«Ώριμη κουβέντα με κατανόηση για το οικονομικό»
SHARE:
Ο έμπειρος σέντερ έδωσε τις δικές του απαντήσεις για το πως βίωσε το διάστημα της καραντίνας, αλλά και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μπάσκετ, μετά την πανδημία.
Το «Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» ζήτησε τη άποψη του Ζήση Σαρικόπουλου, του Χρήστου Σαλούστρου, του Νώντα Παπαντωνίου και του Βασίλη Καββαδά, για συγκεκριμένα ζητήματα, υποβάλλοντας τα παρακάτω ερωτήματα:
1.Κορονοϊός, καραντίνα, επιστροφή σε κανονικότητα, λέξεις που εισέβαλαν στη ζωή όλων, παγκοσμίως, τόσο ξαφνικά! Πώς διαχειρίζεσαι τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες;
2.Ποιό ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας;
3.Σε Ισραήλ, Ισπανία, Γερμανία ετοιμάζονται για επιστροφή σε δράση, η Ευρωλίγκα, εσχάτως, γνωστοποίησε ότι δε θα συνεχιστεί η σεζόν, συνέχεια δε θα υπάρχει ούτε στην Basket League. Θα ένιωθες έτοιμος και ασφαλής, τη δεδομένη στιγμή, να επανακάμψεις στο γήπεδο για επίσημο παιχνίδι;
4.Υφίσταται μεγάλη συζήτηση για τα συμβόλαια της φετινής σεζόν και το βαθμό κάλυψής τους από τους συλλόγους. Ποιά είναι η άποψή σου;
Ο Σαρικόπουλος από την πλευρά του, απάντησε:
1. Όντως ζήσαμε και ζούμε ακόμα, σε ένα βαθμό, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η νέα τάξη πραγμάτων επέβαλε το να μείνουμε σπίτι και να σεβαστούμε την καραντίνα για το γενικότερο καλό. Είναι περίεργος ο κατ' οίκον περιορισμός, όμως βρίσκεις την ευκαιρία να περάσεις χρόνο με τα άτομα που αγαπάς, την οικογένειά σου. Προσωπικά, λόγω επαγγέλματος, ταξιδιών και συνεχών υποχρεώσεων, δεν είχα αυτή την πολυτέλεια, επομένως τώρα βρήκα αυτή την ευκαιρία τουλάχιστον και το είδα έτσι.
2. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο αυτό το διάστημα είναι να κάνω αυτό που αγαπώ, να παίζω μπάσκετ και να αθλούμαι. Αμέσως μετά, το να οδηγώ και να κυκλοφορώ ελεύθερα, που αποτελεί ψυχοθεραπεία για μένα. Επομένως, φρόντισα να κάνω αυτά τα δυο όταν μου δόθηκε η ευκαιρία.
3. Πιστεύω πως σε τέτοιες στιγμές τα πρωταθλήματα και ο αθλητισμός έρχονται, θέλοντας και μη, σε δεύτερη μοίρα. Προέχουν άλλα πράγματα, πιο σημαντικά, όπως η γενικότερη υγεία. Και όταν μιλάμε για ένα άθλημα ομαδικό, με επαφή αλλά και μια μπάλα, την οποία πιάνεις και μοιράζεσαι, τότε το να δώσεις συνέχεια στις αγωνιστικές υποχρεώσεις σου εμπεριέχει μπόλικη δόση ρίσκου. Πέρα από το κομμάτι αυτό, που πρέπει να σκεφτούμε την υγεία των αθλητών και των σταφ των ομάδων στο να μη νοσήσουν, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι πως η κίνηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμών των αθλητών. Κανένας αθλητής στο παρελθόν δεν έχει κληθεί, μετά από μια καραντίνα, μένοντας για κάποιους μήνες έγκλειστος, να κάνει πρωταθλητισμό.
Τα καλοκαίρια και στις offseason περιόδους ο επαγγελματίας αθλητής ξεκουράζεται επιλεκτικά δουλεύοντας, παράλληλα, ατομικά και βελτιώνοντας τις αδυναμίες του. Άποψή μου είναι πως η επιστροφή στις υποχρεώσεις τώρα επιφυλάσσει τραυματισμούς, σίγουρα κανείς δεν θα πιάσει τις αποδόσεις της προ-καραντίνας εποχής, επομένως και το επίπεδο δεν θα είναι το ίδιο.
4. Ακριβώς επειδή ήταν πρωτόγνωρη η κατάσταση που ζήσαμε δεν μπορώ να γνωρίζω ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα της μετά-πανδημίας εποχής. Είναι λογικό πως και οι σύλλογοι και οι λίγκες υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά και νομίζω όλοι οι αθλητές το σέβονται αυτό. Πρέπει να σεβαστούν και οι ομάδες, από την πλευρά τους, πως για πολλούς αθλητές το ζήτημα που τίθεται είναι βιοποριστικό. Χρειάζεται μια ώριμη κουβέντα, κατανόηση και υποχωρήσεις και απ τις δυο πλευρές. Το ξαναλέω όμως, οι αθλητές οφείλουν να έχουν τον απαιτούμενο σεβασμό. Δεν πρέπει τώρα οι ομάδες να εκμεταλλευτούν τις δεδομένες συνθήκες και την κατάσταση, ώστε να γλιτώσουν χρήματα εις βάρος των αθλητών τους.