«Έτσι μειώθηκαν οι τραυματισμοί…»
SHARE:
Στον «Δικέφαλο» μελέτησαν εξονυχιστικά τα δεδομένα του προβλήματος και με συντονισμένες κινήσεις προσπάθησαν και εντέλει κατάφεραν να βρουν λύση σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.
Η καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών αποτελεί το Α και το Ω για την προστασία του σώματος τους και στον ΠΑΟΚ φρόντισαν μετά από πολύ σημαντικά έργα υποδομής στο προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας, να δώσουν τη δυνατότητα στους παίκτες να δουλεύουν σκληρά για ώρες για να προλαβαίνουν το… κακό.
Η ύπαρξη γυμναστηρίου με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, η παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών αποκατάστασης (π.χ. πισίνες, ειδικός εξοπλισμός) και η δυνατότητα καθημερινής σίτισης των μελών της ομάδας, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των ποδοσφαιριστών.
Μπορεί η κατακόρυφη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής να λύνει τα χέρια των ανθρώπων της ομάδας, ωστόσο στον ΠΑΟΚ εκτιμούν ότι από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα των τραυματισμών, με τον ανθρώπινο παράγοντα να παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο.
Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του γιατρού και των εργοφυσιολόγων του «Δικεφάλου» για τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη δραστική μείωση του προβλήματος των τραυματισμών.
«1. Η σωστά δομημένη προπόνηση, κάτι που σχετίζεται με την επιλογή συγκεκριμένου προγράμματος από το τεχνικό επιτελείο και τη σωστή διαχείριση των πραγμάτων.
2. Η εκπόνηση εξατομικευμένου προγράμματος βελτίωσης για κάθε ποδοσφαιριστή, βάσει των αδυναμιών του (π.χ. μυϊκές ανισορροπίες), κάτι που έχει διαπιστωθεί μετά από εξειδικευμένες μετρήσεις. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει η απαραίτητη πειθαρχία που έχει επιβληθεί από την ομάδα για την υποχρεωτική τήρηση του προγράμματος από κάθε ποδοσφαιριστή, με έξτρα δουλειά πριν ή μετά την προπόνηση της ομάδας.
3. Αναγνώριση των προβλημάτων, η διάγνωση και η θεραπεία.
Οι παραπάνω παράγοντες υποστηρίχτηκαν στην πράξη από τη θέσπιση αυστηρών κανόνων βάσει εσωτερικού κανονισμού και σε συνδυασμό με την επιλογή των σωστών μεθόδων για την πρόληψη και την αποφυγή μυικών προβλημάτων έφεραν τη λύση στη… γάγγραινα των θλάσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Παπακώστας.