Παράσχος και ΠΑΟΚ : Σχέση διαρκείας…
SHARE:
Είναι από τους ρέκορντμεν του ελληνικού ποδοσφαίρου, με περισσότερα από 500 παιχνίδια ως προπονητής στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας εργαστεί συνολικά σε 26 ομάδες. Η FORZA παρουσιάζει τη διαδρομή του ως ποδοσφαιριστή κι ως προπονητή.
Έπαιξε ποδόσφαιρο για μια δεκαετία στην Καστοριά, γι' αυτό και πολλοί έχουν μείνει με την εντύπωση ότι έλκει την καταγωγή του από την πόλη της δυτικής Μακεδονίας. Γεννήθηκε (23 Αυγούστου 1952), όμως, και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 15 χρόνων εντάχθηκε στα τσικό του ΠΑΟΚ. Και το 1971 βρέθηκε στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου, στην οποία παρέμεινε για διάστημα δύο χρόνων. Ηταν η εποχή της δημιουργίας της μεγάλης ομάδας, αλλά και των πρώτων ιστορικών επιτυχιών του ΠΑΟΚ, στις οποίες ο Παράσχος δεν είχε ιδιαίτερα ενεργό συμμετοχή. Η μεταπήδηση του στην Καστοριά το καλοκαίρι του 1974, όχι μόνο του έσωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά τον οδήγησε ακόμη και στην εθνική ομάδα. Και μπορεί να υπερηφανεύεται για τη συμμετοχή του στην ιστορική εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Δανίας (με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 (15/10/1980), αντικαθιστώντας τον Δεληκάρη (αρχηγό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος) στο 72΄ της αναμέτρησης.
Φυσικά, μεγάλη του στιγμή με την Καστοριά ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου στον τελικό του 1980 εναντίον του Ηρακλή (5-2), όντας ο αρχηγός της θριαμβεύτριας ομάδας. O τρίτος σύλλογος στον οποίο αγωνίστηκε ήταν ο Απόλλων Καλαμαριάς, στο πρώτο μισό της περιόδου 1983-84. Οι θέσεις στις οποίες αγωνίστηκε ήταν στόπερ και αμυντικός χαφ, θεωρούσε δε ως τον πιο δύσκολο αντίπαλο τον Θωμά Μαύρο. Η πρώτη του, πάντως, επιστροφή, στη Τούμπα (22 Δεκεμβρίου 1974) ως αντίπαλος παίκτης ήταν πικρή για τον ίδιο, αφού ο ΠΑΟΚ είχε συντρίψει την Καστοριά με 7-1.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ο Απόλλων Σμύρνης είναι συνολικά η 26η ομάδα που κοουτσάρει ο Γιώργος Παράσχος και η 15η στη μεγάλη κατηγορία. Ποιες έχουν προηγηθεί;
Καβάλα, Ηρακλής, Άρης, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανηλειακός, Ακράτητος, Χαλκηδόνα, Ατρόμητος, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Ξάνθη, Πανιώνιος, Λεβαδειακός και Πλατανιάς. Ο μόνος που έχει εργαστεί σε περισσότερες ομάδες (18) της Α΄ κατηγορίας είναι ο ....αξεπέραστος Νίκος Αλέφαντος. Επιπλέον, ο Παράσχος έχει κάνει σε πέντε ομάδες, ανεξαρτήτου κατηγορίας, δυο θητείες: σε Ηρακλή, Ατρόμητο, ΟΦΗ, Καβάλα και Πανιώνιο. Το παράδοξο είναι ότι δεν έχει δουλέψει στην Καστοριά, στην ομάδα, δηλαδή, με την οποία ταύτισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.
Η αρχή της προπονητικής του καριέρας έγινε τη σεζόν 1992-93 από τον Πανναυπλιακό. Ακολούθησε η Αναγέννηση Καρδίτσας, μέχρι που ήρθε το ντεμπούτο στην Α΄ κατηγορία στον πάγκο της Καβάλας στις 8 Σεπτεμβρίου 1996, όταν η μακεδονική ομάδα έφερε εντός έδρας ισοπαλία χωρίς σκορ εναντίον της ΑΕΚ. Συνολικά μετράει 521 παιχνίδια στην Α΄κατηγορία, με απολογισμό 186 νίκες, 137 ισοπαλίες και 198 ήττες.
ΜΕΤΡΑΕΙ 13 ΗΤΤΕΣ ΣΕ 17 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Η Τούμπα τον πικραίνει
Αυτή θα είναι η 18η επίσκεψη του Παράσχου ως αντίπαλου προπονητή στην Τούμπα σε ματς πρωταθλήματος. Κι ο Απόλλων Σμύρνης θα είναι η 11η διαφορετική ομάδα.
Δύο φορές έχει καταφέρει να φύγει νικητής, και τις δύο με τον Ατρόμητο, με 3-0 στις 10 Δεκεμβρίου 2006 (ενάμισι μήνα αργότερα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ) και με 2-1 στα πλέι οφ της σεζόν 2012-13. Συνολικά στις τέσσερις παρουσίες του στον πάγκο του Ατρόμητου είχε μόνο μία ήττα (2-0) και μία ισοπαλία (2-2). Μέτρησε από δύο ήττες ως προπονητής της Καβάλας (3-0, 5-0), της Χαλκηδόνας (και οι δύο με 2-1), του Λεβαδειακού (3-1, 1-0) και του Πλατανιά (1-0, 3-0). Ηττημένος έφυγε από την Τούμπα κι ως προπονητής του Πανηλειακού (3-2), του Ακράτητου (6-3), της Ξάνθης (1-0) και του ΠΑΣ Γιάννινα (2-0). Κι ως προπονητής του Ηρακλή έφερε ισοπαλία (2-2), τρεις ημέρες πριν τη ρεβάνς του ΠΑΟΚ με την Ατλέτικο Μαδρίτης (σεζόν 1997-98).
Ο «γάμος» του με τον ΠΑΟΚ δεν άντεξε ούτε χρόνο
Χρειάστηκε να περάσουν 33 ολόκληρα χρόνια για να φορέσει ξανά ο Γιώργος Παράσχος φόρμες του ΠΑΟΚ. Αλλά και πάλι ο «γάμος» των δύο πλευρών δεν κράτησε πολύ.
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007 η διοίκηση των Βεζυρτζή-Οικονομίδη του ανέθεσε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, αφού νωρίτερα είχε απομακρύνει από τον πάγκο τον Μόμτσιλο Βούκοτιτς. Το καλοκαίρι που ακολούθησε ο Θόδωρος Ζαγοράκης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν την ανασυγκρότηση του ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Ο Παράσχος παρέμεινε στη θέση του, αλλά μόνο προσωρινά. Και μετά την ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (1 Σεπτεμβρίου 2007) από την Ξάνθη στα Πηγάδια, οδηγήθηκε στην πόρτα της εξόδου για να τον διαδεχθεί ο Φερνάντο Σάντος.
«Όταν είχα έρθει στην ομάδα, είχα πει ότι ήθελα να καθίσω μερικά χρόνια και, γιατί όχι, να πάρω σύνταξη από τον ΠΑΟΚ. Ήρθα με φιλοδοξίες και όνειρα και ήθελα να πετύχω, αλλά προφανώς δεν τα κατάφερα. Φεύγω με πίκρα, αφού θα προτιμούσα μια πιο ξεκάθαρη στάση από τη διοίκηση και τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Αφού δεν με ήθελαν, ας μου το έλεγαν από το καλοκαίρι. Είναι φυσικό να έχω προσβληθεί από την κίνηση της διοίκησης» είχε δηλώσει φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ. Και, προφανώς, η πίκρα του έχει μείνει, παρά το πέρασμα των χρόνων. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι σχεδόν κάθε φορά που έρχεται ως φιλοξενούμενος στην Τούμπα, δεν παρουσιάζεται για δηλώσεις στην αίθουσα Τύπου, επικαλούμενος ξαφνική αδιαθεσία...
Κι ας έχει τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξη του ότι «στα τόσα χρόνια που είμαι στη δουλειά, έχω συνηθίσει τις ξαφνικές αποφάσεις κάποιων παραγόντων. Τα έχουν δει όλα τα μάτια μας και έχω πλέον συνηθίσει και στα απρόοπτα».
Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ
«Δεν είμαι συντηρητικός προπονητής»
Στην πολύχρονη διαδρομή του στους πάγκους ομάδων ο Γιώργος Παράσχος έχει ...κατηγορηθεί ως συντηρητικός προπονητής. Τι έχει απαντήσει ο ίδιος; «Δεν είναι έτσι. Πάντα στις ομάδες που δουλεύω, μ΄ ενδιαφέρει να δημιουργούμε φάσεις κα να πετυχαίνουμε γκολ. Κι αυτό μέσα από οργανωμένες επιθέσεις, αλλά και με απόλυτη ισορροπία των γραμμών. Αυτό είναι το ζητούμενο σε άμυνα και επίθεση. Να είναι, πάντως, όλοι βέβαιοι ότι ποτέ δεν παραβιάζονται οι αρχές μου. Δεν παρεμβαίνει κανείς στη δουλειά μου, υπάρχει οργάνωση και στο τέλος είμαι εγώ ο υπεύθυνος».
Οι σημαδιακές ισοπαλίες με τον Απόλλωνα
O ΠΑΟΚ έχει τη μερίδα του λέοντος στις επιτυχίες, όταν φιλοξενεί για το πρωτάθλημα τον Απόλλωνα Σμύρνης (έχει 28 νίκες, οχτώ ισοπαλίες και δύο ήττες). Πάντως, κάποιες από τις αποτυχίες του Δικεφάλου να επιβληθεί της αθηναϊκής ομάδας ήταν σημαδιακές. Τη σεζόν 2013-14 η ομάδα του Χουμπ Στέφενς (μήνα Μάρτιο τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Γεωργιάδης) ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 16 νίκες και μια ισοπαλία εντός έδρας. Ποια ήταν η μοναδική γκέλα; Οι δέκα χιλιάδες φίλαθλοι, που είχαν βρεθεί στην Τούμπα στις 8 Δεκεμβρίου 2013 για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα θα θυμούνται το πώς και τα γιατί. Οι γηπεδούχοι (από το 40΄ έπαιζαν με αριθμητικό πλεονέκτημα) είχαν 30 (!) τελικές, αλλά ο Τζόρβας με 14 επεμβάσεις ήταν ανίκητος κάτω από την εστία των φιλοξενούμενων. Κι όμως, στις καθυστερήσεις ο Νέτσιντ είχε βρει δίχτυα, αλλά ο Κύζας δεν είχε μετρήσει το γκολ, καταλογίζοντας επιθετικό φάουλ στον Αθανασιάδη.
ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Το παιχνίδι της 16ης Ιανουαρίου 2000 ήταν το πρώτο εντός έδρας για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ο Βρύζας είχε ανοίξει το σκορ στις αρχές του β΄ μέρους, οι γηπεδούχοι έδειχναν να βρίσκονται αγκαλιά με τη νίκη, αλλά στο 90΄ ο Φορτούζι τους στέρησε το τρίποντο. Κι όμως, εκείνη τη σεζόν ο Απόλλων τερμάτισε μόλις στην προτελευταία θέση και, φυσικά, υποβιβάστηκε.
ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΚΟΛ
Το ρεκόρ εισιτηρίων σε ματς με τον Απόλλωνα κρατάει από τις 27 Ιανουαρίου 1985. Μια εβδομάδα πριν, η ομάδα του Βάλτερ Σκότσικ περνούσε με νίκη από το ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού με 1-0, πείθοντας και τους τελευταίους ότι ήταν το φαβορί για την πρωτιά. Κόντρα στον Απόλλωνα, όμως, οι 20 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες (17.251 εισιτήρια) είδαν την ομάδα τους να «κολλάει» στο 0-0. Εκείνη τη σεζόν ο Δικέφαλος είχε έντεκα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες στα εντός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος.