Η ομάδα των 7+1 παικτών
SHARE:
Το gazzetta.gr παρουσιάζει τη σημερινή αντίπαλο του Δικεφάλου η οποία ουδεμία σχέση έχει με πέρυσι.
Είναι αλήθεια ότι ο Στέφανος Δέδας αποτελεί τον έναν από τους λίγους κοινούς παρονομαστές μεταξύ της περσινής με τη φετινή χρονιά. Για την ακρίβεια, τη σεζόν 2016-17 ο Έλληνας προπονητής έδωσε τα διαπιστευτήριά του οδηγώντας την άσημη Γκαζιαντέπ στα πλέι οφ του τουρκικού Πρωταθλήματος όπου εκεί δεν άντεξε απέναντι στην Μπεσικτάς.
Συνολικά όμως η έβδομη θέση ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που είχαν φανταστεί στην ομάδα. Η Γκαζιαντέπ δεν ανήκει πλέον στη συνομοταξία των ομάδων που μπαίνουν στο Πρωτάθλημα με στόχο την παραμονή καθώς ήδη μετρά πέντε διαδοχικές παρουσίες στην κορυφαία κατηγορία και φέτος διανύει την έκτη. Καθόλου άσχημα για έναν σύλλογο ο οποίος δεν μετρά περισσότερα από 10 χρόνια από την ίδρυσή της. Σε αυτό το διάστημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έφτασε μέχρι την 3η θέση στο Eurochallenge της περιόδου 2013-14.
Το καλοκαίρι ο Στέφανος Δέδας προχώρησε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο ρόστερ καθώς έφτιαξε μια ομάδα από την αρχή. Η αλήθεια είναι ότι η χρονιά δεν άρχισε με καλό τρόπο καθώς ο Κάμερον Κλαρκ (σ. σ. πέρυσι αναδείχθηκε Πρωταθλητής με τη Σαλόν και πρώτος σκόρερ του γαλλικού Πρωταθλήματος) τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης με τα Τρίκαλα. Ως εκ τούτου, αποκτήθηκε ο Σον Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός είχε επιλεγεί στο Νο17 του ντραφτ (2007), ουδέποτε όμως δικαίωσε τις προσδοκίες. Αντιθέτως είχε προβλήματα λόγω της εξωγηπεδικής ζωής του.
Ο Δέδας πρόσθεσε εμπειρία με την απόκτηση του Βίκτορ Ρουντ – ο οποίος μετρούσε δύο διαδοχικές χρονιές στην Euroleague – αλλά και τον Ντι Τζέι Ουάιτ που επίσης θεωρείται παλιά καραβάνα των ευρωπαϊκών γηπέδων. Η σπουδαιότερη κίνηση μάλλον ήταν αυτή του Μαρκ Λάιονς. Πρωταθλητής Ισραήλ στο θαύμα της Μακάμπι Ρισόν το 2014 και περσινός πρώτος σκόρερ του ισραηλινού Πρωταθλήματος με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Μαρκ Λάιονς προστέθηκε στο ρόστερ της Γκαζιαντέπ. Την πεντάδα των Αμερικανών κλείνει ο Σον Άρμαντ ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Τουρκίας από το 2015.
Στους παραμένοντες συμπεριλαμβάνεται ο Γιούρε Μπάλαζιτς τον οποίον γνωρίζει ο Δέδας και από την συνύπαρξή τους στην Εθνική Σλοβενίας, ενώ αλλαγές υπήρξαν και στον τομέα των Τούρκων παικτών οι οποίοι όμως είναι απλοί ρολίστες. Γενικά ο Δέδας έχει επιλέξει μικρό rotation καθώς στους μέχρι στιγμής δύο αγώνες του τουρκικού Πρωταθλήματος πέντε παίκτες έχουν τουλάχιστον 27 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Προφανώς και το rotation θα ανοίγει όσο θα προστίθενται παιχνίδια.
Στην πρεμιέρα του BCL το στατιστικό στοιχείο που ξεχώρισε για την Γκαζιαντέπ – στη νίκη επί της Κάπο Ντι Ορλάντο – ήταν ότι επιχείρησε 38 προσπάθειες τριών πόντων. Γενικά στηρίζει το παιχνίδι της στην αποτελεσματικότητα έξω από τα 6.75 αλλά τα μέχρι στιγμής ποσοστά της – στο τουρκικό Πρωτάθλημα – είναι τουλάχιστον απογοητευτικά καθώς σουτάρει με 22%. Αυτός είναι και ο λόγος των 66 πόντων που έχει κατά μέσο όρο στους δύο αγώνες ενώ στα αξιοσημείωτα συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι τους 57 πόντους προσφέρουν μόλις πέντε παίκτες.
Πρόκειται για τους Ρουντ (16.5π.), Άρμαντ (14.5π.), Ουάιτ (10π.), Λάιονς (8.5π.), Μπάλαζιτς(7π.). Επί της ουσίας, ο ΠΑΟΚ γνωρίζει την ομάδα που θα αντιμετωπίσει. Την κέρδισε με 90-80 σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο PAOK SPORTS ARENA στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ στον δεύτερο φιλικό αγώνα που έγινε στο τουρνουά της Προύσας η Γκαζιαντέπ επικράτησε με 80-66.