει στο γήπεδο και ως παλιός ποδοσφαιριστής καταλαβαίνει ότι το θέμα είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικό. Ένα απίστευτο μπλοκάρισμα, που κατά τη γνώμη του Σέρβου προπονητή λύνεται με στήριξη και χρόνο συμμετοχής στο γήπεδο, όχι με παραγκωνισμό.
Το αναγνωρίζει κι ο ίδιος
Πρώτος από όλους ο ίδιος ο Κλάους αναγνωρίζει την ελάχιστη προσφορά του στο φετινό ΠΑΟΚ και είναι αυτός που αισθάνεται χειρότερα από όλους για αυτό. Η κίνηση του στα μέσα Φεβρουαρίου να εισηγηθεί στον Ιβάν Σαββίδη πρόστιμο στον εαυτό του ύψους 75.000 ευρώ (!), επειδή δεν κάνει καλά τη δουλειά του στο γήπεδο είναι η μέγιστη απόδειξη πως πρώτος αυτός καταλαβαίνει ότι δεν είναι αυτός που πρέπει στο γήπεδο.
Εν αντιθέσει με αυτό που πιστεύει η πλατιά μάζα, ο Αθανασιάδης έχει χαλαστεί απίστευτα με τον εαυτό του, είναι σκασμένος από τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και κατηγορεί μόνο τον ίδιο για την αφλογιστία του.
Το εντυπωσιακό είναι πως όχι μόνο δεν έχει δει με κακό μάτι την έλευση του Πρίγιοβιτς, αλλά το βλέπει ως επιπλέον κίνητρο για να ανέβει κι ο ίδιος. Ο τρόπος που έχει πανηγυρίσει όλα τα γκολ του Σερβο-Ελβετού από τον πάγκο μαρτυρά του λόγου το αληθές.
Υπάρχει γιατρειά;
Δυστυχώς, δε μιλάμε για ένα ιατρικό πρόβλημα, για ένα σπασμένο πόδι, για να μπορεί κάποιος γιατρός να εκτιμήσει ένα ασφαλές διάστημα αποθεραπείας, με μεγάλες πιθανότητες να πέσει μέσα. Ασφαλώς και ο Κλάους έχει κάνει γιγάντια λάθη που κράτησαν την καριέρα του στάσιμη, αφού ποτέ του δεν μπόρεσε να εξελίξει το σώμα ή το παιχνίδι του, όμως το ζήτημα μοιάζει να είναι περισσότερο ψυχολογικό, παρά σωματικό.Ένα απίθανο ψυχολογικό μπλοκάρισμα που κάνει τον Αθανασιάδη να μην μπορεί να κάνει ούτε τα στοιχειώδη στο γήπεδο.
Για να χυθεί το κέτσαπ, σύμφωνα με τη θεωρία του Φαν Νίστελροϊ, πρέπει πρώτα να μπορέσεις να ανοίξεις το μπουκάλι. Προς το παρόν, ο Κλάους δείχνει ότι δεν είναι σε κατάσταση να το κάνει ούτε κι αυτό...