20 μικρές ιστορίες για τον νέο τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ

Από sdna.gr: Το SDNA σκαλίζει την ζωή του νέου τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ, Όλαφ Ρέμπε και σκιαγραφεί το προφίλ του νέου ισχυρού άνδρα του Δικεφάλου του Βορρά.
Πηγή: sdna.gr
20 μικρές ιστορίες για τον νέο τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ

1. Γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1978 στην πόλη Βάιμπλιγκεν και στην παιδική του ηλικία άλλαξε πολλές πόλεις και σπίτια (Λίνενμπουργκ Χιτ, Αμβούργο). Στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ ποδοσφαιριστής όσο κι αν το ήθελε. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο (ρήξη πρόσθιου χιαστού) σε ηλικία 20 ετών, τον ώθησε να εγκαταλείψει μία και καλή την μπάλα, να βγάλει τα εξάταπα και να ασχοληθεί με το άθλημα από άλλα πόστα. Έτσι κι αλλιώς δεν υπήρξε ποτέ ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος μέσος, ταβάνι του ήταν η 7η κατηγορία, έπαιξε δηλαδή σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο.

2. Έδειξε από νωρίς το οργανωτικό το ταλέντο, αφού από πολύ μικρή ηλικία και για 13 ολόκληρα χρόνια ήταν (αμισθί) αθλητικός διευθυντής στην ερασιτεχνική TSV Auetal, κάτι που έκανε για να μάθει τα μυστικά της δουλειάς. Κατάφερε μάλιστα να μπει στα «σαλόνια» της Bundesliga, αφού κατάφερνε να κλείνει επί σειρά ετών φιλικές αναμετρήσεις με το Αννόβερο, κάτι που του επέτρεψε να ανοίξει για πρώτη φορά τον κύκλο των επαφών του.

3. Έχει πτυχίο στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας και έκανε την πρακτική του εξάσκηση στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εκπαιδεύτηκε για αρκετό καιρό, ζώντας από κοντά το οργανωτικό μοντέλο της Άρσεναλ και της Σέλτικ σε Λονδίνο και Γλασκόβη αντίστοιχα, ενώ η πρώτη του σοβαρή δουλειά ως υπάλληλος ήταν σε μία εταιρία (Werner Köster) που φροντίζει την επικοινωνιακή εικόνα διάσημων Γερμανών αθλητών, ανάμεσα στους οποίους η διάσημη κολυμβήτρια Φρανσίσκα Φαν Άλμσικ.

4. Την πρώτη του σοβαρή δουλειά στον χώρο του ποδοσφαίρου την πήρε το 2004 στην Βέρντερ Βρέμης. Ήταν απλώς ένας ακόμα διεκπεραιωτικός υπάλληλος στο 30μελές οργανόγραμμα της γερμανικής ομάδας. Σταδιακά όμως άρχισε να ανεβαίνει σκαλοπάτια στην ιεραρχία και να κερδίζει πόντους. Άρχισε να εκπροσωπεί τον σύλλογο σε ευρωπαϊκές κληρώσεις, ενώ ήταν αυτός που οργάνωνε στελεχιακά τουρνουά ποδοσφαίρου με την Μπαρτσελόνα και την Τσέλσι. Κέρδισε την συμπάθεια των παλιών του συλλόγου, όπως ο Περ Μέρτεζακερ και ο Κλέμεντς Φριτς, ενώ ο Κλάους Άλοφς άρχισε να τον προορίζει ως διάδοχο του. Στα 10 χρόνια που έμεινε στην Βρέμη ασχολήθηκε ως διευθυντής μάνατζμεντ, έχοντας στην ατζέντα του αρμοδιότητες όπως την ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου σε διεθνές επίπεδο, τις χορηγίες και την εταιρική ανάπτυξη του συλλόγου που όταν έφυγε έφτασε να αριθμεί 200 υπαλλήλους.

5. Το 2006 συνεργάστηκε με την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Γερμανία, έχοντας τον ρόλο του «Entertainment Manager» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Λειψίας. Με άλλα λόγια ήταν υπεύθυνος όλων των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο venue κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Ήταν τόσο πετυχημένη η θητεία του που δύο χρόνια αργότερα, είχε ακριβώς τον ίδιο ρόλο στο Euro 2008 που συνδιοργάνωσαν Ελβετία και Αυστρία, έχοντας ως χώρο ευθύνης στο γήπεδο «Ζανκτ Γιάκομπ» της Βασιλείας.

6. Το 2009 οραματίστηκε και διοργάνωσε το VW-Supercup, έναν αγώνα ανάμεσα στην τότε πρωταθλήτρια Βόλφσμπουργκ και την τότε κυπελλούχο Βέρντερ Βρέμης, ομάδες που αμφότερες είχαν έντονη χορηγική συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Ήταν η πρώτη του επαφή με την μετέπειτα ομάδα του, την οποία άρχισε να παρακολουθεί στενά και να εντυπωσιάζεται από τον επαγγελματισμό και την οργάνωση της.

7. Για πρώτη φορά άρχισε να έχει ουσιαστική εμπλοκή με το ποδοσφαιρικό κομμάτι τον Ιανουάριο του 2013. Αφού πρώτα απέρριψε πολλές προτάσεις γερμανικών ομάδων που τον ήθελαν για οργανωτικό πόστο, ακολούθησε τον μέντορα του Κλάους Άλοφς στην Βόλφσμπουργκ, όπου έγινε το δεξί του χέρι ως αθλητικός μάνατζερ με στόχευση στις ομάδες νέων, αλλά και το scouting του συλλόγου. Η ενεργή εμπλοκή του στην μεταγραφή του Μάριο Γκόμες (μεταγραφή που είχε χαλάσει) ήταν αυτή που έδειξε σε όλους ότι είναι θέμα χρόνου να διαδεχθεί τον Κλάους Άλοφς σε αυτό το πόστο.

8. Τον Δεκέμβριο του 2016 διαδέχθηκε τον μέντορα του Κλάους Άλοφς και έγινε τεχνικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ, θέση που διατήρησε μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Η πρόσληψη του ήταν μία αληθινή επανάσταση, αφού σε ηλικία 38 ετών έγινε ο δεύτερος πιο νεαρός τεχνικός διευθυντής σε σύλλογο της Bundesliga μετά τον Αλεξάντερ Ρόσεν της Χόφενχαϊμ.

9. Γνωρίζεται πολύ καλά με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια και ο Πορτογάλος έχει αρκετά καλή άποψη για αυτόν. Μπορεί να μην αποτέλεσε δική του μεταγραφή (ή του Άλοφς), ωστόσο ο Ρέμπε για 4 χρόνια συνεργάστηκε από κοντά με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ και μάλιστα αυτός ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε το deal, το οποίο τον έστειλε ξανά πίσω στην Τούμπα. Μάλιστα το γκολ του Αντρέ στο μπαράζ παραμονής με την Μπραουνσβάιγκ (0-1 στις 29 Μαΐου του 2017) είχε σώσει την κατηγορία για την ομάδα της Κάτω Σαξωνίας και μαζί την δουλειά του Ρέμπε.

10. Τον Ιανουάριο του 2017 -υπηρεσιακός ακόμα στην δουλειά του τεχνικού διευθυντή- ορμάει με τα μπούνια και κερδίζει την μονιμοποίηση του στο πόστο αυτό στην Βόλφσμπουργκ και μαζί τον σεβασμό. Επεκτείνει άμεσα τα συμβόλαια των πιο ταλαντούχων παικτών (Πολ Σεγκίν, Ρόμπιν Κνόχε, Τζιανλούκα και Ντάβιντ Ίτερ), πουλάει για 40 εκατομμύρια ευρώ τον Γιούλιαν Ντράξλερ στην Παρί Σεν Ζερμέν και φέρνει τρεις περιζήτητους ενδεκαδάτους παίκτες από την διεθνή αγορά: τον Ρίσεντλι Μπαζούρ (Άγιαξ), τον Γιουνούς Μάλι (Μάιντς) και τον Πολ-Ζορζ Ντεπ (Ρεν) και του μένουν και 7 εκατομμύρια. Τα αφεντικά της Βόλφσμπουργκ τρίβουν τα χέρια τους με τα πρώτα δείγματα γραφής, ενώ το Kicker και η Bild γράφουν το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς για διερευνητικό ενδιαφέρον από Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι για τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο Γερμανό τεχνικό διευθυντή.

11. Στον 1,5 χρόνο που έμεινε στο πόστο του τεχνικού διευθυντή της Βόλφσμπουργκ έζησε μία πολύ ταραχώδη περίοδο με ένα ρόστερ που είχε ατομικά πολύ ταλέντο, αλλά καμία συνοχή, κάτι που έφερε δύο συνεχόμενες σωτηρίες σε πλέι-οφ παραμονής (στο δεύτερο είχε ήδη απολυθεί)! Σε 3 μεταγραφικές περιόδους ο Ρέμπε ξόδεψε 112 εκατομμύρια ευρώ για νέα αποκτήματα και έφερε πίσω αρκετά περισσότερα από τις πωλήσεις των Ντράξλερ σε Παρί σεν Ζερμέν (42), Σίρλε σε Ντόρτμουντ (30), Ιβάν Πέρισιτς σε Ίντερ (22), Ρικάρντο Ροντρίγκες σε Μίλαν (15) και Λουίς Γκουστάβο σε Μαρσέιγ (10). Αντιθέτως δεν ήταν δική του η πώληση του Κέβιν Ντε Μπρόινε στην Μάντσεστερ Σίτι, δουλειά που είχε κλείσει ο Κλάους Άλοφς.

12. Ήταν η πρώτη του μεταγραφή ως τεχνικός διευθυντής. Σίγουρα θα του έχει μείνει αξέχαστη. Στις 5 Ιανουαρίου του 2017, τα ραντάρ του εντοπίζουν στην Νιγηρία τον 18χρονο Νιγηριανό φορ Βίκτορ Όσιμεν, ο οποίος υπογράφει για 3,5 χρόνια στους «λύκους» έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, πέφτει σε μία ομάδα χωρίς συνοχή και ρόλους και στον 1,5 χρόνο που μένει στην Βόλφσμπουργκ δεν καταφέρνει να πετύχει ούτε γκολ σε 14 συμμετοχές. Τον «ξεφορτώνεται» στην Σαρλερουά (δανεικός με οψιόν αγοράς 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μην έχει χασούρα), όμως εκεί έρχεται η έκρηξη. Ο Όσιμεν βάζει 19 γκολ, πωλείται πέρσι το καλοκαίρι στην Λιλ για 12 εκατομμύρια ευρώ και μετά από μία ακόμα σούπερ σεζόν με 13 γκολ συζητιέται φέτος στην αγορά για όλες τις ομάδες της Premier League με τιμή εκκίνησης τα 80 χαρτιά! Τουλάχιστον όταν τον παραχώρησε στην Σαρλερουά προνόησε να κρατήσει ποσοστό μεταπώλησης 40%, κάτι που έφερε 5 επιπλέον εκατομμύρια στα ταμεία της Βόλφσμπουργκ, μετά την αποχώρησή του.

13. Μπορεί να μοιάζει καλοσυνάτος και ευγενικός, αλλά στις αποφάσεις του είναι ψυχρός και σκληρός. Μέσα σε δύο μήνες ως τεχνικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Γάλλο Βαλεριέν Ισμάελ, ενώ μόλις επτά μήνες άντεξε ο διάδοχος του, ο Ολλανδός Άντριες Γιόνκερ, τον οποίο είχε πείσει να αφήσει τον ρόλο του βοηθού του Λουίς Φαν Χάαλ στην Μπάγερ. Την ίδια τύχη μετά από 22 επίσημα παιχνίδια είχε και ο Ελβετός Μάρτιν Σμιντ, με τον Ρέμπε να συνεργάζεται με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές (Μπρούνο Λαμπαντία ο τελευταίος) μόλις σε 1,5 χρόνο στους λύκους.

14. Το καλοκαίρι του 2018 ο συμπατριώτης του Ντέιβιντ Βάγκνερ τον καλεί στον μαγικό κόσμο της Premier League και την Χάντερσφιλντ. Το στρατηγικό πλάνο είναι ξεκάθαρο. Ανανέωση, περισσότερο ταλέντο, πιο ελκυστικοί παίκτες με μεταπωλητική αξία και επενδύσεις για το μέλλον. Τζογαδόρικη φιλοσοφία, που τελικά δεν βρίσκει αποτέλεσμα. Ο Ρέμπε ξοδεύει 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι ηλικίες των παικτών που φέρνει είναι ενδεικτικές. Από την Μονακό έρχονται οι Κονγκολό (24) και Ντιακαμπί (22), από την Στόουκ ο Αιγύπτιος Σόμπχι (21), από την Μονπελιέ ο Μπενζά (22), από την Γκρόνινγκεν ο Μπακούνα (20) και από την Ίνγκολσταντ ο Χατζεργκιονάι (23). Ο μόνος έμπειρος είναι ο 29χρονος Δανός τερματοφύλακας Λέσλ και ο Γερμανός μπακ Ντουρμ (26), που έρχεται από την Ντόρτμουντ. Το πείραμα δεν στέφεται από επιτυχία. Το ρόστερ της Χάντερσφιλντ αυξάνει την χρηματιστηριακή του αξία, όμως το γεγονός ότι η ομάδα είναι κολλημένη στον πάτο της βαθμολογίας φέρνει το διαζύγιο με τον Βάγκνερ τον Ιανουάριο του 2019, τον οποίο ακολουθεί για λόγους αρχής και ο Ρέμπε, ο οποίος παραιτείται.

15. Αυτό για το οποίο κατηγορήθηκε τόσο στην Βόλφσμπουργκ, όσο και στην Χάντερσφιλντ ήταν πως οι μεταγραφές του δεν «έπιαναν». Παρότι ψώνισε πολλά καλά ταλέντα (κάποια από αυτά τα χρυσοπλήρωσε), εντούτοις οι περισσότερες αγορές του δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Επίσης, και στις δύο ομάδες δεν κατάφερε να βρει την απαιτούμενη χημεία, αφού τα ψώνια του σε παίκτες από πολλές διαφορετικές εθνικότητες δημιούργησαν μοντέρνους πύργους της Βαβέλ.

16. Είναι αντιδημοσιογραφικός εκ πεποιθήσεως, λιγομίλητος, λακωνικός και πιθανότατα αυτό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του, αφού αποφεύγει τις πολλές δημόσιες σχέσεις με τα media. Του αρέσει να δουλεύει πίσω από τους προβολείς και να κρατάει κρυφά τα πλάνα και τα σχέδια του. Αυτό το τελευταίο ήταν κάτι που του χρεώθηκε τόσο στην Βόλφσμπουργκ, όσο και στην Χάντερσφιλντ, αφού θεωρήθηκε ότι δεν ήταν αρκετά επεξηγηματικός ως προς το πλάνο του στους οπαδούς των δύο αυτών ομάδων.

17. Μπορεί να εργάστηκε για πάνω από μία δεκαετία στην Βέρντερ Βρέμης, μπορεί να συνεργάστηκε πολύ στενά με το Αννόβερο, μπορεί να δούλεψε ως τεχνικός διευθυντής στην Βόλφσμπουργκ, όμως η ομάδα της καρδιάς του είναι η Στουτγκάρδη. Αυτήν υποστηρίζει, αυτήν έχει στην καρδιά του. Ωστόσο, τρέφει απεριόριστο σεβασμό για την Μπάγερν Μονάχου και κυρίως για το modus operandi των Βαυαρών: «Είναι ένας σύλλογος που δεν κάνει ποτέ λάθη. Κι όταν κάνει, φροντίζει να τα διορθώνει πριν γίνουν επιζήμια για το κλαμπ», έχει δηλώσει για τους ισόβιους πρωταθλητές Γερμανίας.

18. Μία από τις βασικές «κατηγορίες» εναντίον του είναι πως δεν ξέρει πως μυρίζουν οι ποδοσφαιρικές κάλτσες μέσα στα αποδυτήρια, αφού ουδέποτε υπήρξε ποδοσφαιριστής. Ο ίδιος δεν το θεωρεί μειονέκτημα, αφού θεωρεί πως το γεγονός ότι σταμάτησε σε ηλικία μόλις 20 ετών το ποδόσφαιρο του έδωσε την δυνατότητα να το μάθει πολύπλευρα, υπηρετώντας πολλές οργανωτικές κυρίως θέσεις.

19. Στον ελεύθερο του χρόνο -σαν παιδί κι αυτός- αρέσκεται να παίζει video game και μάλιστα ποδοσφαιρικά, όπως το Fifa. Αρνείται πεισματικά όμως να πάρει την Μπάγερν Μονάχου ή κάποια ομάδα στην οποία εργάστηκε, αλλά επιλέγει πάντα πολύ μικρότερες ομάδες σε βεληνεκές. Ο λόγος; «Όταν αναλαμβάνεις μία μικρότερη ομάδα, έχεις μεγαλύτερο περιθώριο παρεμβατικότητας και μπορείς να δημιουργήσεις κάτι αληθινά σπουδαίο από το μηδέν». Εκτός από τα video-games όμως, του αρέσει το τζόκινγκ και το κολύμπι, τα οποία εξασκεί πολύ συχνά.

20. Είναι εργασιομανής και... σιχαίνεται τις διακοπές! Στην θητεία του στην καρέκλα του τεχνικού διευθυντή της Βόλφσμπουργκ ομολογεί ότι οι μέρες που πήγε διακοπές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αν καθίσει άπραγος για πάνω από δυο-τρεις ημέρες γίνεται νευρικός, ανήσυχος. Ομολογεί ότι ο τρόπος που ζει και εργάζεται είναι κουραστικός και δύσκολος για την οικογένεια του, αλλά θέλει να πιστεύει ότι κατά βάθος δεν είναι βαρετός, αλλά ένας χαρούμενος κι ευχάριστος άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμη...