Από τον… Μίλιεβιτς, στον Τζόλη
SHARE:
2009-2011
Το «βάπτισμα» για Μίλιεβιτς, Κάτσε
Τη σεζόν 2009-2010, στη σεζόν που ο ΠΑΟΚ τερμάτισε και βρέθηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Φερνάντο Σάντος στηρίχθηκε κυρίως σε έμπειρους ποδοσφαιριστές, με τον Κρίστιαν Μίλιεβιτς, να έρχεται στο προσκήνιο στην τελευταία αναμέτρηση της σεζόν, αλλά και της παρουσίας του Πορτογάλου στον πάγκο του Δικέφαλου. Ο τότε 17χρονος ακραίος έγραψε μια συμμετοχή χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Τη σεζόν 2010-11, και συγκεκριμένα στα μισά της σεζόν, οι Έργκους Κάτσε και Κώστας Σταφυλίδης προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα, με τον Αλβανό μέσο να γράφει μια συμμετοχή ως αλλαγή, που ήταν η αρχή μιας καριέρας αρκετά γεμάτης σε συμμετοχές. Εκεί τη σεζόν, ο ΠΑΟΚ είχε αρκετούς ενεργούς παίκτες κάτω των 23 ετών, και συγκεκριμένα τους Αθανασιάδη, Κουτσιανικούλη, Τσουκαλά, Παπάζολγου, Σακελλαρίου αλλά και τον Ναμπιλ Ελ Ζαρ. Οι Παπάζογλου Κουτσιανικούλης και Αθανασιάδης ήταν ήδη ενεργοί τη σεζόν 2009-10, όταν και οι Μουν, Αμπουμπακάρι και Βιεϊρίνια στη λίστα των ενεργών U23.
2011-12
Μια…11άδα από U23
Η σεζόν στην οποία ο Λάσλο Μπόλονι βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ ήταν μια τις πλέον γεμάτες σε συμμετοχές ποδοσφαιριστών ηλικίας μέχρι 23 ετών. Ο Ρουμάνος τεχνικός καθιέρωσε τον Κώστα Σταφυλίδη, ενώ έδωσε κάποια παιχνίδια στους Αλέξανδρο Αποστολόπουλο, Κώστα Παναγιωτούδη, Δημήτρη Πόποπβιτς. Στη λίστα των ποδοσφαιριστών ηλικίας μέχρι 23 ετών, οι οποίοι και είχαν χρόνο συμμετοχής, ήταν οι Γιώργος Κατσικάς, Απόστολος Γιάννου, Φεντερίκ Νιμανί, Γιώργος Γεωργιάδης, όπως και οι Αθανασιάδης, Παπάζογλου και Τσουκαλάς, από την προηγούμενη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο και έψαχνε τρόπο να παρουσιάσει ποδοσφαιριστές προκειμένου να τους δώσει υπεραξία. Η περίπτωση Σταφυλίδη είναι αυτή που μένει από εκείνη τη σεζόν, με τον ακραίο μπακ να φτάνει να πάρει μεταγραφή στη Μπάγερ Λεβερκούζεν το καλοκαίρι του 2012, η οποία και τον άφησε για ένα χρόνο στην Τούμπας, αγωνιζόμενος με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ως δανεικός από τις «ασπιρίνες».
2012-13
Με οκτώ παίκτες από τις ακαδημίες
Η σεζόν στην οποία προπονητής είχε αναλάβει ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος παρέμεινε μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ήταν μια από τις πλέον γεμάτες σε παρουσία ποδοσφαιριστών όχι απλά U23 αλλά παικτών που ήρθαν από την τότε Κ20 των «ασπρόμαυρων».Κώστας Σταφυλίδης, Έργκους Κάτσε, Δημήτρης Πέλκας, Στέλιος Κίτσιου και Δημήτρης Κωνσταντινίδης έγραψα διψήφιο αριθμό συμμετοχών, ενώ συμμετοχές έγραψαν και οι Πόποβιτς, Παναγιωτούδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ιντζίδης, καθώς και οι Κατσικάς και Γιάννου, που είχαν αποκτηθεί με μεταγραφή την προηγούμενη σεζόν. Ο Στέφανος Αθανασιάδης έβγαινε πλέον από τη λίστα των U23 έχοντας καθιερωθεί στην κορυφή της επίθεσης, και αποτελούσε το πλέον εξελίξιμο «προϊόν» των ασπρόμαυρων ακαδημιών, που έδιναν συνεχώς ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα. Σε μια πρώτη ομάδα βέβαια που συμπλήρωνε 10 χρόνια χωρίς τίτλο, και βρισκόταν στο ξεκίνημα της εποχής Σαββίδη, με τα πάντα σταδιακά να αλλάζουν για τον Δικέφαλο σε κάθε επίπεδο…
2013-14
Η αποκάλυψη του Πόζογλου
Το καλοκαίρι του 2013 ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε στην άκρη του πάγκου τον Χούουμπ Στέφενς. Ο Δημήτρης Πέλκας αποχωρεί με δανεισμό, και οι Στέλιος Κίτσιου και Έεργκους Κάτσε είναι βασικά στελέχη της ασπρόμαυρης 11άδας. Στην… εξίσωση μπαίνει ο Ευθύμης Κουλούρης, που κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα και γράφει συνολικά 11 συμμετοχές, ενώ με γκολ που σήμανε και ρεκόρ, ο Στέλιος Πόζολγου έγινε ο νεαρότερος σκόρερ του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, σε μια σεζόν στην οποία μέτρησε συνολικά 6 συμμετοχές. Κρίστι Κιόσε, Κυριάκος Σαββίδης και Φάνης Τζανδάρης γράφουν τις πρώτες τους επίσημες συμμετοχές, ανεβάζοντας τον αριθμό των ποδοσφαιριστών των ακαδημιών του ΠΑΟΚ που πήραν χρόνο σε εκείνη τη σεζόν, που ολοκληρώθηκε με χαμένο τελικό κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ έμπαινε σε άλλη τροχιά και καλούταν να συνδυάσει το «νέο αίμα» από τις ακαδημίες με την οικονομική δυνατότητα απόκτησης ποδοσφαιριστών που θα έκαναν τη διαφορά και θα μπορούσαν να σταθούν ως το καλύτερο δυνατό στήριγμα για τους πιτσιρικάδες.
2014-16
Μικραίνει η λίστα
Τη σεζόν 2014-15, ο Άγγελος Αναστασιάδης ενεργοποιεί τον Φάνη Τζανδάρη, που είχε ήδη εμφανιστεί στο προσκήνιο, ενώ δίνει χρόνο συμμετοχής σε παιχνίδια πρωταθλήματος και στον Στέλιο Ποζατζίδη. Τις πρώτες του ευκαιρίες παίρνει και ο Πούγγουρας,. Η σεζόν 2015-16, οι Κούστα, Δημητριάδης και Κάκκο γράφουν τις πρώτες τους συμμετοχές, σε μια σεζόν αρκετά «περίεργη. Ο ΠΑΟΚ, με τον Φρανκ Άρνεσεν ως τεχνικό διευθυντή και τον Ιγκόρ Τούντορ στον πάγκο, ρίχνει τον μέσο όρο ηλικίας και στην U23 λίστα ποδοσφαιριστών που έπαιξαν στο πρωτάθλημα είναι οι Μυστακίδης, που βρισκόταν από την προηγούμενη σεζόν στον ΠΑΟΚ, καθώς και οι Χαρίσης, Τσίμιροτ, Σάμπο, Κοροβέσης, Ζάιρο, που αποκτήθηκαν εκείνο το καλοκαίρι. Ο Δικέφαλος γέμισε από ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε εκείνους που έχουν μεταπωλητική αξία, χωρίς όμως να την… δει στην πράξη. Οι ασπρόμαυροι δεν κατάφεραν να βρουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην ανάγκη για δημιουργία υπεραξίας και του πρωταθλητισμού, με τις δυο σεζόν να τελειώνουν αμφότερες με αλλαγές προπονητή.
2016-2019
Οι τίτλοι και η ακαδημία
Η τριετία των τίτλων ήταν αυτή στην οποία οι πρωτοεμφανιζόμενοι από τις ακαδημίες λιγόστεψαν όσο ποτέ. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μια ομάδα που εκτροχιάστηκε μόνο από εξωγενείς παράγοντες. Τη σεζόν 2016-17, ο Βλάνταν Ίβιτς που προερχόταν από την δεύτερη ομάδα, έδωσε συμμετοχές στο πρωτάθλημα στους Σιαμπάνη και Δεληγιαννίδη, ενώ είχε πρωτοτυπήσει, παρουσιάζοντας μια 11άδα σχεδόν αποκλειστικά από παίκτες της Β’ ομάδα σε αγώνα κυπέλλου, στη φάση των ομίλων. Ήταν όταν ο ΠΑΟΚ «φώναξε» με αυτό τον τρόπο για την ένταξη των β’ ομάδων στα πρωταθλήματα χαμηλότερων κατηγοριών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι εκείνος που κράτησε τον Λημνιό και του έδωσε ενεργό ρόλο, χωρίς να μπορέσει να εντάξει κάποιον από τους ποδοσφαιριστές της δεύτερης ομάδας έστω στο ευρύτερο ροτέισον. Ο Λύρατζης πήρε μια συμμετοχή σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Η ισορροπία δεν είναι εύκολο να βρεθεί, και είναι κάτι που στην προσπάθεια εύρεσής της, θα έρθουν και αναταράξεις που θα θέσουν υπό συζήτηση το πλάνο.