Η ασπρόμαυρη boxing day!
SHARE:
Τα πρώτα Χριστούγεννα της Χούντας, το 1967, οι ελληνικές ομάδες τα πέρασαν στα γήπεδα. Στους κινηματογράφους έλαμπε «το πιο λαμπρό αστέρι» της Αλίκης Βουγιουκλάκη, την ίδια ώρα που ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος εξήγγειλε ως... δώρο Χριστουγέννων, «αμνηστία πολιτικών και στρατιωτικών κρατουμένων και διεξαγωγή δημοψηφίσματος», με την Α' Εθνική να παίζει μπάλα στις 24 Δεκεμβρίου για τη 12η αγωνιστική.
Στη γιορτινή Θεσσαλονίκη, πάνω από 20.000 φίλαθλοι έκαναν ρεβεγιόν στις κερκίδες της Τούμπας, απολαμβάνοντας δύο εκπληκτικά γκολ σε έμπνευση και εκτέλεση γκολ από τον Ονούφριο Χαραλαμπίδη, με τα οποία ο «Δικέφαλος» νικούσε 2-1 τον Παναθηναϊκό. Ειδικά, το δεύτερο γκολ ήταν σκέτο ποίημα: «ο φορ του ΠΑΟΚ παρέλαβε την σφαίραν από το κέντρον του γηπέδου, εντρίπλαρε δύο αντιπάλους, επροχώρησεν ολίγον και από απόστασιν που κανείς δεν επερίμενεν ότι ήτο δυνατόν να επιχειρήση σουτ, αυτός εσούταρε. Ακούστηκε ένα «ντουπ» και η μπάλα βρέθηκε καρφωμένη εις τα οριζόντια δίχτυα του Οικονομόπουλου, αφού προηγουμένως συνετάραξε την οριζόντιον δοκόν και έσκασεν εις το έδαφος δια να καρφωθή εις τα επάνω δίκτυα. Η τροχιά της σφαίρας υπήρξεν αθέατος. Κανείς δεν την είδε. Ούτε ο Οικονομόπουλος». Η περιγραφή, αν και στην καθαρεύουσα,, σε κάνει να... βλέπεις το γκολ μπροστά του.
Παραμονή Χριστουγέννων το 1972, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στην Τούμπα τον Πανσερραϊκό για τη 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τη διοίκηση των «ασπρόμαυρων» να αναζητά ένα δυνατό αντίπαλο από το εξωτερικό, ακόμη και για τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Ο τότε γ.γ. του συλλόγου, Βασίλης Σεργιαννίδης, βρισκόταν στη Γερμανία σε και προσπάθεια να κλείσει κάποιο φιλικό, ενώ στα σκαριά ήταν η διεξαγωγή του φιλικού με τον Αγιαξ, που «πρόβαλλε υπερβολικάς οικονομικός αξιώσεις». Τελικά, η επιμονή των παραγόντων του ΠΑΟΚ έφεραν την κορυφαία ομάδα της εποχής στη Θεσσαλονίκη για το ιστορικό φιλικό στις 14 Φεβρουαρίου του 1973 (1-1).
Στην Τούμπα ο «Δικέφαλος» χωρίς τους Ιωσηφίδη και Σαράφη, αλλά με δύο γκολ του Γιώργου Κούδα (9', 73') επικράτησε με 2-1 και μετά την ολοκλήρωση της 13ης αγωνιστικής ήταν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 36 βαθμούς (σύστημα 3-2-1), δύο περισσότερους από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Τα Χριστούγεννα του 1976 βρήκαν τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ κυριολεκτικά, στο δρόμο. Το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης, αναχώρησαν οδικώς για την Ήπειρο, όπου την επομένη (26/12) θα αντιμετώπιζαν τον ΠΑΣ. Η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα (με ή χωρίς δυο παπούτσια πάνινα...) έμοιαζε με εφιάλτη μέχρι την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού το 2009. Το λεωφορείο, με χαμηλές ταχύτητες, έπρεπε να διασχίσει την «Κατάρα», το πασίγνωστο ορεινό πέρασμα από τη Μακεδονία προς την Ήπειρο. Εκείνο το κομμάτι της ακούγονταν ως εφιάλτης στα δελτία ειδήσεων, ειδικά ο «Αυχένας», με τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία να καθηλώνονταν επί ώρες τον χειμώνα, πίσω από μια νταλίκα που «δίπλωνε» κι έπρεπε να περιμένεις τον γερανό να έρθει να τη μετακινήσει.
Σ' ένα από τα συγκλονιστικότερα παιχνίδια της ιστορίας του, η ομάδα υπό τις οδηγίες του Μπίλι Μπίγκαμ, επικράτησε με 5-4 του ΠΑΣ και μ' εκείνη τη νίκη έκλεισε το 1976 ως πρωταθλητής χειμώνα, μ' έναν βαθμό περισσότερο από τον Ολυμπιακό. Οι Γκουερίνο (2), Κερμανίδης, Δαμανάκης και Σαράφης ήταν οι σκόρερ των πέντε ασπρόμαυρων γκολ, με την εναλλαγή του σκορ, όντως, να θυμίζει έντονα... Αγγλία: 0-1 ο ΠΑΟΚ, 1-1 ο ΠΑΣ, 1-2 και 1-3 ο «Δικέφαλος», 2-3 και 3-2 οι γηπεδούχοι στο 59', 3-4, 3-5 οι φιλοξενούμενοι και το 4-5 στο τελευταίο λεπτό! Διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης ήταν ο Δημήτρης Σαρακηνός, το οποίο ο ΠΑΟΚ θα τον έβρισκε στο δρόμο του δύο χρόνια αργότερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Το 1977 η ελληνική boxing day «σημαδεύτηκε» από την αποχή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, με το αίτημα της ασφάλισης να απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρωτάθλημα και τις ομάδες να κατεβαίνουν στα γήπεδα με ερασιτέχνες προκειμένου να μη μηδενιστούν από την ΕΠΟ και την ΕΣΑΠ. Μ' αυτά και μ' αυτά στις Σέρρες, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε και επικράτησε 2-1 του Πανσερραϊκού, με τους πιτσιρικάδες της εφηβικής ομάδας, ανάμεσα τους ο Νίκος Αλαβάντας και ο Χάρης Μπανιώτης, οι μόνοι από τους δεκατρείς που αγωνίστηκαν εκείνο το μεσημέρι και έκαναν καριέρα. Οι υπόλοιποι χάθηκαν...
Παραμονή Χριστουγέννων του 1978 και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έγινε ένα από τα καλύτερα σε θέαμα ντέρμπι, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, το οποίο όμως ο διαιτητής Σαρακηνός φρόντισε να «μουντζουρώσει» με τις αποφάσεις του, κυρίως ένα πέναλτι-φάντασμα εκτός περιοχής! «Ενας Σαρακηνός κούρσεψε τον ΠΑΟΚ» έγραφαν την επομένη τα «Σπορ του Βορρά» στον ευρηματικό κεντρικό τίτλο τους.
Το «τριφύλλι» χωρίς τον τιμωρημένο Γιώργο Δεληκάρη (ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι της απόκτησής του, συνεχίζοντας να τηρεί την «συμφωνία κυρίων» από την εποχή του Κούδα) δεν είχε ξεκινήσει καθόλου καλά το πρωτάθλημα, με τους «ασπρόμαυρους» να χάνουν μοναδικές ευκαιρίες για να πάρουν στα τελευταία λεπτά ακόμη και τη νίκη.
Με το σκορ στο 1-1 (Γκόμεζ, Κερμανίδης) ο Σαρακηνός καταλόγισε ένα πέναλτι απ' το πουθενά (52'), με την ανατροπή να έχει γίνει ένα μέτρο εκτός περιοχής. Το εκτέλεσε ο Κίζας και το απέκρουσε ο Φούρτουλα, ενώ στη συνέχεια άφησε τις δύο ομάδες με 10 παίκτες (αποβάλλοντας τον Ελευθεριάδη για ένα δολοφονικό μαρκάρισμα πάνω στο Δαμανάκη και τον Ιωσηφίδη που χτύπησε τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού). Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-1 με τον Κωστίκο, αλλά οι «πράσινοι» ισοφάρισαν 2-2 με τον Ελευθεράκη.
Τα πράγματα ήταν σαφώς πιο ήρεμα ένα χρόνο μετά, όταν στην Τούμπα οι «ασπρόμαυροι» υποδέχθηκαν τον Πανιώνιο και με τον Γιώργο Κούδα κορυφαίο του γηπέδου επικράτησαν με 3-1. Κάπου εκεί σταμάτησε η... μαγεία των Χριστουγέννων στα ελληνικά γήπεδα. Δεν ξανασυναντήσαμε ποτέ ξανά στις 24 ή στις 26 Δεκεμβρίου αγώνες της Α' Εθνικής.