Tρεις νομικοί αναλύουν την υπόθεση του Ολυμπιακού
SHARE:
Επισημαίνουν επίσης, όσα ορίζει η κοινή λογική και το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων φιλάθλων.
Η χθεσινή αποκαλυπτική κατάθεση του β' παρατηρητή, Περικλή Λασκαράκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κλήση του Ολυμπιακού έγινε με το άρθρο 29 του Πειθαρχικού Κώδικα δημιουργεί σοβαρή πιθανότητα αφαίρεσης 6 βαθμών από τους «ερυθρόλευκους». Με την άποψη αυτοί συμφωνούν και τρεις έγκριτοι νομικοί-ειδικοί στο αθλητικό δίκαιο που καταθέτουν την άποψή τους σήμερα στη «Μ». Παράλληλα, οι απόψεις τους, όπως και αυτή του διαιτητή Ηρακλή Τσίκινη που είχε ζήσει το φοβερό παιχνίδι που δεν άρχισε ποτέ ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό το 2005, συγκλίνουν και στο ότι είναι πλέον απαραίτητο να γίνει μέρος στις διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων και η χρήση οπτικοακουστικού υλικού, κάθε τι που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
Γιώργος Παναγόπουλος: Η μαρτυρία του Λασκράκη αρκεί για το -6
(νομικός ειδικευμένος στο αθλητικό δίκαιο)
«Η παρουσία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν σημαντική γιατί πέτυχε να κληθεί για κατάθεση ο β' παρατηρητής, Λασκαράκης. Για μένα θα έπρεπε να είχαν κληθεί και άλλοι μάρτυτρες, είχα προτείνει να εξεταστούν και οι παίκτες του Ολυμπιακού, να παρουσιαστούν ιατρικές γνωματεύσεις για να διαπιστωθεί αν όντως χτυπήθηκαν. Στον πρώτο παρατηρητή, κ. Βαλσαμή ο νόμος έδινε το δικαίωμα και έδωσε εξηγήσεις εγγράφως. Η μαρτυρία και μόνο του κ. Λασκαράκη, την οποία επιβεβαιώνει και ο παρατηρητής τηλεοπτικών, αρκεί για να επιβληθεί ποινής αφαίρεσης 6 βαθμών στον Ολυμπιακό. Είναι καθαρά θέμα θέλησης της Πειθαρχικής πλέον. Η κλήση του σε απολογία, άλλωστε, έγινε με το άρθρο 29 και όχι με την εισήγηση του Εισαγγελέα και εκεί θα μπορούσαν να πατήσουν οι νομικοί του. Δεν το έκαναν όμως και με το άρθρο 29 κινδυνεύουν. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού δείχνουν ότι φοβούνται. Επαναλαμβάνω ότι είναι επιτυχία του ΠΑΟΚ που πέτυχε να ακουστεί ο κ. Λασκαράκης».
Ανδρέας Μαλάτος: «Η Πειθαρχική επιτροπή πρέπει να κάνει χρήση του οπτικοακουστικού υλικού»
(Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου):
«Όποια ποινή κι αν επιβληθεί τελικά, το θέμα είναι ότι υπάρχουν κάποια γεγονότα. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό πλέον. Το πόσο σοβαρά είναι αυτά κι αν μπορούν να οδηγήσουν σε αφαίρεση βαθμών απόι την οποία μπορεί να προσδοκά οφέλη και ο ΠΑΟΚ είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Πειθαρχική Επιτροπή. Φυσικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το οπτικοακουστικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα στο Καραϊσκάκη. Η αθλητική νομοθεσία θεωρεί το βίντεο αποδεικτικό στοιχείο και θα πρέπει η πειθαρχική επιτροπή να το χρησιμοποιήσει. Θα πρέπει η διαδικασία να γίνεται με όλα τα απαραίτητα μέσα. Από 'κει και πέρα, θα πρέπει να δούμε πώς θα κρίνουν τελικά τα μέλη της Επιτροπής, καθώς από το άρθρθο 29 προβλέπεται μία μεγάλη γκάμα ποινών».
Ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Βήτας που διατέλεσε νομικός σύμβουλος του ΠΑΣ Γιάννινα είπε για την υπόθεση:
«Το άρθρο 29 έχει μία μεγάλη διεύρυνση όσον αφορά τις ποινές. Και δίνει την ευχέρεια στο δικαστήριο, εναλλακτικά να εφαρμόσει ακόμη και υποβιβασμό και τιμωρία έδρας και αφαίρεση 6 βαθμών. Ανάλογα με την ένταση των επεισοδίων η οποία και θα αποδειχθεί, θα εφαρμοστεί και η ανάλογη ποινή, χωρίς όμως να υπάρχει δεσμευτικότητα για την αφαίρεση των βαθμών την οποία ακούω καθημερινά. Όχι ότι δεν προβλέπεται, αλλά είναι μία από τις περιπτώσεις ποινών. Συνεπώς εάν το δικαστήριο δεν εφαρμόσει την συγκεκριμένη ποινή αφαίρεσης βαθμών, δεν θα μπορεί κανείς να μιλάει για σκάνδαλο, εφόσον δεν θα αποδειχθεί και είναι στην ελευθέρα κρίση του δικαστηρίου, η ένταση των επεισοδίων.
Όσο για τις κάμερες, είναι μία διαδικασία η οποία εάν έχει να κάνει με μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Πειραιά, δεν μπορεί να παραδοθεί το υλικό στα χέρια των δικαστών, σε λιγότερο από ενάμιση μήνα. Γιατί το αδίκημα δεν είναι αυτόφωρο. Για την πίεση του χρόνου που έχει η επιτροπή της ΕΠΟ, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει εύλογος χρόνος για να κινηθεί αυτή η διαδικασία».