Vladan Ivic new era
SHARE:
Κάθε τρόπαιο είναι στολισμένο με αίμα, δάκρυα και πολύ πόνο. Υπάρχουν αυτοί που μοχθούν επί μήνες για να το κατακτήσουν. Υπάρχουν κι αυτοί που απλά μοστράρουν στις φωτογραφίες και κατόπιν όλων αυτών, υπάρχουν κι όσοι το υπογράφουν.
Το πέμπτο κύπελλο στην 91χρονη, πασπαλισμένη από αίμα και ιδρώτα, ιστορία του ΠΑΟΚ φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Βλάνταν Ίβιτς! Ο Σέρβος στα 40 του πια, έχει έντονα τα σημάδια της «μεγάλης των πλάβι σχολής», εκεί όπου οι απόφοιτοί της έχουν μάθει να εμπιστεύονται πάντοτε το ένστικτο της στιγμής και κάνουν τα δύσκολα να φαίνονται απλά.
Στην Τούμπα, ο Ίβιτς εδώ και 14 μήνες μοστράρει μια ομάδα με έντονα τα στοιχεία της δικής του ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας και των παραστάσεων που αποκόμισε ξεκινώντας να κλωτσάει το τόπι στις αλάνες του Ζρένιανιν. Μια πόλη, η έκτη μεγαλύτερη της Σερβίας, που άλλαξε ουκ ολίγους κατακτητές, εξ ου και η πολυπολιτισμικότητά της, με τέσσερις διαφορετικές εθνικότητες να ζουν στα όρια της αυτόνομης επαρχίας της Βοϊβοντίνας.
Παίζοντας μπάλα πότε με Σέρβους, πότε με Ούγγρους και ενίοτε με Σλοβάκους, ο Βλάνταν έμαθε από μικρός να βάζει στόχους και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να τους πετυχαίνει ακόμη κι αν έπρεπε να πάει κόντρα στην ίδια την οικογένεια του, επιλέγοντας την Παρτίζαν, αντί του Ερυθρού Αστέρα, όπου μεγαλουργούσε, ήδη, ο κατά έξι χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Ίλια.
Οι «Ivic brothers»
Θυμάμαι σαν τώρα ένα ζεστό πρωινό στα μέσα Ιουνίου, πριν εννιά χρόνια, να ξεπροβάλλουν οι «Ivic brothers» στο πάρκινγκ της Τούμπας και να ψάχνουν την πόρτα εισόδου των γραφείων της ασπρόμαυρης ΠΑΕ. Ο Φάνης Κατεργιαννάκης, που μόλις είχε τελειώσει ένα ραντεβού με τη διοίκηση, τους χαιρέτισε και τους έδειξε το δρόμο. Ο Ίλια ντυμένος στην τρίχα, με ιταλικό κοστούμι και το γνωστό κοσμοπολίτικο στυλ, συνόδευε τον Βλάνταν, ο οποίος ναι μεν προσέχει το ντύσιμο του, αλλά μπροστά στο μεγάλο αδερφό, δεν «πιάνει μία»!
Εκείνο το διάστημα, η τριανδρία Ζαγοράκης-Σάντος-Βρύζας έστηναν την ομάδα της επόμενης τριετίας και ο Ίβιτς ήταν πρωτοκλασάτη επιλογή. βασικό εργαλείο που απαιτούσε να έχει στα χέρια του ο Πορτογάλος τεχνικός. Δύο μέρες νωρίτερα, ο Βρύζας είχε κλείσει τον Πάμπλο Κοντρέρας, ενώ ο Ζαγοράκης τελείωνε από την Αυστρία, όπου βρισκόταν για τον αγώνα της Εθνικής κόντρα στη Ρωσία για το Euro 2008, το deal για την απόκτηση του Σέρβου μεσοεπιθετικού από τον αιώνιο αντίπαλο, Άρη.
Ο τότε πρόεδρος του «Δικεφάλου» ζήτησε από τα αδέρφια Ιβιτς το ραντεβού να γίνει Τρίτη (17/6/2008) προκειμένου να έχει επιστρέψει από την Αυστρία. Οι δύο πλευρές πήγαν στο ραντεβού γνωρίζοντας καλά, πως ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς οι Ίβιτς είχαν πεισθεί από το πλάνο της ασπρόμαυρης διοίκησης και του Πορτογάλου προπονητή. Ο Ίλια γνώριζε πολύ καλά και τον Ζαγοράκη και τον Σάντος. Συνυπήρξε, με τον τότε πρόεδρο και τον προπονητή του «Δικεφάλου», στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, ήξερε πως ο μικρός αδερφός θα πήγαινε σ' ένα σωστό ποδοσφαιρικό περιβάλλον. «Ήρθα στον ΠΑΟΚ για τον Σάντος», δήλωσε εκείνο το μεσημέρι ο Βλάνταν και κάπως έτσι το άσπρο και το μαύρο του επέστρεψε στη ζωή του.
Αυτός που τον μύησε στην ασπρόμαυρη κοινωνία του ΠΑΟΚ ήταν ο Ζαγοράκης. Τον γούσταρε πολύ ως παίκτη, εμπιστευόταν την επιλογή του Σάντος, ταίριαξαν τα χνώτα τους και μέχρι σήμερα οι δύο τους διατηρούν μια πολύ καλή σχέση. Απόδειξη, το ότι στο πρόσφατο γλέντι για την κατάκτηση του κυπέλλου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μαζί με τις γυναίκες τους.
Στα πρώτα δύο χρόνια του στην Τούμπα ο Ιβιτς ήταν απολαυστικός. Σε 66 συμμετοχές είχε 18 γκολ και αυτονόητα κέρδισε την ανανέωση του συμβολαίου του, υπογράφοντας στις 17 Μαρτίου του 2010, για άλλα δύο χρόνια. Στα πλέι όφ της σεζόν 2009-2010, όπου ο ΠΑΟΚ έκανε... περίπατο, ο Βλάνταν οργίασε παίζοντας περισσότερο ως δεύτερος επιθετικός πίσω είτε από τον Μουσλίμοβιτς, είτε από τον Φιλομένο. Στα ντέρμπι με τον Άρη (2-0) και με τον Ολυμπιακό (0-1) βρήκε το δρόμο για τα δίχτυα, ειδικά στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με την εκπληκτική απόδοσή του πρέπει να αγανάκτησε την απόδοσή του την ερυθρόλευκη κερκίδα, που τον... αποχαιρέτισε με βροχή από αντικείμενα.
Το κοντέρ σταμάτησε στις 133 συμμετοχές και 25 γκολ με τη φανέλα του «Δικεφάλου», άκουσε από την κερκίδα της Τούμπας να τον χαρακτηρίζει «αργοκίνητο καράβι» κι άλλα πολλά, δεν τα βρήκε ποτέ με τον Λάζλο Μπόλονι στον τελευταίο του χρόνο του και αποχώρισε λίγους μήνες πριν η ομάδα περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.
Η επιλογή και το σιγοντάρισμα
Μήνες πριν «κρεμάσει τα παπούτσια του», είχε αποφασίσει για το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Το είχε αποκαλύψει σε λίγους φίλους του, ανάμεσα τους και ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο άνθρωπος που είδε στο βλέμμα του Σέρβου, την πίστη και τη διάθεση να γίνει top class προπονητής. Περνώντας σχεδόν ένα χρόνο στη σχολή προπονητών στο Βελιγράδι έδειχνε το καλοκαίρι του 2013 έτοιμος να κάνει το πρώτο βήμα στους πάγκους. Ο ΠΑΟΚ του έδωσε αυτό που έψαχνε. Το πρώτο βήμα. Η πρόταση του Πουρλιοτόπουλου, να αναλάβει την ομάδα κάτω των 20 ετών, «πέρασε» αφού χρειάστηκε να σιγοντάρει και να συνηγορήσει ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος ήταν δίπλα στον Ιβάν Σαββίδη ως στρατηγικός σύμβουλός του πριν ασχοληθεί με την πολιτική.
Αυτοί οι δύο «χρεώθηκαν» την επιλογή Ίβιτς, που από τον πρώτο χρόνο άρχισε να καταθέτει τα διαπιστευτήρια του κατακτώντας με 79 βαθμούς σε 34 αγώνες το πρωτάθλημα στους νέους, αφήνοντας δεύτερο τον Ολυμπιακό με 75 και τρίτο τον Πανιώνιο με 66 βαθμούς. Είναι ένα διάστημα στο οποίο ο Σέρβος προπονητής πήρε πολλά από τον Χουμπ Στέφενς πριν ο Ολλανδός αποχωρήσει κακήν κακώς από την Τούμπα.
Το... σχολείο της Κ20 συνεχίστηκε και την σεζόν 2014-15 όταν στο φινάλε της ακούστηκε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον από ομάδες της Superleague. Νωρίτερα, όταν ο Ιβάν Σαββίδης απομάκρυνε και τον Αγγελο Αναστασιάδη, συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρώτη ομάδα, ωστόσο το «όχι» του Σέρβου έδειξε σοβαρότητα και εκτιμήθηκε από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή.
Ο Βλάνταν το καλοκαίρι του 2015 σκέφτηκε σοβαρά να φύγει, ίσως βιαζόταν να κάνει το επόμενο βήμα, ευτυχώς γι' αυτόν και τον ΠΑΟΚ, πείσθηκε πάλι από τους ίδιους ανθρώπους, που τον εμπιστεύτηκαν, να παραμείνει στον πάγκο των μικρών, για να έρθει την άνοιξη του 2016 η δεύτερη πρόταση από τον Σαββίδη. Αυτή τη φορά ένοιωθε περισσότερο έτοιμος, είπε αμέσως το «ναι» και στις 9 Μαρτίου ανέλαβε την πρώτη ομάδα. Ηρθε αντιμέτωπος μ' ένα βουνό προβλήματα, ωστόσο κατόρθωσε (με μειονέκτημα βαθμών) να βγάλει τους ασπρόμαυρους στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του δύσκολου κοινού της Τούμπας και του απαιτητικού Ιβάν Σαββίδη.
Ο «αμυντικογενής προπονητής» και ο Σάντος
Από το ξεκίνημα κάποιοι του είχαν βάλει την ταμπέλα «αμυντικογενής προπονητής», αυτοί που ήθελαν να σπείρουν τη διχόνοια (και δεν ήταν λίγοι) τον χαρακτήρισαν «μαθητευόμενο μάγο», ενώ κάποιοι άλλοι έλεγαν (κι έβλεπαν) ότι έχει πάρει ή προσπαθεί να πάρει πολλά από τη φιλοσοφία του Φερνάντο Σάντος.
Ο Ίβιτς σε ανύποπτο χρόνο είχε σχολιάσει («τιμή μου και καμάρι μου να μου βάζουν τέτοιες ταμπέλες») τη σχέση του με τον πρώην προπονητή του, είναι από τους ανθρώπους που δίνουν βάσει στην αγωνιστική πειθαρχία, στον σεβασμό των αγωνιστικών αρχών, στην εφαρμογή του σχεδίου που έχει καταστρώσει και στη σωστή διανομή των ρόλων. Εξ ου και η απόφαση του, μεσούσης της περιόδου, να ακροβατήσει σ' ένα τεντωμένο σχοινί, να πάει κόντρα στο ρεύμα και να απαιτήσει την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος και κατ' επέκταση των αποδυτηρίων. Μπήκαν δικοί του άνθρωποι, η διοίκηση επένδυσε εκατομμύρια στο προπονητικό κέντρο και στη λειτουργία της ομάδας, με αποτέλεσμα να αλλάξει η εικόνα της. Και μόνο που βγάζει τη χρονιά με 50 plus αγώνες, με μιάμιση θλάση (αυτή του Κάμπος) λέει πολλά...
«Από τη μία πλευρά είναι διαφορετικός, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την επαγγελματική προσέγγιση και τις απαιτήσεις μου γύρω από το ποδόσφαιρο, δεν έχω αλλάξει πολύ. Σαν παίκτης προσπαθούσα να δώσω τα πάντα για την ομάδα και προετοιμαζόμουν για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Το ίδιο κάνω και τώρα. Γενικότερα, είναι δύο πολύ διαφορετικές δουλειές. Ως προπονητής σκέφτεσαι πολύ περισσότερα πράγματα από έναν ποδοσφαιριστή. Γι' αυτό κι έχω αλλάξει τρόπο σκέψης. Αντιμετωπίζω διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις. Τώρα προσπαθώ να πάρω το 100% από κάθε παίκτη, να μιλήσω μαζί τους ξεχωριστά, να τους εξηγήσω τα θετικά τους στοιχεία κι όσα πρέπει να βελτιώσουν. Όταν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν έδινα τόση σημασία σε κάθε προπόνηση. Ήταν λάθος μου και τώρα που βρίσκομαι σε άλλο πόστο το καταλαβαίνω και προσπαθώ να το περάσω και στα παιδιά», είχε παραδεχθεί μετά τις πρώτες του ημέρες στα αποδυτήρια της Τούμπας.
Το πλεονέκτημα του απέναντι σε προπονητές, όπως σχεδόν συνομήλικος του Ιγκορ Τούντορ, ήταν πως γνώριζε και γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά τον οργανισμό του ΠΑΟΚ. Το μειονέκτημα του, συνεχίζει να είναι ο έκρυθμος χαρακτήρας του. Κομμάτι το οποίο αρκετές φορές αποδείχθηκε βασική αιτία για να «πληγωθεί» το δημόσιο προφίλ του, να έρθει σε σύγκρουση με ανθρώπους, που δεν έπρεπε και γρήγορα το μετάνιωσε. «Όλα είναι θέμα εμπειρίας, προσπαθώ να το αλλάξω», παραδέχθηκε την ημέρα που ανακηρύχτηκε κορυφαίος προπονητής στο πρωτάθλημα της Super League για τη σεζόν 2016-'17..
Ερχεται το νέο συμβόλαιο
Μπορεί η αρχική ανακοίνωση, δια στόματος Λούμπος Μίχελ, τον περασμένο Ιούνιο να έκανε λόγο για τριετές συμβόλαιο, ωστόσο και οι δύο πλευρές έφτασαν μέσα από συζητήσεις σε μια διαφορετικού τύπου συμφωνία για 1+1 χρόνο, που θα έδινε και δίνει στον ΠΑΟΚ τον πρώτο λόγο. Όλα όσα είχαν συμβεί από εποχής Δώνη και μετά, είχαν κάνει τη διοίκηση της ΠΑΕ να είναι πιο προσεκτική στα θέματα των συμβολαίων με στελέχη και προπονητές, ενώ ο Ιβιτς έπρεπε να αποδείξει ότι μπορεί να κουμαντάρει το ασπρόμαυρο καράβι.
Τα αποτελέσματα των δικαίωσαν, ο «Δικέφαλος» επί των ημερών του πέτυχε σπουδαία ρεκόρ, ουσιαστικά τερμάτισε μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο εντός κι εκτός συνόρων και μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, ήρθε η ώρα της ανανέωσης του συμβολαίου.
Ο ΠΑΟΚ έχει τον πρώτο λόγο, δημόσια ο Σέρβος τεχνικός παραδέχθηκε ότι θα σεβαστεί την ομάδα που του χάρισε το πρώτο βήμα στην προπονητική του καριέρα, απομένουν να ξεκαθαρίσουν κάποιες λεπτομέρειες στο νέο ραντεβού με τον Ιβάν Σαββίδη για να πέσουν και οι υπογραφές στο νέο συμβόλαιο, που εκτός από αναπροσαρμογή των οικονομικών όρων θα εμπεριέχουν κι άλλα πράγματα τα οποία ο Ιβιτς θέλει να γίνουν στην ομάδα...
Οι ημερομηνίες-σταθμοί του Ίβιτς στον ΠΑΟΚ...
17-06-2008: Υπογραφή διετούς συμβολαίου με τον ΠΑΟΚ
30-08-2008: Ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ (ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 0-2)
08-11-2008: Πρώτο γκολ με τον ΠΑΟΚ (ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 2-0)
17-03-2010: Ανανέωση συμβολαίου για άλλα δύο χρόνια με τον ΠΑΟΚ
28-07-2010: Το γκολ στην Αμστερνταμ Αρίνα (Άγιαξ – ΠΑΟΚ 1-1)
16-05-2012: Το τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0)
20-06-2013: Αναλαμβάνει τεχνικός στην Κ-20 του ΠΑΟΚ
20-05-2014: Οδηγεί τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Νέων
09-03-2016: Αναλαμβάνει υπηρεσιακός προπονητής της πρώτης ομάδας
12-03-2016: Ντεμπούτο στον πάγκο του ΠΑΟΚ (Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-3)
01-06-2016: Ο Ιβάν Σαββίδης ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας
10-06-2016: Ο Λούμπος Μίχελ επικυρώνει την συμφωνία με τον Σέρβο προπονητή
06-05-2017: Κατακτά το κύπελλο Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ