Ο ΠΑΟΚ και το FFP...
SHARE:
Οι μεταγραφές εξιτάρουν κάθε οπαδό του ΠΑΟΚ που ξέρει ότι στην εποχή Σαββίδη το χρήμα ρέει άφθονο.
Ωστόσο, υπάρχει μία πολύ σημαντική παράμετρος, το Financial Fair Play (FFP) της UEFA, που δεν επιτρέπει σε κανέναν σύλλογο να ξοδεύει ανεξέλεγκτα. Και προκειμένου ο Δικέφαλος να μην βρεθεί στο σημείο να απειλείται τα επόμενα χρόνια με τιμωρία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (από πρόστιμο, μέχρι απαγόρευση μεταγραφών και αποκλεισμό από μελλοντική ευρωπαϊκή διοργάνωση), είναι υποχρεωμένος από τώρα να ψάξει τη μείωση του μπάτζετ.
Πριν δώσουμε λεπτομέρειες για την περίπτωση του ΠΑΟΚ, οφείλουμε να εξηγήσουμε ότι το FFP είναι το σύνολο των κανόνων που έχει ορίσει η UEFA προκειμένου οι σύλλογοι να διατηρούν οικονομική υγεία, τα έξοδα τους να μην ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα. Οι συγκρίσεις (έσοδα-έξοδα) γίνονται σε έναν τριετή κύκλο εργασιών. Κάθε χρονιά προστίθεται μία σεζόν και αφαιρείται η αμέσως προηγούμενη.
Στην τριετία, κάθε ομάδα μπορεί να δημιουργήσει μέχρι 30 εκατ. ευρώ άνοιγμα-το όριο θα κατέβει από τη σεζόν 2018-2019-το οποίο δικαιούται να καλύψει με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και επιτρέπεται και μία απόκλιση 5 εκατ. ευρώ.
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν και έξοδα που δεν μπαίνουν στη ζυγαριά, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δαπανώνται για τις Ακαδημίες. Κυρίως υπολογίζονται έξοδα για μισθούς- ασφαλιστικές εισφορές παικτών και υπαλλήλων και μεταγραφικά έξοδα.
Κάπως έτσι για τον ΠΑΟΚ η προηγούμενη διετία έχει διαμορφωθεί ως εξής:
2015-2016: Άνοιγμα μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ
2016-2017: Μηδενικό άνοιγμα.
Φέτος, μέχρι στιγμής η ΠΑΕ παρουσιάζει άνοιγμα περίπου 25 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι, με λίγες διορθωτικές κινήσεις, δεν έχει πρόβλημα στην τριετία που κλείνει το καλοκαίρι, αφού καλύπτονται οι απαραίτητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τον Ιβάν Σαββίδη. Στην ΠΑΕ, όμως, γνωρίζουν ότι οφείλουν να ρίξουν το μπάτζετ από εδώ και πέρα για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τα επόμενα χρόνια και κυρίως όταν "φύγει" από τη ζυγαριά η περσινή μηδενική σεζόν.
Στόχος για τη σεζόν 2017-2018 είναι το άνοιγμα να πέσει κοντά στα 15 εκατ. ευρώ (γι' αυτό και η πρόσφατη αύξηση ορίστηκε σ' αυτό το ποσό). Αυτός είναι και ο λόγος που τον Ιανουάριο οι διοικούντες τον Δικέφαλο είναι πιθανό να ψάξουν πωλήσεις ή αποδεσμεύσεις από το υπάρχον ρόστερ.
Φυσικά, τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην, αν του χρόνου ο ΠΑΟΚ καταφέρει να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.