Ο Ιβάν δεν φοβάται το ρίσκο με Στανόγεβιτς
SHARE:
Απορία και προβληματισμός. Δικαιολογημένα, όταν έχουν δημιουργηθεί τεράστιες προσδοκίες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης σεζόν και ο Ιβάν Σαββίδης ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη. Μέχρι και ο χαμηλών τόνων Μάκης Γκαγκάτσης στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ, ευθαρσώς είχε δηλώσει ότι ο στόχος της νέας αγωνιστικής περιόδου είναι το πρωτάθλημα και όχι ο πρωταθλητισμός γενικά και αόριστα.
Από τη στιγμή, μάλιστα, που η εναλλακτική του Ραζβάν Λουτσέσκου που "έπαιζε" επί μέρες, κόπηκε τελικά γιατί δεν θα έκανε... γκελ στον κόσμο, δημιουργήθηκε η-σχεδόν-βεβαιότητα-πως η ΠΑΕ πήγαινε σε ένα "καλύτερο" όνομα. Και το "καλύτερο" μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα όνομα με παραστάσεις από πιο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Επί της ουσίας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν ο Στανόγεβιτς πετύχει ή αποτύχει στον ΠΑΟΚ. Σε ηλικία 43 ετών έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Σερβίας (το ένα ήταν νταμπλ) και ο Δικέφαλος έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν ζήσει τη διαδικασία κατάκτησης τίτλων. Προσέξτε όμως: Δύο πρωταθλήματα σε μία ομάδα που κερδίζει σχεδόν κάθε χρόνο τον τίτλο. Από το 2007 και μετά η ομάδα του Βελιγραδίου έχει πάρει τα οκτώ από τα δέκα πρωταθλήματα Σερβίας. Στον ΠΑΟΚ, όμως, η τελευταία φορά είναι πριν 32 χρόνια.
Από 'κει και πέρα, συνέχεια της πορείας του μετά την Παρτίζαν μόνο ερωτηματικά δημιουργεί και μάλιστα πολύ έντονα.
Ο Σαββίδης πιστεύει ότι ο προπονητής έχει συμπληρωματικό ρόλο
Με όλα όσα αναλύσαμε πιο πάνω, είναι σαφές ότι η επιλογή Στανόγεβιτς είναι υψηλού ρίσκου για τον ΠΑΟΚ. Ενός ρίσκου, όμως, που ο Ιβάν Σαββίδης συνειδητά έχει αποφασίσει να πάρει. Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, άκουσε την εισήγηση του Ζβόνιμιρ Βούκιτς (και όχι άλλες που του έλεγαν να καταλήξει σε προπονητή από την Ιβηρική που είχε καταλήξει να είναι η εναλλακτική λύση). Ο Σέρβος σύμβουλός του, τού είχε πιπιλίσει τα αυτιά για το πόσο ικανός είναι ο συμπατριώτης του.
Δεν θα μπορούσε, όμως, να πείσει τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ κανένας Βούκιτς αν ο ίδιος δεν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ομάδα του δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή έναν προπονητή ακρογωνιαίο λίθο για να πορευτεί.
Χωρίς προσωπικά να συμφωνώ με αυτή την άποψη, στο σκεπτικό του αφεντικού επικράτησε η λογική ότι ο ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό κορμό από πέρυσι που με μερικές προσθήκες μπορεί να υλοποιήσει τον στόχο της κατάκτησης του τίτλου και χρειάζεται απλά έναν προπονητή που θα διαχειριστεί σωστά το υλικό και όχι έναν αρχιτέκτονα για να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στο οικοδόμημα. Ρίσκο, αλλά συνειδητό από τον Ιβάν Σαββίδη που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά στον ΠΑΟΚ (και έχει φανεί και στο παρελθόν του στην Ροστόφ) ότι, στη δική του οπτική για το ποδόσφαιρο, οι προπονητές είναι απλά ένα σημαντικό κομμάτι σε μία ποδοσφαιρική ομάδα και όχι εκείνοι που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τι είδους μεταγραφές θα κάνει στ' αλήθεια ο ΠΑΟΚ;
Περισσότερα δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τώρα για την επιλογή Στανόγεβιτς. Ο Σέρβος κόουτς θα κριθεί για τη δουλειά του στο γήπεδο και θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επιχειρήσει να βάλει το στίγμα του κυρίως στην διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, γιατί στις μεταγραφές, δύσκολα, θα αλλάξει πλέον κάτι στον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει από Μίχελ-Ίβιτς.
Πλέον, το ερώτημα είναι τι είδους μεταγραφές θα κάνει ο ΠΑΟΚ; Το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να μην ρίξει πολλά χρήματα στην επιλογή προπονητή ερμηνεύεται αυτόματα και ως χαμήλωμα των προσδοκιών για τους παίκτες που θα έρθουν ή όλα τα διαθέσιμα χρήματα ήταν ευθύς εξαρχής για τους 4-5 ποιοτικούς παίκτες που θέλει ο Δικέφαλος για να νιώσει φαβορί για τον τίτλο; Απαντήσεις θα δοθούν στην πράξη και μάλιστα πολύ σύντομα.
Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι επικοινωνιακά ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να στηρίξει την επιλογή προπονητή με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο προχωρώντας άμεσα σε ανακοινώσεις απόκτησης παικτών για να στρέψει αλλού την κουβέντα.
Όπως και να ΄χει, τα πάντα θα κριθούν στο γήπεδο, αυτό όμως δεν αφαιρεί από κανέναν το δικαίωμα (και από εμάς την υποχρέωση) να καταθέτει τώρα, λίγο πριν λάβει σάρκα και οστά το νέο εγχείρημα, τους προβληματισμούς του.
Άλλωστε, η γόνιμη κριτική για μία ομάδα είναι αυτή που δεν γίνεται από μετά-Χριστόν προφήτες.